Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 Verrassende voordelen van noten

7 Verrassende voordelen van noten

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 02 juli 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat zijn noten?

 1. De term "noot" wordt vrij breed gebruikt in culinaire toepassingen, maar in termen van plantkunde en wetenschap zijn noten eigenlijk vruchten die schelpen en zaad bevatten, maar technisch gezien verdrijven noten niet van nature hun zaden. Hazelnoten, kastanjes en eikels scheiden hun schelpen en zaden niet en ze zijn wetenschappelijk geclassificeerd als noten. De rest zijn zaden, maar ze worden vaak noten genoemd. In termen van voedzame waarde en impact zijn de twee soorten zaden en noten erg vergelijkbaar, dus voor onze doeleinden zullen we ze allemaal als noten bespreken.

 2. Noten zijn al minstens 750.000 jaar opgenomen in het menselijke dieet, volgens antropologische gegevens van opgravingen. De voedingswaarde en toegankelijkheid van noten over de hele wereld maakte het al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van de jager / verzamelaarscultuur, dus cultureel zijn ze een belangrijke rol blijven spelen in de keuken. Ze worden in bijna elk land in een variëteit gegeten. De meest voorkomende soorten noten zijn amandelen, paranoten, pistachenoten, cashewnoten, kastanjes, lijnzaad, macadamia noten, pinda's, pecannoten, pijnboompitten, maanzaad, sesamzaad, walnoten en zonnebloempitten. Een ander onverwacht type noot is kokosnoot, die ook enkele unieke gezondheidsvoordelen heeft.

Voedingswaarde Noten

 1. Vitamines, mineralen en organische verbindingen die in veel van hen voorkomen. Meer specifiek komen de voordelen van de voedingsvezels, enkelvoudig onverzadigde vetzuren, linolzuur, flavonoïden, caroteen, L-arginine, vitamine E, plantensterolen en mineralen zoals koper, ijzer, calcium, kalium, zink, magnesium en mangaan. Volgens Dr. David Jacob, et al., Universiteit van Minnesota, Minneapolis, zijn noten een rijke bron van antioxidanten. De indrukwekkende lijst van gezonde attributen in tientallen noten, variëteiten draagt ​​bij aan veel van de gezondheidsvoordelen, die hieronder worden uitgelegd. Eval (ez_write_tag ([![!728,90

Gezondheidsvoordelen van noten

 1. Gezonde voordelen van noten zijn als volgt:

Potentieel tegen kanker

 1. Volgens de National Institutes of Health is een van de beste aspecten van noten hun hoge gehalte aan gezonde vetten, dat voor sommige mensen als een oxymoron klinkt, maar er zijn nuttige vormen van vet die het lichaam vereist, en noten zijn een prachtige bron van deze meervoudig onverzadigde vetten genaamd omega-3-vetzuren, meer specifiek alfa-linolzuur (ALA). Volgens het rapport gepubliceerd door Dr. Zhennan Gu, Dr. Jingjing Li, et al. in het BMC Journal heeft dit type vetzuur bepaalde ontstekingsremmende eigenschappen waarvan is aangetoond dat het de kans op darm-, prostaat- en borstkanker bij proefpersonen vermindert. Bovendien bevordert het hoge niveau van voedingsvezels in noten een goede stoelgang en spijsvertering, wat de kansen op bepaalde soorten maag-darmkanker vermindert.

Spijsverteringsproblemen voorkomen

 1. Elke nootsoort heeft een hoog vezelgehalte, een van de meer nuttige en veelzijdige elementen in voedsel, volgens Elsevier's Journal of Food Composition and Analysis. Allereerst is vezel belangrijk voor het spijsverteringsproces, omdat het bulk aan de ontlasting toevoegt. Dit betekent dat stoelgang soepel door het spijsverteringskanaal beweegt omdat de vezel peristaltische beweging in de gladde spier van de darm stimuleert. Wanneer ontlasting vrij door het systeem beweegt, wordt constipatie verminderd en kunnen regelmatige stoelgang beginnen. Dit verkleint de kans op het ontwikkelen van verschillende spijsverteringsaandoeningen zoals aambeien of poliepen. Bovendien werkt vezels om overtollig cholesterol uit het lichaam te verwijderen, met name de schadelijke omega-6-vetzuren.

