Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


9 voordelen van Maca Root (en mogelijke bijwerkingen)

Goed, voel je goed, leef lang

 1. De Macaplant is de afgelopen jaren in populariteit geëxplodeerd.

 2. Het is eigenlijk een plant afkomstig uit Peru en is meestal verkrijgbaar in poedervorm of als supplement.

 3. Maca-wortel is van oudsher gebruikt om de vruchtbaarheid en de zin in seks te verbeteren.

 4. Er wordt ook beweerd dat het de energie en het uithoudingsvermogen verbetert.

Wat is Maca?

 1. De Macaplant, wetenschappelijk bekend als Lepidium meyenii, wordt ook wel Peruaanse ginseng genoemd.

 2. Het groeit voornamelijk in de Andes van centraal Peru, in barre omstandigheden en op zeer grote hoogten - boven 13.000 voet (4.000 meter).

 3. Maca is een kruisbloemige groente en daarom gerelateerd aan broccoli, bloemkool, kool en boerenkool. Het heeft een lange geschiedenis van culinair en medicinaal gebruik in Peru (1).

 4. Het belangrijkste eetbare deel van de plant is de wortel, die ondergronds groeit. Het bestaat in verschillende kleuren, variërend van wit tot zwart.

 5. Macawortel wordt meestal gedroogd en in poedervorm geconsumeerd, maar het is ook verkrijgbaar in capsules en als vloeibaar extract.

 6. De smaak van maca-wortelpoeder, waar sommige mensen niet van houden, is beschreven als aards en nootachtig. Veel mensen voegen het toe aan hun smoothies, havermout en zoete lekkernijen.

 7. Het is vermeldenswaard dat onderzoek naar maca nog in een vroeg stadium is.

 8. Veel van de onderzoeken zijn klein, uitgevoerd bij dieren en / of gesponsord door bedrijven die maca produceren of verkopen.

1. Het is zeer voedzaam

 1. Maca-wortelpoeder is zeer voedzaam en is een geweldige bron van verschillende belangrijke vitamines en mineralen (2).

 2. 28 gram maca-wortelpoeder bevat:

 3. Macawortel is een goede bron van koolhydraten, is vetarm en bevat een behoorlijke hoeveelheid vezels. Het bevat ook veel essentiële vitamines en mineralen, zoals vitamine C, koper en ijzer.

 4. Verder bevat het verschillende plantaardige stoffen, waaronder glucosinolaten en polyfenolen (1, 3, 4).

2. Het verhoogt de Libido bij mannen en vrouwen

 1. Verminderd seksueel verlangen is een veel voorkomend probleem bij volwassenen.

 2. Bijgevolg is de interesse in kruiden en planten die van nature het libido stimuleren groot.

 3. Maca is zwaar op de markt gebracht als effectief in het verbeteren van seksueel verlangen, en deze claim wordt ondersteund door onderzoek (5).

 4. Een beoordeling uit 2010 die vier gerandomiseerde klinische onderzoeken met in totaal 131 deelnemers omvatte, vond bewijs dat maca het seksuele verlangen verbetert na minstens zes weken na inname (6).

3. Het kan de vruchtbaarheid bij mannen verhogen

 1. Als het gaat om mannelijke vruchtbaarheid, zijn spermakwaliteit en kwantiteit erg belangrijk.

 2. Er zijn aanwijzingen dat Macawortel de vruchtbaarheid van mannen verhoogt (7, 8).

 3. Een recente beoordeling vatte de bevindingen van vijf kleine onderzoeken samen. Het toonde aan dat Maca de spermakwaliteit verbeterde bij zowel onvruchtbare als gezonde mannen (9).

 4. Een van de onderzochte onderzoeken omvatte negen gezonde mannen. Na vier maanden maca te hebben ingenomen, ontdekten onderzoekers een toename van het volume, het aantal en de beweeglijkheid van sperma (8).

4. Het kan de symptomen van de menopauze helpen verlichten

 1. De menopauze wordt gedefinieerd als de tijd in het leven van een vrouw wanneer haar menstruatie permanent stopt.

 2. De natuurlijke achteruitgang van oestrogeen die tijdens deze periode optreedt, kan een reeks onaangename symptomen veroorzaken.

 3. Deze omvatten opvliegers, vaginale droogheid, stemmingswisselingen, slaapproblemen en prikkelbaarheid.

 4. Een beoordeling van vier studies bij vrouwen in de overgang wees uit dat maca hielp bij het verlichten van symptomen van de overgang, waaronder opvliegers en onderbroken slaap (10).

 5. Bovendien suggereren dierstudies dat Maca de gezondheid van de botten kan helpen beschermen. Vrouwen hebben een hoger risico op osteoporose na de menopauze (11, 12, 13).

5. Maca kan je humeur verbeteren

 1. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat maca je humeur kan verbeteren.

 2. Het is in verband gebracht met verminderde angst en symptomen van depressie, vooral bij vrouwen in de overgang (14, 15, 16).

 3. Maca bevat plantaardige stoffen die flavonoïden worden genoemd en waarvan is gesuggereerd dat ze ten minste gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor deze psychologische voordelen (15).

