Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Alles wat u moet weten over linzen

Alles wat u moet weten over linzen

 1. Ze zijn relatief snel en gemakkelijk te bereiden in vergelijking met gedroogde bonen, en hun lage kosten maken ze een toegankelijke vorm van hoogwaardige eiwitten voor veel mensen over de hele wereld.

 2. Hier zijn enkele belangrijke punten over linzen. Meer details staan ​​in het hoofdartikel.

Nutrition

 1. Linzen zijn een zeer voedzaam voedsel, rijk aan mineralen, eiwitten en vezels.

 2. 100 gram (g) gekookte linzen bevat:

 3. Diezelfde portie van 100 g levert het volgende deel van uw dagelijkse inname:

 4. Linzen zijn ook een bron van riboflavine, niacine, pantotheenzuur, magnesium, zink, koper, mangaan en selenium.

Voordelen

 1. Het consumeren van plantaardig voedsel van alle soorten wordt geassocieerd met een verminderd risico op veel levensstijlgerelateerde gezondheidsproblemen.

 2. Veel studies hebben gesuggereerd dat een toenemende consumptie van plantaardig voedsel zoals linzen het risico op obesitas, diabetes, hartaandoeningen en algehele mortaliteit verlaagt, terwijl een gezonde teint en haar, verhoogde energie en algeheel lager wordt bevorderd gewicht.

Hartgezondheid

 1. De vezels, foliumzuur en kalium in linzen ondersteunen allemaal de gezondheid van het hart.

 2. Volgens de American Heart Association (AHA) kan een verhoogde vezelinname het lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid (LDL) of "slechte" cholesterolspiegels verlagen, wat verder kan worden bereikt met een laag voedingspatroon. alleen in verzadigde en transvetten.

 3. Vezel is niet alleen geassocieerd met een lagere incidentie van hart- en vaatziekten, maar ook met een langzamere progressie van de ziekte bij personen met een hoog risico.

 4. Linzen voegen essentiële vitamines, mineralen en vezels toe aan het dieet, en ze bieden eiwitten en voeding die vlees in maaltijden kunnen vervangen.

 5. Wanneer vlees, een belangrijke bron van verzadigde en transvetten in het dieet, wordt vervangen door vezelrijk voedsel zoals linzen, wordt het risico op hartaandoeningen verder verminderd.

 6. De chirurg van de Verenigde Staten (VS) beveelt aan de vleesconsumptie met 15 procent te verlagen.

 7. Kalium, calcium en magnesium in linzen blijken de bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen.

 8. Minder dan 2 procent van de Amerikaanse volwassenen voldoet momenteel aan de dagelijkse aanbeveling van 4.700 mg voor kalium.

Zwangerschap

 1. Foliumzuur is van cruciaal belang voor het voorkomen van aangeboren handicaps. Het is aangetoond dat het de kansen op vroege levering met 50 procent of meer verkleint als het minstens een jaar vóór de zwangerschap wordt geconsumeerd.

 2. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bevelen vrouwen aan om tijdens hun vruchtbare jaren elke dag 400 microgram (mcg) foliumzuur te consumeren.

 3. Eén kopje linzen biedt bijna 90 procent van de benodigde foliumzuurbehoefte voor een dag.

Cancer

 1. Selenium is een mineraal dat voorkomt in linzen. Het is niet aanwezig in de meeste andere voedingsmiddelen.

 2. Selenium voorkomt ontsteking, vermindert de groeisnelheid van de tumor en verbetert de immuunrespons op infecties door de productie van ziekteverwekkende T-cellen te stimuleren.

 3. Het speelt ook een rol in de leverenzymfunctie en helpt sommige kankerverwekkende stoffen in het lichaam te ontgiften.

 4. De vezel in linzen wordt ook geassocieerd met een verlaagd risico op colorectale kanker.

Vermoeidheid bestrijden

 1. IJzergebrek is een veel voorkomende oorzaak van vermoeidheid.

 2. Vrouwen van 18 tot 50 jaar zijn bijzonder gevoelig voor ijzertekort. Als je niet genoeg ijzer binnenkrijgt, kan dit invloed hebben op de efficiëntie van het lichaam.

 3. Linzen zijn een goede non-heembron van ijzer.

 4. Een kopje gekookte linzen bevat meer dan een derde van de dagelijkse ijzerbehoefte.

 5. Non-heem betekent dat de ijzerbron niet de hemoglobine in het bloed is. Vlees en vis bevatten heemijzer, terwijl plantaardige bronnen niet-heem zijn.

 6. Niet-heemijzer is minder gemakkelijk door het lichaam op te nemen, maar het is waardevol voor mensen die om gezondheids- of andere redenen geen vlees consumeren.

Spijsvertering, regelmaat en verzadiging

 1. Adequate vezelinname wordt algemeen erkend als een belangrijke factor in gewichtsverlies door te functioneren als een "bulkstof" in het spijsverteringsstelsel.

 2. Vezel in het dieet helpt om de verzadiging te verhogen en de eetlust te verminderen, waardoor een "vol" gevoel langer wordt gegeven. Dit kan de totale calorie-inname verlagen.

 3. De vezelrijke linzen helpen ook bij het voorkomen van constipatie en bevorderen de regelmaat voor een gezond spijsverteringskanaal.

Types

 1. Er zijn drie hoofdtypen linzen in de VS, waaronder:

 2. Andere soorten zijn Beluga-linzen, die op kaviaar lijken en duurder zijn, en witte linzen, die zwarte linzen zijn waarvan de romp is verwijderd. Macachiados-linzen zijn een andere optie en hebben een kenmerkende sterke, nootachtige smaak. Ze worden vaak gebruikt in Mexicaanse gerechten.

Diet

 1. Er zijn vier hoofdtypen linzen:

 2. In tegenstelling tot gedroogde bonen hoeven linzen niet geweekt te worden. Spoel vuil van de linzen weg en gooi beschadigde linzen of vreemd materiaal weg.

 3. Plaats de linzen in een pot en voeg 2 kopjes water toe.

 4. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat sudderen tot de gewenste zachtheid, meestal ongeveer 15 tot 20 minuten. Een kopje gedroogde linzen zwelt op tot 2 kopjes wanneer het is gekookt.

Snelle tips:

 1. Hier zijn enkele eenvoudige en smakelijke manieren om linzen te gebruiken bij het koken:

Risico's

 1. Het consumeren van grote hoeveelheden vezels kan winderigheid en constipatie veroorzaken.

 2. Iedereen die zijn vezelinname verhoogt, moet:

 3. Deze tips kunnen helpen bij het voorkomen van spijsverteringsproblemen terwijl het lichaam zich aanpast aan de verandering.

 4. Een aantal linzen is te koop in supermarkten en online.

 5. Artikel laatst bijgewerkt door Adam Felman op ma 22 januari 2018.Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Bureau voor voedingssupplementen (ODS). (2016, 11 februari). IJzer [!Fact sheet

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407