Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De vele gezondheidsvoordelen van broccoli

De vele gezondheidsvoordelen van broccoli

 1. Broccoli behoort tot de kruisbloemige groentefamilie, waaronder boerenkool, bloemkool, spruitjes, boksoi, kool, boerenkool, rutabaga en rapen. Deze voedingskrachtcentrales leveren veel voedingsstoffen voor weinig calorieën.

 2. Als u gezonder probeert te eten, moeten kruisbloemige groenten zoals broccoli bovenaan uw boodschappenlijst staan. Als jij of je kinderen geen grote fans van broccoli zijn, lees dan zeker hoe je meer broccoli in je dieet kunt opnemen voor tips en heerlijke recepten.

 3. Deze functie van het MNT Knowledge Center maakt deel uit van een verzameling artikelen over de gezondheidsvoordelen van populaire voedingsmiddelen. Het biedt een uitsplitsing van de voedingswaarde van broccoli en een diepgaande blik op de mogelijke gezondheidsvoordelen, hoe meer broccoli in uw dieet op te nemen en mogelijke gezondheidsrisico's van het consumeren van broccoli.

Mogelijke gezondheidsvoordelen van het consumeren van broccoli

 1. Het consumeren van allerlei soorten fruit en groenten wordt al lang geassocieerd met een verminderd risico op veel levensstijlgerelateerde gezondheidsproblemen.

 2. Veel studies hebben gesuggereerd dat een toenemende consumptie van plantaardig voedsel zoals broccoli het risico op obesitas, diabetes, hartaandoeningen en algehele mortaliteit vermindert.

 3. Het kan ook een gezonde teint en haar, verhoogde energie en algeheel lager gewicht bevorderen.

Kanker bestrijden

 1. Het eten van een grote hoeveelheid kruisbloemige groenten is in verband gebracht met een lager risico op kanker; vooral long- en darmkanker. Studies hebben gesuggereerd dat sulforafaan, de zwavelhoudende verbinding die kruisbloemige groenten hun bittere beet geeft, ook is wat hen hun kankerbestrijdende kracht geeft.

 2. Onderzoekers hebben ontdekt dat sulforafaan het enzym histondeacetylase (HDAC) kan remmen, waarvan bekend is dat het betrokken is bij de progressie van kankercellen. Door het vermogen om HDAC-enzymen te stoppen, kunnen sulforafaanhoudende voedingsmiddelen in de toekomst een potentieel krachtig onderdeel van de behandeling van kanker worden. Sulforafaan wordt nu onderzocht op zijn vermogen om kanker uit te stellen of te vertragen met veelbelovende resultaten bij melanomen, slokdarm-, prostaat- en pancreaskankers.

 3. Andere gemakkelijk te herkennen kruisbloemige groenten zijn bloemkool, spruitjes, boerenkool, rapen en kool, evenals de minder bekende rucola, broccolini, daikon, koolrabi en waterkers.

 4. Een andere belangrijke vitamine die broccoli bevat, folaat, bleek het risico op borstkanker bij vrouwen te verlagen. Adequate inname van foliumzuur (in voedsel) is ook veelbelovend gebleken bij de bescherming tegen darm-, maag-, pancreas- en baarmoederhalskanker. Hoewel het mechanisme achter de bescherming niet wordt begrepen, geloven onderzoekers dat het misschien iets te maken heeft met de rol van folaat bij de productie van DNA en RNA en het voorkomen van mutaties.

Botgezondheid verbeteren

 1. Slechte vitamine K-inname is gekoppeld aan een hoger risico op botbreuken. Slechts één kop gehakte broccoli levert 92 microgram vitamine K, ruim 100 procent van uw dagelijkse behoefte. Het consumeren van een voldoende hoeveelheid vitamine K verbetert de gezondheid van de botten door de calciumabsorptie te verbeteren en de uitscheiding van calcium in de urine te verminderen.

 2. Broccoli draagt ​​ook bij aan uw dagelijkse behoefte aan calcium en levert 43 milligram in één kopje.

Er jonger uitzien

 1. De antioxidant vitamine C, wanneer gegeten in zijn natuurlijke vorm (in verse producten in tegenstelling tot supplementen), kan helpen om huidschade veroorzaakt door de zon en vervuiling te bestrijden, rimpels te verminderen en de algehele huid te verbeteren textuur.

 2. Veel mensen denken automatisch aan citrusfruit als ze aan vitamine C denken, maar wist u dat broccoli 81 milligram in slechts één kopje levert? Dat is meer dan wat je nodig hebt in een hele dag.

