Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


13 geweldige voordelen van tonijn

13 geweldige voordelen van tonijn

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 07 augustus 2019 Medisch beoordeeld door Emily Borth

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is tonijn?

 1. Tonijn is een zeer diverse zeevis die behoort tot de familie Scombridae, gewoonlijk de makreelgroep genoemd. Binnen deze familie behoort tonijn tot een stam, Thunnini genaamd. Deze stam bevat 15 soorten tonijn, waarvan er over de hele wereld worden genoten in culinaire tradities.

 2. Deze variëteit aan vissen is meestal overal van 1 voet lang tot 15 voet voor een volgroeid exemplaar met een lange levensduur. Hoewel de meeste van deze vissen 3-5 jaar leven, is bekend dat sommige vissen meer dan twee decennia leven. Ze maken regelmatig lange trektochten over de oceanen, soms duizenden kilometers lang, vanwege paring en wisselende seizoenen.

 3. Tonijn van verschillende soorten wordt in alle oceanen van de wereld gevonden en hoewel verschillende culturen verschillende variëteiten hebben, zijn de gezondheidsvoordelen grotendeels hetzelfde. Hun heerlijke smaak, wereldwijde beschikbaarheid en gezonde componenten maken ze een ideale vervanging voor rood vlees of voor degenen die graag wat gezonde visvariëteit aan hun voeding toevoegen. Sommige soorten tonijn zijn echter bedreigd en moeten worden vermeden. Als duurzaamheid belangrijk voor je is, zoek dan naar tonijn met het blauwe MSC-label van de Marine Stewardship Council. Volgens de MSC is "Tonijn met het blauwe MSC-label duurzaam gecertificeerd. MSC-gelabelde tonijn is afkomstig van een visserij die onafhankelijk is beoordeeld volgens de MSC Fisheries Standard ... Ingeblikte, verse en ingevroren MSC-gelabelde tonijnproducten zijn overal te vinden de wereld."

Voedingswaarde van tonijn

 1. De gezondheidsvoordelen van tonijn kunnen worden toegeschreven aan het indrukwekkende gehalte aan vitamines, mineralen en organische stoffen in deze heerlijke vis. Deze omvatten antioxidanten en eiwitten, zonder veel verzadigd vet of natrium. Het heeft ook indrukwekkende niveaus van selenium, fosfor, ijzer, magnesium en kalium, volgens de USDA National Nutrient Database. Qua vitamines is er een rijkdom aan vitamine B12 en niacine, evenals een goede hoeveelheid vitamine B6 en riboflavine.

Gezondheidsvoordelen van tonijn

  Gezondheid van het hart

  1. Misschien is het meest voorkomende gezondheidsvoordeel dat wordt toegeschreven aan tonijn de significante invloed op de gezondheid van het hart. Wat betreft het verminderen van hart- en vaatziekten, heeft deze vis een hoog gehalte aan omega-3-vetzuren, die helpen omega-6-vetzuren en LDL of slechte cholesterol in de slagaders en bloedvaten te verminderen. Bovendien vervangt het vaak voedingsmiddelen met een hoog verzadigd vetgehalte, waardoor het risico op hartaandoeningen verder wordt verlaagd. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association hebben vrouwen die grotere hoeveelheden vis hebben geconsumeerd, waaronder tonijn en omega-3-vetzuren, een lager risico op hart- en vaatziekten.

  Bloeddruk

  1. De ontstekingsremmende omega-3-vetzuren kunnen de bloeddruk helpen verlagen. Kalium, gevonden in tonijn, is een vaatverwijdend middel en is zeer goed voor het verlagen van de bloeddruk. Het verminderen van hypertensie kan uw gezondheid aanzienlijk verbeteren door de druk op uw cardiovasculaire systeem te verminderen. Dit helpt hartaanvallen en beroertes, evenals aandoeningen zoals atherosclerose, voorkomen.

