Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 Verrassende gezondheidsvoordelen van het eten van zeewier

Take Home Message

 1. Zeewier of zeegroenten zijn vormen van algen die in de zee groeien.

 2. Ze zijn een voedselbron voor het oceaanleven en variëren in kleur van rood tot groen tot bruin tot zwart.

 3. Zeewier groeit langs rotsachtige kusten over de hele wereld, maar wordt meestal gegeten in Aziatische landen zoals Japan, Korea en China.

 4. Het is uiterst veelzijdig en kan in veel gerechten worden gebruikt, waaronder sushirollen, soepen en stoofschotels, salades, supplementen en smoothies.

 5. Bovendien is zeewier zeer voedzaam, dus een beetje gaat een lange weg.

 6. Hier zijn 7 wetenschappelijke voordelen van zeewier.

1. Bevat jodium en tyrosine, die de schildklierfunctie ondersteunen

 1. Uw schildklier geeft hormonen af ​​om de groei, energieproductie, reproductie en het herstel van beschadigde cellen in uw lichaam te regelen (1, 2).

 2. Uw schildklier is afhankelijk van jodium om hormonen te maken. Zonder voldoende jodium kunt u na verloop van tijd symptomen ervaren zoals gewichtsveranderingen, vermoeidheid of zwelling van de nek (3, 4).

 3. De aanbevolen voedingsinname (ADH) voor jodium is 150 mcg per dag (5).

 4. Zeewier heeft het unieke vermogen om geconcentreerde hoeveelheden jodium uit de oceaan te absorberen (6).

 5. Het jodiumgehalte varieert sterk, afhankelijk van het type, waar het werd gekweekt en hoe het werd verwerkt. In feite kan één gedroogd vel zeewier 11-1,989% van de ADH bevatten (7).

 6. Hieronder is het gemiddelde jodiumgehalte van drie verschillende gedroogde zeewieren (8):

 7. Kelp is een van de beste bronnen van jodium. Slechts één theelepel (3,5 gram) gedroogde kelp kan 59 keer de ADH (8) bevatten.

 8. Zeewier bevat ook een aminozuur genaamd tyrosine, dat naast jodium wordt gebruikt om twee belangrijke hormonen te maken die de schildklier helpen zijn werk goed te doen (9).

2. Goede bron van vitamines en mineralen

 1. Elk type zeewier heeft een unieke set voedingsstoffen.

 2. Door wat gedroogd zeewier over je eten te strooien, voeg je niet alleen smaak, textuur en smaak toe aan je maaltijd, maar het is ook een gemakkelijke manier om je inname van vitamines en mineralen te stimuleren.

 3. Over het algemeen kan 1 eetlepel (7 gram) gedroogde spirulina zorgen voor (10):

 4. Zeewier bevat ook kleine hoeveelheden vitamine A, C, E en K, samen met folaat, zink, natrium, calcium en magnesium (10).

 5. Hoewel het slechts kan bijdragen aan een klein percentage van sommige van de bovenstaande ADH's, kan het een of twee keer per week kruiden gebruiken een gemakkelijke manier zijn om meer voedingsstoffen aan uw dieet toe te voegen.

 6. Het eiwit dat aanwezig is in sommige zeewieren, zoals spirulina en chlorella, bevat alle essentiële aminozuren. Dit betekent dat zeewier kan helpen ervoor te zorgen dat je het volledige scala aan aminozuren krijgt (10,11, 12).

 7. Zeewier kan ook een goede bron van omega-3-vetten en vitamine B12 zijn (10, 13, 14).

 8. Het lijkt erop dat gedroogd groen en paars zeewier aanzienlijke hoeveelheden vitamine B12 bevat. Eén studie vond 2,4 mcg of 100% van de ADH van vitamine B12 in slechts 4 gram nori-zeewier (14, 15).

 9. Dat gezegd hebbende, er is een voortdurend debat gaande over de vraag of uw lichaam vitamine B12 uit zeewier kan absorberen en gebruiken (16, 17, 18).

3. Bevat een verscheidenheid aan beschermende antioxidanten

 1. Antioxidanten kunnen onstabiele stoffen in uw lichaam, die vrije radicalen worden genoemd, minder reactief maken (19, 20).

 2. Hierdoor zullen ze minder snel uw cellen beschadigen.

 3. Bovendien wordt overmatige productie van vrije radicalen beschouwd als een onderliggende oorzaak van verschillende ziekten, zoals hartaandoeningen en diabetes (21).

 4. Zeewier bevat niet alleen de antioxidanten vitamine A, C en E, maar ook een groot aantal nuttige plantaardige stoffen, waaronder flavonoïden en carotenoïden. Er is aangetoond dat deze de lichaamscellen beschermen tegen schade door vrije radicalen (21, 22).

 5. Veel onderzoek is gericht op een bepaalde carotenoïde, fucoxanthine genaamd.

 6. Het is de belangrijkste carotenoïde die voorkomt in bruine algen, zoals wakame, en het heeft 13,5 keer de antioxiderende capaciteit als vitamine E (21).

