Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Cranberrysap - Voordelen voor de gezondheid, bijwerkingen bij gebruik

Cranberrysap - Voordelen voor de gezondheid, bijwerkingen bij gebruik

 1. Dit vruchtensap is ook gunstig bij het voorkomen van maagaandoeningen en diabetes, evenals tandvleesaandoeningen veroorzaakt door tandplak. Fytonutriënten, die van nature afgeleide plantaardige stoffen zijn, zijn aanwezig in deze vrucht en bleken een breed scala aan gezondheidsproblemen te voorkomen.

Wat is Cranberry Juice?

 1. Cranberrysap wordt gemaakt van veenbessen, leden van de Ericaceae-familie, een van de inheemse vruchten van Noord-Amerika. De Latijnse naam voor de cranberryplant is Vaccinium macrocarpon.

 2. Veenbessen hebben een enorme hoeveelheid antioxidantcapaciteit in vergelijking met andere groenten en fruit, zoals broccoli, spinazie of appels. Een kopje veenbessen meet in totaal 8983 antioxidantcapaciteit. Ter vergelijking: appels bevatten 1500 mg antioxidant vitamine C.

Waar is cranberrysap goed voor?

 1. Cranberrysap, gemaakt van het fruitextract of cranberryconcentraat, wordt gebruikt om verschillende sauzen en cocktails te maken. Deze cocktails zijn ongeveer 30 procent puur cranberrysap gemengd met kunstmatige zoetstof of fructose. Ongeveer een liter sap kan worden gewonnen uit 1500 gram verse veenbessen.

Cranberry Juice Nutrition

 1. Volgens USDA Nutrition Data heeft cranberrysap een overvloed aan antioxidanten en vitamines. Cranberrysap is rijk aan vitamine C en salicylzuur en bevat qua mineralen calcium, magnesium, ijzer, fosfor en kalium. Het bevat ook B-vitamines zoals thiamine, riboflavine, niacine, vitamine B6, evenals vitamine E (alfa-tocoferol). Andere voedingsstoffen in cranberrysap zijn natrium, zink, vitamine A, foliumzuur en vitamine K (phylloquinone).

Gezondheidsvoordelen van cranberrysap

 1. Cranberrysap wordt al lang gebruikt als een remedie voor verschillende ziekten. De gezondheidsvoordelen van veenbessen zijn onder meer:

Cranberrysap voor UTI (urineweginfecties)

 1. Cranberrysap kan worden gebruikt om UTI te voorkomen, maar het bewijs dat sap dat rijk is aan antioxidanten kan helpen om het te behandelen, is gemengd, volgens een rapport van het National Center for Complementary and Integrative Health. Laten we eens kijken naar de meest recente studies en hun conclusies.

 2. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Phytochemistry toonde aan dat deze proanthocyanidinen in veenbessen anti-hechtingseigenschappen hebben, waardoor de bacteriën zich niet kunnen binden aan de cellen op de wanden van de blaas. Deze verbindingen voorkomen dat bacteriën zich verder vermenigvuldigen en door urineren uit het lichaam spoelen.

 3. Verder werd in een gerandomiseerde, gecontroleerde studie in Canada gekeken naar de effectiviteit van cranberrysap voor de preventie van UTI's bij kinderen, en bleek dat de variëteit van sap met een hoge concentratie proanthocyanidinen effectief was. Veertig kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar oud, die cranberrysap kregen dat rijk was aan proanthocyanidine, lieten volgens deze studie een vermindering van 65 procent zien in het risico op UTI.

 4. Dr. Barbosa-Cesnik en haar collega's van de University of Michigan School of Public Health concludeerden echter via hun zes maanden durende klinische proef met 319 universiteitsstudenten dat cranberrysap niet hielp bij het verminderen van de incidentie van een terugkerende UTI. De vrijwilligers, die een geschiedenis van ten minste meer dan één UTI hadden, kregen 8 ons 27% cranberrysap. Ze vertoonden geen verschil in urinesymptomen na 3 dagen, 1-2 weken en binnen een maand, waaruit bleek dat cranberrysap geen gunstige effecten had op mensen met UTI. Dus, hoewel cranberrysap niet effectief is gebleken bij de behandeling van een bestaande UTI, heeft het wel eigenschappen die kunnen helpen de gezondheid van de urinewegen te behouden.

