Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Eet soja eigenlijk slecht voor uw gezondheid?

Porties

 1. Sojabonen zijn beschuldigd van alles, van het veroorzaken van borstkanker tot schade aan de schildklier tot overstromingen van mannen en vrouwen met oestrogeen. Maar is soja echt zo ongezond om te eten of is zijn rap geworteld in een mythe? We splitsen hieronder de potentiële gezondheidsrisico's en voordelen van het eten van soja op.

 2. "Als ik het over soja heb in de klas, praat ik er ook over als bier. Als je een volwassene bent en je gaat een of twee biertjes drinken, kun je verwachten dat er geen ernstige negatieve gevolgen voor de gezondheid. Als je 10 drinkt, heb je een probleem. "

 3. Heather B. Patisaul, universitair hoofddocent aan de North Carolina State University

Bevat Soja geen fyto-oestrogenen?

 1. Een van de klappen tegen soja is dat het fyto-oestrogenen bevat, een groep natuurlijke verbindingen die organisch op oestrogeen lijken.

 2. Volgens een recensie van maart 2010 door Heather B. Patisaul van North Carolina State University en Wendy Jefferson van het National Institute of Environmental Health Sciences, gepubliceerd in Frontiers in Neuroendocrinology, is de jury nog steeds niet bekend fyto-oestrogenen.

 3. Patisaul en Jefferson schreven: "Een litanie van gezondheidsvoordelen, waaronder een verlaagd risico op osteoporose, hartziekten, borstkanker en symptomen van de menopauze, worden vaak toegeschreven aan fyto-oestrogenen, maar veel worden ook beschouwd als hormoonontregelaars, wat aangeeft dat ze mogelijk ook nadelige gezondheidseffecten kunnen veroorzaken. Bijgevolg blijft de vraag of fyto-oestrogenen gunstig of schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid nog steeds niet opgelost. " (Endocriene verstoorders zijn chemicaliën die het endocriene systeem van het lichaam kunnen verstoren en nadelige effecten kunnen veroorzaken.)

 4. De onderzoekers zeggen dat de effecten van soja waarschijnlijk complex zijn en kunnen afhangen van iemands leeftijd, gezondheidstoestand en zelfs de aanwezigheid of afwezigheid van specifieke darmbacteriën in het individu. Dus wat is een fyto-oestrogeen omzichtig persoon te doen?

 5. "Het gaat allemaal met mate", zegt Patisaul. "Als ik het heb over soja in de klas, praat ik er ook over als bier. Als je een volwassene bent en je gaat een of twee biertjes drinken, dan kun je verwachten geen ernstige nadelige gezondheidsresultaten te hebben. Als je 10 drinkt, dan zul je een probleem hebben. Het hangt af van je levensfase, hoeveel je verbruikt en welke andere soorten gezondheidsproblemen je hebt. "

 6. Veel niet-vleeseters geven de voorkeur aan soja omdat het een volledig eiwit is. Maar Patisaul waarschuwt dat soja niet het enige eiwit moet zijn dat iemand eet - het zou er een van de vele moeten zijn.

Kan soja de schildklierfunctie beïnvloeden?

 1. De schildklier is een endocriene klier die hormonen produceert, die de snelheid van veel metabole activiteiten in het lichaam regelen.

 2. Een beoordeling in maart 2006 van 14 onderzoeken door onderzoekers van Loma Linda University, gepubliceerd in het tijdschrift Thyroid, keek naar de effecten van sojavoedsel op ten minste één maat voor de schildklierfunctie bij gezonde mensen. Uit het onderzoek bleek dat soja en zijn isoflavonen, een klasse van fyto-oestrogenen, weinig bewijs leveren van een nadelige invloed op de schildklierfunctie. Het onderzoek werd echter uitgevoerd door Mark Messina, die naast hoogleraar aan de Loma Linda University en internationaal erkend expert op het gebied van de gezondheidseffecten van soja, ook adviseur is voor bedrijven die voedingsmiddelen op basis van soja produceren en / of verkopen.

