Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 Evidence-Based Health Benefits van Papaya

De onderste regel

 1. De papaja is een ongelooflijk gezond tropisch fruit.

 2. Het zit boordevol antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen, ziektes kunnen bestrijden en helpen je er jong uit te laten zien.

 3. Hier zijn 8 gezondheidsvoordelen van papaya.

1. Heerlijk en boordevol voedingsstoffen

 1. Papaya is de vrucht van de Carica papaya plant.

 2. Het is ontstaan ​​in Midden-Amerika en Zuid-Mexico, maar wordt nu in veel andere delen van de wereld gekweekt.

 3. Papaya bevat het enzym papaïne, dat de taaie eiwitketens in spiervlees kan afbreken. Daarom gebruiken mensen al duizenden jaren papaja om vlees mals te maken.

 4. Als de papaya rijp is, kan deze rauw worden gegeten. Onrijpe papaya moet echter altijd vóór het eten worden gekookt - vooral tijdens de zwangerschap, omdat het onrijpe fruit veel latex bevat, wat weeën kan stimuleren (1).

 5. Papaja's hebben de vorm van peren en kunnen tot 51 cm lang worden. De schil is groen als hij onrijp is en oranje wanneer hij rijp is, terwijl het vruchtvlees geel, oranje of rood is.

 6. De vrucht heeft ook veel zwarte zaden, die eetbaar maar bitter zijn.

 7. Een kleine papaya (152 gram) bevat (2):

 8. Papaja's bevatten ook gezonde antioxidanten die carotenoïden worden genoemd - met name een type dat lycopeen wordt genoemd.

 9. Bovendien absorbeert uw lichaam deze heilzame antioxidanten beter uit papaja's dan andere groenten en fruit (3).

2. Heeft krachtige antioxiderende effecten

 1. Vrije radicalen zijn reactieve moleculen die ontstaan ​​tijdens de stofwisseling van uw lichaam. Ze kunnen oxidatieve stress bevorderen, wat kan leiden tot ziekte.

 2. Antioxidanten, inclusief de carotenoïden in papaja's, kunnen vrije radicalen neutraliseren (4).

 3. Studies wijzen erop dat gefermenteerde papaja oxidatieve stress kan verminderen bij oudere volwassenen en mensen met prediabetes, milde hypothyreoïdie en leverziekte (5, 6, 7, 8).

 4. Ook geloven veel onderzoekers dat overmatige vrije radicalen in de hersenen een belangrijke factor zijn bij de ziekte van Alzheimer (9).

 5. In één onderzoek ondervonden mensen met Alzheimer gedurende zes maanden een gefermenteerd papaja-extract een daling van 40% in een biomarker die op oxidatieve schade aan DNA wijst - en is ook gekoppeld aan veroudering en kanker ( 10, 11).

 6. De vermindering van oxidatieve stress wordt toegeschreven aan het lycopeengehalte van papaja en het vermogen om overtollig ijzer te verwijderen, waarvan bekend is dat het vrije radicalen produceert (12, 13).

3. Heeft anti-kanker eigenschappen

 1. Onderzoek suggereert dat het lycopeen in papaja het risico op kanker kan verminderen (12).

 2. Het kan ook voordelig zijn voor mensen die worden behandeld voor kanker (14).

 3. Papaya kan werken door het verminderen van vrije radicalen die bijdragen aan kanker.

 4. Bovendien kan papaja een aantal unieke effecten hebben die niet door andere soorten fruit worden gedeeld.

 5. Van de 14 groenten en fruit met bekende antioxiderende eigenschappen vertoonde alleen papaya antikankeractiviteit in borstkankercellen (15).

 6. In een klein onderzoek bij oudere volwassenen met ontstekingen en precancereuze maagaandoeningen verminderde een gefermenteerd papaya-preparaat oxidatieve schade (16).

 7. Er is echter meer onderzoek nodig voordat aanbevelingen kunnen worden gedaan.

4. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

 1. Meer papaya toevoegen aan uw dieet kan de gezondheid van uw hart verbeteren.

 2. Studies tonen aan dat fruit met een hoog lycopeen en vitamine C hartaandoeningen kan helpen voorkomen (17, 18).

 3. De antioxidanten in papaya kunnen uw hart beschermen en de beschermende effecten van "goede" HDL-cholesterol verbeteren (19, 20).

