Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Fruit voor mensen met diabetes

Fruit voor mensen met diabetes

 1. Diabetes is een chronische maar beheersbare aandoening waarbij het lichaam moeite heeft om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

 2. Is fruit gevaarlijk voor mensen met diabetes? In dit artikel wordt voorgesteld om fruit te eten en te vermijden als je diabetes hebt, evenals de relatie tussen fruit en bloedsuiker.

Fruit en diabetes

 1. De American Diabetes Association (ADA) adviseert dat elk fruit prima te eten is voor een persoon met diabetes, zolang die persoon niet allergisch is voor een bepaald fruit.

 2. Een meta-analyse gepubliceerd in 2014 in het British Medical Journal vond dat hogere fruitinname significant geassocieerd was met een lager risico op diabetes type 2.

 3. De bereiding van fruit kan echter de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Vers of bevroren fruit is beter dan verwerkt fruit, rechtstreeks uit een blik of pot, zoals appelmoes en ingeblikt fruit. Verwerkt fruit omvat ook gedroogd fruit en vruchtensappen.

 4. Mensen met diabetes moeten bewerkte voedingsmiddelen spaarzaam eten of volledig vermijden. Het lichaam absorbeert verwerkt fruit sneller, wat leidt tot hogere bloedsuikerspiegels. Verwerking van fruit verwijdert of vermindert ook het niveau van bepaalde belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamines en vezels.

 5. Het National Institute of Diabetetic and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) beveelt aan dat mensen met diabetes vruchtensappen of ingeblikt fruit met toegevoegde suiker vermijden.

 6. Fruitmengsels zoals smoothies hebben ook een hoog suikergehalte en worden sneller opgenomen, wat leidt tot hogere pieken in de bloedsuikerspiegel.

Wat is de glycemische index?

 1. Voor een persoon met diabetes is een manier om veilig en geschikt fruit en andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen te selecteren, de glycemische index (GI) te controleren.

 2. GI is een waardering van voedingsmiddelen op een schaal van 1 tot 100. De score geeft aan hoe snel het artikel de bloedsuikerspiegel kan verhogen.

 3. Voedsel met een hoge GI wordt sneller opgenomen dan voedsel met een gemiddelde of lage GI.

 4. Glycemische belasting (GL) houdt rekening met de GI van een voedingsmiddel plus het aantal koolhydraten in een portie. GL kan een meer accurate manier zijn om te beoordelen hoe voedsel de bloedsuikerspiegel in de loop van de tijd beïnvloedt. Voedingsmiddelen met een lage GI en een lage GL zijn beter om de bloedsuikerspiegel te helpen beheersen.

 5. Mensen kunnen verrast zijn om te horen dat veel fruit een lage glycemische index hebben. Mensen verteren zetmeelrijke groenten, zoals aardappelen en granen, sneller, dus deze hebben een hogere GI-index.

 6. Hoe langer een koolhydraatrijk voedsel wordt gekookt, hoe hoger de GI-waarde. Vet, vezelgehalte en verkoelende koolhydraten nadat ze via koken zijn omgezet in resistent zetmeel kunnen allemaal de GI-waarden dramatisch verlagen.

Lijst met fruit voor diabetes

 1. Hieronder is een lijst met fruit gedeeld door GI-index, zoals gemeld door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

Vrucht met lage GI en GL

 1. Sommige vruchten hebben een GI van minder dan 55 en een GL van minder dan 10, inclusief.

Vruchten met gemiddelde GI (GI van 56 tot 69)

 1. Een vrucht met een GI tussen 56 en 69 wordt beschouwd als een medium-GI-voedingsmiddel. Alle hieronder vermelde vruchten hebben nog steeds GL-niveaus onder de 10

Vruchten met een hoge GI

 1. Vruchten met een GI hoger dan 70 hebben een hoge GI en een GL van meer dan 20 is een hoge GL. Hoewel deze veilig zijn om te eten met diabetes, is het belangrijk om in plaats daarvan grotere hoeveelheden fruit met een lagere GI te eten.

