Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 bewezen gezondheidsvoordelen van Ginseng

Proef en profiteer van de voordelen

 1. Ginseng wordt al eeuwen in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt.

 2. Deze langzaam groeiende, korte plant met vlezige wortels kan op drie manieren worden ingedeeld, afhankelijk van hoe lang hij wordt gekweekt: vers, wit of rood.

 3. Verse ginseng wordt vóór 4 jaar geoogst, terwijl witte ginseng tussen 4-6 jaar wordt geoogst en rode ginseng na 6 of meer jaar wordt geoogst.

 4. Er zijn veel soorten van dit kruid, maar de meest populaire zijn Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolius) en Aziatische ginseng (Panax ginseng).

 5. Amerikaanse en Aziatische ginseng variëren in hun concentratie van actieve verbindingen en effecten op het lichaam. Er wordt aangenomen dat Amerikaanse ginseng werkt als een ontspannend middel, terwijl de Aziatische variëteit een verkwikkend effect heeft (1, 2).

 6. Ginseng bevat twee belangrijke verbindingen: ginsenosides en gintonin. Deze verbindingen vullen elkaar aan om gezondheidsvoordelen te bieden (3).

 7. Hier zijn 7 evidence-based gezondheidsvoordelen van ginseng.

1. Krachtige antioxidant die ontstekingen kan verminderen

 1. Ginseng heeft gunstige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen (4).

 2. Sommige reageerbuisstudies hebben aangetoond dat ginseng-extracten en ginsenosideverbindingen ontstekingen kunnen remmen en de antioxidantcapaciteit in cellen kunnen verhogen (5, 6).

 3. Uit een reageerbuisstudie bleek bijvoorbeeld dat Koreaanse rode ginseng-extract ontstekingen en verbeterde antioxiderende activiteit verminderde, huidcellen is van mensen met eczeem (7).

 4. De resultaten zijn ook veelbelovend bij mensen.

 5. Eén studie onderzocht de effecten van 18 jonge mannelijke atleten die gedurende zeven dagen driemaal daags 2 gram Koreaanse rode ginseng-extract nemen.

 6. De mannen hadden vervolgens niveaus van bepaalde ontstekingsmarkers getest na het uitvoeren van een inspanningstest. Deze niveaus waren aanzienlijk lager dan in de placebogroep en duurden tot 72 uur na het testen (8).

 7. Er moet echter worden opgemerkt dat de placebogroep een ander geneeskrachtig kruid kreeg, dus deze resultaten moeten met een korreltje zout worden genomen en er zijn meer studies nodig.

 8. Ten slotte volgde een grotere studie 71 postmenopauzale vrouwen die gedurende 12 weken dagelijks 3 gram rode ginseng of een placebo namen. Antioxiderende activiteit en oxidatieve stressmarkers werden vervolgens gemeten.

 9. Onderzoekers concludeerden dat rode ginseng kan helpen oxidatieve stress te verminderen door de antioxidant-enzymactiviteiten te verhogen (9).

2. Kan de hersenfunctie ten goede komen

 1. Ginseng kan helpen bij het verbeteren van hersenfuncties zoals geheugen, gedrag en stemming (10, 11).

 2. Sommige reageerbuis- en dierstudies tonen aan dat componenten in ginseng, zoals ginsenosiden en verbinding K, de hersenen kunnen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen (12, 13, 14).

 3. In één onderzoek werden 30 gezonde mensen gevolgd die vier weken lang 200 mg Panax ginseng consumeerden. Aan het einde van het onderzoek vertoonden ze verbetering in geestelijke gezondheid, sociaal functioneren en humeur.

 4. Deze voordelen zijn na 8 weken echter niet meer significant, wat erop wijst dat de ginseng-effecten kunnen verminderen bij langdurig gebruik (15).

 5. In een andere studie werd onderzocht hoe enkele doses van 200 of 400 mg Panax ginseng de mentale prestaties, mentale vermoeidheid en bloedsuikerspiegel beïnvloedden bij 30 gezonde volwassenen voor en na een mentale test van 10 minuten.

 6. De dosis van 200 mg was, in tegenstelling tot de dosis van 400 mg, effectiever in het verbeteren van mentale prestaties en vermoeidheid tijdens de test (16).

 7. Het is mogelijk dat ginseng de opname van bloedsuiker door cellen heeft ondersteund, wat de prestaties en de mentale vermoeidheid zou kunnen verminderen. Toch is het niet duidelijk waarom de lagere dosis effectiever was dan de hogere.

 8. Een derde onderzoek wees uit dat het dagelijks innemen van 400 mg Panax ginseng gedurende acht dagen de kalmte en wiskundevaardigheden verbeterde (17).

 9. Bovendien vonden andere studies positieve effecten op de hersenfunctie en het gedrag bij mensen met de ziekte van Alzheimer (18, 19, 20).

3. Kan erectiestoornissen verbeteren

 1. Onderzoek heeft aangetoond dat ginseng een nuttig alternatief kan zijn voor de behandeling van erectiestoornissen (ED) bij mannen (21, 22).

