Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


14 Indrukwekkende gezondheidsvoordelen van bosbessen

De onderste regel

 1. Bosbessen zijn kleine, rode bessen die vergelijkbaar zijn met veenbessen, maar niet zo scherp zijn.

 2. Ze groeien op een kleine groenblijvende struik - Vaccinium vitis-idaea - die inheems is in de Scandinavische regio van Noord-Europa.

 3. De bes is bekend onder vele andere namen, waaronder berberis, rode bes, patrijsbes, vosbes, vosbes en bosbes cranberry van Alaska.

 4. Bosbessen zijn een superfruit genoemd op basis van hun voedingswaarde en potentiële gezondheidsvoordelen, zoals voor gewichtsbeheersing en hartgezondheid (1).

 5. Hier zijn 14 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van rode bosbessen.

1. Hoog in antioxidanten

 1. Voedingswaarde zijn rode bosbessen vooral bekend vanwege hun antioxidanten en andere plantaardige stoffen.

 2. Een portie rode bosbessen van 100 gram levert 139% van de Reference Daily Intake (RDI) voor mangaan, een mineraal dat onderdeel is van een van de belangrijkste antioxiderende enzymen - superoxide dismutase (2, 3, 4).

 3. Bovendien levert een portie bosbessen respectievelijk 10% en 12% van de ADH voor vitamine E en C - beide fungeren ook als antioxidanten (2, 5, 6, 7) .

 4. Bovendien zijn bosbessen net als veel bessen rijk aan plantaardige stoffen, waaronder anthocyanen en flavonoïden (8, 9, 10).

 5. De rode kleur van rode bosbessen is zelfs afkomstig van anthocyanen, die antioxiderende en ontstekingsremmende voordelen kunnen hebben (8, 10, 11).

 6. Bosbessen leveren ook quercetine, een flavonoïde die werkt als een antioxidant en ontstekingsremmend middel. Het kan uw risico op hoge bloeddruk, hartaandoeningen en andere aandoeningen helpen verminderen (12, 13).

2. Kan gezonde darmbacteriën bevorderen

 1. De bacteriën en andere microben in uw spijsverteringskanaal - uw darmflora genoemd - kunnen een belangrijke factor zijn als het gaat om uw gezondheid. Wat je eet heeft een grote invloed op de make-up van je darmflora (14, 15).

 2. Dierstudies suggereren dat het eten van bosbessen veranderingen in de samenstelling van uw darmflora kan veroorzaken die kunnen helpen beschermen tegen lichte ontstekingen (16).

 3. Door muizen gedurende 11 weken met een vetrijk dieet rode bosbessen te voeden, werden lichte ontstekingen en een verhoogd aantal Akkermansia muciniphila, bacteriën die helpen de darmwand gezond te houden, voorkomen (16, 17).

 4. Chronische ontsteking speelt een rol bij veel aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, diabetes type 2, niet-alcoholische leververvetting en dementie (18).

 5. Dus, het toevoegen van rode bosbessen aan uw dieet kan ontstekingsremmende en darmgezondheidsbevorderende effecten hebben, hoewel studies bij mensen nodig zijn om deze voordelen te bevestigen.

3. Kan gewichtsbeheersing bevorderen

 1. Net als andere bessen zijn rode bosbessen een gewichtsverliesvriendelijk voedingsmiddel, dat slechts 54 calorieën per portie van 100 gram levert (2).

 2. Er kan echter meer aan de hand zijn dan alleen een laag aantal calorieën als het gaat om hun potentiële rol bij het beheersen van het gewicht.

 3. In een drie maanden durend onderzoek bij muizen met een vetrijk dieet wogen degenen die 20% van hun calorieën uit rode bosbessen kregen 21% minder en hadden ze aanzienlijk minder lichaamsvet dan degenen die een gelijke- calorie-, vetrijk dieet zonder bessen (19).

 4. Bovendien hebben de bosbesseneters hun gewicht en mager lichaam beter behouden dan muizen die vetrijke diëten aten die andere bessen bevatten (19).

 5. De redenen voor de ogenschijnlijke anti-zwaarlijvigheidseffecten van rode bosbessen zijn in dit onderzoek niet beoordeeld, maar kunnen het gevolg zijn van veranderingen in de darmbacteriën die de voorkeur geven aan slankheid. [! 2818 => 1140 = 4!

 6. Bovendien suggereert een reageerbuisstudie dat rode bosbessen de werking van een enzym kunnen remmen dat nodig is om vet uit voedsel te verteren. Als je geen vet verteren, krijg je de calorieën niet (21).

 7. Verder onderzoek bij mensen is nodig om de mogelijke anti-zwaarlijvigheidseffecten van rode bosbessen te verifiëren en de hoeveelheid te bepalen die nodig is om dit voordeel te behalen.

4. Bevordert een gezonde bloedsuikerspiegel

 1. Onderzoek in reageerbuizen en dieren suggereert dat bosbessensap en bosbessenextract de bloedsuikerspiegel kunnen helpen beheersen - wat deels te wijten kan zijn aan hun polyfenol- en vezelgehalte (22, 23, 24, 25).

 2. Voorlopige menselijke studies ondersteunen deze bevindingen.

 3. Toen gezonde mannen gezoete yoghurt aten met 1/3 kop (40 gram) bosbessenpoeder, waren hun bloedsuiker en insulinespiegels hetzelfde als wanneer ze yoghurt aten zonder bosbessenpoeder - ondanks de extra koolhydraten van de vrucht (26).

 4. Evenzo, wanneer gezonde vrouwen 150 gram gepureerde rode bosbessen met ongeveer 3 eetlepels (35 gram) suiker aten, was hun piekinsuline na het eten 17% lager in vergelijking met een controlegroep die de suiker at zonder rode bosbessen (27).

