Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


9 Indrukwekkende gezondheidsvoordelen van pompoen

De onderste regel

 1. Pompoen is een soort winterpompoen die behoort tot de familie Cucurbitaceae.

 2. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is vooral populair rond Thanksgiving en Halloween (1).

 3. In de VS verwijst pompoen meestal naar Cucurbita pepo, een oranje winterpompoen. In andere regio's, zoals Australië, kan pompoen verwijzen naar elk type winterpompoen.

 4. Hoewel algemeen beschouwd als een groente, is pompoen wetenschappelijk een vrucht, omdat het zaden bevat. Dat gezegd hebbende, het lijkt qua voedingswaarde meer op groenten dan op fruit.

 5. Naast zijn heerlijke smaak is pompoen voedzaam en gekoppeld aan vele gezondheidsvoordelen.

 6. Hier zijn 9 indrukwekkende voedings- en gezondheidsvoordelen van pompoen.

1. Zeer voedzaam en bijzonder rijk aan vitamine A

 1. Pompoen heeft een indrukwekkend voedingsprofiel.

 2. Een kop gekookte pompoen (245 gram) bevat (2):

 3. Naast dat het vol zit met vitamines en mineralen, bevat pompoen ook relatief weinig calorieën, want het is 94% water (2).

 4. Het bevat ook zeer veel bètacaroteen, een carotenoïde die door uw lichaam wordt omgezet in vitamine A.

 5. Bovendien zijn pompoenpitten eetbaar, voedzaam en gekoppeld aan tal van gezondheidsvoordelen.

2. Hoog gehalte aan antioxidanten kan het risico op chronische ziekten verminderen

 1. Vrije radicalen zijn moleculen die worden geproduceerd door het metabolische proces van uw lichaam. Hoewel ze zeer onstabiel zijn, spelen ze een nuttige rol, zoals het vernietigen van schadelijke bacteriën.

 2. Overmatige vrije radicalen in uw lichaam veroorzaken echter een toestand die oxidatieve stress wordt genoemd, die is gekoppeld aan chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen en kanker (3).

 3. Pompoenen bevatten antioxidanten, zoals alfa-caroteen, beta-caroteen en beta-cryptoxanthine. Deze kunnen vrije radicalen neutraliseren, waardoor ze uw cellen niet kunnen beschadigen (4).

 4. Uit reageerbuis- en dierstudies is gebleken dat deze antioxidanten de huid beschermen tegen schade door de zon en het risico op kanker, oogziekten en andere aandoeningen verlagen (5, 6).

 5. Houd er echter rekening mee dat meer op mensen gebaseerd onderzoek nodig is om gezondheidsaanbevelingen te doen.

3. Packs Vitaminen die de immuniteit kunnen verhogen

 1. Pompoen zit boordevol voedingsstoffen die uw immuunsysteem kunnen stimuleren.

 2. Ten eerste bevat het veel bètacaroteen, dat uw lichaam omzet in vitamine A.

 3. Studies tonen aan dat vitamine A uw immuunsysteem kan versterken en infecties kan helpen bestrijden. Omgekeerd kunnen mensen met een vitamine A-tekort een zwakker immuunsysteem hebben (7, 8, 9).

 4. Pompoen bevat ook veel vitamine C, waarvan is aangetoond dat het de productie van witte bloedcellen verhoogt, immuuncellen helpt effectiever te werken en wonden sneller te laten genezen (10, 11).

 5. Afgezien van de twee hierboven genoemde vitamines, is pompoen ook een goede bron van vitamine E, ijzer en folaat - van allen is aangetoond dat ze ook het immuunsysteem helpen (12).

 1. Het is vrij gebruikelijk dat het gezichtsvermogen vermindert met de leeftijd.

 2. Gelukkig kan het eten van de juiste voedingsstoffen het risico op gezichtsverlies verlagen. Pompoen is overvloedig aanwezig in voedingsstoffen die zijn gekoppeld aan een sterk gezichtsvermogen naarmate je lichaam ouder wordt.

