Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 Voordelen van rode bananen (en hoe ze van gele verschillen)

De onderste regel

 1. Er zijn meer dan 1.000 verschillende soorten bananen over de hele wereld (1).

 2. Rode bananen zijn een subgroep van bananen uit Zuidoost-Azië met een rode schil.

 3. Ze zijn zacht en hebben een zoete smaak als ze rijp zijn. Sommige mensen zeggen dat ze smaken als een gewone banaan - maar dan met een vleugje frambozenzoetheid.

 4. Ze worden vaak gebruikt in desserts, maar passen ook goed bij hartige gerechten.

 5. Rode bananen bevatten veel essentiële voedingsstoffen en kunnen uw immuunsysteem, hartgezondheid en spijsvertering ten goede komen.

 6. Hier zijn 7 voordelen van rode bananen - en hoe ze verschillen van gele.

1. Bevatten veel belangrijke voedingsstoffen

 1. Net als gele bananen leveren rode bananen essentiële voedingsstoffen.

 2. Ze zijn bijzonder rijk aan kalium, vitamine C en vitamine B6 en bevatten een behoorlijke hoeveelheid vezels.

 3. Een kleine rode banaan (100 gram) levert (2):

 4. Een kleine rode banaan heeft slechts ongeveer 90 calorieën en bestaat voornamelijk uit water en koolhydraten. De grote hoeveelheden vitamine B6, magnesium en vitamine C maken deze bananensoort bijzonder voedzaam.

2. Kan de bloeddruk verlagen

 1. Kalium is een mineraal dat essentieel is voor de gezondheid van het hart vanwege zijn rol bij het reguleren van de bloeddruk.

 2. Rode bananen zijn rijk aan kalium - één klein fruit levert 9% van de ADH.

 3. Onderzoek toont aan dat het eten van meer kaliumrijk voedsel de bloeddruk kan helpen verlagen (3, 4, 5).

 4. Uit een beoordeling van 22 gecontroleerde onderzoeken bleek dat het eten van meer kalium de systolische bloeddruk (het hoogste nummer van een waarde) met 7 mm Hg verlaagde. Dit effect was het sterkst bij mensen die aan het begin van de studie een hoge bloeddruk hadden (3).

 5. Een ander belangrijk mineraal voor bloeddrukbeheersing is magnesium. Een kleine rode banaan levert ongeveer 8% van uw dagelijkse behoeften aan dit mineraal.

 6. Uit een overzicht van 10 onderzoeken bleek dat het verhogen van uw magnesiuminname met 100 mg per dag uw risico op hoge bloeddruk met maximaal 5% kan verlagen (6).

 7. Bovendien kan het verhogen van uw inname van zowel magnesium als kalium effectiever zijn bij het verlagen van de bloeddruk dan het eten van meer van slechts één van de mineralen (7).

3. Ondersteuning ooggezondheid

 1. Rode bananen bevatten carotenoïden - pigmenten die de vruchten hun roodachtige schil geven (8).

 2. Luteïne en bètacaroteen zijn twee carotenoïden in rode bananen die de gezondheid van het oog ondersteunen.

 3. Luteïne kan bijvoorbeeld helpen bij het voorkomen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD), een ongeneeslijke oogziekte en een belangrijke oorzaak van blindheid (9, 10).

 4. Uit één onderzoek van 6 onderzoeken bleek zelfs dat het eten van luteïne-rijk voedsel het risico op maculadegeneratie aan de late leeftijd met 26% kon verminderen (11).

 5. Beta-caroteen is een andere carotenoïde die de gezondheid van het oog ondersteunt, en rode bananen leveren er meer van dan andere bananensoorten (8).

 6. Beta-caroteen kan in uw lichaam worden omgezet in vitamine A - een van de belangrijkste vitamines voor de gezondheid van het oog (12).

4. Rijk aan antioxidanten

 1. Net als de meeste andere groenten en fruit bevatten rode bananen krachtige antioxidanten. Ze bieden zelfs grotere hoeveelheden antioxidanten dan gele bananen (8).

 2. Antioxidanten zijn verbindingen die cellulaire schade voorkomen die wordt veroorzaakt door moleculen die vrije radicalen worden genoemd. Overmatige vrije radicalen in uw lichaam kunnen leiden tot een onbalans die oxidatieve stress wordt genoemd, die is gekoppeld aan aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes en kanker (13, 14, 15).

 3. De belangrijkste antioxidanten in rode bananen zijn (8):

 4. Deze antioxidanten kunnen beschermende gezondheidsvoordelen bieden. Een systematische review vond bijvoorbeeld dat de inname van anthocyanen via de voeding het risico op hart- en vaatziekten met 9% verminderde (16).