6. Het kan sportprestaties en energie stimuleren

 1. Maca-wortelpoeder is een populair supplement bij bodybuilders en atleten.

 2. Er is beweerd dat het je helpt spieren te krijgen, kracht te vergroten, energie op te voeren en de trainingsprestaties te verbeteren.

 3. Sommige dierstudies geven ook aan dat het de uithoudingsprestaties verbetert (17, 18, 19).

 4. Bovendien ontdekte een klein onderzoek bij acht mannelijke fietsers dat ze de tijd hadden verbeterd die ze nodig hadden om een ​​fietstocht van bijna 25 mijl (40 km) te voltooien na 14 dagen suppletie met Maca-extract (20).

 5. Momenteel is er geen wetenschappelijk bewijs om eventuele voordelen voor spiermassa of kracht te bevestigen.

7. Wanneer het op de huid wordt aangebracht, kan Maca het tegen de zon beschermen

 1. Ultraviolette (UV) stralen van de zon kunnen branden en onbeschermde, blootgestelde huid beschadigen.

 2. Na verloop van tijd kan UV-straling rimpels veroorzaken en uw risico op huidkanker verhogen (21).

 3. Er zijn aanwijzingen dat het aanbrengen van maca-extract, een geconcentreerde vorm van de plant, op uw huid kan helpen beschermen tegen UV-straling (1, 22).

 4. Uit een onderzoek bleek dat maca-extract dat gedurende drie weken op de huid van vijf ratten was aangebracht, huidbeschadiging door UV-blootstelling voorkwam (23).

 5. Het beschermende effect werd toegeschreven aan de polyfenol-antioxidanten en glucosinolaten in maca (24).

 6. Houd er rekening mee dat Maca-extract een conventioneel zonnebrandmiddel niet kan vervangen. Ook beschermt het alleen de huid wanneer het op de huid wordt aangebracht, niet wanneer het wordt gegeten.

8. Het kan leren en geheugen verbeteren

 1. Maca kan de hersenfunctie verbeteren (25).

 2. In feite wordt het traditioneel gebruikt door inboorlingen in Peru om de prestaties van kinderen op school te verbeteren (1, 26).

 3. In dierstudies heeft maca het leervermogen en het geheugen van knaagdieren met geheugenstoornissen verbeterd (27, 28, 29, 30).

 4. In dit opzicht lijkt zwarte Maca effectiever te zijn dan andere rassen (29).

 1. De prostaat is een klier die alleen bij mannen voorkomt.

 2. Uitbreiding van de prostaatklier, ook bekend als goedaardige prostaathyperplasie (BPH), is gebruikelijk bij oudere mannen (31).

 3. Een grotere prostaat kan verschillende problemen veroorzaken bij het plassen, omdat deze de buis omringt waardoor urine uit het lichaam wordt verwijderd.

 4. Interessant is dat enkele onderzoeken bij knaagdieren suggereren dat rode maca de prostaat verkleint (32, 33, 34, 35).

 5. Er is voorgesteld dat het effect van rode maca op de prostaat verband houdt met de hoge hoeveelheid glucosinolaten. Deze stoffen worden ook geassocieerd met een verminderd risico op prostaatkanker (36).

Maca gebruiken

 1. Maca is gemakkelijk in uw dieet op te nemen.

 2. Het kan als supplement worden gebruikt of worden toegevoegd aan smoothies, havermout, gebakken producten, energierepen en meer.

 3. De optimale dosis voor medicinaal gebruik is niet vastgesteld. De dosering van maca-wortelpoeder die in onderzoeken wordt gebruikt, varieert echter over het algemeen van 1,5-5 gram per dag.

 4. Maca vindt u in sommige supermarkten, bij natuurvoedingswinkels en bij verschillende online retailers. Er is ook een zeer goede selectie beschikbaar op Amazon met duizenden interessante beoordelingen.

 5. Het is verkrijgbaar in poedervorm, capsules van 500 mg of als een vloeibaar extract.

 6. Hoewel gele maca het gemakkelijkst verkrijgbare type is, kunnen donkere types zoals rood en zwart verschillende biologische eigenschappen hebben (32, 37).

Veiligheid en bijwerkingen

 1. Maca wordt over het algemeen als veilig beschouwd (38, 39, 40).

 2. Peruviaanse inwoners geloven echter dat het consumeren van verse makawortel nadelige gevolgen voor de gezondheid kan hebben en raden aan om het eerst te koken.

 3. Bovendien, als u schildklierproblemen heeft, wilt u misschien voorzichtig zijn met Maca.

 4. Dat komt omdat het goitrogenen bevat, stoffen die de normale functie van de schildklier kunnen verstoren. Deze verbindingen hebben meer kans om u te beïnvloeden als u al een verminderde schildklierfunctie heeft.

 5. Ten slotte moeten zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven hun arts raadplegen voordat ze maca gebruiken.

Thuisbericht nemen

 1. Aanvulling met maca kan verschillende gezondheidsvoordelen opleveren, zoals een verhoogd libido en een beter humeur.

 2. De meeste onderzoeken zijn echter klein en veel van hen zijn uitgevoerd bij dieren.

 3. Hoewel maca veel belofte toont, moet het uitgebreider worden bestudeerd.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407