 5. Het beheersen van de insulineniveaus en het minimaliseren van insulinepieken kunnen helpen het reactievermogen van uw lichaam op insuline te behouden, waardoor uw risico op diabetes type 2 en obesitas wordt verminderd (28, 29).

5. Kan de gezondheid van het hart ondersteunen

 1. Veel soorten bessen - waaronder rode bosbessen - kunnen de gezondheid van het hart bevorderen. Dit voordeel kan te wijten zijn aan hun polyfenol- en vezelgehalte (30).

 2. Reageerbuis- en dierstudies suggereren dat bosbessen de bloedvaten van uw hart kunnen helpen ontspannen om de bloedstroom te ondersteunen, de progressie van atherosclerose te vertragen, triglyceriden te verlagen en hartcellen te beschermen tegen oxidatieve schade (31, 32 , 33).

 3. Door muizen een vetrijk dieet te geven met 20% van de calorieën uit rode bosbessen gedurende drie maanden, resulteerde dit in een totaal cholesterolgehalte dat 30% lager was dan bij een dieet met gelijke calorieën en veel vet zonder bessen (19).

 4. Bovendien hadden muizen op het met bosbessen verrijkte dieet aanzienlijk minder vetophopingen in hun lever. Dit suggereert dat de bessen een beschermend effect kunnen hebben tegen niet-alcoholische leververvetting - een potentiële risicofactor voor hartziekten (19).

 5. Toch is onderzoek bij mensen nodig.

6. Kan de gezondheid van de ogen beschermen

 1. Licht kan schade aan vrije radicalen in uw ogen veroorzaken.

 2. Uw netvlies - dat licht omzet in zenuwsignalen die uw hersenen interpreteren als visie - is bijzonder kwetsbaar voor ultraviolet A (UVA) licht van de zon en blauw licht, zoals van zonlicht en digitale apparaten zoals smartphones en computers (34).

 3. Reageerbuisstudies suggereren dat bosbessenextract netvliescellen kan beschermen tegen schade door vrije radicalen als gevolg van zowel blauw licht als UVA-licht. Deze bescherming komt van plantaardige stoffen, waaronder anthocyanen (35, 36).

 4. Eerder hebben studies bij dieren en mensen aangetoond dat het consumeren van bes-anthocyanen de bloedspiegels verhoogt van deze beschermende plantaardige stoffen, die naar je ogen kunnen worden getransporteerd (37, 38).

 5. Hoewel verder onderzoek nodig is om de voordelen voor de ooggezondheid van bosbessenextract te bevestigen, is een langdurige aanbeveling voor het ondersteunen van visie om veel antioxidantrijke groenten en fruit te eten - waaronder bosbessen (39) .

7. Kan kankerrisico verminderen

 1. Fruit - inclusief bosbessen - biedt vezels, plantaardige stoffen en vitamines die het risico op kanker kunnen verminderen (40).

 2. In een onderzoek van 10 weken bij muizen die vatbaar waren voor darmtumoren, hadden degenen die 10% (per gewicht) van hun vetrijke dieet voedden als gevriesdroogde, gepoederde bosbessen 60% kleiner en 30 % minder tumoren dan de controlegroep (41).

 3. Bovendien bleek uit een reageerbuisstudie dat gefermenteerd bosbessensap de groei en verspreiding van kankercellen in de mond remde. Het kostte echter 30 keer zoveel bosbessensap om de effectiviteit van curcumine te evenaren - een kankerverwekkende stof in kurkuma (42).

 4. Een alternatieve optie kunnen rode bosbessenextractsupplementen zijn, die de nuttige componenten concentreren.

 5. Uit reageerbuisstudies blijkt dat lingberry-extracten de dood van humane leukemie-kankercellen kunnen bevorderen en de groei en verspreiding van menselijke borst-, colon- en baarmoederhalskankercellen kunnen remmen (43, 44, 45) .

 6. Hoewel deze resultaten bemoedigend zijn, is verder onderzoek nodig.

 1. Wetenschappers onderzoeken vele andere potentiële voordelen van rode bosbessen, waaronder:

14. Verlicht uw dieet

 1. Deze rode bessen kunnen levendige kleuren en een zoetzure smaak toevoegen aan talloze gerechten.

 2. Verse bosbessen zijn alleen beschikbaar in bepaalde regio's. U zult ze waarschijnlijk het meest vinden in Zweden, Noorwegen, Finland en nabijgelegen landen, evenals in het noordwesten van de Stille Oceaan en enkele staten in het noordoosten van de VS. Ze kunnen ook in het wild in het oosten van Canada groeien.

 3. Naast vers kunt u bevroren bosbessen kopen of in poedervorm. Je kunt ze ook vinden gedroogd of in sappen, sauzen, jam en conserven - maar deze zijn vaak gezoet met suiker, waardoor ze minder gezond zijn.

 4. Hier zijn enkele ideeën voor het gebruik van rode bosbessen:

 5. Bovendien kunt u in de meeste recepten rode bosbessen gebruiken in plaats van veenbessen of bosbessen.

De onderste regel

 1. Bosbessen zijn kleine, rode bessen die superfruits worden genoemd vanwege hun voedingsprofiel en antioxidantgehalte.

 2. Hoewel meer onderzoek nodig is, suggereren onderzoeken dat ze onder meer gezonde darmbacteriën, gewichtscontrole, gezondheid van het hart en bloedsuiker kunnen bevorderen.

 3. Van alle soorten bessen is al lang bekend dat ze goed voor je zijn, dus als je bosbessen in ongezoete vormen kunt vinden - zoals vers, ingevroren of in poedervorm - geniet er dan zo vaak van je houdt van.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407