Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Dertien huismiddeltjes voor constipatie

Dertien huismiddeltjes voor constipatie

 1. Er wordt gedacht dat het ongeveer 20% van de Amerikanen treft, wat resulteert in 8 miljoen doktersbezoeken per jaar (1, 2).

 2. Het kan worden veroorzaakt door voedsel dat u eet of vermijdt, levensstijlkeuzes, medicatie of ziekte.

 3. Maar voor veel mensen is de oorzaak van hun chronische constipatie vaak onbekend. Dit wordt chronische idiopathische constipatie genoemd.

 4. Constipatie wordt gekenmerkt door minder dan drie stoelgangen per week.

 5. Het kan echter ook andere onaangename symptomen met zich meebrengen, zoals ongemak bij het naar de wc gaan, een opgeblazen gevoel in de buik en pijn door ontlasting die hard, droog en moeilijk te passeren is.

 6. Helaas kan constipatie een ernstig negatief effect hebben op de kwaliteit van leven, evenals uw lichamelijke en geestelijke gezondheid (3, 4, 5, 6).

 7. Er zijn veel natuurlijke manieren om constipatie te helpen verlichten. Je kunt dit doen vanuit het comfort van je eigen huis en de meeste worden zelfs ondersteund door de wetenschap.

 8. Hier zijn 13 natuurlijke huismiddeltjes om constipatie te verlichten.

1. Drink meer water

 1. Regelmatig uitgedroogd raken kan tot constipatie leiden. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om voldoende water te drinken en gehydrateerd te blijven (7, 8, 9, 10).

 2. Wanneer u verstopt bent, kunt u proberen verlichting te vinden door wat koolzuurhoudend (bruisend) water te drinken om u te helpen bij het hydrateren en weer in beweging te krijgen.

 3. Sommige studies hebben ontdekt dat bruisend water effectiever is dan leidingwater om constipatie te verlichten. Dit omvat mensen met chronische idiopathische constipatie of het prikkelbare darm syndroom (IBS) (11, 12, 13, 14).

 4. Begin echter niet meer koolzuurhoudende dranken zoals suikerhoudende frisdrank te drinken, omdat ze een slechte keuze voor je gezondheid zijn en je constipatie erger kunnen maken (15, 16).

 5. Kortom: uitdroging kan constipatie veroorzaken, dus drink voldoende water. Sprankelend water is mogelijk nog effectiever.

2. Eet meer vezels, vooral oplosbare, niet-fermenteerbare vezels

 1. Mensen met constipatie wordt vaak verteld om hun vezelinname te verhogen (17, 18).

 2. Dit komt omdat men denkt dat het verhogen van de vezelinname het volume en de consistentie van stoelgang verhoogt, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden gepasseerd (19).

 3. Uit een recent onderzoek bleek zelfs dat 77% van de mensen met chronische constipatie baat had bij het aanvullen met vezels (20).

 4. Uit sommige onderzoeken is echter gebleken dat een toenemende vezelinname het probleem zelfs kan verergeren (21).

 5. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat hoewel voedingsvezels de frequentie van stoelgang kunnen verhogen, het niet helpt bij andere symptomen van constipatie. Deze omvatten consistentie van de ontlasting, pijn, opgeblazen gevoel en gas (19).

 6. Dit komt omdat het type voedingsvezels dat u aan uw dieet toevoegt belangrijk is.

 7. Er zijn veel verschillende voedingsvezels, maar over het algemeen vallen ze in twee categorieën:

 8. Onderzoek naar de effecten van onoplosbare vezels als behandeling voor constipatie is niet doorslaggevend (22).

 9. Dit komt omdat onoplosbare vezels het probleem kunnen verergeren bij sommige mensen met een functioneel darmprobleem, zoals IBS of chronische idiopathische constipatie (23, 24).

 10. Sommige fermenteerbare oplosbare vezels kunnen ook niet effectief zijn bij de behandeling van constipatie, omdat ze door bacteriën in de darm worden gefermenteerd en hun watervast vermogen verliezen (25).

