Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 gezondheidsvoordelen en gebruik van anijszaad

De onderste regel

 1. Anijs, ook wel anijs of Pimpinella anisum genoemd, is een plant die uit dezelfde familie komt als wortelen, selder en peterselie.

 2. Het kan tot 3 voet (1 meter) lang worden en produceert bloemen en een klein wit fruit dat anijszaad wordt genoemd.

 3. Anijs heeft een duidelijke, zoethoutachtige smaak en wordt vaak gebruikt om smaak toe te voegen aan desserts en drankjes.

 4. Het is ook bekend om zijn krachtige gezondheidsbevorderende eigenschappen en fungeert als een natuurlijke remedie voor een breed scala aan kwalen.

 5. Hier zijn 7 voordelen en toepassingen van anijszaad, ondersteund door de wetenschap.

1. Rijk aan voedingsstoffen

 1. Hoewel anijszaad in relatief kleine hoeveelheden wordt gebruikt, verpakt het een goede hoeveelheid verschillende belangrijke micronutriënten in elke portie.

 2. Vooral anijszaad is rijk aan ijzer, wat van vitaal belang is voor de productie van gezonde bloedcellen in uw lichaam (1).

 3. Het bevat ook een kleine hoeveelheid mangaan, een belangrijk mineraal dat werkt als een antioxidant en noodzakelijk is voor metabolisme en ontwikkeling (2).

 4. Eén eetlepel (7 gram) anijszaad levert ongeveer (3) op:

 5. Houd er echter rekening mee dat de meeste recepten waarschijnlijk minder dan een eetlepel vereisen.

2. Kan symptomen van depressie verminderen

 1. Depressie is een veel voorkomende maar slopende aandoening die tot 25% van de vrouwen en 12% van de mannen over de hele wereld treft (4).

 2. Interessant is dat uit onderzoek is gebleken dat anijszaad kan helpen bij de behandeling van depressie.

 3. Eén studie toonde aan dat anijszaadextract krachtige antidepressieve eigenschappen bij muizen had en even effectief was als een algemeen voorgeschreven medicijn dat werd gebruikt om depressie te behandelen (5).

 4. Bovendien was in een ander onderzoek bij 107 mensen driemaal daags 3 gram anijszaadpoeder effectief de symptomen van postpartumdepressie verminderen (6).

 5. Evenzo verminderde in een onderzoek van vier weken bij 120 mensen het drie keer per dag innemen van een capsule met 200 mg anijsolie de symptomen van milde tot matige depressie aanzienlijk, vergeleken met een controlegroep (7 ).

3. Kan beschermen tegen maagzweren

 1. Maagzweren, ook maagzweren genoemd, zijn een pijnlijke zweer die zich in de binnenkant van uw maag vormt en symptomen zoals indigestie, misselijkheid en een brandend gevoel in uw borst veroorzaakt.

 2. Hoewel traditionele behandeling meestal het gebruik van medicijnen omvat om de productie van maagzuur te verminderen, suggereert voorlopig onderzoek dat anijszaad kan helpen maagzweren te voorkomen en de symptomen te verminderen.

 3. Eén dierstudie merkte bijvoorbeeld op dat anijs de maagzuursecretie verminderde, waardoor de vorming van maagzweren werd voorkomen en de cellen tegen schade werden beschermd (8).

 4. Onderzoek naar de effecten van anijszaad op maagzweren is echter nog zeer beperkt.

 5. Aanvullende studies zijn nodig om te begrijpen hoe het de vorming van zweren en symptomen bij mensen kan beïnvloeden.

4. Voorkomt de groei van schimmels en bacteriën

 1. Reageerbuisstudies tonen aan dat anijszaad en zijn verbindingen krachtige antimicrobiële eigenschappen hebben die infecties voorkomen en de groei van schimmels en bacteriën blokkeren.

 2. Eén reageerbuisstudie toonde aan dat anijszaad en anijsetherische olie vooral effectief waren tegen bepaalde schimmelsoorten, waaronder gisten en dermatofyten, een soort schimmel die huidziekte kan veroorzaken (9).

 3. Anethol, het actieve ingrediënt in anijszaad, remt ook de bacteriegroei.

 4. In één reageerbuisstudie blokkeerde anethol de groei van een specifieke bacteriestam die cholera veroorzaakt, een infectie die wordt gekenmerkt door ernstige diarree en uitdroging (10).

 5. Er is echter verder onderzoek nodig om te onderzoeken hoe anijszaad de groei van schimmels en bacteriën bij mensen kan beïnvloeden.

5. Kan de symptomen van de menopauze helpen verlichten

 1. De menopauze is de natuurlijke achteruitgang van de reproductieve hormonen van vrouwen tijdens het ouder worden, met symptomen als opvliegers, vermoeidheid en een droge huid.

 2. Van anijszaad wordt gedacht dat het de effecten van oestrogeen in je lichaam nabootst, waardoor de symptomen van de menopauze mogelijk worden verminderd (11).