 3. Een beoordeling in augustus 2018 in Archives of Toxicology onderzocht klinische studies en ontdekte dat isoflavonen geen effect hadden op het risico op borstkanker of het schildklierhormoonsysteem bij gezonde vrouwen. De studie waarschuwt echter dat vrouwen met borstkanker of een geschiedenis van borstkanker evenals mensen met een jodiumtekort (vooral tijdens de zwangerschap), hypothyreoïdie en / of schildklierdisfunctie de inname van soja zouden moeten beperken.

 4. Maar onderzoekers zoeken nog steeds naar verbindingen.

 5. Bijvoorbeeld, een februari 2011 in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism verbond fyto-oestrogeen met de schildklierfunctie. Zestig mensen met subklinische hypothyreoïdie (mild schildklierfalen) kregen willekeurig een typische westerse dosis fyto-oestrogeen (bestaande uit 2 milligram) of een dosis die samenvalt met een vegetarisch dieet (16 milligram).

 6. Zes deelnemers, of 10 procent, gingen na het nuttigen van de hogere dosis over van subklinische naar openlijke hypothyreoïdie; niemand met de lagere dosis had een verdere ontwikkeling van problemen met de schildklier. De studie vond ook een significante vermindering van de systolische en diastolische bloeddruk, insulineresistentie en ontsteking met de hogere dosering. Deze studie voegt gewicht toe aan de aanbeveling van Patisaul dat matiging belangrijk is voor mensen die ervoor kiezen om soja te consumeren.

Is soja verbonden met borstkanker?

 1. Soja is geen bekende oorzaak van borstkanker. In feite noemt de American Cancer Society soja "een uitstekende bron van eiwitten en een goed alternatief voor vlees." Maar oestrogeen speelt een belangrijke rol bij borstkanker, en daarom zijn onderzoekers geïnteresseerd om te laten zien hoe soja en zijn fyto-oestrogenen de overlevenden van borstkanker beïnvloeden.

 2. Een studie uit september 2001, gepubliceerd in de Annals of Pharmacotherapy, toonde aan dat lage concentraties genisteïne en daidzeïne, de belangrijkste fyto-oestrogenen in soja, de borsttumorgroei bij dieren stimuleerden. Genisteïne en daidzeïne antagoneerden ook het antitumoreffect van het borstkankermiddel tamoxifen in het laboratorium. De onderzoekers concludeerden dat genisteïne en daidzeïne de bestaande borsttumorgroei kunnen stimuleren en dat vrouwen met huidige of vroegere borstkanker "zich bewust moeten zijn van de risico's van potentiële tumorgroei bij het nemen van sojaproducten."

 3. Sommige mensen kunnen dat lezen en zeggen: "OK, nou, soja moet slecht voor je zijn." Maar in tegenstelling tot die dierstudie, zegt een onderzoek naar mensen dat soja borstkanker zou kunnen helpen voorkomen en de herhaling ervan zou kunnen verminderen, of het zou helemaal geen effect kunnen hebben.

 4. Een studie uit september 2002 in carcinogenese suggereert dat het eten van sojaproducten tijdens de adolescentie en het volwassen leven geassocieerd is met een aanzienlijk verlaagd risico op borstkanker bij Aziatisch-Amerikaanse vrouwen.

 5. De American Cancer Society zegt: "Er is steeds meer bewijs dat het eten van traditionele sojaproducten zoals tofu het risico op kanker van de borst, prostaat of endometrium kan verlagen, en er zijn aanwijzingen dat kan het risico op bepaalde andere vormen van kanker verlagen. Of dit van toepassing is op voedingsmiddelen die isolaten van soja-eiwitten bevatten of getextureerde plantaardige eiwitten afkomstig van soja, is niet bekend. Er zijn weinig gegevens ter ondersteuning van het gebruik van geïsoleerde soja-fytochemicaliën om het risico op kanker te verminderen. "

 6. Hoogleraar kankeronderzoek aan de Vanderbilt-universiteit Xiao Ou Shu heeft het verband bestudeerd tussen soja en prognose van borstkanker. Shu was co-auteur van een onderzoek in december 2009 in JAMA, waarin werd vastgesteld dat sojavoedsel geen schade toebrengt aan overlevenden van borstkanker en geassocieerd kan worden met een verminderd risico op recidief en mortaliteit.