 11. De beste keuze voor een vezelsupplement bij constipatie is een niet-fermenteerbare oplosbare vezel, zoals psyllium (26, 27, 28, 29, 30). Verschillende merken zijn online beschikbaar.

 12. Om constipatie te voorkomen, moet u streven naar een mix van oplosbare en onoplosbare vezels. De totale aanbevolen vezelinname per dag is 25 gram voor vrouwen en 38 gram voor mannen (25, 31).

 13. Kortom: probeer meer vezels te eten. Je kunt je dieet ook aanvullen met een oplosbare, niet-fermenteerbare vezel zoals psyllium.

3. Meer oefenen

 1. Onderzoek naar het effect van inspanning op constipatie heeft gemengde resultaten opgeleverd.

 2. Veel onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat lichaamsbeweging de frequentie van stoelgang niet beïnvloedt (32).

 3. Een recente gerandomiseerde gecontroleerde studie over mensen met constipatie met IBS heeft echter een aantal interessante resultaten gevonden. Het bleek dat lichaamsbeweging de symptomen aanzienlijk verminderde (33).

 4. Andere studies hebben ook vergelijkbare resultaten gevonden voor deze groep mensen (34).

 5. Hoewel veel onderzoeken hebben aangetoond dat lichaamsbeweging geen invloed heeft op het aantal keren dat mensen naar het toilet gaan, lijkt het enkele symptomen van constipatie te verminderen (35).

 6. Als u verstopt bent, probeer dan regelmatig te wandelen. Het is zeker het proberen waard.

 7. Bottom line: Oefening kan bij sommige mensen de symptomen van constipatie verminderen, hoewel het bewijs gemengd is.

4. Drink koffie, vooral koffie met cafeïne

 1. Voor sommige mensen kan koffie de drang om naar de badkamer te gaan vergroten. Dit komt omdat koffie de spieren in uw spijsverteringsstelsel stimuleert (36, 37).

 2. Uit één onderzoek bleek zelfs dat cafeïnevrije koffie uw darmen kan stimuleren op dezelfde manier als een maaltijd. Dit effect is 60% sterker dan drinkwater en 23% sterker dan het drinken van cafeïnevrije koffie (38).

 3. Koffie kan ook kleine hoeveelheden oplosbare vezels bevatten die constipatie helpen voorkomen door de balans van uw darmbacteriën te verbeteren (39, 40, 41).

 4. Conclusie: koffie kan constipatie helpen verlichten door de spieren in de darm te stimuleren. Het kan ook kleine hoeveelheden oplosbare vezels bevatten.

5. Neem Senna, een kruidenlaxeermiddel

 1. Het kruiden laxerende Senna wordt vaak gebruikt om constipatie te verlichten. Het is zonder recept of online verkrijgbaar en kan oraal of rectaal worden ingenomen (42).

 2. Senna bevat een aantal plantaardige stoffen die glycosiden worden genoemd, die de zenuwen in uw darmen stimuleren en uw stoelgang versnellen (43, 44).

 3. Het wordt meestal als veilig beschouwd voor volwassenen om Senna gedurende korte tijd te gebruiken, maar u moet uw arts raadplegen als uw symptomen na een paar dagen niet verdwijnen.

 4. Senna wordt meestal niet aanbevolen voor mensen die zwanger zijn, borstvoeding geven of bepaalde gezondheidsproblemen hebben, zoals inflammatoire darmaandoeningen.

 5. Kortom: het kruiden laxerende Senna is een veelvoorkomende remedie voor constipatie die zonder recept verkrijgbaar is. Het kan de zenuwen in uw darmen stimuleren om de stoelgang te versnellen.

6. Eet probiotische voedingsmiddelen of neem probiotische supplementen

 1. Probiotica kunnen chronische constipatie helpen voorkomen.

 2. Van mensen met chronische constipatie is aangetoond dat ze een onbalans van bacteriën in hun darm hebben.

 3. Er wordt gedacht dat probiotisch voedsel dit evenwicht kan verbeteren en constipatie kan voorkomen (45, 46).

 4. Ze kunnen ook helpen bij de behandeling van constipatie door melkzuur en vetzuren met een korte keten te produceren. Deze kunnen de darmbewegingen verbeteren, waardoor het gemakkelijker wordt om een ​​ontlasting te passeren (47).

