Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 Veelbelovende voordelen van Samphire

7 Veelbelovende voordelen van Samphire

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 09 april 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is Samphire?

 1. Samphire is een vetplant die groeit in rotsachtige en moerassige gebieden in de buurt van zoutspuitende waterbronnen en is al meer dan 500 jaar bekend. Op het gebied van zoute zeegroenten zijn er maar een paar bekender dan zeekraal, met name de variëteiten die in het Verenigd Koninkrijk en in Eurazië groeien. Deze kleine halofiet kan in uitgestrekte velden groeien als hij ongestoord wordt gelaten en heeft onderweg een aantal bijnamen opgepikt, waaronder zeeasperges en zeegroenten.

 2. Andere variaties op de naam bestaan ​​ook in afgelegen gebieden van het VK, maar er is geen vergissing zeekraal wanneer je hem ziet. Het is een dikke, grasachtige plant die niet langer groeit dan 3-4 centimeter, maar op verschillende manieren gemakkelijk kan worden geplukt en voorbereid. Historisch gezien is het gebruikt als voedselbron, vergelijkbaar met zeewier, maar naarmate er meer onderzoek wordt gedaan naar de voedingswaarde van deze ongewone zeegroente, is het zelfs nog populairder geworden.

Voedingswaarden van Samphire

 1. De voedingswaarde van zeekraal is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Deze groente heeft bijna geen vet en zit boordevol essentiële mineralen, waaronder magnesium, kalium, calcium en natrium. Dat is naast een gezonde hoeveelheid voedingsvezels en vitamine A, B en C. Bovendien bevat zeekraal unieke verbindingen die fucoidans worden genoemd en die vaak worden gevonden in zeegroenten, die ontstekingsremmende en antioxiderende effecten kunnen hebben. Samen met zijn caloriearme (~ 100 calorieën per portie van 100 gram), vetarme impact op je lichaam, kan zeekraal een heerlijke en voedzame aanvulling zijn op je normale dieet.

Gezondheidsvoordelen van Samphire

  Aids in Digestion

  1. Als natuurlijke bron van voedingsvezels kan zeekraal wonderen doen voor het spijsverteringsstelsel van het lichaam. Voedingsvezels kunnen de ontlasting ophopen, zodat deze gemakkelijker door het spijsverteringsstelsel kan passeren zonder constipatie of ongemak te veroorzaken. Vezels kunnen ontstekingen in de darm verminderen en ervoor zorgen dat de opname van voedingsstoffen zo efficiënt mogelijk is.

  Verhoogt het immuunsysteem

  1. Vitamine A en C zijn niet alleen essentiële vitamines voor processen in ons lichaam, maar ze hebben ook een aanzienlijk effect op het immuunsysteem. Vitamine C stimuleert de productie van witte bloedcellen, die de eerste verdedigingslinie voor het lichaam vormen. Bovendien fungeren beide vitamines als antioxidanten en kunnen ze vrije radicalen neutraliseren en stoppen voordat ze chronische ziekten en oxidatieve stress kunnen veroorzaken.

  Verbetert de botgezondheid

  1. Samphire is een zeer rijke bron van calcium, een van de voordelen van het toevoegen van deze zeegroente aan uw dieet. Met regelmatige inname van calcium optimaliseert u ook de ijzerinname van uw lichaam, wat essentieel is voor een goede circulatie in het lichaam. Wat nog belangrijker is, is dat de calciuminname uw botten sterk en duurzaam houdt naarmate u ouder wordt. De minerale dichtheid van botten neemt van nature af naarmate we ouder worden, dus zijn er meer calcium nodig om jong en gezond te blijven.

  Regelt de slaap

  1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

  Antioxiderende eigenschappen

  1. Fucoidans in zeegroenten hebben antioxiderende effecten die ze erg belangrijk maken voor de menselijke gezondheid. Het toevoegen van zeekraal aan je lichaam kan helpen beschermen tegen verschillende ziekten, waaronder huidaandoeningen, omdat oxidatieve stress van vrije radicalen in vele vormen voorkomt. Fucoidans kunnen helpen die dreiging te neutraliseren en je lichaam beschermen tegen eventuele ziekteverwekkers of externe aanvallen.

  Vermindert ontsteking

  1. Er zijn veel ontstekingsaandoeningen die het lichaam kunnen beïnvloeden, variërend van artritis en jicht tot aambeien en geïnfecteerde wonden. De ontstekingsremmende aard van zeekraal heeft het tot een waardevol kruidenmiddel gemaakt, zowel wanneer het lokaal wordt aangebracht als wordt geconsumeerd. Het kan helpen pijn te verlichten en zwelling en ontsteking te verzachten, en zelfs koorts veroorzaken om te breken.

  Gewichtsverlies

  1. Woord van waarschuwing: Hoewel veel van de voordelen van Samphire duidelijk belangrijk zijn, moet u zich ervan bewust zijn dat Samphire ook erg veel natrium bevat. Voor mensen die al lijden aan hoge bloeddruk of een hoog risico lopen op hart- en vaatziekten, moet zeekraal voorzichtig worden gegeten. Dat gezegd hebbende, bij het koken met zeekraal is het niet nodig om meer zout toe te voegen, omdat de groente meer dan genoeg is om het voedsel op smaak te brengen.

  2. John Staughton is een reizend schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.  Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407