Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


9 Verrassende voordelen van Tahini

De onderste regel

 1. Tahini is een pasta gemaakt van geroosterde, gemalen sesamzaadjes. Het heeft een lichte, nootachtige smaak.

 2. Het is het best bekend als ingrediënt in hummus, maar wordt veel gebruikt in veel gerechten over de hele wereld, met name in de mediterrane en Aziatische keuken.

 3. Afgezien van het culinaire gebruik biedt tahini verschillende gezondheidsvoordelen.

 4. Hier zijn 9 gezondheidsvoordelen van tahini.

1. Zeer voedzaam

 1. Tahini zit vol met gezonde vetten, vitamines en mineralen. In feite levert slechts 1 eetlepel (15 gram) meer dan 10% van de dagelijkse waarde (DV) voor sommige voedingsstoffen.

 2. Een eetlepel (15 gram) tahini bevat het volgende (1):

 3. Tahini is een geweldige bron van fosfor en mangaan, die beide een vitale rol spelen bij de gezondheid van de botten. Het bevat ook veel thiamine (vitamine B1) en vitamine B6, die belangrijk zijn voor de energieproductie (2, 3, 4).

 4. Bovendien komt ongeveer 50% van het vet in tahini uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Deze hebben ontstekingsremmende eigenschappen en zijn in verband gebracht met een verminderd risico op chronische ziekten (5, 6, 7).

2. Rijk aan antioxidanten

 1. Tahini bevat antioxidanten die lignanen worden genoemd, die schade door vrije radicalen in uw lichaam helpen voorkomen en uw risico op ziekte kunnen verminderen (8, 9, 10, 11).

 2. Vrije radicalen zijn onstabiele verbindingen. Indien aanwezig in hoge niveaus in uw lichaam, kunnen ze weefsels beschadigen en bijdragen aan de ontwikkeling van ziekten, zoals diabetes type 2, hartaandoeningen en sommige vormen van kanker (12, 13).

 3. Tahini is bijzonder rijk aan de lignan-sesamine, een stof die veelbelovend antioxidant potentieel heeft aangetoond in sommige reageerbuis- en dierstudies. Het kan bijvoorbeeld uw risico op kanker verlagen en uw lever beschermen tegen schade door vrije radicalen (10, 14, 15).

 4. Er is echter meer onderzoek bij mensen nodig om deze effecten volledig te begrijpen.

3. Kan het risico op bepaalde ziekten verminderen

 1. Het consumeren van sesamzaad kan uw risico op bepaalde aandoeningen, zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen, verminderen. Dit kan ook uw risicofactoren voor hartaandoeningen verlagen, waaronder een hoog cholesterol- en triglyceridenniveau (16).

 2. Uit een onderzoek bij 50 mensen met knieartrose bleek dat degenen die dagelijks 3 eetlepels (40 gram) sesamzaad consumeerden, het cholesterolgehalte aanzienlijk hadden verlaagd in vergelijking met een placebogroep (17).

 3. Een ander 6 weken durende studie bij 41 mensen met diabetes type 2 ontdekte dat degenen die een deel van hun ontbijt vervingen door 2 eetlepels (28 gram) tahini aanzienlijk lagere triglycerideniveaus hadden, vergeleken met een controle groep (18).

 4. Bovendien zijn diëten rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten gekoppeld aan een verminderd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 (6, 7).

4. Kan antibacteriële eigenschappen hebben

 1. Tahini en sesamzaadjes kunnen antibacteriële eigenschappen hebben vanwege de krachtige antioxidanten die ze bevatten.

 2. In sommige Midden-Europese en Midden-Oosterse landen wordt sesamolie zelfs gebruikt als een huismiddeltje voor voetwonden geassocieerd met diabetes (19).

 3. In één onderzoek naar de antibacteriële capaciteit van sesamzaadextract, ontdekten onderzoekers dat het effectief was tegen 77% van de geteste geneesmiddelresistente bacteriemonsters (20).

 4. Bovendien constateerde een onderzoek bij ratten dat sesamolie wonden hielp genezen. Onderzoekers schreven dit toe aan de vetten en antioxidanten in de olie (21).

 5. Dit is echter een ontwikkelingsgebied van onderzoek en er zijn meer menselijke studies nodig.

5. Bevat ontstekingsremmende verbindingen

 1. Sommige verbindingen in tahini zijn zeer ontstekingsremmend.

 2. Hoewel kortetermijnontsteking een gezonde en normale reactie op letsel is, kan chronische ontsteking uw gezondheid schaden (22, 23, 24, 25).

 3. Dierstudies hebben ontdekt dat sesamine en andere sesamzaad antioxidanten ontstekingen en pijn gerelateerd aan letsel, longaandoeningen en reumatoïde artritis kunnen verlichten (26, 27, 28, 29).

 4. Sesamine is ook bij dieren onderzocht als een mogelijke behandeling voor astma, een aandoening die wordt gekenmerkt door luchtwegontsteking (24).

 5. Het is belangrijk om te onthouden dat het grootste deel van dit onderzoek is uitgevoerd bij dieren die geconcentreerde sesamzaad-antioxidanten gebruiken [!?

