Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 Belangrijke voordelen van zwarte bonen

7 Belangrijke voordelen van zwarte bonen

 1. Door Meenakshi Nagdeve laatst bijgewerkt - 28 juni 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat zijn zwarte bonen?

 1. Zwarte schildpadbonen, beter bekend als zwarte bonen, zijn glanzende, zwarte leden van de bonenfamilie Phaseolus vulgaris. Ze worden meestal gevonden in en zijn populair in de Latijns-Amerikaanse keuken en zijn bekend onder vele namen in verschillende culturen in Zuid- en Midden-Amerika. Er zijn zes hoofdtypen zwarte schildpadbonen, met relatief vergelijkbare verschijningen en voedingswaarden.

 2. Hoewel ze al duizenden jaren in Zuid-Amerika worden geteeld en gekookt, passeerden zwarte bonen de Atlantische Oceaan pas rond 1500 in de boten van Europese ontdekkingsreizigers.

 3. De algemene vorm van zwarte bonen kan worden gewijzigd zonder de voedingsvoordelen te verliezen, hoewel sommige verloren kunnen gaan als er soepen van worden gemaakt of wanneer ze worden gemalen en worden blootgesteld aan hoge temperaturen. De wijdverspreide groei en lage kosten maken zwarte bonen in eerste instantie tot een cultureel nietje in Zuid-Amerika. Naarmate er meer informatie wordt verkregen over de gezondheidsvoordelen van zwarte bonen, nemen meer mensen deze op in hun dieet.

 4. Een populaire bereidingstechniek is om zwarte bonen in water te weken voordat ze worden gekookt of gegeten. Studies hebben aangetoond dat door de bonen in water te laten weken, bepaalde fytaten en tannines worden verwijderd, wat de beschikbaarheid van voedingsstoffen verlaagt, en de bonen ook heilzaam resistent zetmeel behouden terwijl ze een deel van het totale koolhydraatgehalte verliezen. In sommige delen van de wereld krijgen bonen een onafhankelijke doos in de voedselpiramide, omdat ze zo'n essentieel onderdeel vormen van die culturele voeding.

Voedingswaarde van zwarte bonen

 1. Zwarte bonen zijn een geweldige bron van foliumzuur en bevatten abnormaal hoge niveaus van de zeldzame verbinding molybdeen, die zeer moeilijk te vinden is in ander voedsel.

Gezondheidsvoordelen van zwarte bonen

 1. Het toevoegen van zwarte bonen aan uw dieet levert u veel voedingsstoffen op en helpt verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Laten we hieronder de voordelen nader bekijken:

De gezondheid van het hart verbeteren

 1. Zwarte bonen bevatten ook kleine hoeveelheden omega-3-vetzuren, goede vormen van cholesterol die de negatieve effecten van omega-6-vetzuren, de slechte vorm van cholesterol, in evenwicht brengen. Ze hebben antihypertensieve effecten, wat betekent dat ze de bloedstroom kunnen verbeteren, de bloeddruk kunnen verlagen en minder stress of oxidatieve stress op het cardiovasculaire systeem kunnen veroorzaken.

Eigenschappen tegen kanker

 1. Van zwarte bonen is aangetoond dat ze het risico op bepaalde soorten kanker verminderen vanwege de flavonoïden in hun zaadlaag. Er zijn acht verschillende flavonoïden in de zaadlaag gevonden, en drie daarvan zijn anthocyanen. Flavonoïden zijn in principe kleurproducerende fytonutriëntenpigmenten die als antioxidanten in het lichaam fungeren om ziekten en vrije radicalen te bestrijden.

 2. In een studie van Maria Neve Ombra et al. ontdekte dat gespikkelde, rode en zwart gekleurde bonen meer bioactief zijn dan de niet-gepigmenteerde bonen en antioxiderende en antiproliferatieve effecten hebben (Journal of Agricultural and Food Chemistry 2006).

Spijsverteringsproblemen verhelpen

 1. Zwarte bonen zijn geweldig voor het verlichten van spijsverteringsproblemen omdat ze veel eiwitten en vezels bevatten, waardoor ze een "superfood" zijn. Eiwitten en vezels helpen voedsel door het spijsverteringskanaal te bewegen, waardoor het op een gezonde manier afvalstoffen kan verwijderen. Ze worden ook langzamer verteerd dan vlees, dat een vergelijkbaar eiwitgehalte heeft, zodat het eten van bonen je langer tevreden kunt houden.

 2. Zwarte bonen zijn ook kleiner dan andere bonen, waardoor mensen ze gemakkelijker kunnen verteren. Na verloop van tijd zal, met een regelmatige toevoeging van zwarte bonen aan het dieet, het gehalte aan oplosbare vezels water in uw ontlasting absorberen, wat constipatie kan verminderen.