Bestrijdt leeftijdsgebonden oxidatieve schade

 1. Veenbessen staan ​​bekend om hun anti-verouderingscapaciteiten. Onderzoek gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Age toonde aan dat wanneer een cranberry-extract aan een laboratoriumworm werd gegeven, de gezondheidspanne en levensduur toenamen. Bovendien ontdekte het team van Amerikaanse onderzoekers dat veenbessen helpen oxidatieve schade te bestrijden, omdat ze veel antioxidanten en fytochemicaliën bevatten, zoals proanthocyanidinen en vitamine C.

Verbetert de gezondheid van het hart

 1. Cranberrysap is rijk aan polyfenolen, wat kan helpen de gezondheid van het hart te verbeteren. Uit het onderzoek dat in het mei 2016 nummer van AgResearch Magazine werd gepubliceerd, bleek dat dagelijks twee glazen cranberrysap drinken de gezondheid van het hart bevordert. Voor het onderzoek kregen 56 vrijwilligers 8 gram caloriearm cranberrysap of een soortgelijke smakende placebo tijdens het ontbijt en het avondeten. Hun maaltijden werden ook begeleid. Na 8 weken hadden mensen met cranberrysap lagere niveaus van triglyceriden, diastolische bloeddruk, glucosespiegels en insulineresistentie. Ze hadden ook lagere niveaus van C-reactief eiwit, wat hun risico op hart- en vaatziekten hielp verlagen. Velen zijn echter sceptisch over de studie omdat het werd gefinancierd door een bekend merk cranberrysap, en daarom kunnen de resultaten scheef ten gunste van het sap zijn.

 2. Een onderzoek uit 2011 onder leiding van Arpita Basu van de Staatsuniversiteit van Oklahoma wees uit dat 2 kopjes laag-energetisch cranberrysap de activiteit van het opruimen van vrije radicalen aanzienlijk vermindert. Ze vonden echter geen veranderingen in bloeddruk, glucose en C-reactieve eiwitniveaus.

Verbetert de spijsvertering

 1. Cranberrysap is rijk aan fytochemicaliën en daardoor bekend om de spijsvertering in uw lichaam te helpen verbeteren. Het kan ook helpen de vorming van maagzweren te voorkomen. Maagzweren worden veroorzaakt door een type bacterie genaamd Helicobacter pylori of H. pylori. Een onderzoeksrapport van de Universiteit van Florida suggereert dat cranberrysap of cranberry's de kolonisatie van H. pylori in de maag voorkomen en zo helpen beschermen tegen darmontsteking. Dit micro-organisme tast de beschermende laag van de maag en de twaalfvingerige darm aan.

Potentieel tegen kanker

 1. Veenbessen zitten boordevol verschillende voedingsstoffen, waarvan vele voordelen bieden tegen kanker. Een dierstudie gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Nutrition Food Research merkte op dat heel veenbessenpoeder chemopreventieve effecten van colontumorese kan hebben. Het bracht ook cranberry naar voren als een functioneel voedingsmiddel dat de gezondheid van de dikke darm zou kunnen bevorderen.

 2. Een ander onderzoek uit 2017, gepubliceerd in het Oncotarget-tijdschrift, toonde ook aan dat veenbessen effectief zijn tegen de groei van darmtumoren bij muizen. Verdere studies zijn nodig om hun werkzaamheid bij mensen te bepalen.

 3. Het Memorial Sloan Kettering Cancer Center suggereert ook dat proanthocyanidinen in cranberry antiproliferatieve effecten kunnen hebben tegen onder andere borst-, eierstok-, prostaat-, lever-, long- en orale kankercellen.

 4. Volgens een ander onderzoek in het Journal of Cellular Biochemistry, kunnen proanthocyanidinen voorkomen dat microtumoren zich in de bloedvaten ontwikkelen. Chemicaliën in organische veenbessen kunnen ook de vermenigvuldiging van borstkankercellen voorkomen.

Bestrijdt infecties

 1. Volgens een studie uit 2010 kan cranberrysap bepaalde spanningen van Haemophilus influenza helpen remmen, een veel voorkomende oorzaak van oor- en luchtweginfecties bij kinderen. Het sap remt de haarachtige structuren van de bacterie, waardoor ze zich niet aan het huidoppervlak kunnen hechten.

