Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


15 indrukwekkende voordelen van venkel

15 indrukwekkende voordelen van venkel

 1. Door Meenakshi Nagdeve laatst bijgewerkt - 17 juni 2019 Medisch beoordeeld door Vanessa Voltolina (MS, RD)

 2. Bloedarmoede, indigestie, winderigheid, constipatie, koliek, diarree, ademhalingsstoornissen en menstruatiestoornissen. Het helpt ook bij oogverzorging. Venkel, die de wetenschappelijke naam Foeniculum vulgare miller, of de essentie ervan, heeft, wordt wereldwijd veel gebruikt in mondverfrissers, tandpasta, desserts, antacida en in verschillende culinaire toepassingen. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is venkel?

 1. Venkel (Foeniculum vulgare) is een aromatisch kruid dat is ontstaan ​​in het Middellandse-Zeegebied en veel culinaire en medicinale toepassingen heeft. Het is niet als kruid over de hele wereld verspreid en ingeburgerd, maar groeit nog steeds voornamelijk in kustklimaten en op rivieroevers. Het is een van de belangrijkste componenten van de alcoholabsint, hoewel de plant zelf niet de hallucinogene eigenschappen heeft waarvoor de drank bekend is.

 2. Afgezien van het reeds genoemde gebruik van venkel, zijn er talloze medicinale toepassingen en gezondheidsvoordelen, voornamelijk vanwege de componenten van de essentiële oliën, die hieronder worden samengevat.

Venkelvoedingsfeiten

 1. Volgens de USDA National Nutrient Database for Standard Reference is venkelbol een bron van energie, vitamine C, voedingsvezels, kalium en andere essentiële mineralen zoals calcium, fosfor en natrium. Het bevat kleine hoeveelheden ijzer, magnesium, zink, niacine en vitamine K. Het bevat ook B-vitamines, bètacaroteen, vitamine A, flavonolen.

Gezondheidsvoordelen van venkel

 1. Laten we de belangrijkste gezondheidsvoordelen van venkel in detail bekijken:

Rijke bron van vitamine C

 1. Eén kopje venkelbol bevat bijna 20 procent van de dagelijkse behoefte aan vitamine C, waardoor het een vrij rijke bron is van deze heilzame vitamine in onze voeding. Vitamine C verbetert de algemene gezondheid van het immuunsysteem, produceert en herstelt huidweefsels, helpt collageen te vormen en beschermt de vaatwanden als een antioxidant tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen die vaak kunnen leiden tot hartziekten.

Voorkomt bloedarmoede

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Verlicht indigestie

 1. Het is een gebruikelijke praktijk, vooral in het Indiase subcontinent, om na de maaltijd op venkelzaad te kauwen. Dit wordt al vele jaren gedaan omdat men denkt dat het de spijsvertering vergemakkelijkt en slechte adem elimineert. [! 32739 => 1140 = 7!

Vermindert winderigheid

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Behandelt constipatie

 1. Venkelzaden, vooral in poedervorm, worden beschouwd als een laxeermiddel, vooral in de Ayurvedische geneeskunde. Het ruwvoer helpt de darmen schoon te maken, terwijl het stimulerende effect helpt de juiste peristaltische beweging van de darmen te behouden, waardoor de uitscheiding wordt bevorderd. Venkel wordt ook vaak aangetroffen in geneesmiddelen die buikpijn, diarree, het prikkelbare darm syndroom (IBS) en andere darmproblemen behandelen.

Vermindert hartziekten

 1. Venkel is een geweldige bron van vezels, zoals hierboven vermeld, maar naast de voordelen voor de spijsvertering die vezels bieden, helpt het ook om een ​​gezond cholesterolgehalte in de bloedbaan te behouden, volgens onderzoek uitgevoerd in het American Journal of Clinical Nutrition. Dit betekent dat het de eliminatie van schadelijke LDL of slechte cholesterol kan stimuleren, wat een belangrijke factor is bij hartziekten, atherosclerose en beroertes.