 7. Van fucoxanthine is aangetoond dat het celmembranen beter beschermt dan vitamine A (23).

 8. Hoewel het lichaam fucoxanthine niet altijd goed absorbeert, kan de absorptie worden verbeterd door het samen met vet te consumeren (24).

 9. Toch bevat zeewier een breed scala aan plantaardige stoffen die samenwerken om sterke antioxiderende effecten te hebben (25).

4. Biedt vezels en polysachariden die uw darmgezondheid kunnen ondersteunen

 1. Darmbacteriën spelen een enorme rol in uw gezondheid.

 2. Naar schatting heb je meer bacteriecellen in je lichaam dan menselijke cellen (26).

 3. Een onbalans in deze "goede" en "slechte" darmbacteriën kan leiden tot ziekte en ziekte (27).

 4. Zeewier is een uitstekende bron van vezels, waarvan bekend is dat het de darmgezondheid bevordert (28).

 5. Het kan ongeveer 25-75% van het droge gewicht van zeewier uitmaken. Dit is hoger dan het vezelgehalte van de meeste groenten en fruit (29, 30).

 6. Vezel kan de spijsvertering weerstaan ​​en in plaats daarvan worden gebruikt als voedselbron voor bacteriën in uw dikke darm.

 7. Bovendien is aangetoond dat bepaalde suikers in zeewier, gesulfateerde polysacchariden genoemd, de groei van "goede" darmbacteriën verhogen (31).

 8. Deze polysachariden kunnen ook de productie van vetzuren met korte ketens (SCFA) verhogen, die ondersteuning en voeding geven aan de cellen langs uw darm (31).

5. Kan u helpen gewicht te verliezen door honger uit te stellen en gewicht te verminderen

 1. Zeewier bevat veel vezels, die geen calorieën bevatten (29).

 2. De vezel in zeewier kan ook het ledigen van de maag vertragen. Dit helpt je om je langer vol te voelen en kan hongergevoelens vertragen (27).

 3. Zeewier wordt ook beschouwd als anti-obesitas-effecten. In het bijzonder suggereren verschillende dierstudies dat een stof in zeewier genaamd fucoxanthine kan helpen lichaamsvet te verminderen (32, 33, 34).

 4. Uit een dierstudie bleek dat ratten die fucoxanthine consumeerden gewicht verloren, terwijl ratten die het controledieet consumeerden dat niet deden.

 5. De resultaten toonden aan dat fucoxanthine de expressie verhoogde van een eiwit dat vet in ratten metaboliseert (34).

 6. Andere dierstudies hebben vergelijkbare resultaten gevonden. Van fucoxanthine is bijvoorbeeld aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel bij ratten aanzienlijk verlaagt, wat verder helpt bij het afvallen (35, 36).

 7. Hoewel de resultaten in dierstudies veelbelovend lijken, is het belangrijk dat er menselijke studies worden uitgevoerd om deze bevindingen te verifiëren.

6. Kan het risico op hartaandoeningen verminderen

 1. Hartziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak.

 2. Factoren die uw risico verhogen, zijn onder meer hoog cholesterol, hoge bloeddruk, roken en fysiek inactief of overgewicht.

 3. Interessant is dat zeewier kan helpen uw cholesterolgehalte in het bloed te verlagen (37, 38).

 4. Een studie van acht weken voedde ratten met hoog cholesterolgehalte een vetrijk dieet aangevuld met 10% gevriesdroogd zeewier. Het bleek dat de ratten 40% lager totaal cholesterol, 36% lager LDL-cholesterol en 31% lagere triglycerideniveaus hadden (39).

 5. Hartziekten kunnen ook worden veroorzaakt door overmatige bloedstolling. Zeewier bevat koolhydraten, fucanen genaamd, die kunnen helpen voorkomen dat bloed stolt (40, 41).

 6. Uit een dierstudie bleek zelfs dat fucanen die uit zeewier werden gewonnen, bloedstolling even effectief verhinderden als een antistollingsmiddel (41).

 7. Onderzoekers beginnen ook naar peptiden in zeewier te kijken. Eerste studies bij dieren geven aan dat deze eiwitachtige structuren een deel van een pad kunnen blokkeren dat de bloeddruk in uw lichaam verhoogt (42, 43, 44).

 8. Er zijn echter grootschalige menselijke studies nodig om deze resultaten te bevestigen.

7. Kan helpen uw risico op diabetes type 2 te verminderen door de bloedsuikerspiegel te verbeteren

 1. Diabetes is een groot gezondheidsprobleem.

 2. Het gebeurt wanneer uw lichaam uw bloedsuikerspiegel niet in de loop van de tijd in evenwicht kan brengen.

 3. Tegen het jaar 2040 wordt wereldwijd verwacht dat 642 miljoen mensen diabetes type 1 of type 2 hebben (45).

 4. Interessant is dat zeewier een onderzoeksfocus is geworden voor nieuwe manieren om mensen te ondersteunen die risico lopen op diabetes (46).