  Oogzorg

  1. Tonijn, rijk aan omega-3-vetzuren, is een geweldige optie voor het voorkomen van oogaandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Paul A. Sieving, MD, Ph.D., directeur van het National Eye Institute (NEI), en John Paul SanGiovanni, Sc.D., waren betrokken bij een uitgebreid onderzoek naar omega-3-vetzuren in de voeding bij de bescherming tegen de ontwikkeling en progressie van netvliesaandoeningen. Deze ziekte is de belangrijkste reden voor het optreden van blindheid bij ouderen. De blindheid wordt ook veroorzaakt door diabetische complicaties en deze vis kan helpen bij het verminderen van de kansen op diabetische retinopathie.

  Groei en ontwikkeling

  1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

  Gewichtsverlies

  1. Tonijn bevat weinig calorieën en vet, maar zit boordevol nuttige voedingsstoffen zoals eiwitten. De omega-3-vetzuren in deze vis kunnen het hormoon leptine stimuleren, dat de voedselinname van het lichaam in evenwicht brengt met de interne wens om meer te eten. Dit kan overeten verminderen en ervoor zorgen dat je lichaam alleen verbruikt wat het echt nodig heeft. Volgens een studie gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition, wordt omega-3 geassocieerd met een toename van leptine bij mensen met obesitas. Verhoogde leptine kan helpen voorkomen dat deze personen weer aankomen na gewichtsverlies door caloriebeperking.

  Versterkt immuunsysteem

  1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

  Energieniveaus

  1. De B-complexvitaminen in tonijn zijn in verband gebracht met een breed scala aan gezondheidsaspecten. Ze zijn direct betrokken bij het energiemetabolisme, het verhogen van de efficiëntie van organen, het beschermen van de huid en het verhogen van het energieniveau. B-groepsvitaminen werken als co-factoren voor enzymen en versnellen deze metabole reacties, waardoor ze energie kunnen produceren met de snelheid die we nodig hebben. Door deze vis regelmatig te consumeren, kunt u ervoor zorgen dat u actief, energiek en gezond bent.

  Bloedsomloop

  1. Tonijn is een rijke bron van ijzer, samen met de B-complexvitaminen die een belangrijke rol spelen bij de vorming van rode bloedcellen. Zonder ijzer worden mensen bloedarm en hun bloed is niet in staat om de vitale organen die verse zuurstof nodig hebben om efficiënt te functioneren, adequaat te oxygeneren.

  Eigenschappen tegen kanker

  1. Tonijn heeft antioxiderende eigenschappen, dankzij selenium en andere voedingsstoffen, waardoor het effectief is bij het voorkomen van sommige soorten kanker. In de American Association for Cancer Research suggereerde een studie getiteld "Een 22-jarige prospectieve studie van vis, n-3 vetzuurinname en colorectaal kankerrisico bij mannen" dat visconsumptie, met name de vette visvariëteit, het risico kan verminderen voor colorectale kanker.

  Nierziekten

  1. Het kalium- en natriumgehalte in tonijn is goed uitgebalanceerd, wat betekent dat het veel kalium en weinig natrium bevat. Dit helpt de vochtbalans in het lichaam te beheersen. Wanneer uw lichaam een ​​vochtbalans handhaaft, werken de nieren naar behoren, waardoor de kans op het ontwikkelen van ernstige nieraandoeningen wordt verlaagd. Voor personen met een chronische nierziekte, moet u echter zeker contact opnemen met uw arts of diëtist voordat u tonijn toevoegt of belangrijke wijzigingen in uw dieet aanbrengt. Tonijn bevat zowel kalium als fosfor die zich kunnen ophopen en giftig kunnen worden bij mensen met beschadigde nieren.

  Verminderde ontsteking

  1. Tonijn kan de algehele stress van het lichaam laag houden door ontstekingen te verminderen, dankzij de ontstekingsremmende vitamines en mineralen. Een vermindering van ontstekingen in het lichaam zorgt voor een verbeterde werking van alle organen. Het helpt ook ontstekingsziekten zoals artritis en jicht te voorkomen, die beide miljoenen mensen over de hele wereld treffen.