 4. In één onderzoek hadden mensen die 14 weken lang een gefermenteerd papajasupplement namen minder ontsteking en een betere verhouding tussen "slechte" LDL en "goede" HDL dan mensen die een placebo kregen.

 5. Een verbeterde verhouding is gekoppeld aan een verminderd risico op hartaandoeningen (20, 21).

5. Kan ontsteking bestrijden

 1. Chronische ontsteking is de oorzaak van veel ziekten, en ongezond voedsel en levensstijlkeuzes kunnen het ontstekingsproces aansturen (22).

 2. Studies tonen aan dat antioxidantrijke groenten en fruit zoals papaya ontstekingsmarkers helpen verminderen (23, 24, 25, 26).

 3. Eén studie merkte bijvoorbeeld op dat mannen die hun inname van fruit en groenten met veel carotenoïden verhoogden, een significante afname van CRP hadden, een bepaalde inflammatoire marker (26).

6. Kan de spijsvertering verbeteren

 1. Het papaïne-enzym in papaya kan eiwitten gemakkelijker verteerbaar maken.

 2. Mensen in de tropen beschouwen papaya als een remedie voor constipatie en andere symptomen van het prikkelbare darm syndroom (IBS).

 3. In één onderzoek hadden mensen die 40 dagen lang een op papaja gebaseerde formule gebruikten, een significante verbetering van constipatie en een opgeblazen gevoel (27).

 4. Van de zaden, bladeren en wortels is ook aangetoond dat ze zweren bij dieren en mensen behandelen (28, 29).

7. Beschermt tegen huidbeschadiging

 1. Naast het gezond houden van je lichaam, kan papaja ook je huid er strakker en jeugdiger laten uitzien.

 2. Overmatige activiteit van vrije radicalen wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor veel van de rimpels, verslapping en andere huidschade die optreedt met de leeftijd (30).

 3. De vitamine C en lycopeen in papaja beschermen uw huid en kunnen deze tekenen van veroudering helpen verminderen (31).

 4. In één onderzoek verminderde suppletie met lycopeen gedurende 10-12 weken huidroodheid na blootstelling aan de zon, wat een teken is van huidletsel (32).

 5. In een andere, oudere vrouwen die gedurende 14 weken een mengsel van lycopeen, vitamine C en andere antioxidanten consumeerden, hadden ze een zichtbare en meetbare vermindering van de diepte van rimpels in het gezicht (33).

8. Heerlijk en veelzijdig

 1. Papaya heeft een unieke smaak waar veel mensen van houden. Rijpheid is echter de sleutel.

 2. Een onrijpe of te rijpe papaja kan heel anders smaken dan een perfect rijpe.

 3. Wanneer optimaal rijp, moet papaja geel tot oranjerood van kleur zijn, hoewel een paar groene vlekken prima zijn. Net als een avocado moet de schil zacht worden.

 4. De smaak is het beste als het koud is, dus het is een goed idee om het indien mogelijk gekoeld te bewaren.

 5. Nadat je het goed hebt gewassen, kun je het in de lengte doormidden snijden, de zaadjes eruit scheppen en met een lepel uit de schil eten, zoals meloen of meloen.

 6. Omdat het ongelooflijk veelzijdig is, kan het ook worden gecombineerd met ander voedsel dat zijn smaak aanvult.

 7. Hier zijn een paar eenvoudige receptideeën met één kleine papaja:

De onderste regel

 1. Papaya is rijk aan waardevolle voedingsstoffen en heeft een heerlijke smaak.

 2. Zijn krachtige antioxidanten zoals lycopeen kunnen uw risico op veel ziekten verminderen - vooral ziekten die vaak ouder worden, zoals hartaandoeningen en kanker.

 3. Het kan ook verdedigen tegen de zichtbare tekenen van veroudering, waardoor uw huid soepel en jeugdig blijft.

 4. Probeer vandaag deze gezonde en heerlijke vrucht aan uw dieet toe te voegen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407