Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Citroengras thee: 10 voordelen

Wat is het?

 1. Citroengras, ook wel citronella genoemd, is een lange, stengelachtige plant. Het heeft een fris, citroenachtig aroma en een citrussmaak. Het is een veelgebruikt ingrediënt in de Thaise keuken en insectenwerend. Citroengras etherische olie wordt gebruikt in aromatherapie om de lucht op te frissen, stress te verminderen en de stemming te verbeteren.

 2. Citroengras wordt ook gebruikt als een folkremedie om de slaap te bevorderen, pijn te verlichten en de immuniteit te vergroten. Een van de meest populaire manieren om van citroengras te genieten is in thee. Blijf lezen om te leren hoe het drinken van citroengrasthee kan helpen deze potentiële gezondheidsvoordelen te bieden.

1. Het heeft antioxiderende eigenschappen

 1. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Agriculture and Food Chemistry, bevat citroengras verschillende antioxidanten, die kunnen helpen bij het opruimen van vrije radicalen in uw lichaam die ziekte kunnen veroorzaken. Belangrijke antioxidanten zijn chlorogeenzuur, isoorientine en swertiajaponine. Deze antioxidanten kunnen helpen disfunctie van cellen in uw kransslagaders te voorkomen.

2. Het heeft antimicrobiële eigenschappen

 1. Citroengrasthee kan helpen bij de behandeling van orale infecties en gaatjes, dankzij de antimicrobiële eigenschappen. Volgens een in vitro studie uit 2012, gepubliceerd door de National Institutes of Health, toonde etherische olie van citroengras antimicrobiële eigenschappen tegen Streptococcus mutans-bacteriën, de bacteriën die het meest verantwoordelijk zijn voor tandbederf.

 2. Verder onderzoek heeft aangetoond dat citroengrasolie en zilverionen in vitro kunnen samenwerken tegen verschillende soorten bacteriën en schimmels.

3. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen

 1. Ontsteking speelt waarschijnlijk een rol bij veel aandoeningen, waaronder hartaandoeningen en beroertes. Volgens het Memorial Sloan Kettering Cancer Center worden twee van de belangrijkste stoffen in citroengras, citral en geranial, verantwoordelijk geacht voor de ontstekingsremmende voordelen.

 2. Van deze verbindingen wordt gezegd dat ze de afgifte van bepaalde ontstekingsveroorzakende markers in uw lichaam helpen stoppen.

4. Het kan uw kankerrisico verminderen

 1. Van de citral in citroengras wordt ook gedacht dat hij krachtige antikankercapaciteiten heeft tegen sommige kankercellijnen. Verschillende componenten van citroengras helpen kanker te bestrijden. Dit gebeurt door celdood direct te veroorzaken of door uw immuunsysteem te stimuleren, zodat uw lichaam beter in staat is om zelf kanker te bestrijden.

 2. Citroengrasthee wordt soms gebruikt als adjuvante therapie tijdens chemotherapie en bestraling. Het mag alleen worden gebruikt onder begeleiding van een oncoloog.

5. Het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering

 1. Een kopje citroengrasthee is een alternatief voor maagklachten, maagkrampen en andere spijsverteringsproblemen. Een studie uit 2012 over knaagdieren gepubliceerd door de National Institutes of Health toonde aan dat citroengras ook effectief kan zijn tegen maagzweren.

 2. Uit het onderzoek bleek dat de etherische olie van citroengrasbladeren de maagwand kan beschermen tegen schade door aspirine en ethanol. Regelmatig gebruik van aspirine is een veel voorkomende oorzaak van maagzweren.

6. Het kan als een diureticum fungeren

 1. In de wereld van natuurlijke gezondheid is citroengras een bekend diureticum. Een diureticum zorgt ervoor dat je vaker urineert, waardoor je lichaam overtollig vocht en natrium kwijt raakt. Diuretica worden vaak voorgeschreven als u hartfalen, leverfalen of oedeem heeft.

 2. Een studie uit 2001 die de effecten van citroengrasthee bij ratten evalueerde, toonde een diuretische activiteit vergelijkbaar met groene thee zonder orgaanschade of andere bijwerkingen te veroorzaken. Voor de studie werd citroengrasthee gegeven aan ratten gedurende een periode van zes weken.

7. Het kan helpen bij het verlagen van hoge systolische bloeddruk

 1. In een observationeel onderzoek uit 2012 kregen 72 mannelijke vrijwilligers citroengrasthee of groene thee te drinken. Degenen die de citroengrasthee dronken, ervoeren een matige daling van de systolische bloeddruk en een milde stijging van de diastolische bloeddruk. Ze hadden ook een significant lagere hartslag.

 2. Hoewel deze bevindingen opwindend zijn als je een hoge systolische bloeddruk hebt, waarschuwen onderzoekers dat mannen met hartproblemen met mate citroengras moeten gebruiken. Dit kan je helpen gevaarlijke hartslagdalingen of verhoogde diastolische druk te voorkomen.