 6. Tahini bevat deze krachtige antioxidanten, maar in veel kleinere hoeveelheden. Bovendien is meer onderzoek nodig om volledig te begrijpen hoe sesamzaden ontstekingen bij mensen beïnvloeden.

6. Kan je centrale zenuwstelsel versterken

 1. Tahini bevat verbindingen die de gezondheid van de hersenen kunnen verbeteren en uw risico op het ontwikkelen van neurodegeneratieve ziekten zoals dementie kunnen verminderen.

 2. In reageerbuisstudies is aangetoond dat sesamzaadcomponenten menselijke hersenen en zenuwcellen beschermen tegen schade door vrije radicalen (30, 31).

 3. Sesamzaad antioxidanten kunnen de bloed-hersenbarrière passeren, wat betekent dat ze uw bloedbaan kunnen verlaten en direct invloed kunnen hebben op uw hersenen en centrale zenuwstelsel (32, 33).

 4. Eén dierstudie suggereert dat sesam-antioxidanten ook kunnen helpen de vorming van bèta-amyloïde plaques in de hersenen te voorkomen, wat kenmerkend is voor de ziekte van Alzheimer (34).

 5. Bovendien heeft een onderzoek bij ratten aangetoond dat sesamzaadantioxidanten de schadelijke effecten van aluminiumtoxiciteit in de hersenen verzachten (35).

 6. Dit is echter vroeg onderzoek naar geïsoleerde sesamzaadantioxidanten - niet hele sesamzaadjes of tahini. Meer onderzoek bij mensen is nodig voordat conclusies kunnen worden getrokken.

7. Kan antikankereffecten bieden

 1. Sesamzaadjes worden ook onderzocht op hun mogelijke antikankereffecten.

 2. Sommige reageerbuisstudies hebben aangetoond dat sesamzaad-antioxidanten de dood van darm-, long-, lever- en borstkankercellen bevorderen (36, 37, 38, 39).

 3. Sesamine en sesamol - de twee belangrijkste antioxidanten in sesamzaadjes - zijn uitgebreid onderzocht op hun potentieel tegen kanker (14, 40).

 4. Beide kunnen de dood van kankercellen bevorderen en de snelheid van tumorgroei vertragen. Bovendien wordt gedacht dat ze je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen, wat je risico op kanker kan verminderen (14, 40).

 5. Hoewel het bestaande onderzoek naar reageerbuizen en dieren veelbelovend is, zijn meer studies bij mensen nodig.

8. Helpt de lever- en nierfunctie te beschermen

 1. Tahini bevat verbindingen die uw lever en nieren kunnen helpen beschermen tegen schade. Deze organen zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen uit uw lichaam (41).

 2. Uit een onderzoek bij 46 mensen met diabetes type 2 bleek dat degenen die 90 dagen sesamolie consumeerden, de nier- en leverfunctie hadden verbeterd, vergeleken met een controlegroep (42).

 3. Bovendien heeft een reageerbuisstudie vastgesteld dat sesamzaadextract rattenlevercellen beschermde tegen een giftig metaal dat vanadium wordt genoemd (15).

 4. Bovendien ontdekte een knaagdierstudie dat de consumptie van sesamzaad een betere leverfunctie bevorderde. Het verhoogde de vetverbranding en verminderde de vetproductie in de lever, waardoor het risico op leververvetting mogelijk werd verminderd (43, 44).

 5. Hoewel tahini enkele van deze nuttige verbindingen biedt, bevat het kleinere hoeveelheden dan die gevonden worden in de sesamzaadextracten en oliën die in deze onderzoeken worden gebruikt.

9. Eenvoudig toe te voegen aan uw dieet

 1. Tahini is gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet. Je kunt het online kopen en bij de meeste supermarkten.

 2. Het staat bekend als ingrediënt in hummus, maar het is ook een uitstekende stand-alone spread of dip voor pitabroodje, vlees en groenten. Je kunt het ook toevoegen aan dips, saladedressings en gebakken producten.

 3. Het maken van tahini is eenvoudig. U hebt alleen de volgende ingrediënten nodig:

 4. Aanbevelingen variëren hoe lang je verse tahini kunt bewaren, maar de meeste websites beweren dat het veilig tot een maand in de koelkast kan worden bewaard. De natuurlijke oliën erin kunnen tijdens de opslag scheiden, maar dit kan eenvoudig worden opgelost door de tahini te roeren voor gebruik.

 5. Raw tahini is ook een optie. Laat de eerste stap van het recept weg om het te maken. Sommige onderzoeken wijzen er echter op dat het roosteren van sesamzaad hun voedingswaarde verhoogt (45).

De onderste regel

 1. Tahini is een smakelijke manier om krachtige antioxidanten en gezonde vetten aan je dieet toe te voegen, evenals verschillende vitamines en mineralen.

 2. Het heeft antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen en de voordelen voor de gezondheid zijn onder meer het verminderen van risicofactoren voor hartziekten en het beschermen van de gezondheid van de hersenen.

 3. Het is ook heel gemakkelijk om thuis te maken met slechts twee ingrediënten.

 4. Over het algemeen is tahini een eenvoudige, gezonde en smaakvolle aanvulling op uw dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407