Hoe zit het met soja en mannen?

 1. Een meta-analyse van augustus 2010 gepubliceerd in vruchtbaarheid en steriliteit wees uit dat noch sojavoedsel noch isoflavonsupplementen de maatstaven voor testosteronconcentraties veranderen. Een studie uit juli 2013 gepubliceerd in PLoS One concludeerde dat korte-termijn inname van soja-isoflavonen geen invloed heeft op serumhormoonspiegels, totaal cholesterol of prostaat-specifiek antigeen bij mannen met prostaatkanker.

En hoe zit het met sojaallergieën?

 1. Soja veroorzaakt een allergische reactie bij een klein deel van de bevolking. Sommige baby's zijn bijvoorbeeld allergisch voor een op soja gebaseerde formule. De meeste kinderen verliezen hun allergie naarmate ze ouder worden, maar soja-allergieën kunnen ook opduiken tijdens de volwassenheid.

 2. Er is goed nieuws voor soja-eters met soja-allergieën: gefermenteerde soja kan drastisch minder allergische reacties veroorzaken. In 2008 hebben onderzoekers van de Universiteit van Illinois onthuld dat gefermenteerde soja potentiële allergeniciteit vermindert en essentiële aminozuren verhoogt.

Het probleem met sterk verwerkte soja, ook bekend als soja-eiwitisolaat

 1. De verkoop van sojaproducten in de Verenigde Staten overschreed de grens van $ 36 miljard in 2017 en zal naar verwachting stijgen tot bijna $ 57 miljard in 2025. Vandaag verwerkt soja-eiwit (in de vorm van soja-eiwitisolaat) ) wordt gebruikt in eiwitrepen, ontbijtgranen, saladedressings, soepen, kazen, niet-zuivelcrèmes, slagroombeleg en babyvoeding.

 2. Sommige artsen en voedingsdeskundigen - waaronder Caldwell Esselstyn Jr., MD, van de Cleveland Clinic; Dean Ornish, MD; Andrew Weil, MD; Mark Hyman, MD; en Ashley Koff, een geregistreerde diëtist en co-auteur van "Mom Energy: A Simple Plan To Volledig opgeladen" - raden aan voedingsmiddelen te vermijden die isolaat van soja-eiwit bevatten, waaronder nepvlees, sojakaas en eiwitrepen. Dr. Weil, Dr. Hyman en Koff hebben gezegd dat deze sterk bewerkte sojaproducten niet de gezondheidsvoordelen hebben van hele natuurlijke soja. Koff heeft bezorgdheid geuit dat isolaat van soja-eiwit hormonen kan verstoren.

 3. Dr. Hyman dringt er bij zijn lezers op de website op aan "nee te zeggen tegen bewerkte sojaproducten" omdat "ze niet de duizenden jaren traditioneel gebruik hebben dat hele sojaproducten doen, ze worden verwerkt en ze bevatten ongezonde vetten en andere verbindingen."

Bijna alle soja is genetisch gemodificeerd (GMO)

 1. Je hebt waarschijnlijk gehoord dat de meeste soja in de Verenigde Staten genetisch is gemodificeerd, en dat is waar. Sojabonen behoorden tot de eerste door de FDA goedgekeurde genetisch gemodificeerde organismen in het midden van de jaren negentig. Tegen 2012 was 93 procent van de in de Verenigde Staten geteelde soja volgens de USDA genetisch gemodificeerd.