 2. Het lijkt erop dat verbindingen erin kunnen beschermen tegen oxidatieve stress in bloedvaten en weefsels in de penis en helpen de normale functie te herstellen (23, 24).

 3. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat ginseng de productie van stikstofmonoxide kan bevorderen, een verbinding die de spierontspanning in de penis verbetert en de bloedcirculatie verhoogt (24, 25).

 4. Uit een onderzoek bleek dat mannen die met Koreaanse rode ginseng werden behandeld, een 60% verbetering van de ED-symptomen hadden, vergeleken met 30% verbetering door een medicijn dat werd gebruikt om ED te behandelen (26).

 5. Bovendien toonde een ander onderzoek aan dat 86 mannen met ED significante verbeteringen in erectiele functie en algehele tevredenheid hadden na het nemen van 1000 mg verouderd ginseng-extract gedurende 8 weken (27).

 6. Er zijn echter meer studies nodig om definitieve conclusies te trekken over de effecten van ginseng op ED (24).

4. Kan het immuunsysteem versterken

 1. Ginseng kan het immuunsysteem versterken.

 2. Sommige onderzoeken naar de effecten op het immuunsysteem zijn gericht op kankerpatiënten die een operatie of chemotherapie ondergaan.

 3. Een studie volgde 39 mensen die herstelden van een operatie voor maagkanker en behandelden hen gedurende twee jaar dagelijks met 5.400 mg ginseng.

 4. Interessant genoeg hadden deze mensen significante verbeteringen in immuunfuncties en een lager recidief van symptomen (28).

 5. Een andere studie onderzocht het effect van rode ginseng-extract op markers van het immuunsysteem bij mensen met gevorderde maagkanker die chemotherapie na de operatie ondergaan.

 6. Na drie maanden hadden degenen die rood ginseng-extract namen betere immuunsysteemmarkers dan die in de controle- of placebogroep (29).

 7. Bovendien suggereerde een studie dat mensen die ginseng gebruiken tot 35% hogere kans hebben om vijf jaar na curatieve chirurgie ziek te blijven en tot 38% hogere overlevingskansen in vergelijking met voor degenen die het niet nemen (30).

 8. Het lijkt erop dat ginseng-extract ook het effect van vaccinaties tegen ziekten zoals influenza zou kunnen verbeteren (31).

 9. Hoewel deze onderzoeken verbeteringen in immuunsysteemmarkers bij mensen met kanker aantonen, is meer onderzoek nodig om de werkzaamheid van ginseng bij het stimuleren van de weerstand tegen infecties bij gezonde mensen aan te tonen (32).

5. Kan potentiële voordelen hebben tegen kanker

 1. Ginseng kan nuttig zijn om het risico op bepaalde kankers te verminderen (33).

 2. Van Ginsenosides in dit kruid is aangetoond dat het helpt ontstekingen te verminderen en antioxidantbescherming te bieden (34, 35).

 3. De celcyclus is het proces waarbij cellen normaal groeien en delen. Ginsenosides kunnen deze cyclus ten goede komen door abnormale celproductie en groei te voorkomen (34, 35).

 4. Een overzicht van verschillende onderzoeken concludeerde dat mensen die ginseng gebruiken een 16% lager risico hebben op het ontwikkelen van kanker (35).

 5. Bovendien suggereerde een observationele studie dat mensen die ginseng innemen minder kans hebben om bepaalde soorten kanker te ontwikkelen, zoals lip-, mond-, slokdarm-, maag-, darm-, lever- en longkanker, dan die die het niet nemen (36).

 6. Ginseng kan ook helpen de gezondheid van patiënten die chemotherapie ondergaan, bijwerkingen te verminderen en het effect van sommige behandelingsgeneesmiddelen te verbeteren (34).

 7. Hoewel studies over de rol van ginseng bij kankerpreventie enkele voordelen laten zien, blijven ze onduidelijk (37).

6. Kan vermoeidheid bestrijden en energieniveaus verhogen

 1. Van Ginseng is aangetoond dat het helpt vermoeidheid te bestrijden en energie te bevorderen.

 2. Verschillende dierstudies hebben sommige componenten in ginseng, zoals polysacchariden en oligopeptiden, gekoppeld aan lagere oxidatieve stress en hogere energieproductie in cellen, wat kan helpen vermoeidheid te bestrijden (38, 39, 40).

 3. Een vier weken durende studie onderzocht de effecten van het geven van 1 of 2 gram Panax ginseng of een placebo aan 90 mensen met chronische vermoeidheid.

 4. Degenen die Panax ginseng kregen, ervoeren minder fysieke en mentale vermoeidheid, evenals vermindering van oxidatieve stress, dan degenen die de placebo gebruikten (41).

 5. Een andere studie gaf 364 overlevenden van kanker met vermoeidheid 2000 mg Amerikaanse ginseng of een placebo. Na acht weken hadden degenen in de ginseng-groep aanzienlijk lagere vermoeidheidsniveaus dan die in de placebogroep (42).