 3. Het bètacaroteengehalte voorziet uw lichaam bijvoorbeeld van de nodige vitamine A. Onderzoek toont aan dat vitamine A-tekort een veel voorkomende oorzaak van blindheid is (13, 14).

 4. In een analyse van 22 studies ontdekten wetenschappers dat mensen met een hogere inname van bètacaroteen een aanzienlijk lager risico hadden op staar, een veel voorkomende oorzaak van blindheid (15).

 5. Pompoen is ook een van de beste bronnen van luteïne en zeaxanthine, twee verbindingen die verband houden met een lager risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) en staar (16).

 6. Bovendien bevat het goede hoeveelheden vitamine C en E, die als antioxidanten werken en kunnen voorkomen dat vrije radicalen uw oogcellen beschadigen.

5. Nutriëntendichtheid en laag aantal calorieën kunnen gewichtsverlies bevorderen

 1. Pompoen wordt beschouwd als een voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen.

 2. Dat betekent dat het ongelooflijk weinig calorieën bevat, ondanks dat het vol zit met voedingsstoffen.

 3. Pompoen klokt zelfs minder dan 50 calorieën per kop (245 gram) en bestaat uit ongeveer 94% water (2).

 4. Simpel gezegd, pompoen is een gewichtsverliesvriendelijk voedsel omdat je er meer van kunt consumeren dan andere koolhydratenbronnen - zoals rijst en aardappelen - maar toch minder calorieën binnenkrijgt.

 5. Bovendien is pompoen een goede bron van vezels, die je eetlust kan bedwingen.

6. Antioxidant-inhoud kan het risico op kanker verlagen

 1. Kanker is een ernstige ziekte waarbij cellen abnormaal groeien.

 2. Kankercellen produceren vrije radicalen om ze te helpen zich snel te vermenigvuldigen (17).

 3. Pompoen bevat veel carotenoïden, verbindingen die kunnen fungeren als antioxidanten. Hierdoor kunnen ze vrije radicalen neutraliseren, die kunnen beschermen tegen bepaalde vormen van kanker.

 4. Uit een analyse van 13 onderzoeken bleek bijvoorbeeld dat mensen met een hogere inname van alfa-caroteen en bètacaroteen aanzienlijk lagere risico's op maagkanker hadden (18).

 5. Evenzo hebben veel andere onderzoeken bij mensen aangetoond dat personen met hogere inname van carotenoïden minder risico lopen op keel, alvleesklier, borst en andere vormen van kanker (19, 20, 21).

 6. Wetenschappers weten echter niet zeker of de carotenoïden zelf of andere factoren - zoals levensstijlgewoonten van mensen die rijk zijn aan carotenoïden - verantwoordelijk zijn voor deze verminderde risico's.

7. Kalium, vitamine C en vezels kunnen de gezondheid van het hart ten goede komen

 1. Pompoen bevat verschillende voedingsstoffen die de gezondheid van uw hart kunnen verbeteren.

 2. Het bevat veel kalium, vitamine C en vezels, die gekoppeld zijn aan hartvoordelen.

 3. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat mensen met een hogere kaliuminname een lagere bloeddruk en een verminderd risico op beroertes lijken te hebben - twee risicofactoren voor hartaandoeningen (22, 23).

 4. Pompoen bevat ook veel antioxidanten, die "slechte" LDL-cholesterol kunnen beschermen tegen oxidatie. Wanneer LDL-cholesteroldeeltjes oxideren, kunnen ze langs de wanden van bloedvaten klonteren, wat uw bloedvaten kan beperken en uw risico op hartaandoeningen kan verhogen (24, 25).