  Celmembraelschade

  1. Wanneer tonijn wordt gekookt, beginnen de eiwitten erin uiteen te vallen in fragmenten, peptiden genoemd. Deze fragmenten kunnen in feite krachtige antioxidanten zijn die specifiek gericht zijn op celmembranen, waardoor ze gezond, sterk en goed functioneren. Vrije radicalen vallen vaak membranen door het hele lichaam aan, inclusief die in de hersenen, dus het eten van gekookte tonijn en het verbeteren van de membraanbescherming is een heel goed idee!

  Kwik- en seleniumbalans

  1. Het consumeren van vis, of wat dan ook, elke vis boven een bepaalde limiet kan het kwikniveau in ons lichaam op een ongezond punt brengen. Studies hebben aangetoond dat er een unieke vorm van selenium is, genaamd selenoneine. Dit bindt feitelijk aan kwik en werkt als een antioxidant, waardoor de samenstelling van kwik enigszins wordt gewijzigd om het minder gevaarlijk te maken. Er zijn echter nog steeds onderzoeken gaande om dit volledig te valideren. Vanwege de gezondheidsvoordelen wordt regelmatige consumptie van vis aanbevolen, ondanks het kwikgehalte. Om blootstelling aan kwik te minimaliseren, vermijd langlevende vissen die de neiging hebben om meer kwikopbouw te hebben, waaronder koningsmakreel, zwaardvis en tilefish. Ingeblikte tonijn (meestal de soort staat bekend als skipjack), is veilig om te consumeren evenals de meeste andere soorten tonijn, maar frequente consumptie van grootoogtonijn moet worden vermeden omdat ze de neiging hebben om meer kwik te bevatten.

  Depressie

  1. Vanwege het gehalte aan omega-3-vetzuren is de inname van tonijn goed voor het verlichten van depressies. Bevindingen van een onderzoek suggereren dat visconsumptie gunstig kan zijn voor de geestelijke gezondheid van vrouwen. Het kan ook depressieniveaus bij vrouwen verminderen. Volgens een meta-analyse gepubliceerd in The Journal of Clinical Psychiatry, zijn er sterke aanwijzingen dat omega-3 de symptomen van bipolaire depressie kan verlichten.

  2. De smaak van tonijn maakt het perfect voor het eten als een biefstuk, als een spread met mayonaise op crackers of brood, in een salade, op een sandwich, en meer. Het is veelzijdig, lekker, goedkoop en gezond.

  3. Woord van voorzichtigheid: het meest voorkomende gevaar om te veel van deze vis te eten is het risico van kwikvergiftiging, maar omdat de bovengenoemde studies erop wijzen, is dit misschien niet zo veel een gezondheidsprobleem zoals we dachten, zolang je grootoogtonijn vermijdt die meestal meer kwik bevat.

  4. Afgezien daarvan is tonijn een heerlijk lekker en heilzaam onderdeel van elk dieet. Tijd om te gaan vissen!

  5. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.

  Lees dit volgende:

  1. Zeezout rijk aan mineralen bevordert een goede huidverzorging, verbetert de tandgezondheid, geeft verlichting bij reumatoïde artritis, spierkrampen, psoriasis en artrose.

  2. Essentiële olie van sandelhout verlaagt slechte cholesterol, helpt bij gewichtsverlies, verhoogt de immuniteit, geneest littekens en vlekken, versterkt tandvlees en spieren en verbetert het geheugen.

  3. Grapefruits beschermen tegen kanker en hartziekten, verhogen de stofwisseling, vechten tegen aandoeningen zoals koorts, malaria, diabetes, constipatie en indigestie.

  4. Brandnetel kan het lichaam ontgiften, metabolisme verbeteren, de immuniteit verhogen, beschermen tegen bloeden, spiermassa vergroten, diabetes voorkomen en de foetus versterken.

  5. Cranberrysap heeft vele verbazingwekkende gezondheidsvoordelen, waaronder het voorkomen van leeftijdsgebonden oxidatieve schade, vermindering van andere chronische hartziekten, behandeling van UTI.  Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407