 5. Een onderzoek van acht weken bij 60 Japanners onthulde dat fucoxanthine, een stof in bruin zeewier, de bloedsuikerspiegel kan helpen verbeteren (47).

 6. Deelnemers ontvingen een lokale zeewierolie die 0 mg, 1 mg of 2 mg fucoxanthine bevatte. De studie wees uit dat degenen die 2 mg fucoxanthine kregen, de bloedsuikerspiegel hadden verbeterd, vergeleken met de groep die 0 mg kreeg (47).

 7. De studie constateerde ook aanvullende verbeteringen in de bloedsuikerspiegel bij mensen met een genetische aanleg voor insulineresistentie, die meestal gepaard gaat met diabetes type 2 (47).

 8. Bovendien verhinderde een andere substantie in zeewier, alginaat, bloedsuikerpieken bij dieren nadat ze een maaltijd met veel suiker hadden gekregen. Er wordt gedacht dat alginaat de opname van suiker in de bloedbaan kan verminderen (48, 49).

 9. Verschillende andere dierstudies hebben een verbeterde bloedsuikerspiegel gerapporteerd wanneer zeewierextracten aan het dieet worden toegevoegd (50, 51, 52).

Mogelijke gevaren van zeewier

 1. Hoewel zeewier als een zeer gezond voedsel wordt beschouwd, kunnen er enkele potentiële gevaren zijn om te veel te consumeren.

 2. Zeewier kan een zeer grote en potentieel gevaarlijke hoeveelheid jodium bevatten.

 3. Interessant is dat de hoge jodiuminname van Japanners wordt beschouwd als een reden waarom ze tot de gezondste mensen ter wereld behoren.

 4. De dagelijkse gemiddelde inname van jodium in Japan wordt echter geschat op 1.000-3.000 mcg (667-2.000% van de ADH). Dit vormt een risico voor degenen die elke dag zeewier consumeren, omdat 1.100 mcg jodium de aanvaardbare bovengrens (TUL) voor volwassenen is (6, 8).

 5. Gelukkig wordt in Aziatische culturen vaak zeewier gegeten met voedingsmiddelen die de opname van jodium door de schildklier kunnen remmen. Deze voedingsmiddelen staan ​​bekend als goitrogenen en komen voor in voedingsmiddelen zoals broccoli, kool en paksoi (8).

 6. Bovendien is het belangrijk op te merken dat zeewier oplosbaar is in water, wat betekent dat koken en verwerken het jodiumgehalte kan beïnvloeden. Wanneer kelp bijvoorbeeld 15 minuten wordt gekookt, kan deze tot 90% van zijn jodiumgehalte verliezen (8).

 7. Hoewel in enkele casusrapporten jodiumhoudende kelpconsumptie en schildklierdisfunctie zijn geassocieerd, is de schildklierfunctie weer normaal zodra de consumptie is gestopt (53, 54).

 8. Niettemin kunnen grote hoeveelheden zeewier de schildklierfunctie beïnvloeden en zijn symptomen van teveel jodium vaak hetzelfde als symptomen van onvoldoende jodium (6).

 9. Als u denkt dat u te veel jodium consumeert en symptomen ervaart zoals zwelling rond uw nek of gewichtsschommelingen, verminder dan uw inname van jodiumrijk voedsel en praat met uw arts.

 10. Zeewier kan mineralen in geconcentreerde hoeveelheden opnemen en opslaan (8).

 11. Dit vormt een gezondheidsrisico, omdat zeewier ook grote hoeveelheden giftige zware metalen zoals cadmium, kwik en lood kan bevatten.

 12. Dat gezegd hebbende, is het gehalte aan zware metalen in zeewier meestal lager dan de maximale concentratie-uitstoot in de meeste landen (55).

 13. Een recente studie analyseerde de concentratie van 20 metalen in 8 verschillende zeewieren uit Azië en Europa. Het bleek dat het gehalte aan cadmium, aluminium en lood in 4 gram van elk zeewier geen ernstige gezondheidsrisico's met zich meebracht (56).

 14. Als u echter regelmatig zeewier consumeert, bestaat de kans dat zware metalen zich na verloop van tijd in uw lichaam ophopen.

 15. Koop indien mogelijk organisch zeewier, omdat het minder waarschijnlijk grote hoeveelheden zware metalen bevat (56).

De onderste regel

 1. Zeewier is een steeds populairder ingrediënt in keukens over de hele wereld.

 2. Het is de beste voedingsbron van jodium, die uw schildklier ondersteunt.

 3. Het bevat ook andere vitamines en mineralen, zoals vitamine K, B-vitamines, zink en ijzer, samen met antioxidanten die uw cellen helpen beschermen tegen schade.

 4. Te veel jodium uit zeewier kan echter uw schildklierfunctie schaden.

 5. Geniet voor optimale gezondheidsvoordelen van dit oude ingrediënt in regelmatige maar kleine hoeveelheden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407