 2. Door de antimicrobiële effecten van cranberrysap op het lichaam kan het helpen bij het bestrijden van zeven bacteriestammen. Het is ook effectief tegen norovirus, volgens onderzoek.

Antitumoreffecten

 1. Eval (ez_write_tag ([![!970,250

Verbetert de gezondheid na de menopauze

 1. Cranberrysap voorkomt het risico op hartziekten bij postmenopauzale vrouwen door het cholesterolgehalte in het lichaam te verlagen. Volgens een onderzoek uitgevoerd door Harvard Medical School: "Onze gegevens tonen de nieuwe cardiovasculaire voordelen van cranberrysapconsumptie bij het verbeteren van zowel vasculaire functies en cholesterolprofielen, waardoor inzicht wordt verkregen in het ontwikkelen van cranberry-producten tot nuttige voedingssupplementen voor postmenopauzale vrouwen".

Voorkomt tandbederf

 1. Onderzoek in Canada suggereerde dat cranberrysap orale ziekten zoals tandholten kan voorkomen. Proanthocyanidinen, een chemische verbinding die aanwezig is in veenbessen, remt dat schadelijke bacteriën zich vastklampen aan tanden. Deze componenten remmen de zuurproductie en beschermen de tanden tegen parodontitis die de groei van tandplak tegengaan, volgens een rapport gepubliceerd in het Journal of the Canadian Dental Association.

 2. Goede mondhygiëne, samen met de consumptie van organische premium gedroogde cranberries, verstoort het pathogene mechanisme van cariës en zorgt over het algemeen voor een goede tandgezondheid. Tegelijkertijd moet je uitkijken voor het stijgende suikergehalte en de zuurgraad van sommige in de handel verkrijgbare sappen - natuurlijk cranberrysap is altijd het beste!

Andere voordelen

 1. Er zijn veel andere voordelen van cranberrysap, laten we er eens naar kijken.

Bijwerkingen van cranberrysap

 1. Veenbessen en veenbessensap bieden een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen, op enkele uitzonderingen na hieronder:

 2. Cranberrysap Dosering: Ongezoet cranberrysap smaakt licht zuur, maar voor medicinale doeleinden wordt 2 ons van het sap verdund in 8 ons water aanbevolen.

 3. Geniet van veenbessen in elke gewenste vorm, en geniet ook van de rijkdom aan gezondheidsvoordelen die u kunt krijgen van deze krachtige kleine vrucht!

 4. Meenakshi Nagdeve, mede-oprichter, Organic Facts is een liefhebber van gezondheid en welzijn en is verantwoordelijk voor het beheer ervan. Ze heeft het Nutrition And Healthy Living Cornell-certificaatprogramma afgerond aan de Cornell University, VS. Ze heeft een postgraduaat in management van IIM Bangalore en B. Tech in metallurgische engineering en materiaalkunde van IIT Bombay. Daarvoor werkte ze enkele jaren in IT en financiële dienstverlening. Ze is een fervent volgeling van natuurgeneeskunde en gelooft in genezing met voedsel. In haar vrije tijd houdt ze van reizen en verschillende soorten thee proeven.

Lees dit volgende:

 1. Gezondheidsvoordelen van etherische olie van kamfer zijn onder meer het vermogen om hoest, griep, mazelen, voedselvergiftiging, insectenbeten te verlichten. Het helpt ook bij het verlichten van krampen, spasmen artritis pijn.

 2. Het meest populaire middel om zwarte zaadolie te consumeren voor gewichtsverlies is het mengen van een theelepel olie in yoghurt of het mengen in een zelfgemaakte slasaus die het consumeert.

 3. Salie voordelen zijn onder meer het vermogen om de hersenfunctie en de spijsvertering te verbeteren, ontstekingen te verminderen, het immuunsysteem te stimuleren, de ontwikkeling van botten te helpen de huid gezond te houden.

 4. Oolong thee heeft beide de eigenschappen van zwarte thee groene thee. Het helpt diabetes type 2 te beheren, de gezondheid van hart, hersenen, botten en tanden te verbeteren. Het helpt ook bij het stimuleren van de stofwisseling.

 5. Voordelen van wasabi zijn onder meer bescherming tegen bacteriële infecties, verlichting van allergieën en artritispijn, lager risico op kanker en verwijdering van toxines uit het lichaam.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407