Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


23 voordelen en toepassingen voor zuiveringszout

De onderste regel

 1. Zuiveringszout, ook bekend als natriumbicarbonaat, wordt veel gebruikt bij het bakken.

 2. Dit komt omdat het rijseigenschappen heeft, wat betekent dat het deeg gaat rijzen door koolstofdioxide te produceren.

 3. Naast het koken heeft bakpoeder nog een aantal extra huishoudelijke toepassingen en gezondheidsvoordelen.

 4. Hier zijn 23 voordelen en toepassingen van zuiveringszout.

1. Behandel maagzuur

 1. Maagzuur wordt ook wel zure reflux genoemd. Het is een pijnlijk, brandend gevoel dat opkomt in het bovenste gedeelte van je maag en zich kan verspreiden naar je keel (1).

 2. Het wordt veroorzaakt door zure reflux uit de maag en via uw slokdarm, de buis die uw maag met uw mond verbindt.

 3. Enkele veel voorkomende oorzaken van reflux zijn overeten, stress en het eten van vettig of gekruid voedsel.

 4. Zuiveringszout kan maagzuur helpen behandelen door maagzuur te neutraliseren. Los een theelepel bakpoeder op in een glas koud water en drink het mengsel langzaam (2).

2. Mondwater

 1. Mondwater is een geweldige aanvulling op een goede routine voor mondhygiëne. Het bereikt mondhoeken en spleten van uw tanden, tandvlees en tong die u tijdens het poetsen kunt missen.

 2. Velen gebruiken zuiveringszout als vervanging voor mondwater. Het kan helpen je adem op te frissen en biedt antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen (3, 4, 5).

 3. Het recept voor mondwater van bakpoeder is eenvoudig. Voeg een halve theelepel bakpoeder toe aan een half glas warm water en spoel dan zoals gewoonlijk.

3. Kalmeer aften

 1. Aften zijn kleine, pijnlijke zweren die zich in uw mond kunnen vormen. In tegenstelling tot koortslippen vormen zich geen aften op de lippen en zijn ze niet besmettelijk.

 2. Onderzoek heeft aangetoond dat bakpoeder mondwater zeer geschikt is voor het verzachten van pijn veroorzaakt door aften (6, 7).

 3. Je kunt mondwater voor bakpoeder maken met behulp van het recept in het vorige hoofdstuk. Spoel uw mond eenmaal per dag met dit mengsel totdat de aften pijn doet.

4. Wit je tanden

 1. Zuiveringszout is een populaire remedie voor het bleken van tanden.

 2. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat tandpasta met bakpoeder beter is voor het bleken van tanden en het verwijderen van tandplak dan tandpasta zonder bakpoeder (8, 9, 10).

 3. Dit komt waarschijnlijk omdat zuiveringszout milde schurende eigenschappen heeft waardoor het de bindingen van moleculen die de tanden bevlekken laat breken. Het heeft ook antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen schadelijke bacteriën te bestrijden (11, 12).

5. Deodorant

 1. Verrassend genoeg is menselijk zweet reukloos.

 2. Zweet krijgt pas een geur nadat het is afgebroken door bacteriën in je oksels. Deze bacteriën zetten je zweet om in zure afvalproducten die zweet zijn geur geven (13, 14).

 3. Zuiveringszout kan de geur van zweet elimineren door de geuren minder zuur te maken. Klop bakpoeder op je oksels en je merkt misschien het verschil (15).

6. Kan de trainingsprestaties verbeteren

 1. Zuiveringszout, ook bekend als natriumbicarbonaat, is een populair supplement bij sporters.

 2. Sommige studies tonen aan dat zuiveringszout je kan helpen langer op je hoogtepunt te presteren, vooral tijdens anaërobe oefeningen zoals intensieve training en sprinten (16, 17).

 3. Tijdens intensieve training beginnen uw spiercellen melkzuur te produceren, wat verantwoordelijk is voor het brandende gevoel dat u tijdens de training krijgt. Melkzuur verlaagt ook de pH in uw cellen, waardoor uw spieren vermoeid kunnen raken.

 4. Zuiveringszout heeft een hoge pH, wat kan helpen bij het vertragen van vermoeidheid, waardoor u langer op uw hoogtepunt kunt trainen (18, 19).

 5. Uit één onderzoek bleek bijvoorbeeld dat mensen die bakpoeder slikten gemiddeld 4,5 minuten langer trainden dan mensen die geen bakpoeder slikten (20).