Skin

 1. Pompoenen zitten boordevol voedingsstoffen die geweldig zijn voor uw huid.

 2. Ten eerste bevat het veel carotenoïden zoals bètacaroteen, waarvan je lichaam vitamine A wordt.

 3. In feite bevat een kop (245 gram) gekookte pompoen 245% van de ADH voor vitamine A (2).

 4. Studies tonen aan dat carotenoïden zoals bètacaroteen kunnen fungeren als een natuurlijk sunblock (26).

 5. Na inname worden carotenoïden getransporteerd naar verschillende organen, waaronder uw huid. Hier helpen ze de huidcellen te beschermen tegen schade door schadelijke UV-stralen (5).

 6. Pompoen bevat ook veel vitamine C, wat essentieel is voor een gezonde huid. Je lichaam heeft deze vitamine nodig om collageen te maken, een eiwit dat je huid sterk en gezond houdt (27).

 7. Bovendien bevatten pompoenen luteïne, zeaxanthine, vitamine E en nog veel meer antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze de afweer van uw huid tegen UV-stralen stimuleren (28, 29).

9. Ongelooflijk veelzijdig en gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet

 1. Pompoen is heerlijk, veelzijdig en gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet.

 2. De zoete smaak maakt het een populair ingrediënt in gerechten zoals vla, taarten en pannenkoeken. Het werkt echter net zo goed in hartige gerechten zoals geroosterde groenten, soepen en pasta's.

 3. Pompoenen hebben een zeer harde schil, dus het kost wat moeite om te snijden. Zodra je het hebt gesneden, schep je de zaden en eventuele draderige delen eruit en snijd je de pompoen in partjes.

 4. De zaden zijn ook eetbaar en zitten boordevol voedingsstoffen die vele andere voordelen bieden. Pompoenpitten kunnen bijvoorbeeld de gezondheid van de blaas en het hart verbeteren (30, 31).

 5. Pompoen is ook voorgesneden of in blik verkrijgbaar, waardoor u flexibel bent met uw recepten en bereiding. Let bij het kopen van ingeblikte etiketten zorgvuldig op, omdat niet alle producten 100% pompoen zijn en u mogelijk toegevoegde ingrediënten, met name suiker, wilt vermijden.

 6. De eenvoudigste manier om pompoen te eten is om het met peper en zout te kruiden en in de oven te braden. Veel mensen vinden het ook leuk om pompoensoep te maken, vooral in de winter.

Wie zou pompoen niet moeten eten?

 1. Pompoen is erg gezond en wordt voor de meeste mensen als veilig beschouwd.

 2. Sommige mensen kunnen echter allergieën ervaren na het eten van pompoen (32).

 3. Het wordt ook beschouwd als mild diureticum, wat betekent dat het eten van veel pompoen een "waterpil" -achtige reactie kan veroorzaken, waardoor de hoeveelheid water en zout dat uw lichaam via urine uitscheidt, toeneemt (33).

 4. Dit effect kan schadelijk zijn voor mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, zoals lithium. Diuretica kunnen het vermogen van uw lichaam om lithium te verwijderen aantasten en ernstige bijwerkingen veroorzaken (34).

 5. Hoewel pompoen gezond is, worden veel junkfood op basis van pompoen - zoals lattes, snoep en vullingen - geladen met toegevoegde suiker. Ze bieden niet dezelfde gezondheidsvoordelen als het eten van het fruit.

De onderste regel

 1. Pompoen is ongelooflijk gezond, rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten.

 2. Meer nog, het lage caloriegehalte maakt het een gewichtsverliesvriendelijk voedsel.

 3. De voedingsstoffen en antioxidanten kunnen uw immuunsysteem stimuleren, uw gezichtsvermogen beschermen, uw risico op bepaalde vormen van kanker verminderen en de gezondheid van hart en huid bevorderen.

 4. Pompoen is zeer veelzijdig en gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet in zowel zoete als hartige gerechten.

 5. Probeer vandaag pompoen in uw dieet op te nemen om de voordelen voor de gezondheid te halen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407