Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 Indrukwekkende gezondheidsvoordelen van yoghurt

Hoe de juiste Griekse yoghurt te kopen

 1. Yoghurt wordt al honderden jaren door mensen geconsumeerd.

 2. Het is erg voedzaam en regelmatig eten kan verschillende aspecten van uw gezondheid bevorderen.

 3. Yoghurt heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het het risico op hartaandoeningen en osteoporose vermindert, evenals helpt bij gewichtsbeheersing.

 4. Dit artikel onderzoekt 7 wetenschappelijk ondersteunde gezondheidsvoordelen van yoghurt.

Wat is yoghurt en hoe wordt het gemaakt?

 1. Yoghurt is een populair zuivelproduct dat wordt gemaakt door de bacteriële fermentatie van melk.

 2. De bacteriën die worden gebruikt om yoghurt te maken, worden "yoghurtculturen" genoemd, die lactose fermenteren, de natuurlijke suiker die in melk wordt aangetroffen.

 3. Dit proces produceert melkzuur, een stof die ervoor zorgt dat melkeiwitten stremmen, waardoor yoghurt zijn unieke smaak en textuur krijgt.

 4. Yoghurt kan worden gemaakt van alle soorten melk. Soorten gemaakt van magere melk worden als vetvrij beschouwd, terwijl die van volle melk als volvet worden beschouwd.

 5. Yoghurt zonder toegevoegde kleurstoffen is een witte, dikke vloeistof met een pittige smaak.

 6. Helaas bevatten de meeste commerciële merken toegevoegde ingrediënten, zoals suiker en kunstmatige smaakstoffen. Deze yoghurt is niet goed voor je gezondheid.

 7. Aan de andere kant biedt gewone, ongezoete yoghurt veel gezondheidsvoordelen.

 8. Dus zonder verder oponthoud, hier zijn 7 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van natuurlijke yoghurt.

1. Het is rijk aan belangrijke voedingsstoffen

 1. Yoghurt bevat een deel van bijna alle voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft.

 2. Het staat erom bekend veel calcium te bevatten, een mineraal dat nodig is voor gezonde tanden en botten. Slechts één kopje levert 49% van uw dagelijkse calciumbehoefte (1, 2).

 3. Het bevat ook veel B-vitamines, met name vitamine B12 en riboflavine, die beide kunnen beschermen tegen hartziekten en bepaalde geboorteafwijkingen in de neurale buis (2, 3, 4).

 4. Eén kopje levert ook 38% van uw dagelijkse behoefte aan fosfor, 12% voor magnesium en 18% voor kalium. Deze mineralen zijn essentieel voor verschillende biologische processen, zoals het reguleren van de bloeddruk, het metabolisme en de gezondheid van de botten (2, 5, 6, 7).

 5. Een voedingsstof die yoghurt niet van nature bevat, is vitamine D, maar het wordt er vaak mee verrijkt. Vitamine D bevordert de gezondheid van botten en het immuunsysteem en kan het risico op sommige ziekten verminderen, waaronder hartaandoeningen en depressie (8, 9, 10).

2. Het is rijk aan eiwitten

 1. Yoghurt biedt een indrukwekkende hoeveelheid eiwit, met ongeveer 12 gram per 200 gram (2).

 2. Van eiwit is aangetoond dat het de stofwisseling ondersteunt door uw energieverbruik te verhogen, of het aantal calorieën dat u de hele dag verbrandt (11).

 3. Het verkrijgen van voldoende eiwitten is ook belangrijk voor de regulatie van de eetlust, omdat het de productie verhoogt van hormonen die een teken van volheid zijn. Het kan het aantal calorieën dat u in het algemeen consumeert automatisch verminderen, wat gunstig is voor gewichtsbeheersing (11, 12, 13).

 4. In één onderzoek hadden proefpersonen die yoghurt aten minder honger en aten ze 100 minder calorieën tijdens het avondeten, vergeleken met diegenen die minder eiwitrijke snacks aten met dezelfde hoeveelheid calorieën (14).

 5. De volheidbevorderende effecten van yoghurt zijn zelfs nog prominenter als u Griekse yoghurt eet, wat een zeer dikke variëteit is die is gespannen. Het bevat meer eiwitten dan gewone yoghurt en biedt 22 gram per 200 gram (15).