8. Het kan helpen uw cholesterol te reguleren

 1. Hoog cholesterol kan het risico op een hartaanval of beroerte verhogen. Een studie gepubliceerd in het Journal of Advanced Pharmaceutical Technology Research toonde aan dat citroengrasolie-extract bijdroeg aan het verlagen van cholesterol bij dieren. De verlaging van cholesterol was afhankelijk van de dosis.

 2. In 2011 bevestigde verder onderzoek bij muizen de langdurige veiligheid van dagelijks maximaal 100 mg citroengras etherische olie. Meer onderzoek is nodig om te zien of citroengrasthee dezelfde effecten heeft als citroengrasolie.

9. Het kan je helpen af ​​te vallen

 1. Citroengrasthee wordt gebruikt als detoxthee om uw metabolisme op gang te brengen en u te helpen gewicht te verliezen. Toch is het meeste onderzoek naar citroengras en gewichtsverlies anekdotisch, niet wetenschappelijk. Omdat citroengras een natuurlijk diureticum is, laat je waarschijnlijk wat kilo's vallen als je er genoeg van drinkt.

 2. Over het algemeen kan het vervangen van frisdranken en andere met suiker gezoete dranken in uw dieet door kruidenthee zoals citroengras u helpen uw doelstellingen voor gewichtsverlies te bereiken. Je moet echter niet uitsluitend citroengrasthee drinken. Dit kan uw risico op bijwerkingen verhogen. Probeer kopjes citroengrasthee af te wisselen met water of andere ongezoete drankjes.

10. Het kan de symptomen van PMS helpen verlichten

 1. Citroengrasthee wordt gebruikt als een natuurlijke remedie tegen menstruatiekrampen, een opgeblazen gevoel en opvliegers. Er is geen specifiek onderzoek naar citroengras en PMS, maar in theorie kunnen de maagverzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen helpen. Bovendien is citroengrasolie volgens een artikel in het Journal of Advanced Pharmaceutical Technology Research nuttig om het lichaam te koelen.

Hoe te gebruiken

 1. Er is niet genoeg onderzoek naar citroengrasthee om een ​​standaarddosering voor elke aandoening aan te bevelen. Raadpleeg voor doseringsaanbevelingen uw arts of een gekwalificeerde natuurgeneeskundige.

 2. Begin dagelijks met een kopje om uw risico op bijwerkingen te beperken. Als je dit goed verdraagt, kun je meer drinken. Stop met het drinken van de thee of bezuinig als je bijwerkingen ervaart.

 3. Om citroengrasthee te maken:

 4. U kunt losse citroengrasthee of citroengrastheezakjes vinden bij de meeste natuurvoedingswinkels of online. Je kunt ook vers citroengras kopen om zelf te kweken op kwekerijen waar kruiden worden verkocht. Kies bij voorkeur biologisch citroengras dat niet is behandeld met synthetische pesticiden.

 5. Kruiden en kruidenthee zijn niet goed gereguleerd, hoewel sommige voorverpakte kruidenthee de etiketteringswetgeving van de Amerikaanse Food and Drug Administration moet volgen. Koop alleen kruidenthee van een gerenommeerde fabrikant die u vertrouwt om ervoor te zorgen dat u een hoogwaardig, puur product krijgt.

 6. Als u niet graag citroengras drinkt, probeer er dan mee te koken. Voeg een steeltje of twee toe aan je favoriete soep - deze past goed bij kipnoedel. Je kunt het ook toevoegen aan gevogelte of vis voor het bakken. Je kunt citroengras rauw eten, maar het goed hakken, omdat het vaak vezelig is.

Mogelijke bijwerkingen en risico's

 1. Citroengras wordt over het algemeen als veilig beschouwd om te gebruiken in voedselhoeveelheden, inclusief de hoeveelheid die gewoonlijk wordt gebruikt om thee te zetten.

 2. Mogelijke bijwerkingen zijn:

 3. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor citroengras. Zoek noodhulp als u symptomen van allergische reacties ervaart, zoals:

 4. Je moet geen citroengrasthee drinken als je:

De onderste regel

 1. Citroengrasthee is over het algemeen een veilige en gezonde kruidendrank. Het is gemakkelijk om te kweken of te vinden bij de meeste natuurvoedingswinkels. Dier- en laboratoriumonderzoek heeft aangetoond dat citroengras ontstekingsremmende, antimicrobiële en antikanker eigenschappen heeft. Citroengras kan ook helpen je maagwand te beschermen en je lipidenprofiel te verbeteren.

 2. Veel citroengrasstudies werden uitgevoerd met etherische olie van citroengras, geen citroengrasthee. Meer menselijke studies zijn nodig met citroengrasthee om de gezondheidsvoordelen van citroengras te bevestigen.

 3. U moet geen enkele aandoening zelf behandelen met citroengrasthee of deze gebruiken in plaats van uw voorgeschreven medicijnen zonder toestemming van uw arts.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407