 5. Uit een recent onderzoek bleek dat probiotica functionele constipatie lijken te behandelen door de frequentie van stoelgang te verhogen en de consistentie van de ontlasting te verbeteren (48).

 6. Probeer probiotica bevattend voedsel op te nemen in uw dieet. Voorbeelden zijn yoghurt, zuurkool en kimchi, die levende, vriendelijke bacteriën bevatten.

 7. Als alternatief kunt u een probiotisch supplement proberen. Het wordt meestal aanbevolen om het dagelijks gedurende minimaal 4 weken in te nemen om te zien of het gunstige effecten heeft (49).

 8. Bottom line: Probiotica kunnen helpen bij de behandeling van chronische constipatie. Je kunt proberen probiotisch voedsel te eten of een supplement te nemen. Supplementen moeten dagelijks gedurende minimaal 4 weken worden ingenomen om te zien of ze werken.

7. Vrij verkrijgbare of laxeermiddelen op recept

 1. U kunt met uw arts of apotheker praten over het kiezen van een effectief laxeermiddel (50, 51).

 2. Ze kunnen een van de volgende typen aanbevelen:

 3. De meeste van deze laxeermiddelen moeten echter niet regelmatig worden ingenomen zonder eerst uw arts te raadplegen.

 4. Kortom: probeer met uw arts of apotheker te praten over een effectief laxeermiddel. Er zijn veel soorten laxeermiddelen die kunnen werken.

8. Probeer een low-FODMAP-dieet

 1. Constipatie kan een symptoom zijn van het prikkelbare darm syndroom (IBS).

 2. Het low-FODMAP-dieet is een eliminatiedieet dat vaak wordt gebruikt om IBS te behandelen. Het kan effectief zijn bij het behandelen van uw constipatie als IBS de oorzaak is (52, 53, 54).

 3. FODMAP staat voor fermenteerbare oligo-sacchariden, disachariden, monosachariden en polyolen. Het dieet omvat het beperken van high-FODMAP-voedsel gedurende een periode voordat het opnieuw wordt geïntroduceerd om te bepalen welke u kunt verdragen (55).

 4. Als u echter over constipatie overheersende IBS heeft, is het low-FODMAP-dieet alleen vaak niet voldoende.

 5. U moet waarschijnlijk aandacht besteden aan andere aspecten van uw dieet, zoals voldoende water en vezels krijgen om verlichting van uw symptomen te ervaren (56, 57).

 6. Kortom: als u IBS heeft, kan het volgen van een low-FODMAP-dieet uw constipatie helpen. Dat alleen kan echter niet voldoende zijn om verlichting te bieden.

9. Eet shirataki-noedels of neem een ​​glucomannansupplement

 1. Glucomannan is een soort oplosbare vezel. Het is aangetoond dat het constipatie effectief behandelt (58, 59, 60).

 2. Uit een onderzoek bij kinderen bleek dat 45% van degenen die glucomannan gebruikten verlichting van ernstige constipatie ervoeren, vergeleken met slechts 13% in de controlegroep (61).

 3. Een ander gecontroleerd onderzoek heeft echter geen significante effecten gevonden (62).

 4. Naast het verbeteren van de stoelgang is aangetoond dat glucomannan als een prebioticum functioneert en het evenwicht van goede bacteriën in uw darm verbetert.

 5. Als u constipeert, probeer dan meer glucomannan in uw dieet op te nemen. Je kunt dit bereiken door een glucomannan-supplement te nemen of door shirataki-noedels te eten, die zijn gemaakt met glucomannan.

 6. Glucomannansupplementen verschillen per merk, dus het is belangrijk om ze te vergelijken voordat u een aankoop doet.

 7. Kortom: Glucomannan kan constipatie effectief behandelen bij sommige mensen. Je kunt het krijgen door aan te vullen met glucomannan of shirataki-noedels te eten.

10. Eet prebiotisch voedsel

 1. Dieetvezel verhoogt de consistentie en het volume van de ontlasting, die beide de frequentie van de stoelgang kunnen verbeteren.