 2. Sommige mensen maken zich zorgen dat genetisch gemodificeerde soja ongezond is, verwijzend naar Russisch onderzoek dat beweert dat het onvruchtbaarheid bij hamsters veroorzaakt. Dat specifieke stuk onderzoek was niet gepubliceerd, wat betekent dat het niet werd blootgesteld aan een standaard peer-review proces. De organisaties die het onderzoek hebben uitgevoerd, zijn niet bekend. Artikelen en blogberichten waarin het onderzoek werd genoemd, konden geen link naar het onderzoek zelf bieden. Concluderend: dat onderzoek voldeed niet aan de minimumnormen voor verantwoording en moet niet serieus worden genomen.

 3. Er is misschien geen hard bewijs dat genetisch gemodificeerde soja slecht is, maar zijn alle GGO's ongezond? Het antwoord is op dit moment onduidelijk. Wat we wel zeker weten, is dat GGO's zeer controversieel zijn, waarbij volgens sommige peilingen meer dan de helft van het Amerikaanse publiek vindt dat GGO's onveilig zijn en veel landen ze volledig verbieden. Uit een landelijke ABC-enquête van juni 2016 bij ABC News van 1.024 Amerikaanse volwassenen bleek dat 57 procent zei dat ze minder geneigd zijn om GGO-voedsel te kopen, terwijl slechts vijf procent zei dat ze eerder een voedsel met het label genetisch gemodificeerd zouden kopen.

 4. Ten minste 44 landen - waaronder de VS, Australië, Italië, Frankrijk, Duitsland, Mexico, Rusland en Zwitserland - hadden een geheel of gedeeltelijk verbod op GGO's.

 5. Grote wetenschappelijke instanties, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, zijn echter van mening dat GGO's die momenteel op de markt zijn waarschijnlijk geen risico voor de mens vormen, maar stellen ook dat het niet mogelijk is om algemene verklaringen over de veiligheid van alle genetisch gemodificeerde levensmiddelen.

Zijn er voordelen aan het eten van soja?

 1. Hele soja (zoals gestoomde edamame bonen) en gefermenteerde soja (in de vorm van miso, tempeh en sommige soorten tofu) zijn al lang nietjes van Aziatische diëten. Het wordt geprezen als een compleet plantaardig eiwit dat alle essentiële aminozuren bevat die nodig zijn voor het uitvoeren van levensfuncties en het opbouwen en onderhouden van spiermassa.

 2. Soja is ook in verband gebracht met belangrijke voordelen voor de gezondheid van het hart. Uit een meta-analyse van 46 onderzoeken onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Toronto in juni 2019, gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association, bleek dat soja het totale cholesterol en LDL-cholesterol (de gevaarlijke soort) verlaagt, ter ondersteuning van eerdere verklaringen van de FDA dat soja hartgezond is .

Dus, is soja slecht voor u?

 1. Zijn er problemen met soja? Ja, en degene die we kennen zijn gekoppeld aan de verwerkte versies. Sojabonen worden massaal gesubsidieerd, wat betekent dat het voor boeren goedkoper is om soja te produceren in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Dus dat is een probleem: mogelijk gezonder voedsel wordt door Big Soybean uit de markt verdrongen.

 2. Het andere probleem is dat wanneer voedsel goedkoop is, voedselproducenten het overal in steken. Sterk bewerkte soja is ontdaan van zijn voedingswaarde en komt terecht in gefabriceerd voedsel dat vaak minder gezond is dan heel voedsel.

 3. Als u besluit om soja te consumeren na het wegen van de voor- en nadelen, kiest u hele soja (zoals gestoomde edamame) of gefermenteerde soja (zoals miso of tempeh), en minimaliseert u uw inname van sterk verwerkte soja in veel verpakte energierepen, eiwitpoeders, vleesalternatieven, soja-kazen en soja-ijs. Controleer zeker de labels.

 4. Als u GGO's wilt vermijden, kiest u biologische soja. Biologische producten moeten volgens de wet GGO-vrij zijn. Misschien wilt u ook gehoor geven aan de aanbeveling van Patisaul over matiging met betrekking tot uw soja-consumptie.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407