 5. Fruit eten dat rijk is aan antioxidanten - zoals rode bananen - kan uw risico op sommige chronische aandoeningen verlagen (17, 18).

5. Kan uw immuunsysteem ondersteunen

 1. Rode bananen zijn rijk aan vitamine C en B6. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezond immuunsysteem (19).

 2. Een kleine rode banaan levert respectievelijk 9% en 28% van de ADH voor vitamine C en B6.

 3. Vitamine C verhoogt de immuniteit door de cellen van uw immuunsysteem te versterken. Dienovereenkomstig suggereert enig onderzoek dat zelfs een marginaal vitamine C-tekort kan worden geassocieerd met een verhoogd risico op infectie (20, 21).

 4. Hoewel vitamine C-tekort relatief zeldzaam is in de Verenigde Staten - ongeveer 7% van de volwassenen treft - is het belangrijk om voor voldoende inname te zorgen (22).

 5. De vitamine B6 in rode bananen speelt ook een belangrijke rol bij het ondersteunen van uw immuunsysteem.

 6. Een vitamine B6-tekort kan in feite de productie van witte bloedcellen en immuunantistoffen in uw lichaam verminderen - beide bestrijden infecties (23).

6. Kan de spijsvertering verbeteren

 1. Rode bananen ondersteunen je spijsvertering op veel manieren.

 2. Prebiotica zijn een soort vezels die uw nuttige darmbacteriën voeden. Net als gele bananen, zijn rode bananen een geweldige bron van prebiotische vezels.

 3. Fructo-oligosachariden zijn het belangrijkste type prebiotische vezel in bananen, maar ze bevatten ook een andere inuline (24).

 4. Prebiotica in bananen kunnen een opgeblazen gevoel verminderen, de diversiteit aan vriendelijke darmbacteriën vergroten en constipatie verminderen (25, 26).

 5. Uit een onderzoek bleek dat het gedurende 2 weken innemen van 8 gram fructooligosacchariden per dag de populatie nuttige darmbacteriën met 10 keer verhoogde (27).

 6. Een kleine rode banaan levert 3 gram vezels - ongeveer 10% van de ADH voor deze voedingsstof.

 7. Voedingsvezels profiteren van uw spijsvertering door (28, 29):

 8. Bovendien kan een vezelrijk dieet het risico op inflammatoire darmziekten (IBD) verminderen.

 9. Een studie bij 170.776 vrouwen ontdekte dat een vezelrijk dieet - vergeleken met een vezelarm dieet - werd geassocieerd met een 40% verlaagd risico op de ziekte van Crohn (30).

Diet

 1. Naast hun gezondheidsvoordelen zijn rode bananen heerlijk en gemakkelijk te eten.

 2. Ze zijn een uiterst handige en draagbare snack. Vanwege hun zoete smaak bieden rode bananen ook een gezonde manier om een ​​recept op natuurlijke wijze te zoeten.

 3. Hier zijn een paar manieren om rode bananen aan uw dieet toe te voegen:

 4. Rode bananen zijn ook een geweldige aanvulling op recepten voor muffins, pannenkoeken en zelfgebakken brood.

Rode versus gele bananen

 1. Rode bananen lijken redelijk op hun gele tegenhangers.

 2. Ze zijn allebei goede bronnen van voedingsvezels en bevatten evenveel calorieën en koolhydraten.

 3. Toch hebben de twee variëteiten een paar verschillen. In vergelijking met gele bananen, rode bananen (8, 31):

 4. Hoewel rode bananen zoeter zijn, hebben ze een lagere GI-score dan gele bananen. De GI is een schaal van 0 tot 100 die meet hoe snel voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel verhogen.

 5. Lagere GI-scores duiden op een langzamere opname in het bloed. Gele bananen hebben een gemiddelde GI-score van 51, terwijl rode bananen lager scoren op de schaal op ongeveer 45.

 6. Het volgen van een dieet met een lage GI kan een gezonde bloedsuikerspiegel ondersteunen en het cholesterolgehalte verlagen (31, 32, 33, 34).

De onderste regel

 1. Rode bananen zijn een unieke vrucht die veel gezondheidsvoordelen biedt.

 2. Ze zijn rijk aan antioxidanten, vitamine C en vitamine B6. Ze bieden een caloriearme maar vezelrijke toevoeging aan maaltijden, snacks en voedzame desserts.

 3. Onder andere kunnen de voedingsstoffen in rode bananen bijdragen aan een verbeterde hart- en spijsvertering wanneer ze worden gegeten als onderdeel van een algeheel gezond dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407