7. Verlicht jeukende huid en zonnebrand

 1. Vaak wordt een zuiveringszoutbad aanbevolen om jeukende huid te kalmeren. Deze baden zijn vooral effectief bij het verzachten van jeuk door insectenbeten en bijensteken (21, 22, 23).

 2. Bovendien kan zuiveringszout jeuk door zonnebrand helpen verzachten. Het lijkt effectiever in combinatie met andere ingrediënten zoals maïzena en havermout (24, 25, 26).

 3. Om een ​​bakpoeder te maken, doe je 1-2 kopjes bakpoeder in een lauwwarm bad. Zorg ervoor dat het getroffen gebied grondig is doordrenkt.

 4. Voor meer specifieke gebieden kunt u een pasta maken met bakpoeder en een beetje water. Breng een dikke laag pasta aan op het getroffen gebied (27).

8. Kan eelt behandelen

 1. Eelt zijn harde, ruwe plekken op de huid die worden veroorzaakt door langdurige wrijving of druk. Activiteiten die meestal eelt veroorzaken, zijn vaak wandelen, tuinieren of sporten.

 2. Hoewel eelt niet noodzakelijkerwijs ernstig is, kunnen ze pijn en ongemak veroorzaken bij het uitoefenen van druk.

 3. Interessant is dat studies hebben aangetoond dat het weken van eelt in een zuiveringszoutbad ze kan verzachten, eventuele schubben kan verwijderen en ongemak kan verminderen (28, 29).

Nierziekte

 1. Mensen met chronische nierziekte (CKD) verliezen langzaam de functie van hun nieren.

 2. De nieren zijn ongelooflijk belangrijk omdat ze helpen overtollig afval en water uit het bloed te verwijderen. Tegelijkertijd helpen ze belangrijke mineralen zoals kalium, natrium en calcium in evenwicht te brengen (30).

 3. Onderzoek toont aan dat zuiveringszout de progressie van CKD kan vertragen (31, 32, 33).

 4. In een onderzoek onder 134 volwassenen met CKD bleek dat degenen die natriumbicarbonaat (zuiveringszout) supplementen gebruikten 36% minder kans hadden om snel nierfalen te ontwikkelen dan mensen die de supplementen niet gebruikten (33).

Behandelingen

 1. Kanker is wereldwijd de tweede belangrijkste doodsoorzaak (34).

 2. Het wordt vaak behandeld met chemotherapie, wat werkt door de groei van kankercellen te vertragen of te stoppen. Normaal gesproken groeien en delen kankercellen in een snel tempo (35).

 3. Sommige onderzoeken tonen aan dat zuiveringszout chemotherapie-medicijnen kan helpen effectiever te werken. Zuiveringszout kan het milieu voor tumoren minder zuur maken, wat chemotherapie-behandelingen ten goede komt (36, 37, 38).

 4. Het bewijs is echter beperkt tot voorlopige indicaties uit dier- en celstudies, dus meer op mensen gebaseerd onderzoek is nodig.

11. Neutraliseer koelkastgeuren

 1. Heb je ooit je koelkast geopend en een verrassend vieze geur tegengekomen?

 2. De kans is groot dat sommige voedingsmiddelen in uw koelkast hun welkom hebben overschreden en zijn bedorven. Deze vieze geur kan lang blijven hangen nadat u de koelkast hebt leeggemaakt en grondig hebt schoongemaakt.

 3. Gelukkig kan zuiveringszout een stinkende koelkast opfrissen door slechte geuren te neutraliseren. Het interageert met de geurdeeltjes om ze te elimineren, in plaats van alleen hun geur te maskeren (39).

 4. Vul een kopje bakpoeder en plaats het in de achterkant van uw koelkast om vieze geurtjes te neutraliseren.

12. Luchtverfrisser

 1. Niet alle commerciële luchtverfrissers elimineren slechte geuren. In plaats daarvan geven sommigen eenvoudig geurmoleculen af ​​die slechte geuren maskeren.

 2. Bovendien vertelt minder dan 10% van de luchtverfrissers wat ze bevatten. Dit kan problematisch zijn als je gevoelig bent voor chemicaliën die kunnen worden aangetroffen in luchtverfrissers (40).

 3. Zuiveringszout is een uitstekend en veilig alternatief voor commerciële luchtverfrissers. Het interageert met geurdeeltjes en neutraliseert ze in plaats van ze te maskeren.