 3. Vitamine C speelt een vitale rol bij de vorming van collageen, het belangrijkste ondersteuningssysteem voor de huid. Vitamine A en vitamine E zijn ook cruciaal voor een gezond ogende huid, die beide broccoli biedt.

Verbeterde spijsvertering en natuurlijke ontgifting

 1. Het eten van voedsel met een natuurlijke vezel zoals broccoli kan constipatie voorkomen, een gezond spijsverteringskanaal behouden en het risico op darmkanker verlagen. Voldoende vezels bevorderen de regelmaat, wat cruciaal is voor de dagelijkse uitscheiding van gifstoffen via de gal en ontlasting. Recente studies hebben aangetoond dat voedingsvezels ook een rol kunnen spelen bij het reguleren van het immuunsysteem en ontstekingen.

Bescherming tegen chronische ziekten

 1. Volgens het Department of Internal Medicine and Nutritional Sciences Program van de University of Kentucky worden vezelrijke innames geassocieerd met aanzienlijk lagere risico's op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, beroerte, hypertensie, diabetes, obesitas, en bepaalde maag-darmziekten.

 2. Van verhoogde vezelinname is ook aangetoond dat het de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlaagt, de insulinegevoeligheid verbetert en het gewichtsverlies bij zwaarlijvige personen verbetert.

Nutritionele verdeling van broccoli

 1. Volgens de USDA National Nutrient Database bevat een kopje gehakte rauwe broccoli (ongeveer 91 gram) 31 calorieën, 0 gram vet, 6 gram koolhydraten (inclusief 2 gram suiker en 2 gram vezels) en 3 gram eiwit.

 2. Slechts één kopje broccoli levert meer dan 100 procent van uw dagelijkse behoefte aan vitamine C en vitamine K en is ook een goede bron van vitamine A, foliumzuur en kalium.

 3. Broccoli behoort tot de top 20 van voedingsmiddelen met betrekking tot de ANDI-score (Aggregate Nutrient Density Index), die het gehalte aan vitamine, mineralen en fytonutriënten meet in verhouding tot het calorische gehalte.

 4. Om een ​​hoge rang te verdienen, moet een voedingsmiddel een grote hoeveelheid voedingsstoffen bevatten voor een kleine hoeveelheid calorieën.

Hoe meer broccoli in uw dieet op te nemen

 1. Broccoli is beroemd een van de minst favoriete groenten van velen, samen met zijn kruisbloemige neef, spruitjes. Maar wat als je het net verkeerd hebt opgeslagen en voorbereid?

 2. Verse, jonge broccoli mag niet vezelig, houtachtig of zwavelachtig smaken. Bewaar de ongewassen groente in losse of geperforeerde plastic zakjes in de knapperige lade van de koelkast om ervoor te zorgen dat u de best smakende broccoli krijgt. Was broccoli alleen vlak voor het eten, omdat natte broccoli schimmel kan ontwikkelen en slap kan worden.

 3. Broccoli die op kamertemperatuur wordt gelaten, wordt vezelig en houtachtig. Je kunt het misschien niet zien door te kijken, maar de smaak van broccoli blijft afnemen naarmate het ouder wordt.

 4. Snelle tips om meer broccoli te genieten:

 5. Bekijk deze gezonde recepten met broccoli:

 6. Geroosterde broccoli kikkererwtenburgers met pittige cashew mayo geroosterde broccoli met citroen tahinisausbroccoli cheddar quinoa taart

 7. Broccoli is verkrijgbaar in verschillende vormen in supermarkten en online.

Mogelijke gezondheidsrisico's van het eten van broccoli

 1. Als u bloedverdunners gebruikt, zoals Coumadin (warfarine), is het belangrijk dat u niet plotseling meer of minder voedingsmiddelen begint te eten die vitamine K bevatten, wat een grote rol speelt bij bloedstolling.

 2. Het is het totale dieet of algehele eetpatroon dat het belangrijkst is bij ziektepreventie en het bereiken van een goede gezondheid. De sleutel tot een gezond dieet is om verschillende voedingsmiddelen te eten, in plaats van zich te concentreren op individuele voedingsmiddelen.

Verder lezen

 1. Als u het leuk vond om te lezen over de mogelijke gezondheidsvoordelen van broccoli, bekijk dan onze verzameling artikelen over andere groenten en fruit.

 2. Lees anders ons artikel over de top 10 van gezond voedsel voor uw dagelijkse voeding.

 3. Artikel laatst bijgewerkt door Tim Newman op vr 8 december 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 4. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 5. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407