 3. In een vier weken durende studie namen 72 vrouwen met opvliegers driemaal daags een placebo of een capsule met 330 mg anijszaad. Degenen die anijs namen, ervoeren een vermindering van bijna 75% in ernst en frequentie van opvliegers (12).

 4. Sommige verbindingen in anijszaad kunnen ook helpen botverlies te voorkomen, een van de kenmerkende symptomen van de menopauze die optreedt als gevolg van afnemende oestrogeenspiegels in uw lichaam (13).

 5. Uit een onderzoek bleek dat een etherische olie, bestaande uit 81% anethol, het actieve ingrediënt in anijs, hielp bij het voorkomen van botverlies en bescherming tegen osteoporose bij ratten (14).

 6. Ondanks deze veelbelovende resultaten is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe anijszaad zelf de symptomen van de menopauze bij vrouwen kan beïnvloeden.

6. Kan de bloedsuikerspiegel in evenwicht brengen

 1. Uit onderzoek is gebleken dat anethol, het actieve ingrediënt in anijszaad, de bloedsuikerspiegel onder controle kan houden in combinatie met een gezond dieet.

 2. In een 45-daagse studie bij ratten met diabetes hielp anethol de hoge bloedsuikerspiegel te verlagen door de niveaus van verschillende belangrijke enzymen te wijzigen. Anethol verbeterde ook de functie van pancreascellen die insuline produceren (15).

 3. Een andere dierstudie meldde ook dat anethol de bloedsuikerspiegel verbeterde bij ratten met diabetes (16).

 4. Houd er rekening mee dat deze onderzoeken een geconcentreerde dosis anethol gebruiken - veel hoger dan wat wordt gevonden in een typische portie anijszaad.

 5. Meer studies zijn nodig om te evalueren hoe anijszaad de bloedsuikerspiegel bij mensen kan beïnvloeden.

7. Kan ontsteking verminderen

 1. In veel gevallen wordt ontsteking als een normale reactie van uw immuunsysteem beschouwd als bescherming tegen verwondingen en infecties.

 2. Hoge niveaus van langdurige ontsteking zijn echter gekoppeld aan chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes (17).

 3. Dier- en reageerbuisstudies suggereren dat anijszaad ontstekingen kan verminderen om een ​​betere gezondheid te bevorderen en ziekten te voorkomen.

 4. Eén studie bij muizen toonde bijvoorbeeld aan dat anijszaadolie zwelling en pijn verminderde (18).

 5. Ander onderzoek geeft aan dat anijszaad veel antioxidanten bevat, die ontstekingen kunnen verminderen en ziekteverwekkende oxidatieve schade kunnen voorkomen (19).

Mogelijke bijwerkingen

 1. De meeste mensen kunnen veilig anijs consumeren zonder het risico op nadelige bijwerkingen.

 2. Het kan echter een allergische reactie veroorzaken, vooral als u allergisch bent voor planten in dezelfde familie - zoals venkel, selderij, peterselie of dille.

 3. Bovendien kunnen de oestrogeen-nabootsende eigenschappen van anijs symptomen van hormoongevoelige aandoeningen, zoals borstkanker of endometriose verergeren (11, 20).

 4. Als u in het verleden last heeft gehad van deze aandoeningen, houd de inname dan met mate en raadpleeg uw arts als u zich zorgen maakt.

Dosering en supplementen

 1. Hoewel meestal gekocht als gedroogde zaden, is anijs ook verkrijgbaar in olie-, poeder- en extractvorm.

 2. Anijszaad, olie en extract kunnen allemaal een uitbarsting van smaak brengen aan gebakken goederen en snoep of het aroma van zeep en huidcrèmes versterken.

 3. De meeste recepten vragen om een ​​paar theelepels (4-13 gram of 5-15 ml) gemalen anijszaad, olie of extract.

 4. Houd er rekening mee dat elke vorm verschillende concentraties anijs bevat, dus het is belangrijk om uw recept aan te passen, afhankelijk van de vorm die u gebruikt.

 5. Als een recept bijvoorbeeld 1 theelepel (5 ml) anijsextract vereist, kunt u 1/4 theelepel (1 ml) anijsolie of 2 theelepels (8 gram) gemalen anijszaad.

 6. Voor medicinaal gebruik zijn anijsdoses variërend van 600 mg tot 9 gram per dag effectief gebleken bij de behandeling van aandoeningen zoals depressie (6, 7).

 7. Doseringen tot 20 gram anijszaadpoeder worden als veilig beschouwd voor gezonde volwassenen (6).

De onderste regel

 1. Anijszaad is een krachtige plant die rijk is aan veel voedingsstoffen en een breed scala aan gezondheidsvoordelen biedt.

 2. Het heeft anti-schimmel, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen en kan maagzweren bestrijden, de bloedsuikerspiegel onder controle houden en de symptomen van depressie en menopauze verminderen.

 3. Gecombineerd met een voedzaam dieet en een gezonde levensstijl, kan anijszaad verschillende aspecten van uw gezondheid verbeteren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407