Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 Verrassende gezondheidsvoordelen van Wakame Seaweed

De onderste regel

 1. Wakame is een soort eetbaar zeewier dat al eeuwen in Japan en Korea wordt gekweekt.

 2. Naast het geven van een unieke smaak en textuur aan soepen en salades, bevat wakame weinig calorieën maar veel verschillende voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid.

 3. Plus, het biedt een lange lijst met potentiële voordelen, waaronder een betere gezondheid van het hart en verbeterd gewichtsverlies.

 4. Hier zijn 8 verrassende gezondheidsvoordelen van wakame zeewier.

1. Laag in calorieën en rijk aan voedingsstoffen

 1. Wakame bevat weinig calorieën, maar levert een goede hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen.

 2. Zelfs in kleine hoeveelheden kan het uw inname van mineralen zoals jodium, mangaan, foliumzuur, magnesium en calcium helpen verhogen om u te helpen aan uw voedingsbehoeften te voldoen.

 3. Slechts twee eetlepels (10 gram) rauwe wakame zeewieraanbiedingen (1, 2):

 4. Elke portie wakame bevat ook vitamine A, C, E en K, evenals ijzer, koper en fosfor.

2. Hoog jodiumgehalte kan de juiste schildklierfunctie ondersteunen

 1. Wakame rondt zijn uitstekende voedingsprofiel af en is een goede bron van jodium.

 2. Wakame bevat in feite ongeveer 42 mcg jodium per gram, wat ongeveer 28% van de ADH is (2).

 3. Jodium is een essentieel mineraal dat uw lichaam gebruikt om schildklierhormonen te produceren, die de groei, het metabolisme, de eiwitsynthese en celherstel ondersteunen (3).

 4. Toch komt jodiumtekort ongelooflijk vaak voor, met sommige rapporten die schatten dat ongeveer twee miljard mensen wereldwijd getroffen zijn (4).

 5. Een tekort aan deze belangrijke micronutriënt kan bijdragen aan hypothyreoïdie, een aandoening waarbij uw schildklier niet in staat is voldoende schildklierhormoon aan te maken om de normale functie te ondersteunen.

 6. Symptomen van jodiumtekort kunnen gewichtstoename, vermoeidheid, haarverlies en een droge, schilferige huid zijn (3, 5).

3. Kan het bloeddruk- en hartkwaalrisico verlagen

 1. Hoge bloeddruk is een aandoening die uw hart en bloedvaten extra belast, uw hartspier verzwakt en uw risico op hartaandoeningen verhoogt (6).

 2. Sommige onderzoeken suggereren dat het toevoegen van wakame aan uw dieet kan helpen de bloeddruk onder controle te houden en de gezondheid van het hart te optimaliseren.

 3. Uit een onderzoek van tien weken bleek bijvoorbeeld dat het toedienen van stoffen die uit wakame aan ratten waren geëxtraheerd, de systolische bloeddruk aanzienlijk verlaagde (het hoogste nummer van een bloeddrukmeting) (7).

 4. Een ander onderzoek bij 417 kinderen toonde aan dat een hogere inname van zeewier de bloeddruk verlaagde (8).

 5. Er zijn echter meer menselijke studies nodig om te evalueren hoe wakame de bloeddruk onder de algemene bevolking kan beïnvloeden.

4. Kan de gezondheid van het hart ten goede komen door het cholesterolgehalte te verlagen

 1. Cholesterol speelt een rol in veel aspecten van de gezondheid, variërend van hormoonproductie tot vetvertering.

 2. Overmatig bloedcholesterol kan zich in uw bloedvaten ophopen en de bloedstroom blokkeren, waardoor uw risico op een hartaanval en beroerte groter wordt (9).

 3. Hoewel huidig ​​onderzoek beperkt is tot dierstudies, hebben sommige onderzoeken aangetoond dat wakame het cholesterolgehalte kan verlagen en de gezondheid van het hart kan helpen verbeteren.

 4. Uit één onderzoek bleek zelfs dat het aanvullen met wakame zeewier effectief was bij het verlagen van de niveaus van "slechte" LDL-cholesterol bij ratten (10).

 5. Evenzo toonde een ander dieronderzoek aan dat gedroogd wakame-poeder de expressie van specifieke genen veranderde om het cholesterolniveau al na 28 dagen aanzienlijk te verlagen (11).

 6. Ondanks deze veelbelovende resultaten, moet nader worden onderzocht hoe wakame het cholesterolgehalte bij mensen kan beïnvloeden.

5. Kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben

 1. Een van de meest indrukwekkende gezondheidsvoordelen van wakame is het vermogen om de groei van kankercellen te blokkeren in sommige dier- en reageerbuisstudies.

 2. Eén dierstudie toonde bijvoorbeeld aan dat het geven van wakame zeewier aan ratten de groei en verspreiding van borstkankercellen hielp onderdrukken (12).