 4. Om een ​​luchtverfrisser met bakpoeder te maken, hebt u nodig:

 5. Voeg het zuiveringszout en etherische oliën toe aan de pot. Bedek het met de doek of het papier en zet het vast met het touwtje. Wanneer de geur begint te vervagen, schud je de pot.

 1. Zuiveringszout is een goedkope manier om uw wasgoed witter te maken en schoon te maken.

 2. Zuiveringszout is een alkali - een oplosbaar zout dat kan helpen vuil en vlekken te verwijderen. Wanneer opgelost in water, kan een alkali zoals bakpoeder een wisselwerking hebben met zuren uit vlekken en deze helpen verwijderen (41, 42).

 3. Voeg een half kopje zuiveringszout toe aan uw normale hoeveelheid wasmiddel. Het helpt ook het water zacht te maken, wat betekent dat u mogelijk minder wasmiddel nodig heeft dan normaal (43).

14. Keukenreiniger

 1. De veelzijdigheid van zuiveringszout maakt het een geweldige keukenreiniger. Het kan niet alleen moeilijke vlekken verwijderen, het helpt ook bij het elimineren van vieze geurtjes (44).

 2. Om bakpoeder in uw keuken te gebruiken, maakt u een pasta door bakpoeder met een kleine hoeveelheid water te mengen. Breng de pasta op het gewenste oppervlak aan met een spons of doek en schrob grondig.

 3. Hier zijn een paar dingen die je in de keuken kunt schoonmaken met zuiveringszout:

15. Vuilgeur elimineren

 1. Vuilniszakken hebben vaak een bedorven geur omdat ze verschillende rottende afvalproducten bevatten. Helaas kan deze geur zich verspreiden naar uw keuken en andere delen van uw huis.

 2. Gelukkig kan bakpoeder helpen bij het elimineren van afvalgeuren. Deze geuren zijn vaak zuur, dus zuiveringszout kan interageren met geurmoleculen en ze neutraliseren.

 3. Wetenschappers hebben zelfs vastgesteld dat het verspreiden van bakpoeder op de bodem van afvalbakken kan helpen de geur van afvalstoffen met 70% te neutraliseren (45).

 1. Een combinatie van zuiveringszout en azijn kan de meest hardnekkige tapijtvlekken verwijderen.

 2. Wanneer bakpoeder en azijn worden gemengd, vormen ze een verbinding die koolzuur wordt genoemd, wat een veelgebruikt ingrediënt is in reinigingsproducten. Deze reactie veroorzaakt veel bruisen, wat kan helpen moeilijke vlekken af ​​te breken (46).

 3. Zo kunt u hardnekkige tapijtvlekken verwijderen met alleen zuiveringszout en azijn:

 1. Net als keukens kunnen badkamers moeilijk schoon te maken zijn. Ze hebben een verscheidenheid aan oppervlakken die vaak worden gebruikt en moeten daarom vaak worden schoongemaakt.

 2. Hoewel er verschillende commerciële badkamerreinigers beschikbaar zijn, geven veel mensen de voorkeur aan een meer natuurlijke en kosteneffectieve reinigingsoptie. Zuiveringszout is handig omdat het veel badkameroppervlakken wit maakt en desinfecteert (47, 48).

 3. Hier zijn enkele oppervlakken die u met zuiveringszout kunt reinigen:

 4. Maak een pasta met zuiveringszout en een beetje water. Wrijf het mengsel met een spons of een doek grondig op het oppervlak dat u wilt reinigen.

 5. Veeg het oppervlak 15-20 minuten later af met een vochtige doek.

18. Schone vruchten en groenten

 1. Veel mensen maken zich zorgen over pesticiden op voedingsmiddelen. Pesticiden worden gebruikt om te voorkomen dat gewassen worden beschadigd door insecten, bacteriën, knaagdieren en onkruid.

 2. Fruit schillen is de beste manier om pesticiden te verwijderen. Het betekent echter ook dat je niet de belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vezels, vitamines en mineralen, die in de schil van veel fruit voorkomen.

 3. Interessant is dat recent onderzoek heeft aangetoond dat het weken van fruit en groenten in een zuiveringszout de meest effectieve manier is om pesticiden te verwijderen zonder ze te schillen.

 4. Uit een onderzoek bleek dat het weken van fruit in een oplossing van zuiveringszout en water gedurende 12-15 minuten bijna alle pesticiden verwijderde (49).

