Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De top 8 gezondheidsvoordelen van bloemkool

De onderste regel

 1. Bloemkool is een uiterst gezonde groente die een belangrijke bron van voedingsstoffen is.

 2. Het bevat ook unieke plantaardige stoffen die het risico op verschillende ziekten, waaronder hartaandoeningen en kanker, kunnen verminderen.

 3. Bovendien is het gewichtsverliesvriendelijk en ongelooflijk eenvoudig toe te voegen aan uw dieet.

 4. Hier zijn 8 op wetenschap gebaseerde gezondheidsvoordelen van bloemkool.

1. Bevat veel voedingsstoffen

 1. Het voedingsprofiel van bloemkool is behoorlijk indrukwekkend.

 2. Bloemkool bevat weinig calorieën maar veel vitamines. Bloemkool bevat zelfs bijna alle vitamines en mineralen die je nodig hebt (1).

 3. Hier is een overzicht van de voedingsstoffen in 1 kop, of 128 gram rauwe bloemkool (1):

2. Hoog in vezel

 1. Bloemkool bevat veel vezels, wat de algehele gezondheid ten goede komt.

 2. Er zit 3 gram vezels in een kopje bloemkool, wat 10% van je dagelijkse behoeften is (1).

 3. Vezel is belangrijk omdat het de gezonde bacteriën in uw darmen voedt die ontstekingen helpen verminderen en de spijsvertering bevorderen (2, 3).

 4. Het consumeren van voldoende vezels kan spijsverteringsaandoeningen zoals constipatie, diverticulitis en inflammatoire darmaandoeningen (IBD) helpen voorkomen (2, 3).

 5. Bovendien tonen onderzoeken aan dat een dieet met veel vezelrijke groenten zoals bloemkool is gekoppeld aan een lager risico op verschillende ziekten, waaronder hartaandoeningen, kanker en diabetes (4, 5, 6).

 6. Vezel kan ook een rol spelen bij de preventie van obesitas, vanwege het vermogen om de volheid te bevorderen en de totale calorie-inname te verminderen (7, 8).

3. Goede bron van antioxidanten

 1. Bloemkool is een geweldige bron van antioxidanten, die je cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en ontstekingen.

 2. Net als andere kruisbloemige groenten bevat bloemkool bijzonder veel glucosinolaten en isothiocyanaten, twee groepen antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze de groei van kankercellen vertragen (9, 10, 11, 12, 13 ).

 3. In reageerbuisstudies is aangetoond dat glucosinolaten en isothiocyanaten vooral beschermend zijn tegen darm-, long-, borst- en prostaatkanker (10).

 4. Bloemkool bevat ook carotenoïde en flavonoïde antioxidanten, die antikankereffecten hebben en het risico op verschillende andere ziekten, waaronder hartaandoeningen (14, 15, 16, 17, 18), kunnen verminderen.

 5. Bovendien bevat bloemkool grote hoeveelheden vitamine C, dat als antioxidant fungeert. Het staat bekend om zijn ontstekingsremmende effecten die de gezondheid van het immuunsysteem kunnen stimuleren en het risico op hartaandoeningen en kanker kunnen verminderen (19, 20).

4. Kan helpen bij het afvallen

 1. Bloemkool heeft verschillende eigenschappen die kunnen helpen bij het afvallen.

 2. Ten eerste bevat het weinig calorieën met slechts 25 calorieën per kopje, dus je kunt er veel van eten zonder aan te komen.

 3. Het kan ook dienen als een caloriearm alternatief voor calorierijk voedsel, zoals rijst en meel.

 4. Als een goede bron van vezels vertraagt ​​bloemkool de spijsvertering en bevordert het een vol gevoel. Dit kan automatisch het aantal calorieën dat je de hele dag eet, verminderen, een belangrijke factor bij gewichtsbeheersing (6, 8).

 5. Hoog watergehalte is een ander gewichtsverliesvriendelijk aspect van bloemkool. In feite bestaat 92% van zijn gewicht uit water. Het consumeren van veel waterarm, caloriearm voedsel wordt geassocieerd met gewichtsverlies (1, 21).

5. Hoog in Choline

 1. Bloemkool bevat veel choline, een essentiële voedingsstof waar veel mensen een tekort aan hebben.

 2. Een kopje bloemkool bevat 45 mg choline, ongeveer 11% van de adequate inname (AI) voor vrouwen en 8% voor mannen (1, 22).