 6. Bovendien suggereerde een review van meer dan 155 onderzoeken dat supplementen met ginseng niet alleen kunnen helpen vermoeidheid te verminderen, maar ook fysieke activiteit verbeteren (43).

7. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

 1. Ginseng lijkt gunstig te zijn bij de controle van bloedglucose bij mensen met en zonder diabetes (44, 45).

 2. Van Amerikaanse en Aziatische ginseng is aangetoond dat ze de pancreascelfunctie verbeteren, de insulineproductie stimuleren en de opname van bloedsuiker in weefsels verbeteren (44).

 3. Bovendien tonen onderzoeken aan dat extracten van ginseng helpen door antioxidantbescherming te bieden die vrije radicalen in de cellen van mensen met diabetes vermindert (44).

 4. Een studie beoordeelde de effecten van 6 gram Koreaanse rode ginseng, samen met de gebruikelijke antidiabetica of dieet, bij 19 mensen met type 2 diabetes.

 5. Interessant genoeg konden ze gedurende de 12 weken durende studie de bloedsuikerspiegel goed handhaven. Ze hadden ook een afname van 11% in de bloedsuikerspiegel, een afname van 38% in nuchtere insuline en een toename van 33% in insulinegevoeligheid (46).

 6. Een andere studie toonde aan dat Amerikaanse ginseng hielp bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegel bij 10 gezonde mensen nadat ze een test met suikerhoudende dranken hadden uitgevoerd (47).

 7. Het lijkt erop dat gefermenteerde rode ginseng nog effectiever kan zijn bij de controle van de bloedsuikerspiegel. Gefermenteerde ginseng wordt geproduceerd met behulp van levende bacteriën die de ginsenosiden transformeren in een gemakkelijker opneembare en krachtige vorm (48).

 8. In feite heeft een studie aangetoond dat het dagelijks innemen van 2,7 gram gefermenteerde rode ginseng effectief was bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verhogen van de insulineniveaus na een testmaaltijd, vergeleken met een placebo (49).

Eenvoudig aan uw dieet toe te voegen

 1. Ginsengwortel kan op veel manieren worden geconsumeerd. Het kan rauw worden gegeten of je kunt het licht stomen om het zacht te maken.

 2. Het kan ook in water worden gestoofd om thee te zetten. Voeg hiervoor gewoon heet water toe aan vers gesneden ginseng en laat het enkele minuten trekken.

 3. Ginseng kan ook worden toegevoegd aan verschillende recepten zoals soepen en roerbakgerechten. En het extract kan worden gevonden in poeder-, tablet-, capsule- en olievormen.

 4. Hoeveel u moet nemen, hangt af van de toestand die u wilt verbeteren. Over het algemeen worden dagelijkse doses van 1-2 gram rauwe ginsengwortel of 200-400 mg extract aanbevolen. Het is het beste om met lagere doses te beginnen en na verloop van tijd te verhogen.

 5. Zoek een standaard ginseng-extract dat 2-3% totale ginsenosiden bevat, en consumeer het voor de maaltijd om de absorptie te vergroten en de volledige voordelen te krijgen.

Veiligheid en mogelijke bijwerkingen

 1. Volgens onderzoek lijkt ginseng veilig te zijn en geen ernstige bijwerkingen te veroorzaken.

 2. Mensen die diabetesmedicatie gebruiken, moeten hun bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten houden wanneer ze ginseng gebruiken om ervoor te zorgen dat deze waarden niet te laag worden.

 3. Bovendien kan ginseng de effectiviteit van antistollingsmiddelen verminderen.

 4. Neem om deze redenen contact op met uw arts voordat u het aanvult.

 5. Merk op dat vanwege het ontbreken van veiligheidsonderzoeken ginseng niet wordt aanbevolen voor kinderen of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

 6. Ten slotte zijn er aanwijzingen dat het langdurige gebruik van ginseng de effectiviteit ervan in het lichaam zou kunnen verminderen.

 7. Om de voordelen ervan te maximaliseren, moet u ginseng in cycli van 2-3 weken nemen met een pauze van één of twee weken tussen (14).

De onderste regel

 1. Ginseng is een kruidensupplement dat al eeuwen in de Chinese geneeskunde wordt gebruikt.

 2. Het wordt vaak aangeprezen om zijn antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Het kan ook helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en heeft voordelen voor sommige vormen van kanker.

 3. Bovendien kan ginseng het immuunsysteem versterken, de hersenfunctie verbeteren, vermoeidheid bestrijden en de symptomen van erectiestoornissen verbeteren.

 4. Ginseng kan rauw of licht gestoomd worden geconsumeerd. Het kan ook gemakkelijk aan je dieet worden toegevoegd via zijn extract, capsule of poedervorm.

 5. Of u nu een bepaalde aandoening wilt verbeteren of gewoon uw gezondheid een boost wilt geven, ginseng is zeker het proberen waard.

 6. Online winkelen voor ginseng.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407