Potentieel tegen kanker

 1. De rauwe groente zelf is niet uitgebreid onderzocht met betrekking tot de bescherming tegen kanker. Maar het venkelzaadextract is wat meer onderzocht en de bevindingen van één onderzoek naar de bescherming tegen kanker waren behoorlijk indrukwekkend. Het toont aan dat het extract bij proefpersonen niet alleen de groei van tumoren kan remmen, dankzij de concentraties flavonoïden, alkaloïden en fenolen, maar het kan zelfs chemoprotectief zijn tegen de schadelijke effecten van straling tijdens de behandeling van kanker. Volgens dezelfde studie vertoont venkelzaadextract antikankerpotentieel tegen borstkanker en leverkanker.

Regelt de bloeddruk

 1. Venkel is een zeer rijke bron van kalium, een essentiële voedingsstof in ons lichaam en van vitaal belang voor een aantal belangrijke processen volgens een rapport gepubliceerd in het Journal of Hypertension. Een van de kenmerken van kalium is de kwaliteit ervan als een vasodilator, wat betekent dat het de spanning van bloedvaten ontspant en de bloeddruk verlaagt. Hoge bloeddruk is verbonden met een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder een hartaanval, beroerte en atherosclerose. Voor diabetici kunnen bloeddrukproblemen het beheer van hun insuline- en glucosespiegel erg moeilijk maken en kunnen ze de oorzaak zijn van veel potentieel dodelijke complicaties. Het opnemen van een kopje venkelbol in uw dagelijkse voeding kan uw kaliumspiegel verhogen en alle voordelen die daarmee gepaard gaan.

Verbetert de hersenfunctie

 1. Kalium, in hoge concentraties in venkelbollen en zaden, is een elektrolyt, wat betekent dat het een verhoogde elektrische geleiding door het lichaam mogelijk maakt. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de Yale University School of Medicine in 1939. Dit omvat verbindingen in de hersenen, wat een echt schakelbord van elektrische stromen is. Kalium kan de hersenfunctie en cognitieve vaardigheden helpen verbeteren door deze kwaliteit. Venkel is ook een vasodilator, wat betekent dat meer zuurstof de hersenen bereikt en neurale activiteit kan werken met optimale functionaliteit.

Effectieve remedie tegen diarree

 1. Venkel is nuttig bij het genezen van diarree veroorzaakt door bacteriële infecties, omdat sommige componenten zoals anethol en cineol desinfecterende en antibacteriële eigenschappen hebben. Sommige aminozuren, zoals histidine, kunnen helpen bij de spijsvertering en de goede werking van het spijsverteringsstelsel, waardoor diarree door indigestie wordt helpen elimineren. Venkel wordt al lang door inheemse culturen gebruikt als een manier om diarree te elimineren.

Verlicht symptomen van koliek

 1. Er zijn onderzoeken die suggereren dat kruidenthee gemaakt met behulp van verschillende kruiden, waaronder venkel en venkelolie, mogelijk de symptomen van koliek kan verlichten. Venkel heeft bepaalde krampstillend eigenschappen die het ook helpen spieren te ontspannen en het ongemak geassocieerd met de koliek te verminderen. Polymere en zware moleculen zijn nuttig bij de behandeling van nierkolieken. Dergelijke polymeren, ook wel fyto-oestrogenen genoemd, worden aangetroffen in anethol, een bestanddeel van de essentiële olie van venkel. Er is echter meer wetenschappelijk onderzoek nodig om de voordelen en effecten op mensen te onderzoeken.

Verhoogt de immuniteit

 1. Venkel is rijk aan veel voedingsstoffen, waaronder vitamine C, helpt het immuunsysteem te stimuleren en beschermt het lichaam tegen infecties en schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Regelt de menstruatie

 1. Menstruatie door de hormonale werking in het lichaam goed te reguleren. Bovendien wordt venkel in een aantal consumentenproducten gebruikt om de effecten van PMS te verminderen en wordt het ook traditioneel gebruikt als een kalmerend pijnstillend en ontspannend middel voor vrouwen in de overgang. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

]