Gewichtsverlies

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

De gezondheid van het hart verbeteren

 1. Misschien is het belangrijkste kenmerk van noten in termen van algehele gezondheid de invloed van het cardiovasculaire systeem. Dit gebeurt op een aantal manieren. Allereerst bevatten noten een grote hoeveelheid "goede cholesterol", ook bekend als HDL-cholesterol, dus hoewel veel mensen dingen van cholesterol hoe dan ook slecht vinden, laat dit een les voor u zijn. Dit gunstige type cholesterol vermindert de aanwezigheid van gevaarlijke cholesterol (LDL-cholesterol) in het bloed, zegt The American Journal of Clinical Nutrition. Het zorgt ervoor dat ze niet binden aan de wanden van slagaders en bloedvaten. Op deze manier verminderen noten de kans dat bloedstolsels en atherosclerose uw cardiovasculaire systeem ernstig schaden.

 2. Ten tweede bevatten noten een belangrijk aminozuur, L-arginine genaamd, dat de bloedvaten ontspant en eventuele vernauwingen of chronische contracties verlicht. Wanneer de bloedvaten ontspannen zijn, stroomt het bloed vrijer en is er minder stress op het hele systeem en daalt de bloeddruk. Ook is het minder waarschijnlijk dat bloedstolsels het lichaam beïnvloeden wanneer de bloedvaten ontspannen zijn en het bloed snel en soepel stroomt. Noten zijn ook een rijke bron van bepaalde polyfenolische flavonoïdecomponenten, waaronder resveratrol. Deze krachtige verbinding remt de activiteit van angiotensine, waardoor bloedvaten zich aanspannen. Het induceert ook de afgifte van stikstofoxide, een bekende vaatverwijder.

Rijke bron van vitamine E

 1. De vitamine die in de hoogste concentraties in noten wordt aangetroffen, is vitamine E, een krachtige antioxidant. Antioxidanten bestrijden de effecten van vrije radicalen in het lichaam, die bijproducten zijn van cellulair metabolisme die een breed scala aan ziekten en gevaarlijke gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Bovendien zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine E onder meer het vermogen om de gezondheid van de huid te stimuleren en de schadelijke effecten van vrije radicalen te bestrijden die tot rimpels en vroegtijdige veroudering leiden. Deze vitamine verhoogt ook de immuunfunctie, verhoogt de metabole functies van het lichaam en bevordert cellulair herstel.

Geestelijke stoornissen bestrijden

 1. Noten bestrijden ook de slopende effecten van psychische stoornissen, waaronder de ziekte van Alzheimer, schizofrenie en depressie vanwege het gehalte aan omega-3-vetzuren. Dit wordt bevestigd door een onderzoek onder leiding van Martha Clare Morris en gefinancierd door het National Institute on Aging, Bethesda. Deze verbindingen zijn ook goed in het verminderen van reumatoïde artritis, omdat het ontstekingsremmend van aard is, waardoor de bloedstroom naar de hersenen toeneemt en de cognitieve functie verder toeneemt.

Voorkom uitdroging

 1. De hoge kaliumgehaltes in bepaalde noten zijn zeer gunstig voor de vochtbalans en de waterbalans in de cellen. Dit kan helpen het lichaam gehydrateerd te houden en goed te laten functioneren, omdat hydratatie erg belangrijk is. Kalium werkt ook als een vaatverwijdend middel om de bloeddruk verder te verlagen en het hart te beschermen tegen verschillende aandoeningen.

Bloedarmoede voorkomen

 1. Deze twee essentiële mineralen zijn nodig voor het goed functioneren en aanmaken van rode bloedcellen. IJzer en koper zijn beide actieve componenten in rode bloedcellen, dus ze werken om de symptomen van bloedarmoede te verlichten, ook bekend als ijzertekort, wat kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, maagklachten en slaapstoornissen.

 2. Woord van voorzichtigheid

 3. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407