Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


23 effecten van alcohol op uw lichaam

De onderste regel

 1. De invloed van alcohol op uw lichaam begint vanaf het moment dat u uw eerste slok neemt. Hoewel af en toe een glas wijn bij het eten geen reden tot bezorgdheid is, kunnen de cumulatieve effecten van het drinken van wijn, bier of sterke drank zijn tol eisen.

 2. Lees verder om meer te weten te komen over de effecten van alcohol op uw lichaam.

 3. Een glas per dag kan weinig schade aanrichten aan uw algehele gezondheid. Maar als de gewoonte groeit of als je het moeilijk vindt om na slechts één glas te stoppen, kunnen de cumulatieve effecten oplopen.

Digestieve en endocriene klieren

 1. Te veel alcohol drinken kan een abnormale activering van spijsverteringsenzymen veroorzaken die door de alvleesklier worden geproduceerd. Opbouw van deze enzymen kan leiden tot ontsteking die bekend staat als pancreatitis. Pancreatitis kan een langdurige aandoening worden en ernstige complicaties veroorzaken.

Ontstekingsschade

 1. De lever is een orgaan dat helpt bij het afbreken en verwijderen van schadelijke stoffen uit uw lichaam, waaronder alcohol. Langdurig alcoholgebruik verstoort dit proces. Het verhoogt ook uw risico op chronische leverontsteking en leverziekte. Het litteken veroorzaakt door deze ontsteking staat bekend als cirrose. De vorming van littekenweefsel vernietigt de lever. Naarmate de lever steeds meer beschadigd raakt, is het moeilijker om giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen.

 2. Meer informatie over aan alcohol gerelateerde leverziekte >>

 3. Leverziekte is levensbedreigend en leidt tot toxines en afvalophoping in uw lichaam. Vrouwen lopen een hoger risico op het ontwikkelen van alcoholische leverziekte. Vrouwenlichamen nemen meer alcohol op en hebben langere tijd nodig om het te verwerken. Vrouwen vertonen ook sneller leverschade dan mannen.

Suikerniveaus

 1. De alvleesklier helpt het insulinegebruik van uw lichaam en de reactie op glucose te reguleren. Wanneer uw alvleesklier en lever niet goed werken, loopt u het risico op een lage bloedsuikerspiegel of hypoglykemie. Een beschadigde alvleesklier kan ook voorkomen dat het lichaam voldoende insuline aanmaakt om suiker te gebruiken. Dit kan leiden tot hyperglykemie of te veel suiker in het bloed.

 2. Als uw lichaam uw bloedsuikerspiegel niet onder controle kan houden, kunt u grotere complicaties en bijwerkingen in verband met diabetes ervaren. Het is belangrijk voor mensen met diabetes of hypoglykemie om overmatige hoeveelheden alcohol te voorkomen.

Centraal zenuwstelsel

 1. Een van de gemakkelijkste manieren om de invloed van alcohol op uw lichaam te begrijpen, is door te begrijpen hoe het uw centrale zenuwstelsel beïnvloedt. Onduidelijke spraak is een van de eerste tekenen dat je te veel hebt gedronken. Alcohol kan de communicatie tussen je hersenen en je lichaam verminderen. Dit bemoeilijkt de coördinatie. Je hebt misschien moeite om te balanceren. Je moet nooit rijden na het drinken.

 2. Omdat alcohol meer schade aan uw centrale zenuwstelsel veroorzaakt, kunt u gevoelloosheid en tintelingen in uw voeten en handen ervaren.

 3. Drinken maakt het ook moeilijk voor je hersenen om langetermijnherinneringen te creëren. Het vermindert ook uw vermogen om helder te denken en rationele keuzes te maken. Na verloop van tijd kan frontale kwabschade optreden. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor emotionele controle, kortetermijngeheugen en oordeel, naast andere vitale rollen.

 4. Chronisch en ernstig alcoholmisbruik kan ook permanente hersenschade veroorzaken. Dit kan leiden tot het Wernicke-Korsakoff-syndroom, een hersenstoornis die het geheugen beïnvloedt.

Afhankelijkheid

 1. Sommige mensen die zwaar drinken, kunnen een fysieke en emotionele afhankelijkheid van alcohol ontwikkelen. Alcoholontwenning kan moeilijk en levensbedreigend zijn. Je hebt vaak professionele hulp nodig om een ​​alcoholverslaving te breken. Als gevolg hiervan zoeken veel mensen medische ontgifting om nuchter te worden. Het is de veiligste manier om ervoor te zorgen dat je de fysieke verslaving breekt. Afhankelijk van het risico op ontwenningsverschijnselen, kan ontgifting poliklinisch of intramuraal worden beheerd.