 2. Een andere manier waarop sommige vezels kunnen helpen bij de behandeling van chronische constipatie is door hun effecten op uw spijsvertering.

 3. Prebiotische vezels verbeteren de spijsvertering door de vriendelijke bacteriën in uw darm te voeden. Dit kan het evenwicht van uw darmbacteriën verbeteren (63, 64).

 4. In feite is aangetoond dat prebiotica zoals galacto-oligosachariden de frequentie van stoelgang helpen verhogen en de ontlasting zachter maken (65, 66, 67, 68).

 5. Voedingsmiddelen die veel prebiotische vezels bevatten, zijn knoflook, uien en bananen (63).

 6. Kortom: voedingsmiddelen die prebiotische vezels bevatten, kunnen uw spijsvertering en het evenwicht van vriendelijke bacteriën in uw darm verbeteren. Dit kan vaak helpen bij het verlichten van constipatie.

11. Probeer magnesiumcitraat

 1. Het nemen van magnesiumcitraat is een populair middel tegen constipatie. Het is een soort osmotisch laxeermiddel dat zonder recept of online kan worden gekocht (69).

 2. Gematigde hoeveelheden magnesiumsupplementen nemen kan constipatie helpen verlichten. Hogere doses worden soms gebruikt om de darm voor te bereiden en schoon te maken vóór een operatie of andere medische procedures (70).

 3. Kortom: het nemen van een magnesiumcitraat-supplement kan helpen tegen constipatie. Het is zonder recept verkrijgbaar.

12. Eet pruimen

 1. Pruimen en pruimensap worden vaak aangeprezen als remedie van de natuur tegen constipatie - en om een ​​goede reden.

 2. Naast vezels bevatten pruimen het natuurlijke laxerende sorbitol. Dit is een suikeralcohol die een laxerend effect heeft (71, 72).

 3. Studies hebben aangetoond dat gedroogde pruimen effectiever kunnen zijn dan vezels. Als je verstopt bent, kan pruimen de gemakkelijkste natuurlijke oplossing zijn die beschikbaar is (73, 74).

 4. De effectieve dosis wordt verondersteld tweemaal per dag ongeveer 50 gram (ongeveer 7 middelgrote pruimen) te zijn (73, 75).

 5. Je kunt echter pruimen vermijden als je IBS hebt, omdat suikeralcoholen FODMAP's zijn.

 6. Kortom: Pruimen bevatten de suikeralcohol sorbitol, wat een laxerend effect heeft. Pruimen kunnen een zeer effectieve remedie zijn voor constipatie.

13. Probeer zuivelproducten te vermijden

 1. In sommige omstandigheden kan een zuivelintolerantie constipatie veroorzaken vanwege het effect op uw darmbewegingen (76, 77, 78).

 2. In sommige gevallen kunnen kinderen die onverdraagzaam zijn voor koemelkeiwit en volwassenen met lactose-intolerantie constipatie ervaren (79).

 3. Als u denkt dat u zuivel niet verdraagt, kunt u proberen het tijdelijk uit uw dieet te verwijderen om te zien of het uw symptomen verbetert.

 4. Zorg ervoor dat u de zuivel in uw dieet vervangt door ander calciumrijk voedsel.

 5. Kortom: Intolerantie voor zuivel of lactose kan bij sommige mensen constipatie veroorzaken. Als u vermoedt dat zuivel een probleem is, probeer het dan voor een korte periode te verwijderen om te zien of dat een verschil maakt.

Nog iets?

 1. Constipatie is een ongemakkelijk probleem met een aantal onderliggende oorzaken.

 2. Als dit een probleem voor u is, moet u absoluut uw arts raadplegen om de mogelijke oorzaak te achterhalen en een effectief behandelingsprotocol te vinden.

 3. Dat gezegd hebbende, veel van de natuurlijke huismiddeltjes in dit artikel kunnen ook aanzienlijke verlichting bieden.

 4. Bezoek onze Constipation-categoriepagina voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Constipation te ontvangen. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Er zijn geen referenties voor dit artikel.

 6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407