Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


9 voordelen en toepassingen van oregano-olie

De onderste regel

 1. Oregano is een geurig kruid dat het best bekend staat als ingrediënt in Italiaans eten.

 2. Het kan echter ook worden geconcentreerd in een etherische olie die boordevol antioxidanten en krachtige verbindingen zit met bewezen gezondheidsvoordelen.

 3. Oregano-olie lijkt nuttig te zijn, zowel bij consumptie als op de huid.

 4. Interessant is dat het een effectief natuurlijk antibioticum en anti-schimmel is en dat het u ook kan helpen gewicht te verliezen en uw cholesterolgehalte te verlagen.

Wat is oregano-olie?

 1. Oregano-olie komt uit de bladeren en scheuten van de oregano-plant.

 2. Oregano is botanisch bekend als Origanum vulgare en is een bloeiende plant uit dezelfde familie als mint. Het wordt vaak gebruikt als een kruid om voedsel op smaak te brengen.

 3. Hoewel het inheems is in Europa, groeit het nu over de hele wereld.

 4. Oregano is populair sinds de Grieken en Romeinen het in de oudheid voor medicinale doeleinden gebruikten. In feite is de naam oregano afkomstig van de Griekse woorden 'oros', wat berg betekent, en 'ganos', wat vreugde of genot betekent.

 5. Oregano-olie wordt gemaakt door de bladeren en scheuten van de plant aan de lucht te drogen. Nadat ze zijn gedroogd, wordt de olie geëxtraheerd en geconcentreerd door stoomdestillatie (1).

 6. De olie bevat verbindingen die fenolen, terpenen en terpenoïden worden genoemd, die krachtige antioxiderende eigenschappen hebben en verantwoordelijk zijn voor de geur (2):

 7. Van deze verbindingen wordt gedacht dat ze ten grondslag liggen aan de vele gezondheidsvoordelen van oregano.

 8. Hier zijn negen mogelijke voordelen en toepassingen van oregano-olie.

1. Natuurlijk antibioticum

 1. Oregano-olie en de carvacrol die het bevat, kunnen bacteriën helpen bestrijden.

 2. Staphylococcus aureus-bacteriën zijn een van de meest voorkomende oorzaken van infectie. Ze veroorzaken aandoeningen zoals voedselvergiftiging en huidinfecties.

 3. Een specifieke studie onderzocht of oregano-olie de overleving verbeterde van muizen die besmet waren met Staphylococcus aureus.

 4. Zes van de 14 (43%) van de muizen die oregano-olie kregen, leefden de afgelopen 30 dagen, een overlevingspercentage bijna even hoog als het 7 van de 14 (50%) overlevingskansen voor muizen die kreeg regelmatig antibiotica (6).

 5. Onderzoek heeft ook aangetoond dat oregano-olie effectief kan zijn tegen soorten bacteriën die resistent kunnen worden tegen antibiotica.

 6. Dit omvat Pseudomonas aeruginosa en E. coli, die beide veelvoorkomende oorzaken zijn van infecties van de urinewegen en de luchtwegen (7, 8).

2. Kan helpen bij het verlagen van cholesterol

 1. Studies hebben aangetoond dat oregano-olie het cholesterol kan helpen verlagen.

 2. In één onderzoek kregen 48 mensen met een licht hoog cholesterol voedings- en levensstijladvies om hun cholesterol te verlagen. Tweeëndertig deelnemers kregen na elke maaltijd ook 25 ml oregano-olie.

 3. Na drie maanden hadden degenen die de oregano-olie kregen een lager "slecht" LDL-cholesterol en een hoger "goed" HDL-cholesterol in vergelijking met degenen die zojuist voedings- en levensstijladvies kregen (9).

 4. Van carvacrol, de hoofdcomponent in oregano-olie, is ook aangetoond dat het cholesterol helpt verlagen bij muizen die gedurende 10 weken een vetrijk dieet kregen.

 5. De muizen die naast het vetrijke dieet carvacrol kregen, hadden aan het einde van de 10 weken aanzienlijk minder cholesterol dan degenen die net een vetrijk dieet kregen (10).

 6. Men denkt dat het cholesterolverlagende effect van oregano-olie het resultaat is van de fenolen carvacrol en thymol (11).