 3. Een andere reageerbuisstudie wees uit dat specifieke verbindingen geëxtraheerd uit wakame zeewier effectief waren bij het remmen van de groei van darm- en nierkankercellen (13).

 4. Sommige onderzoeken hebben echter gemengde resultaten opgeleverd. Een studie bij 52.679 vrouwen meldde dat een verhoogde zeewierconsumptie gekoppeld was aan een hoger risico op schildklierkanker, wat een gevolg zou kunnen zijn van een overmatige inname van jodium (14, 15, 16).

 5. Daarom is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe wakame de vorming van kankercellen bij mensen kan beïnvloeden.

6. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen en de insulineresistentie verbeteren

 1. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat wakame kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en de insulineresistentie te verbeteren om de algehele gezondheid te verbeteren.

 2. Een onderzoek van vier weken toonde aan dat suppletie met 48 gram zeewier per dag de bloedsuikerspiegel bij 20 mensen met diabetes aanzienlijk verlaagde (17).

 3. Een ander onderzoek bij dieren toonde aan dat wakame insulineresistentie kon voorkomen - een aandoening die het vermogen van uw lichaam aantast om insuline efficiënt te gebruiken voor het transport van suiker naar uw cellen, waardoor een hoge bloedsuikerspiegel ontstaat (18) .

 4. Toch is het huidige onderzoek naar de effecten van wakame op de bloedsuikerspiegel beperkt. Aanvullende studies zijn nodig om te ontdekken hoe wakame de bloedsuikerspiegel bij mensen kan beïnvloeden.

7. Kan gewichtsverlies helpen

 1. Als u enkele extra kilo's wilt laten vallen, kunt u overwegen om wakame in uw dieet op te nemen.

 2. Niet alleen is het rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen, maar het is ook aangetoond dat het gewichtscontrole bevordert in dierstudies.

 3. Uit een onderzoek bleek dat supplementen met wakame-zeewierextract gewichtstoename onderdrukten bij muizen met een vetrijk dieet (19).

 4. Bovendien ontdekte een andere studie dat wakame anti-obesitas-effecten vertoonde bij ratten en vetweefsel kon verminderen (20).

 5. Sommige studies hebben ook opgemerkt dat dieetplannen die regelmatig zeewier bevatten, het lichaamsgewicht en de tailleomtrek kunnen verminderen (21, 22).

 6. Omdat het meeste onderzoek bij dieren is uitgevoerd, zijn aanvullende onderzoeken van hoge kwaliteit nodig om te kijken hoe wakame het gewicht bij mensen kan beïnvloeden.

8. Veelzijdig, lekker en gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet

 1. Wakame wordt over de hele wereld genoten vanwege zijn zachte textuur en milde smaak.

 2. Het is ook zeer veelzijdig en kan als ingrediënt dienen in verschillende gerechten en recepten.

 3. Vaak gevonden in gedroogde vorm, wordt wakame meestal ongeveer tien minuten in water geweekt voordat het wordt geconsumeerd om het te verzachten en overtollig zout te verwijderen.

 4. Na het weken kan wakame gemakkelijk bladgroenten zoals sla, spinazie of rucola in uw favoriete salades vervangen.

 5. Je kunt de reepjes ook in soepen toevoegen voor een uitbarsting van smaak en voedingsstoffen.

 6. Als alternatief dien je wakame als bijgerecht overgoten met een beetje sojasaus of rijstazijn om je maaltijd compleet te maken.

Mogelijke bijwerkingen

 1. Hoewel wakame over het algemeen gezond is, kan het consumeren van overmatige hoeveelheden bij sommige mensen nadelige bijwerkingen veroorzaken.

 2. Bepaalde merken kunnen grote hoeveelheden natrium bevatten, wat de bloeddruk kan verhogen bij mensen die gevoelig zijn voor de effecten ervan (23).

 3. Het bevat ook veel jodium en heeft ongeveer 28% van de ADH per gram (2).

 4. Hoewel jodium noodzakelijk is voor de productie van schildklierhormonen, kan het consumeren van overmatige hoeveelheden de gezondheid van uw schildklier schaden en symptomen zoals koorts, buikpijn, misselijkheid en diarree veroorzaken (15, 24).

 5. Zeewier kan ook enkele zware metalen en verontreinigingen bevatten, maar meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de hoeveelheden te laag zijn om u zorgen te maken (25, 26).

De onderste regel

 1. Wakame is een zeer voedzaam, eetbaar zeewier dat voor een laag aantal calorieën een reeks vitamines en mineralen aan uw dieet kan toevoegen.

 2. Het is ook in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder lagere cholesterolwaarden, verlaagde bloeddruk, verbeterd gewichtsverlies en verlaagde bloedsuikerspiegel.

 3. Het beste van alles, er zijn veel verschillende manieren om van dit smakelijke zeewier te genieten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet, waardoor het gemakkelijk is om te profiteren van zijn unieke gezondheidsbevorderende eigenschappen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407