Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 Indrukwekkende voordelen voor de gezondheid en het gebruik van peterselie

De onderste regel

 1. Peterselie is een bloeiende plant afkomstig uit de Middellandse Zee. De twee meest voorkomende soorten zijn Frans krullend blad en Italiaans plat blad.

 2. In de loop der jaren is peterselie gebruikt om aandoeningen zoals hoge bloeddruk, allergieën en ontstekingsziekten te behandelen (1).

 3. Tegenwoordig wordt het veel gebruikt als vers culinair kruid of gedroogd kruid. Het is heldergroen van kleur en heeft een milde, bittere smaak die goed past bij veel recepten.

 4. Vaak bestempeld als een van de krachtigste ziektebestrijdende planten, biedt peterselie een grote voedingswaarde en biedt het vele potentiële gezondheidsvoordelen (2).

 5. Hier zijn 8 indrukwekkende gezondheidsvoordelen en gebruik van peterselie.

1. Bevat veel belangrijke voedingsstoffen

 1. Peterselie biedt veel meer voedingsstoffen dan mensen vermoeden.

 2. Een 1/2 kop (30 gram) verse, gehakte peterselie levert (3):

 3. Het kruid is rijk aan veel vitamines, met name vitamine K, die nodig is voor bloedstolling en gezondheid van de botten (4).

 4. Peterselie is ook een geweldige bron van vitamine A en C - belangrijke voedingsstoffen met antioxiderende eigenschappen (5).

 5. Bovendien bevat het weinig calorieën maar zit het boordevol smaak, waardoor het een geweldig caloriearm ingrediënt is voor veel recepten.

2. Rijk aan antioxidanten

 1. Peterselie bevat veel krachtige antioxidanten die uw gezondheid ten goede kunnen komen.

 2. Antioxidanten zijn verbindingen die cellulaire schade voorkomen door moleculen die vrije radicalen worden genoemd. Je lichaam heeft een gezond evenwicht van antioxidanten en vrije radicalen nodig om een ​​optimale gezondheid te behouden (6).

 3. De belangrijkste antioxidanten in peterselie zijn (7, 8, 9):

 4. Het geurige kruid is bijzonder rijk aan een klasse antioxidanten die bekend staan ​​als flavonoïden. De twee belangrijkste flavonoïden zijn myricetin en apigenin.

 5. Studies tonen aan dat diëten rijk aan flavonoïden uw risico op aandoeningen, waaronder darmkanker, diabetes type 2 en hartaandoeningen kunnen verlagen (10, 11, 12).

 6. Bovendien zijn bètacaroteen en luteïne twee antioxidanten die carotenoïden worden genoemd. Veel studies associëren hogere inname van carotenoïden met een verminderd risico op bepaalde ziekten, waaronder longkanker (13).

 7. Vitamine C heeft ook sterke antioxiderende effecten en speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van de gezondheid van het immuunsysteem en het beschermen tegen chronische ziekten (14).

 8. Interessant is dat gedroogde peterselie meer antioxidanten bevat dan verse takjes. Uit één onderzoek bleek zelfs dat het gedroogde kruid 17 keer meer antioxidantgehalte had dan zijn verse tegenhanger (7).

3. Ondersteunt de gezondheid van de botten

 1. Uw botten hebben bepaalde vitamines en mineralen in verschillende hoeveelheden nodig om gezond en sterk te blijven.

 2. Peterselie zit boordevol vitamine K - een essentiële voedingsstof voor de gezondheid van de botten. Een 1/2 kop (30 gram) levert een indrukwekkende 547% van de ADH (3).

 3. Vitamine K helpt bij het opbouwen van sterkere botten door het ondersteunen van botopbouwende cellen, osteoblasten genaamd. Deze vitamine activeert ook bepaalde eiwitten die de minerale botdichtheid verhogen - een maat voor de hoeveelheid mineralen in uw botten (15).

 4. Botdichtheid is belangrijk, omdat een lagere botmineraaldichtheid geassocieerd is met een verhoogd risico op fracturen - vooral bij oudere volwassenen (16).

 5. Sommige onderzoeken suggereren dat het eten van voedingsmiddelen met veel vitamine K het risico op fracturen kan verminderen. Eén studie wees uit dat hogere vitamine K-inname geassocieerd was met een 22% lager risico op fracturen (17, 18).

 6. Typische inname van vitamine K via de voeding kan lager zijn dan nodig is om de minerale botdichtheid te verbeteren en het risico op fracturen te verminderen. Daarom kan het eten van voedsel zoals peterselie de gezondheid van de botten bevorderen (19).

4. Bevat kankerbestrijdende stoffen

 1. Peterselie bevat plantaardige stoffen die mogelijk antikankereffecten hebben.

 2. Oxidatieve stress - een aandoening die wordt gekenmerkt door een onevenwichtige hoeveelheid antioxidanten en vrije radicalen - wordt geassocieerd met de ontwikkeling van bepaalde chronische ziekten, waaronder kanker (7, 20).

 3. Peterselie is bijzonder rijk aan flavonoïde antioxidanten en vitamine C, die oxidatieve stress in uw lichaam verminderen en uw risico op bepaalde vormen van kanker kunnen verlagen.

 4. Zo kan een hoge inname van flavonoïden via de voeding het risico op darmkanker tot 30% verminderen (21).

 5. Bovendien hebben subgroepen van bepaalde flavonoïden in peterselie - zoals myricetin en apigenin - antikankeractiviteit aangetoond in reageerbuis- en dierstudies (22, 23).

 6. Bovendien kan het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C ook uw risico op kanker verminderen. Een 1/2 kop (30 gram) peterselie levert 53% van de ADH voor deze voedingsstof.