Bloedsuiker controleren

 1. Ongelijke spijsvertering kan een onevenwichtige bloedsuikerspiegel in het lichaam veroorzaken en zwarte bonen regelen dit probleem ook. Zoals hierboven vermeld, houden de vezels en eiwitten in zwarte bonen de spijsvertering op een constante snelheid, zodat geconcentreerde doses opname van voedingsstoffen niet plaatsvinden. In plaats daarvan vindt een gestage opname van voedingsstoffen plaats tijdens het spijsverteringsproces. Wanneer de spijsvertering niet stabiel is, kunnen pieken of crashes in de bloedsuikerspiegel optreden, die gevaarlijk en zelfs fataal zijn voor patiënten met diabetes of soortgelijke bloedsuiker-gerelateerde aandoeningen.

Helpt seksuele disfunctie

 1. Studies hebben aangetoond dat zwarte bonen extreem veel molybdeen bevatten, een zeldzaam mineraal dat niet vaak in levensmiddelen voorkomt. Molybdeen is om een ​​aantal redenen belangrijk, vooral omdat het sulfieten kan afbreken en ontgiften. Sulfieten zijn zure verbindingen die voorkomen in wijnen, gedroogd fruit en sommige groenten, en veel mensen zijn erg gevoelig voor hun effecten, waaronder hoofdpijn en desoriëntatie. Het molybdeen in zwarte bonen werkt deze effecten tegen, waardoor de negatieve effecten worden geneutraliseerd, zodat mensen weer van die voedingsmiddelen kunnen genieten. Molybdeen helpt ook bij de productie van celenergie en de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

 2. Ook is aangetoond dat molybdeen impotentie en erectiestoornissen bij oudere mannen vermindert bij regelmatig gebruik. Deze zeldzame vitamine is regelmatig in verband gebracht met verhoogde energie en interesse in seksuele activiteit bij oudere mannen.

Boost zenuwstelsel

 1. Zwarte bonen kunnen ook de werking van het zenuwstelsel verbeteren door de nodige aminozuren en molybdeen te leveren. Ze bevatten grote hoeveelheden vitamine B9 of folaat. Foliumzuur, ook bekend als foliumzuur, speelt een belangrijke rol bij de regulatie van specifieke aminozuren die nodig zijn voor het zenuwstelsel. Studies hebben aangetoond dat het tekort aan foliumzuur in de voeding leidt tot een toename van homocysteïnegehalte, wat een gevaarlijke voorloper kan zijn van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Parkinson. Het regelmatig toevoegen van zwarte bonen aan uw dieet kan de benodigde foliumzuurgehalte in uw lichaam leveren en het risico op dergelijke ziekten verminderen.

Prenatale gezondheid verbeteren

 1. Een ander voordeel van folaat, dat in zulke hoge niveaus in zwarte bonen wordt gevonden, is zijn rol bij het beschermen van zuigelingen in de baarmoeder. De foliumzuurniveaus in het lichaam van een vrouw zijn een integraal onderdeel van de normale en gezonde ontwikkeling van de foetus, met name de hersenen en het ruggenmerg. Daarom worden zwarte bonen ten zeerste aanbevolen voor zwangere vrouwen.

Bijwerkingen van zwarte bonen

 1. Fytinezuur: bonen hebben natuurlijke zaadjassen die hun voedzame inhoud beschermen tegen roofdieren en insecten terwijl ze in de natuur groeien. Een van de componenten van die zaadlaag is fytinezuur, dat het zaad tegen vroegtijdige kieming beschermt. Als het fytinezuur niet voor het eten uit de boon wordt verwijderd, kan het zich binden aan veel voorkomende mineralen zoals calcium, magnesium en koper, waardoor ze niet worden opgenomen als voedingsstoffen in het lichaam. Deze niet-geabsorbeerde mineralen kunnen zich ophopen en verschillende aandoeningen veroorzaken, van kleine irritaties zoals irritatie van de spijsvertering tot ernstigere problemen zoals hormonale verstoring en verminderde hersenfunctie. Kortom, kook uw bonen en zorg ervoor dat ze in water zijn gedrenkt om de schadelijke effecten van fytinezuur te neutraliseren!

 2. Oligosachariden: zwarte bonen bevatten een complexe suiker, oligosachariden genaamd, en het menselijk lichaam produceert geen enzym dat die suiker van nature afbreekt. Daarom fermenteren oligosachariden in het spijsverteringsstelsel en beginnen ze methaan te produceren, dat op onplezierige manieren uit het lichaam wordt vrijgegeven. Nogmaals, het weken van de bonen in water en ervoor zorgen dat ze gaar zijn, kan een aantal oligosacchariden in de bonen sterk verminderen, samen met het verminderen van alle andere organische delen van bonen die moeilijk te verteren zijn.

 3. Meenakshi Nagdeve, mede-oprichter, Organic Facts is een liefhebber van gezondheid en welzijn en is verantwoordelijk voor het beheer ervan. Ze heeft het Nutrition And Healthy Living Cornell-certificaatprogramma afgerond aan de Cornell University, VS. Ze heeft een postgraduaat in management van IIM Bangalore en B. Tech in metallurgische engineering en materiaalkunde van IIT Bombay. Daarvoor werkte ze enkele jaren in IT en financiële dienstverlening. Ze is een fervent volgeling van natuurgeneeskunde en gelooft in genezing met voedsel. In haar vrije tijd houdt ze van reizen en verschillende soorten thee proeven.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407