19. Pools zilverwerk

 1. Zuiveringszout is een handig alternatief voor commerciële zilverpoetsmiddelen.

 2. Hiervoor hebt u nodig:

 3. Voeg de baking soda toe aan de aluminium bakvorm en giet langzaam de azijn erin. Giet vervolgens het kokende water erin en plaats het zilver in de bakvorm.

 4. Bijna onmiddellijk zou de aanslag moeten beginnen te verdwijnen en u kunt het meeste zilverwerk binnen dertig seconden uit de pan verwijderen. Het is echter mogelijk dat zwaar aangetast zilverwerk maximaal een minuut in het mengsel moet blijven zitten.

 5. In dit mengsel ondergaat zilver een chemische reactie met de aluminium pan en bakpoeder. Het brengt de aanslag van het bestek over op de aluminium pan of kan bleek, geel residu op de bodem van de pan (50) veroorzaken.

20. Red een verschroeide pot

 1. Veel mensen hebben tijdens het koken onbedoeld de bodem van een pan verschroeid.

 2. Dit kan een nachtmerrie zijn om schoon te maken. Gelukkig kun je een verschroeide pot gemakkelijk bewaren met bakpoeder en water.

 3. Strooi een ruime hoeveelheid zuiveringszout over de bodem van de pot en voeg voldoende water toe om de verbrande gebieden te bedekken. Breng het mengsel aan de kook en leeg de pan zoals gewoonlijk.

 4. Als er hardnekkige vlekken achterblijven, pak dan een schuurspons, voeg een kleine hoeveelheid wasvloeistof toe en verwijder voorzichtig de resterende verbrande stukjes.

21. Blus olie- en vetbranden

 1. Interessant is dat sommige brandblussers zuiveringszout bevatten.

 2. Ze staan ​​bekend als droge chemische brandblussers en worden gebruikt om olie, vet en elektrische branden te blussen. Zuiveringszout reageert met de hitte om koolstofdioxide te produceren, dat het vuur smeekt en blust.

 3. Dit betekent dat bakpoeder kan worden gebruikt om kleine olie- en vetbrandjes te blussen.

 4. Verwacht echter niet dat zuiveringszout grotere woningbranden blust. Grotere branden nemen meer zuurstof op en kunnen de effecten van zuiveringszout tegengaan.

22. Homemade Weed Killer

 1. Onkruid zijn vervelende planten die kunnen groeien in de kieren van uw looppaden en opritten. Ze hebben vaak diepe wortels, waardoor ze moeilijk te doden zijn zonder een chemische onkruidverdelger te gebruiken.

 2. Gelukkig kunt u zuiveringszout gebruiken als een goedkoper en veiliger alternatief. Dat komt omdat zuiveringszout veel natrium bevat, wat een ruwe omgeving voor onkruid creëert.

 3. Strooi een paar handen bakpoeder over onkruid dat groeit in de scheuren van uw trottoir, opritten en andere met onkruid besmette gebieden.

 4. Vermijd echter het gebruik van zuiveringszout om onkruid in je bloemperken en tuinen te doden, omdat het ook je andere planten kan doden.

23. Schoen Deodorizer

 1. Het hebben van stinkende schoenen is een veel voorkomend probleem dat behoorlijk gênant kan zijn.

 2. Zuiveringszout is gelukkig ook een geweldige remedie voor het opfrissen van stinkende schoenen.

 3. Giet twee eetlepels bakpoeder in twee kaasdoeken of dunne stukjes stof. Zet de doeken vast met een rubberen band of touwtje en plaats er een in elke schoen.

 4. Verwijder de zakjes zuiveringszout wanneer u uw schoenen wilt dragen.

De onderste regel

 1. Zuiveringszout is een veelzijdig ingrediënt dat naast koken veel toepassingen kent.

 2. Het schijnt als het gaat om het neutraliseren van geuren en schoonmaken. Dit huishoudelijke nietje kan helpen om harde vlekken te verwijderen, vieze geurtjes te verwijderen en moeilijke gebieden zoals de oven, magnetron en zelfs tegelvoegen schoon te maken.

 3. Bovendien heeft bakpoeder verschillende voordelen voor de gezondheid. Het kan bijvoorbeeld helpen om brandend maagzuur te behandelen, aften te verzachten en zelfs uw tanden witter te maken.

 4. Bovendien is zuiveringszout goedkoop en overal verkrijgbaar. Je kunt een bakje zuiveringszout uit je plaatselijke supermarkt halen.

 5. Dus de volgende keer dat u een harde vlek of geur moet verwijderen, reikt u naar de baking soda.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407