 2. Symptomen van alcoholontwenning zijn onder meer:

 3. Epileptische aanvallen, hallucinaties en delirium kunnen optreden in ernstige gevallen van terugtrekking.

Spijsverteringssysteem

 1. Het verband tussen alcoholgebruik en uw spijsvertering lijkt misschien niet meteen duidelijk. De bijwerkingen verschijnen vaak pas nadat er schade is geweest. En hoe meer je drinkt, hoe groter de schade zal worden.

 2. Drinken kan de weefsels in uw spijsverteringskanaal beschadigen en voorkomen dat uw darmen voedsel verteren en voedingsstoffen en vitaminen opnemen. Als gevolg hiervan kan ondervoeding optreden.

 3. Zwaar drinken kan ook leiden tot:

 4. Voor mensen die zwaar drinken, zijn zweren of aambeien (vanwege uitdroging en constipatie) niet ongewoon. En ze kunnen gevaarlijke interne bloedingen veroorzaken. Zweren kunnen dodelijk zijn als ze niet vroegtijdig worden gediagnosticeerd en behandeld.

 5. Mensen die te veel alcohol consumeren, lopen mogelijk ook risico op kanker. Mensen die vaak drinken, hebben meer kans op kanker in de mond, keel, slokdarm, dikke darm of lever. Mensen die regelmatig samen drinken en tabak gebruiken, lopen een nog groter risico op kanker.

Bloedsomloop

 1. Alcohol kan uw hart en longen beïnvloeden. Mensen die chronisch alcohol drinken, lopen een hoger risico op hartproblemen dan mensen die niet drinken. Vrouwen die drinken hebben meer kans op hartaandoeningen dan mannen die drinken.

 2. Complicaties aan de bloedsomloop zijn onder meer:

 3. Moeilijkheden bij het absorberen van vitamines en mineralen uit voedsel kunnen bloedarmoede veroorzaken. Dit is een aandoening waarbij u een laag aantal rode bloedcellen heeft. Een van de grootste symptomen van bloedarmoede is vermoeidheid.

Seksuele en reproductieve gezondheid

 1. Misschien denkt u dat het drinken van alcohol uw remmingen kan verlagen en u kan helpen meer plezier te hebben in bed. Maar de realiteit is heel anders. Mannen die te veel drinken, hebben meer kans op erectiestoornissen. Zwaar drinken kan ook de productie van geslachtshormonen voorkomen en uw libido verlagen.

 2. Vrouwen die te veel drinken, kunnen stoppen met menstrueren. Dat geeft hen een groter risico op onvruchtbaarheid. Vrouwen die zwaar drinken tijdens de zwangerschap, hebben een hoger risico op vroeggeboorte, miskraam of doodgeboorte.

 3. Vrouwen die alcohol drinken tijdens de zwangerschap, brengen hun ongeboren kind in gevaar. Foetale alcoholsyndroomstoornissen (FASD) vormen een ernstig probleem. Andere voorwaarden zijn onder meer:

Skelet- en spiersystemen

 1. Langdurig alcoholgebruik kan voorkomen dat uw lichaam uw botten sterk houdt. Deze gewoonte kan dunnere botten veroorzaken en uw risico op fracturen verhogen als u valt. En feiten kunnen langzamer genezen.

 2. Alcohol drinken kan ook leiden tot spierzwakte, krampen en uiteindelijk atrofie.

Immuunsysteem

 1. Veel drinken vermindert het natuurlijke immuunsysteem van uw lichaam. Dit maakt het moeilijker voor je lichaam om binnendringende bacteriën en virussen te bestrijden.

 2. Mensen die gedurende een lange periode zwaar drinken, hebben ook meer kans op longontsteking of tuberculose dan de algemene bevolking. Ongeveer 10 procent van alle tuberculosegevallen wereldwijd kan worden gekoppeld aan alcoholgebruik. Het drinken van alcohol verhoogt ook het risico op verschillende soorten kanker, waaronder mond, borst en dikke darm. Klik hier om de basisprincipes van alcoholisme te leren. Je kunt ook lezen over de stadia van alcoholisme en het herkennen van een verslaving.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407