 7. Uit een onderzoek bleek dat het verhogen van vitamine C met 100 mg per dag het risico op algehele kanker met 7% verminderde. Bovendien kan het verhogen van vitamine C in de voeding met 150 mg per dag het risico op prostaatkanker tot 21% verlagen (24, 25)

5. Rijk aan voedingsstoffen die uw ogen beschermen

 1. Luteïne, bètacaroteen en zeaxanthine zijn drie carotenoïden in peterselie die uw ogen helpen beschermen en een gezond zicht bevorderen. Carotenoïden zijn pigmenten die voorkomen in planten met krachtige antioxiderende activiteit (26, 27).

 2. Luteïne en zeaxanthine kunnen leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD), een ongeneeslijke oogziekte en een belangrijke oorzaak van blindheid overal ter wereld voorkomen.

 3. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan luteïne en zeaxanthine kan uw risico op late AMD tot 26% verminderen (28, 29, 30).

 4. Beta-caroteen is een andere carotenoïde die de gezondheid van het oog ondersteunt. Deze carotenoïde kan in je lichaam worden omgezet in vitamine A (31).

 5. Deze conversie van bètacaroteen verklaart waarom peterselie zeer rijk is aan vitamine A. Een 1/2 kop (30 gram) vers gehakte bladeren levert 108% van de ADH voor deze vitamine (3) .

 6. Vitamine A is essentieel voor de gezondheid van het oog, omdat het helpt het hoornvlies te beschermen - de buitenste laag van uw oog - evenals het bindvlies - het dunne membraan dat de voorkant van uw oog bedekt en de binnenkant van je oogleden (32).

6. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

 1. Peterselie is een kruid met veel voedingsstoffen dat de gezondheid van het hart kan verbeteren. Het is bijvoorbeeld een goede bron van vitamine B-foliumzuur - met 30 gram (30 gram) levert 11% van de ADH (3).

 2. Hoge inname van foliumzuur in de voeding kan het risico op hartaandoeningen in bepaalde populaties verminderen. Een groot onderzoek bij meer dan 58.000 mensen vond dat de hoogste inname van foliumzuur werd geassocieerd met een 38% verlaagd risico op hartaandoeningen (33).

 3. Omgekeerd kan een lage inname van foliumzuur het risico op hartaandoeningen verhogen. Een studie bij 1.980 mannen constateerde een toename van 55% van het risico op hartziekten bij mensen met de laagste inname van deze voedingsstof (34).

 4. Sommige experts veronderstellen dat foliumzuur de gezondheid van het hart ten goede komt door de niveaus van het aminozuur homocysteïne te verlagen. Hoge homocysteïne niveaus zijn in sommige onderzoeken gekoppeld aan een hoger risico op hartaandoeningen.

 5. Homocysteïne kan de gezondheid van het hart negatief beïnvloeden door de structuur en functie van uw bloedvaten te wijzigen. Het verband tussen dit aminozuur en hartaandoeningen blijft echter nog steeds controversieel (35, 36).

7. Peterselie-extract heeft antibacteriële eigenschappen

 1. Peterselie kan antibacteriële voordelen hebben als het als extract wordt gebruikt.

 2. Bijvoorbeeld, een reageerbuisstudie toonde aan dat het extract significante antibacteriële activiteit vertoonde tegen gist, schimmels en een veel voorkomende, infectieveroorzakende bacterie bekend als S. aureus (37, 38).

 3. Het extract kan ook de groei van bacteriën in levensmiddelen voorkomen. Een ander reageerbuisonderzoek ontdekte dat het de groei van potentieel schadelijke bacteriën, zoals Listeria en Salmonella, verhinderde - beide waarvan bekend is dat ze voedselvergiftiging veroorzaken (39, 40, 41).

 4. Hoewel het extract antibacterieel potentieel vertoont in reageerbuisstudies, zijn deze voordelen nog niet onderzocht bij mensen.

8. Eenvoudig toe te voegen aan uw dieet

 1. Peterselie is een uiterst veelzijdige en goedkope smaakoptie.

 2. U kunt de gedroogde versie als ingrediënt in verschillende recepten gebruiken. Het kan de smaak van soepen, stoofschotels en tomatensauzen verbeteren. Bovendien wordt het vaak gecombineerd met andere kruiden in Italiaans geïnspireerde recepten.

 3. Verse peterselie is ook een geweldige aanvulling op zelfgemaakte saladedressings, marinades en zeevruchtenrecepten. Veel mensen gebruiken verse takjes in recepten waarvoor geen koken nodig is of voegen het kruid aan het einde van de kookperiode toe.

 4. Hier zijn nog een paar manieren om peterselie aan uw dieet toe te voegen:

 5. Interessant is dat het kruid als een natuurlijke ademverfrisser kan fungeren, dus je kunt tijdens het koken ook op een takje kauwen om je adem op te frissen (42).

 6. Om de levensduur van verse peterselie te verlengen, wikkelt u de bos in een vochtige papieren handdoek en bewaart u deze in een gesloten container in de koelkast.

De onderste regel

 1. Peterselie is een veelzijdig kruid dat een geconcentreerde bron van voedingsstoffen biedt. Het is bijzonder rijk aan vitamine A, C en K.

 2. De vitamines en nuttige plantaardige stoffen in peterselie kunnen de gezondheid van de botten verbeteren, beschermen tegen chronische ziekten en antioxidatieve voordelen bieden.

 3. U kunt eenvoudig gedroogde of verse bladeren in uw dieet opnemen door ze toe te voegen aan soepen, salades, marinades en sauzen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407