 1. Menstruatie door de hormonale werking in het lichaam goed te reguleren. Bovendien wordt venkel in een aantal consumentenproducten gebruikt om de effecten van PMS te verminderen en wordt het ook traditioneel gebruikt als een kalmerend pijnstillend en ontspannend middel voor vrouwen in de overgang. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Oogzorg

 1. Door venkel in maaltijden op te nemen, kunnen de ogen worden beschermd tegen ontstekingen en kunnen aandoeningen als gevolg van vroegtijdige veroudering en maculaire degeneratie worden verminderd. Dit komt door de overvloed aan antioxidanten (vitamine C en aminozuren zoals arginine zijn zeer gunstig voor de verjonging van weefsels en het voorkomen van veroudering), ontgiftende en stimulerende middelen. Ze worden specifiek gevonden in essentiële olie van venkel, evenals mineralen zoals kobalt en magnesium. Ten slotte kan het sap van de bladeren en de plant zelf extern op de ogen worden aangebracht om irritatie en oogvermoeidheid te verminderen.

 2. Venkel is ook een rijke bron van flavonoïden, die zeer nuttig zijn bij het beschermen tegen afsterven van pigmentcellen als gevolg van door oxidatie veroorzaakte dood. Door bescherming tegen deze vernietiging van de pigmentcellen kan venkel om verschillende redenen veilig worden geclassificeerd als effectief voor de gezondheid van de ogen.

Behandelt ademhalingsstoornissen

 1. Venkel is nuttig bij ademhalingsstoornissen zoals congestie, bronchitis en hoest vanwege de aanwezigheid van cineol en anethol, die slijmoplossend van aard zijn, naast hun vele andere deugden. Venkelzaad en poeder kunnen helpen slijm af te breken en de gifstoffen los te maken en de keel en neusholtes op te bouwen voor verwijdering uit het lichaam om snel herstel van ademhalingsaandoeningen te garanderen.

 2. Andere voordelen Toepassingen

 3. Venkel is een diureticum, wat betekent dat het de hoeveelheid en frequentie van urineren verhoogt, waardoor het helpt bij het verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam en helpt bij reuma en zwelling. Het wordt ook aangeprezen als het verhogen van de productie en secretie van melk bij moeders die borstvoeding geven; omdat deze melk sommige eigenschappen van venkel bevat, is het ook een anti-flatulent voor de baby. Het versterkt het haar, voorkomt haaruitval, ontspant het lichaam, verbetert het geheugen en heeft een geweldig koelend effect in de zomer. Dit kan worden bereikt als het bleke, groenachtig gele water waarin het is gedrenkt, wordt ingenomen met een beetje suiker en zwart zout.

 4. Waarschuwingswoorden: u moet niet vergeten dat te veel van alles schadelijk is. Bepaalde componenten van de essentiële venkelolie, zoals anethol, en een paar andere chemicaliën die in de plant zelf aanwezig zijn, kunnen gevaarlijk zijn als ze in een te grote hoeveelheid worden ingenomen. U moet niet vergeten dat de verbindingen die bacteriën en microben in lage doses kunnen doden, ook schadelijk voor u kunnen zijn. Overmatig gebruik van venkel kan ademhalingsproblemen, verhoogde hartkloppingen, onregelmatige hartslag en verschillende neurale problemen veroorzaken. Geniet dus met mate van de indrukwekkende voordelen van venkel. Neem contact op met een arts als u vragen hebt.

 5. Meenakshi Nagdeve, mede-oprichter, Organic Facts is een liefhebber van gezondheid en welzijn en is verantwoordelijk voor het beheer ervan. Ze heeft het Nutrition And Healthy Living Cornell-certificaatprogramma afgerond aan de Cornell University, VS. Ze heeft een postgraduaat in management van IIM Bangalore en B. Tech in metallurgische engineering en materiaalkunde van IIT Bombay. Daarvoor werkte ze enkele jaren in IT en financiële dienstverlening. Ze is een fervent volgeling van natuurgeneeskunde en gelooft in genezing met voedsel. In haar vrije tijd houdt ze van reizen en verschillende soorten thee proeven.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407