3. Krachtige antioxidant

 1. Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

 2. Er wordt gedacht dat schade door vrije radicalen een rol speelt bij het ouder worden en de ontwikkeling van sommige ziekten, zoals kanker en hartaandoeningen.

 3. Vrije radicalen zijn overal en zijn een natuurlijk product van de stofwisseling.

 4. Ze kunnen zich echter in het lichaam ophopen door blootstelling aan omgevingsfactoren, zoals sigarettenrook en luchtverontreinigende stoffen.

 5. Eén studie vergeleek het antioxidantgehalte van 39 veel gebruikte kruiden en ontdekte dat oregano de hoogste concentratie antioxidanten had.

 6. Er werd vastgesteld dat oregano 3-30 keer zoveel antioxidanten bevatte in de andere bestudeerde kruiden, waaronder tijm, marjolein en sint-janskruid.

 7. Oregano heeft ook 42 keer het antioxidantgehalte van appels en vier keer dat van bosbessen, gram per gram. Men denkt dat dit vooral te wijten is aan het gehalte aan rosmarinezuur (12).

 8. Omdat oregano-olie erg geconcentreerd is, heb je veel minder oregano-olie nodig om dezelfde antioxiderende voordelen te krijgen als met verse oregano.

4. Zou kunnen helpen bij het behandelen van schimmelinfecties

 1. Gist is een soort schimmel. Het kan onschadelijk zijn, maar overgroei kan leiden tot darmproblemen en infecties, zoals spruw.

 2. De meest bekende gist wordt Candida genoemd, wat wereldwijd de meest voorkomende oorzaak is van schimmelinfecties (13).

 3. In reageerbuisstudies is gebleken dat oregano-olie effectief is tegen vijf verschillende soorten Candida, zoals die welke infecties in de mond en vagina veroorzaken. Het was zelfs effectiever dan elke andere geteste etherische olie (14).

 4. Uit reageerbuisstudies is ook gebleken dat carvacrol, een van de belangrijkste verbindingen van oregano-olie, zeer effectief is tegen orale Candida (15).

 5. Hoge niveaus van Candida van de gist zijn ook in verband gebracht met sommige darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (16).

 6. Een reageerbuisstudie naar de effectiviteit van oregano-olie op 16 verschillende Candida-stammen concludeerde dat oregano-olie een goede alternatieve behandeling kan zijn voor Candida-schimmelinfecties. Er is echter meer onderzoek nodig (17).

5. Kan de darmgezondheid verbeteren

 1. Oregano kan de darmgezondheid op verschillende manieren ten goede komen.

 2. Darmsymptomen zoals diarree, pijn en een opgeblazen gevoel komen vaak voor en kunnen worden veroorzaakt door darmparasieten.

 3. Eén studie gaf 600 mg oregano-olie aan 14 mensen met darmklachten als gevolg van een parasiet. Na zes weken dagelijkse behandeling ondervonden alle deelnemers een vermindering van parasieten en was 77% volledig genezen.

 4. Deelnemers ervoeren ook een vermindering van de darmsymptomen en vermoeidheid geassocieerd met de symptomen (18).

 5. Oregano-olie kan ook helpen beschermen tegen een andere veel voorkomende darmaandoening die 'lekkende darm' wordt genoemd. Dit gebeurt wanneer de darmwand beschadigd raakt, waardoor bacteriën en gifstoffen in de bloedbaan terechtkomen.

 6. In een onderzoek naar varkens beschermde oregano-olie de darmwand tegen beschadiging en voorkomen dat deze "lek" werd. Het verminderde ook het aantal E. coli-bacteriën in de darm (19).

6. Kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben

 1. Ontsteking in het lichaam is gekoppeld aan een aantal nadelige gezondheidseffecten.

 2. Onderzoek heeft aangetoond dat oregano-olie ontstekingen kan verminderen.

 3. Eén studie wees uit dat oregano-olie, samen met tijmolie, ontstekingsmarkers in het bloed verminderde bij muizen die kunstmatig geïnduceerde colitis hadden (20).

 4. Carvacrol, een van de belangrijkste componenten in oregano-olie, is ook in verband gebracht met het verminderen van ontstekingen.