 3. Choline heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam.

 4. Om te beginnen speelt het een belangrijke rol bij het handhaven van de integriteit van celmembranen, het synthetiseren van DNA en het ondersteunen van het metabolisme (23, 24).

 5. Choline is ook betrokken bij de ontwikkeling van de hersenen en de productie van neurotransmitters die nodig zijn voor een gezond zenuwstelsel. Bovendien helpt het voorkomen dat cholesterol zich ophoopt in de lever (24).

 6. Degenen die niet genoeg choline consumeren, hebben mogelijk een hoger risico op lever- en hartaandoeningen, naast neurologische aandoeningen zoals dementie en Alzheimer (25, 26).

 7. Niet veel voedingsmiddelen bevatten choline. Bloemkool is samen met broccoli een van de beste plantaardige bronnen van de voedingsstof.

6. Rijk aan Sulforafaan

 1. Bloemkool bevat sulforafaan, een uitgebreid bestudeerd antioxidant.

 2. Veel reageerbuis- en dierstudies hebben gevonden dat sulforafaan bijzonder nuttig is voor het onderdrukken van kankerontwikkeling door het remmen van enzymen die betrokken zijn bij kanker en tumorgroei (27, 28, 29).

 3. Volgens sommige studies kan sulforafaan ook het potentieel hebben om de groei van kanker te stoppen door cellen die al beschadigd zijn te vernietigen (27, 28, 29).

 4. Sulforafaan lijkt het meest beschermend te zijn tegen darm- en prostaatkanker, maar is ook onderzocht op de effecten ervan op vele andere vormen van kanker, zoals borstkanker, leukemie, pancreas en melanoom (29).

 5. Onderzoek toont aan dat sulforafaan ook kan helpen de hoge bloeddruk te verlagen en de bloedvaten gezond te houden - beide belangrijke factoren bij het voorkomen van hartaandoeningen (30).

 6. Ten slotte suggereren dierstudies dat sulforafaan ook een rol kan spelen bij het voorkomen van diabetes en het verminderen van het risico op door diabetes veroorzaakte complicaties, zoals nierziekte (30).

 7. Hoewel meer onderzoek nodig is om de omvang van de effecten van sulforaphane bij mensen te bepalen, zijn de potentiële gezondheidsvoordelen veelbelovend.

7. Koolhydraatarm alternatief voor granen en peulvruchten

 1. Bloemkool is ongelooflijk veelzijdig en kan worden gebruikt om granen en peulvruchten in uw dieet te vervangen.

 2. Dit is niet alleen een fantastische manier om je vegetarische inname te verhogen, maar het is ook vooral handig voor degenen die koolhydraatarme diëten volgen.

 3. Dit komt omdat bloemkool veel minder koolhydraten bevat dan granen en peulvruchten.

 4. Een kopje bloemkool bevat bijvoorbeeld 5 gram koolhydraten. Tegelijkertijd bevat een kopje rijst 45 gram koolhydraten - negen keer de hoeveelheid bloemkool (31, 1).

 5. Hier zijn enkele voorbeelden van recepten die kunnen worden gemaakt met bloemkool in plaats van granen en peulvruchten:

8. Makkelijk toe te voegen aan uw dieet

 1. Bloemkool is niet alleen veelzijdig, maar het is ook heel gemakkelijk toe te voegen aan je dieet.

 2. Om te beginnen kun je het rauw consumeren, wat heel weinig voorbereiding vereist. Je kunt genieten van rauwe bloemkoolroosjes als een snack gedompeld in hummus of een andere gezonde groentendip zoals deze.

 3. Bloemkool kan ook op verschillende manieren worden gekookt, zoals stomen, braden of braden. Het is een uitstekend bijgerecht of kan worden gecombineerd met gerechten zoals soepen, salades, roerbakgerechten en stoofschotels.

 4. Om nog maar te zwijgen, het is redelijk goedkoop en overal verkrijgbaar bij de meeste supermarkten.

De onderste regel

 1. Bloemkool biedt een aantal krachtige gezondheidsvoordelen.

 2. Het is een geweldige bron van voedingsstoffen, waaronder een paar waar veel mensen meer van nodig hebben.

 3. Bovendien bevat bloemkool unieke antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen en beschermen tegen verschillende ziekten, zoals kanker en hartaandoeningen.

 4. Bovendien is bloemkool eenvoudig aan uw dieet toe te voegen. Het is lekker, gemakkelijk te bereiden en kan koolhydraatrijke voedingsmiddelen in verschillende recepten vervangen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407