 6. Van Griekse yoghurt is aangetoond dat het de eetlustbeheersing meer beïnvloedt en hongergevoelens meer vertraagt ​​dan gewone yoghurt met minder eiwitten (16).

3. Sommige rassen kunnen profiteren van de spijsvertering

 1. Sommige soorten yoghurt bevatten levende bacteriën of probiotica, die deel uitmaken van de startercultuur of zijn toegevoegd na pasteurisatie.

 2. Deze kunnen de spijsvertering ten goede komen als ze worden geconsumeerd (17).

 3. Helaas zijn veel yoghurt gepasteuriseerd, wat een warmtebehandeling is die de nuttige bacteriën die ze bevatten doodt.

 4. Om ervoor te zorgen dat uw yoghurt effectieve probiotica bevat, zoekt u er een die levende, actieve culturen bevat, die op het etiket moeten worden vermeld.

 5. Van sommige soorten probiotica in yoghurt, zoals Bifidobacteria en Lactobacillus, is aangetoond dat ze de ongemakkelijke symptomen van het prikkelbare darm syndroom (IBS) verminderen, een veel voorkomende aandoening die de dikke darm aantast ( 18, 19, 20, 21).

 6. Eén onderzoek liet IBS-patiënten regelmatig gefermenteerde melk of yoghurt consumeren die Bifidobacteriën bevatte. Na slechts drie weken rapporteerden ze verbeteringen in de frequentie van een opgeblazen gevoel en ontlasting - effecten die ook na zes weken werden waargenomen (21).

 7. Een andere studie wees uit dat yoghurt met Bifidobacteria spijsverteringssymptomen en gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven verbeterde bij vrouwen die geen gediagnosticeerde spijsvertering hadden (22).

 8. Bovendien hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat probiotica kunnen beschermen tegen antibiotica-gerelateerde diarree, evenals constipatie (23, 24, 25, 26, 27, 28).

4. Het kan uw immuunsysteem versterken

 1. Het regelmatig consumeren van yoghurt - vooral als het probiotica bevat - kan uw immuunsysteem versterken en uw kans op het krijgen van een ziekte verminderen.

 2. Van probiotica is aangetoond dat het ontstekingen vermindert, wat verband houdt met verschillende gezondheidsproblemen, variërend van virale infecties tot darmaandoeningen (29, 30, 31, 32).

 3. Onderzoek toont aan dat probiotica in sommige gevallen ook kunnen helpen de incidentie, duur en ernst van de verkoudheid te verminderen (33, 34, 35, 36, 37).

 4. Bovendien zijn de immuunverbeterende eigenschappen van yoghurt deels te wijten aan magnesium, selenium en zink, sporenelementen die bekend staan ​​om hun rol in de gezondheid van het immuunsysteem (38, 39, 40 ).

 5. Met vitamine D verrijkte yoghurt kan de gezondheid van het immuunsysteem nog verder versterken. Vitamine D is onderzocht op zijn potentieel om ziekten zoals verkoudheid en griep te voorkomen (9, 41, 42, 43).

5. Het kan beschermen tegen osteoporose

 1. Yoghurt bevat enkele belangrijke voedingsstoffen voor het behoud van de gezondheid van de botten, waaronder calcium, eiwitten, kalium, fosfor en soms vitamine D.

 2. Al deze vitamines en mineralen zijn vooral nuttig voor het voorkomen van osteoporose, een aandoening die wordt gekenmerkt door verzwakking van de botten. Het komt vaak voor bij ouderen (44, 45, 46).

 3. Personen met osteoporose hebben een lage botdichtheid en lopen een hoger risico op botbreuken (47, 48).

 4. Uit onderzoek blijkt echter dat dagelijks consumeren van minstens drie porties zuivelproducten, zoals yoghurt, kan helpen de botmassa en kracht te behouden (49, 50).

6. Het kan de gezondheid van het hart ten goede komen

 1. Het vetgehalte van yoghurt is een van de redenen waarom zijn gezondheid vaak controversieel is. Het bevat voornamelijk verzadigd vet, met een kleine hoeveelheid enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

 2. Er is geen duidelijk bewijs dat het vet in yoghurt schadelijk is voor uw gezondheid. Het kan zelfs de gezondheid van het hart ten goede komen (54, 55).

 3. Sommige onderzoeken tonen aan dat de inname van verzadigd vet uit volle melkproducten het "goede" HDL-cholesterol verhoogt, wat de gezondheid van het hart kan beschermen. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat de inname van yoghurt de algemene incidentie van hartaandoeningen vermindert (55, 56, 57).

