Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 gezondheidsvoordelen van Yerba Mate (ondersteund door wetenschap)

De onderste regel

 1. Yerba mate is een traditioneel Zuid-Amerikaans drankje dat wereldwijd aan populariteit wint.

 2. Er wordt gezegd dat het de kracht van koffie heeft, de gezondheidsvoordelen van thee en de vreugde van chocolade.

 3. Hier zijn de top 8 gezondheidsvoordelen van yerba mate.

Wat is Yerba Mate?

 1. Yerba mate is een kruidenthee gemaakt van de bladeren en twijgen van de Ilex paraguariensis-plant.

 2. De bladeren worden meestal gedroogd boven een vuur en vervolgens ondergedompeld in heet water om de thee te maken.

 3. Yerba mate wordt traditioneel geconsumeerd uit een container die een kalebas wordt genoemd en genuttigd met een metalen rietje met een filter aan de onderkant om de bladfragmenten eruit te verwijderen.

 4. Het delen van deze traditionele kalebas schijt een teken van vriendschap en verbondenheid.

1. Rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen

 1. Yerba mate bevat verschillende nuttige plantenvoedingsstoffen, waaronder (1):

 2. Interessant is dat de antioxiderende kracht van yerba mate thee iets hoger lijkt te zijn dan die van groene thee (2).

 3. Bovendien kan yerba mate zeven van de negen essentiële aminozuren bevatten, naast bijna elke vitamine en mineraal die uw lichaam nodig heeft (1, 3).

 4. De thee bevat echter zeer kleine hoeveelheden van deze voedingsstoffen, dus het is onwaarschijnlijk dat u zelf een grote bijdrage aan uw dieet levert.

2. Kan energie stimuleren en mentale focus verbeteren

 1. Bij 85 mg cafeïne per kopje bevat yerba mate minder cafeïne dan koffie maar meer dan een kopje thee (4).

 2. Daarom kan het, net als elk ander cafeïnehoudend voedsel of drankje, uw energieniveau verhogen en u minder moe maken.

 3. Cafeïne kan ook de niveaus van bepaalde signaalmoleculen in uw hersenen beïnvloeden, waardoor het bijzonder gunstig is voor uw mentale focus (5, 6).

 4. Verschillende onderzoeken bij mensen hebben verbeterde alertheid, kortetermijnherinnering en reactietijd waargenomen bij deelnemers die een enkele dosis met 37,5-450 mg cafeïne consumeerden (7).

 5. Bovendien zijn degenen die regelmatig yerba mate consumeren vaak enthousiast dat het de alertheid zoals koffie verbetert - maar zonder de nerveuze bijwerkingen.

 6. Deze getuigenissen zijn echter nog niet wetenschappelijk bewezen.

 1. Cafeïne is ook bekend om spiercontracties te verbeteren, vermoeidheid te verminderen en sportprestaties met maximaal 5% te verbeteren (8, 9, 10, 11).

 2. Omdat yerba mate een matige hoeveelheid cafeïne bevat, kunnen degenen die het drinken vergelijkbare lichamelijke prestaties verwachten.

 3. In één onderzoek verbrandden degenen die één capsule van 1 gram gemalen yerba mate kregen vlak voor de oefening 24% meer vet tijdens een training met matige intensiteit (12).

 4. Een grotere afhankelijkheid van vet als brandstof tijdens het sporten spaart uw koolhydratenreserves voor kritieke momenten met een hoge intensiteit, zoals een heuvel op fietsen of naar de finish sprinten. Dit kan zich vertalen in betere sportprestaties.

 5. De optimale hoeveelheid yerba mate om te drinken voor het sporten is momenteel onbekend.

4. Kan beschermen tegen infecties

 1. Yerba mate kan infecties door bacteriën, parasieten en schimmels helpen voorkomen.

 2. Uit een reageerbuisstudie bleek dat een hoge dosis yerba mate-extract E. coli uitschakelde, een bacterie die voedselvergiftigingsverschijnselen veroorzaakt zoals maagkrampen en diarree (13, 14).

 3. Verbindingen in yerba mate kunnen ook de groei van Malassezia furfur voorkomen, een schimmel die verantwoordelijk is voor schilferige huid, roos en bepaalde huiduitslag (15).

 4. Ten slotte suggereert onderzoek dat verbindingen erin enige bescherming kunnen bieden tegen darmparasieten (1).

 5. Toch werden de meeste van deze onderzoeken uitgevoerd op geïsoleerde cellen. Het is momenteel onduidelijk of deze voordelen voor mensen hetzelfde zijn en er is meer onderzoek nodig (16, 17).

 1. Dierstudies tonen aan dat yerba mate de eetlust kan verminderen en de stofwisseling kan stimuleren, wat kan helpen bij gewichtsverlies (18).

 2. Het lijkt het totale aantal vetcellen te verminderen en de hoeveelheid vet die ze bevatten te verminderen (19).

 3. Uit menselijk onderzoek blijkt dat het ook de hoeveelheid opgeslagen vet kan verhogen die wordt verbrand voor energie (12, 20).

 4. Bovendien verloren in een onderzoek van 12 weken bij mensen met overgewicht gemiddeld 3 gram yerba mate-poeder per dag gemiddeld 1,5 pond (0,7 kg). Ze verminderden ook hun taille-heupverhouding met 2%, wat duidt op verloren buikvet (21).