 5. In één onderzoek werden verschillende concentraties carvacrol rechtstreeks op de gezwollen poten of oren van muizen toegepast. Carvacrol verminderde pootzwelling met 35-61% en oorzwelling met 33-43% (21).

7. Kan de pijn verlichten

 1. Oregano-olie is onderzocht op zijn pijnstillende eigenschappen.

 2. Een studie bij muizen testte standaard pijnstillers en etherische oliën, inclusief oregano-olie, op hun vermogen om pijn te verlichten.

 3. Het bleek dat oregano-olie de pijn bij muizen aanzienlijk verminderde, met effecten die vergelijkbaar zijn met de vaak gebruikte pijnstillers fenoprofen en morfine.

 4. Het onderzoek stelde voor dat deze resultaten waarschijnlijk te wijten waren aan het carvacrolgehalte van oregano-olie (22).

 5. Een vergelijkbaar onderzoek wees uit dat oregano-olie niet alleen de pijn bij ratten verminderde, maar dat de respons dosisafhankelijk was. Dat wil zeggen, hoe meer oregano-olie de ratten consumeerden, hoe minder pijn ze leken te voelen (23).

8. Kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben

 1. Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat carvacrol, een van de verbindingen van oregano-olie, mogelijk kankerbestrijdende eigenschappen heeft.

 2. In onderzoeken naar kankercellen in reageerbuizen heeft carvacrol veelbelovende resultaten aangetoond tegen long-, lever- en borstkankercellen.

 3. Er is vastgesteld dat het de celgroei remt en de dood van kanker veroorzaakt (24, 25, 26).

 4. Hoewel dit veelbelovend onderzoek is, zijn er geen studies bij mensen uitgevoerd, dus meer onderzoek is nodig.

 1. Dankzij het carvacrolgehalte van oregano-olie kan het helpen bij het afvallen.

 2. In één onderzoek kregen muizen ofwel een normaal dieet, een vetrijk dieet of een vetrijk dieet met carvacrol. Degenen die naast hun vetrijke dieet carvacrol kregen, kwamen aanzienlijk minder aan in gewicht en lichaamsvet dan degenen die net een vetrijk dieet kregen.

 3. Verder leek carvacrol de reeks gebeurtenissen die kunnen leiden tot de vorming van vetcellen om te keren (27).

 4. Meer onderzoek is nodig om aan te tonen dat oregano-olie een rol speelt bij gewichtsverlies, maar het kan het proberen waard zijn als onderdeel van een gezond voedingspatroon en levensstijl.

Oregano-olie gebruiken

 1. Oregano-olie is verkrijgbaar als vloeibare olie in een fles of in capsulevorm. Het kan worden gekocht bij de meeste natuurvoedingswinkels of online.

 2. Het is meestal goedkoper als olie dan in capsulevorm, hoewel capsules nuttig kunnen zijn als je niet van de smaak van oregano houdt.

 3. Omdat de sterkte van de oliën en capsules varieert, is het belangrijk om de aanwijzingen op het individuele pakket te lezen voor instructies over het gebruik van het product.

 4. Het kan op de huid worden aangebracht of via de mond worden ingenomen, afhankelijk van de te behandelen aandoening. De olie moet echter altijd worden verdund.

 5. Er is geen gedocumenteerde standaard effectieve dosis oregano-olie, maar hier is een handleiding voor het gebruik:

 6. Als u geïnteresseerd bent in het nemen van oregano-olie, maar u neemt momenteel voorgeschreven medicijnen in, raadpleeg dan uw arts voordat u begint.

 7. Bovendien wordt oregano-olie over het algemeen niet aanbevolen voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

De onderste regel

 1. Oregano-olie is relatief goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar als vloeistof of in capsulevorm.

 2. Het bevat meer antioxidanten dan de meeste groenten en fruit en zit boordevol krachtige verbindingen die fenolen worden genoemd.

 3. Oregano-olie kan onder andere effectief zijn tegen bacteriële en schimmelinfecties, ontstekingen en pijn.

 4. Over het algemeen lijkt het verschillende gezondheidsvoordelen te hebben en kan het nuttig zijn als een natuurlijke behandeling voor enkele veel voorkomende gezondheidsklachten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407