 4. Bovendien is aangetoond dat zuivelproducten zoals yoghurt de hoge bloeddruk helpen verlagen, wat een belangrijke risicofactor is voor hartaandoeningen. De effecten lijken het meest prominent te zijn bij diegenen die al gediagnosticeerd zijn met hoge bloeddruk (58, 59, 60).

 1. Yoghurt heeft verschillende eigenschappen die kunnen helpen bij gewichtsbeheersing.

 2. Om te beginnen is het rijk aan eiwitten, dat samen met calcium werkt om de niveaus van eetlustverminderende hormonen zoals peptide YY en GLP-1 (61) te verhogen.

 3. Bovendien hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat yoghurtconsumptie wordt geassocieerd met een lager lichaamsgewicht, percentage lichaamsvet en tailleomtrek (62).

 4. Eén beoordeling wees uit dat de inname van volle zuivelproducten, waaronder yoghurt, de incidentie van obesitas kan verminderen. Dit is in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht over vetinname en gewichtstoename (63).

 5. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat degenen die yoghurt eten, over het algemeen beter eten, vergeleken met degenen die het niet eten. Dit komt deels door het hogere gehalte aan voedingsstoffen in vergelijking met het vrij lage caloriegehalte (64, 65).

Yoghurt is misschien niet voor iedereen

 1. Sommige mensen moeten voorzichtig zijn met de inname van yoghurt, omdat dit nadelige effecten kan hebben, vooral bij mensen met lactose-intolerantie of een melkallergie.

 2. Lactose-intolerantie treedt op wanneer het lichaam lactase mist, het enzym dat nodig is om lactose af te breken, de suiker die in melk wordt aangetroffen. Het leidt tot verschillende spijsverteringssymptomen, zoals buikpijn en diarree, na het consumeren van zuivelproducten.

 3. Daarom moeten mensen met lactose-intolerantie mogelijk yoghurt vermijden.

 4. Sommige mensen die lactose-intolerant zijn, kunnen het echter verdragen. Dit komt omdat een deel van de lactose tijdens de productie wordt afgebroken en probiotica kunnen helpen bij de spijsvertering (66).

 5. Als u lactose-intolerant bent, kan het een kwestie van vallen en opstaan ​​zijn om te bepalen of het eten van yoghurt voor u werkt.

 6. Melkproducten bevatten caseïne en wei, eiwitten waarvoor sommige mensen allergisch zijn. In deze gevallen veroorzaakt melk een reactie die kan variëren van netelroos en zwelling tot levensbedreigende anafylaxie.

 7. Om deze reden is het het beste om yoghurt te vermijden als u een melkallergie heeft.

 8. Veel soorten yoghurt bevatten grote hoeveelheden toegevoegde suiker, vooral die met het vetgehalte. Overmatige suikerinname wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder diabetes en obesitas (67, 68, 69).

 9. Daarom is het belangrijk om voedseletiketten te lezen en merken te vermijden die suiker in de ingrediënten vermelden.

Hoe de beste yoghurt voor uw gezondheid te kiezen

 1. Minder is meer als het gaat om het kiezen van een gezonde yoghurt.

 2. Gewone, ongezoete variëteiten zijn het beste, omdat ze minimale ingrediënten bevatten zonder toegevoegde suiker.

 3. Of u kiest voor magere of volle yoghurt is een persoonlijke keuze.

 4. Volvette rassen bevatten meer calorieën, maar dat betekent niet dat ze ongezond zijn. Zorg ervoor dat u de aanbevolen portiegrootte aanhoudt.

 5. Je moet ook op zoek gaan naar yoghurt met levende en actieve culturen om ervoor te zorgen dat je een oplossing krijgt voor gezondheidsbevorderende probiotica.

De onderste regel

 1. Yoghurt is rijk aan voedingsstoffen en kan uw gezondheid verbeteren als het regelmatig wordt geconsumeerd.

 2. Het kan helpen het risico op sommige ziekten te verminderen, terwijl het ook de spijsvertering en gewichtscontrole ten goede komt.

 3. Zorg er echter voor dat u uw yoghurt verstandig kiest. Kies voor maximale gezondheidsvoordelen voor gewone, ongezoete variëteiten die probiotica bevatten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407