Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


9 ongelooflijke voordelen van paarse aardappelen

9 ongelooflijke voordelen van paarse aardappelen

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 23 april 2019

 2. Aardappelen kunnen in sommige Europese landen als een delicatesse worden beschouwd, maar het heeft een fascinerende oorsprong, evenals veel potentiële gezondheidsvoordelen voor degenen die ze regelmatig consumeren. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat zijn paarse aardappelen?

 1. Paarse aardappelen zijn een verscheidenheid aan normale aardappelen, Solanum tuberosum, die in Peru zijn ontstaan ​​en uiteindelijk in de Oude Wereld zijn geïntroduceerd. Deze aardappelen zijn meestal iets kleiner dan roodbruine aardappelen en hebben een donkerpaarse, bijna zwarte buitenkant. Het zetmeelrijke interieur van deze aardappelen kan een opvallende paarse kleur hebben die tijdens het koken behouden blijft. Deze kleur is grotendeels te wijten aan de hoge concentratie anthocyanen, dezelfde groep antioxidanten die druiven en wijn hun kleur geven.

 2. Er worden tegenwoordig over de hele wereld veel verschillende cultivars van paarse aardappelen geteeld, met verschillende maten, tinten en voedingsprofielen, maar over het algemeen zijn het voedzame groenten met zeer weinig bijwerkingen. Als het op smaak aankomt, zijn paarse aardappelen meestal minder wasachtig dan gewone witte aardappelen en hebben ze in de meeste gevallen een aardachtige of nootachtige smaak. Enkele van de meest populaire cultivars van paarse aardappelen zijn de blauwe Congo-aardappel, de "alle blauwe", lavendel, blauwe wolk en paarse Peruaanse jonge vis.

Voeding paarse aardappelen

 1. Deze soorten aardappelen zijn rijk aan vezels en eiwitten, maar relatief laag in calorieën, met slechts 140 calorieën per kop. Deze aardappelen bieden ook goede hoeveelheden kalium en vitamine C, evenals verschillende B-vitamines. Het belangrijkste is echter dat paarse aardappelen meer dan vier keer zo veel antioxidanten bevatten als gewone aardappelen, grotendeels vanwege de concentratie anthocyanen.

Voordelen van paarse aardappelen

 1. De vele voordelen van paarse aardappelen zijn onder meer hun vermogen om bloedstolsels te voorkomen, de spijsvertering te verbeteren, gewichtsverlies te bevorderen en de cognitieve functie te stimuleren, onder vele anderen.

Bloeddruk

 1. Cardiovasculair systeem, waardoor het risico op atherosclerose, hartaanvallen en beroertes, evenals coronaire hartziekten wordt verlaagd. Eval (ez_write_tag ([![!728,90

Antioxidanten

 1. Hoewel gewone aardappelen goed voor je zijn, zitten de paarse variëteiten boordevol krachtige antioxidanten, waaronder anthocyanen en flavonoïden. Deze antioxidanten zijn in verband gebracht met talloze verbeteringen in de gezondheid, maar hun belangrijkste functie is het neutraliseren van vrije radicalen, de gevaarlijke bijproducten van cellulaire ademhaling die ontstekingen en chronische ziekten kunnen veroorzaken.

Leverfunctie

 1. Studies hebben aangetoond dat het regelmatig consumeren van dit soort aardappelen bepaalde markers van leverenzymactiviteit verhoogt, wat aangeeft dat het lichaam effectiever afval elimineert en het bloed reinigt. Dit kan worden gestimuleerd door de krachtige antioxidanten in deze paarse groenten.

Cognition

 1. Een van de belangrijkste functies van antioxidanten is hun invloed op ontstekingsverbindingen in de hersenen; door neurale paden op te ruimen en bèta-amyloïde-afzetting te voorkomen, kunnen deze aardappelen uw risico op neurodegeneratieve ziekten verlagen.

Gewichtsverlies

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Potentieel tegen kanker

 1. Met uitstekende hoeveelheden ontstekingsremmende en antioxiderende verbindingen in deze aardappelen, kan regelmatige consumptie helpen bij het verminderen van het risico op verschillende soorten kanker. Venkata Charepalli, Lavanya Reddivari, et al., Onderzoekers van de Pennsylvania State University, VS publiceerden een studie in het Journal of Nutritional Biochemistry, waarin werd gesteld dat paarse aardappelen bestaan ​​uit verschillende stoffen zoals anthocyanen, chloorgeen en resistent zetmeel die helpen bij het doden de darmkankerstamcellen. Bovendien stelt de studie dat de kleurverbindingen in de aardappel die het paars maken de groei van kanker onderdrukken.

Digestie

 1. Met matige hoeveelheden vezels kunnen deze aardappelen peristaltische beweging in de dunne darm stimuleren, wat symptomen van constipatie, een opgeblazen gevoel, krampen en maagklachten kan verlichten. De ontstekingsremmende eigenschappen kunnen ook aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom verlichten.

Endurance

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Bloedstolsels

 1. Door het verlagen van het cholesterolgehalte, het verlagen van de bloeddruk en het verdunnen van het bloed, zijn deze aardappelen ideaal voor het voorkomen van bloedstolsels, wat kan leiden tot beroertes of hartaanvallen. Deze bloedverdunnende eigenschap van deze aardappelen betekent echter dat ze voorafgaand aan de operatie moeten worden vermeden of als u last heeft van bloedingsstoornissen.

Hoe kook je paarse aardappelen?

 1. Er zijn veel manieren om paarse aardappelen te koken, de meeste zijn hetzelfde als het koken van gewone aardappelen. De meest populaire manieren om deze aardappelen te koken, zijn het maken van paarse aardappelpuree of het koken van de aardappelen voordat ze in de oven worden gebakken. Wanneer je de aardappels kookt, zullen sommige kleuren vervagen, wat een teken is dat je het antioxidantgehalte van de aardappelen verlaagt. Het bakken van deze paars getinte aardappelen is een bijzonder populaire manier om ze te bereiden, net als het maken van paarse pannenkoeken!

 2. John Staughton is een reizend schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407