 5. Ter vergelijking, de deelnemers die een placebo kregen, wonnen gemiddeld 6,2 pond (2,8 kg) en verhoogden hun taille-heupverhouding met 1% gedurende dezelfde periode van 12 weken (21) .

6. Kan uw immuunsysteem versterken

 1. Yerba mate bevat saponinen, natuurlijke verbindingen met ontstekingsremmende eigenschappen (1, 22).

 2. Bovendien levert het kleine hoeveelheden vitamine C, vitamine E, selenium en zink. Deze antioxidanten kunnen uw immuunsysteem versterken en de gezondheid bevorderen (23, 24).

 3. Onderzoekers hebben echter de directe effecten van yerba mate op het menselijke immuunsysteem nog niet onderzocht.

7. Verlaagt de bloedsuikerspiegel

 1. Yerba mate kan de bloedsuikerspiegel helpen verlagen en de complicaties van diabetes verminderen.

 2. Een recente dierstudie meldt zelfs dat het de insulinesignalering kan verbeteren (25).

 3. Het kan ook de vorming van geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE's) verminderen, die betrokken zijn bij de ontwikkeling en verergering van veel ziekten (26, 27).

 4. Onderzoek naar mensen ontbreekt momenteel echter.

8. Kan het risico op hartaandoeningen verlagen

 1. Yerba mate bevat antioxidantverbindingen, zoals caffeoylderivaten en polyfenolen, die kunnen beschermen tegen hartziekten.

 2. Cel- en dierstudies melden ook dat mate-extract enige bescherming tegen hartaandoeningen kan bieden (28, 29).

 3. Bij mensen lijkt yerba mate het cholesterolgehalte te verlagen.

 4. In een 40-daagse studie verlaagden deelnemers die elke dag 11 ons (330 ml) yerba mate dronken hun "slechte" LDL-cholesterolspiegel met 8,6-13,1% (30).

 5. Dat gezegd hebbende, er zijn meer studies nodig voordat sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Hoe Yerba Mate te bereiden

 1. Yerba mate wordt traditioneel geserveerd in een bak genaamd een kalebas, ook bekend als een kalebas.

 2. Het wordt meestal door een metalen rietje nipt met een filter aan de onderkant om de bladfragmenten eruit te drukken.

 3. Om mate te bereiden, vult u het onderste derde deel van de kalebasboom met gedroogde of geroosterde mate-bladeren voordat u heet water toevoegt.

 4. Als u geen kalebas bezit, kunt u deze bereiden in een Franse pers.

 5. De thee wordt vaak geserveerd met gebrande suiker, citroensap of melk en kan meerdere keren worden aangevuld met heet water voordat nieuwe bladeren worden gebruikt om een ​​nieuwe batch te maken.

 6. Hoewel traditioneel warm geconsumeerd, kan yerba mate ook koud worden geserveerd, vooral in warme klimaten.

Veiligheid en bijwerkingen

 1. Het is onwaarschijnlijk dat Yerba mate schadelijk is voor gezonde volwassenen die het af en toe drinken.

 2. Degenen die het regelmatig drinken, lopen echter een verhoogd risico op het volgende:

 3. Studies tonen aan dat het langdurig drinken van grote hoeveelheden yerba mate het risico op kanker van de bovenste luchtwegen en het spijsverteringskanaal kan verhogen (1, 31, 32, 33).

 4. Een mogelijke verklaring is dat mate polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) bevat, bekende kankerverwekkende stoffen die ook voorkomen in tabaksrook en gegrild vlees (1).

 5. Het wordt ook vaak bij zeer hoge temperaturen geconsumeerd. Dit kan de voering van de luchtwegen en het spijsverteringskanaal beschadigen, waardoor uw risico op de vorming van kankercellen toeneemt (31, 34).

 6. Sommige verbindingen erin kunnen echter beschermen tegen andere soorten kanker (1, 35).

 7. Yerba mate bevat cafeïne. Te veel cafeïne kan bij sommige personen hoofdpijn, migraine en hoge bloeddruk veroorzaken (36, 37).

 8. Zwangere vrouwen moeten de mate-inname beperken tot maximaal drie kopjes per dag. Te veel cafeïne kan het risico op een miskraam en een laag geboortegewicht verhogen (38, 39).

 9. Studies tonen aan dat bepaalde verbindingen in yerba mate monoamine-oxidaseremmer (MAOI) -activiteit hebben. MAO-remmers worden vaak voorgeschreven als medicatie voor depressie en de ziekte van Parkinson (1).

 10. Daarom moeten personen die MAO-medicijnen gebruiken, yerba mate met voorzichtigheid gebruiken.

 11. Ten slotte kan het vanwege het cafeïnegehalte ook een wisselwerking hebben met de spierverslapper Zanaflex of het antidepressivum Luvox. Personen die deze medicijnen gebruiken, moeten yerba mate vermijden, omdat dit de effecten van de medicijnen kan vergroten (40).

De onderste regel

 1. Yerba mate is mogelijk niet voor iedereen geschikt en het regelmatig drinken bij zeer hoge temperaturen kan uw risico op bepaalde vormen van kanker verhogen.

 2. Deze drank bevat echter ook verschillende nuttige verbindingen die zijn gekoppeld aan indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

 3. Als u yerba mate wilt proberen, begin dan langzaam en laat het een beetje afkoelen voordat u het drinkt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407