Voordelen voor diabetes

 1. Het eten van voldoende vezels speelt een belangrijke rol bij het omgaan met diabetes.

 2. Een dieet met veel oplosbare vezels kan de opname van suiker vertragen en de bloedspiegels regelen. Veel vruchten bevatten veel vezels, vooral die met de schil of pulp inbegrepen.

 3. Veel fruit vult zich vanwege hun hoge vezel- en watergehalte.

 4. Diëten met voldoende fruit en groenten kunnen het risico op obesitas, hartaanvallen en beroertes verminderen. Obesitas is in verband gebracht met diabetes type 2.

 5. Fruit bevat veel vezels en voedingsstoffen, dus ze zijn een goede keuze bij het plannen van maaltijden. Van fruit dat is verwerkt, zoals appelmoes en vruchtensappen, is de vezel verwijderd en moet worden beperkt.

Andere voordelen voor de gezondheid van fruit

 1. Het goede nieuws is dat fruit volgens de NIDDK gezond is om te eten voor mensen met diabetes.

 2. Mensen met diabetes moeten een uitgebalanceerd dieet volgen dat voldoende energie biedt en helpt om een ​​gezond gewicht te behouden. Sommige vruchten bevatten veel suiker, zoals mango's, maar kunnen in gematigde hoeveelheden deel uitmaken van een gezond dieet.

 3. Fruit kan ook een zoetekauw zijn zonder toevlucht te nemen tot snoep en ander voedsel met een lage voedingswaarde. De meeste vruchten bevatten veel voedingsstoffen en weinig vet en natrium. Fruit bevat ook vaak voedingsstoffen die niet in andere voedingsmiddelen voorkomen.

 4. Bananen bevatten kalium en tryptofaan, een belangrijk aminozuur. Citrusvruchten zoals sinaasappels en grapefruits bevatten veel vitamine A en C, krachtige antioxidanten.

Hoeveel fruit moet ik eten?

 1. In de meeste richtlijnen wordt aanbevolen dat volwassenen en kinderen elke dag vijf porties fruit en groenten eten. Dit verandert niet voor mensen met diabetes.

 2. De richtlijnen van de Verenigde Staten bevelen aan dat mensen de helft van hun bord bij elke maaltijd vullen met fruit en groenten.

 3. Mensen met diabetes moeten zich voor 50 procent van de maaltijd richten op niet-zetmeelrijke groenten, in plaats van op fruit. De resterende helft van de maaltijd moet bestaan ​​uit eiwitten en vezelrijke zetmelen zoals bonen of volle granen. Veel experts raden ook aan om bij elke maaltijd gezond vet op te nemen om een ​​vol gevoel te stimuleren en de opname van antioxidanten en vitamines te verbeteren.

 4. Een portie is een middelgrote vrucht, of een portie ter grootte van een honkbal. Kleinere vruchten, zoals bessen, hebben een portie als portie.

 5. Een halve kop is ook de portiegrootte voor verwerkte fruitproducten, zoals appelmoes en vruchtensap. De portie voor gefrituurd fruit zoals rozijnen en kersen is 2 eetlepels per portiegrootte.

 6. Net als groenten is het geweldig voor mensen om verschillende soorten fruit te eten om hun benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen, en om van hun gevarieerde smaken te genieten.

Dieet tips

 1. Om de gewenste vijf porties fruit en groenten per dag te bereiken, moeten mensen ernaar streven de hele dag fruit of groenten te hebben.

 2. Hier zijn een paar ideeën om te helpen bij het plannen van het menu:

Citrusvruchten

 1. Citrusvruchten zijn veelzijdig en gemakkelijk toe te voegen aan maaltijden. Voeg citroenen en limoenen toe aan zeevruchten, sauzen of glazen ijsthee of water.

 2. Mensen kunnen hun eigen fruitwater maken door citrusplakken aan een kan water toe te voegen. Laat het water een nacht rusten om een ​​verfrissend drankje te maken.

Berries

 1. Bessen zijn lekker als ze rauw worden gegeten en kunnen ook in een compote worden gekookt om in havermout of vlees te scheppen.

 2. Doe hele verse of bevroren bessen in een pan met een eetlepel water. Kook op middelhoog of laag vuur tot de bessen zijn afgebroken tot een dikke saus.

 3. Een portie is een halve kop.

Apples

 1. Appels zijn een populaire vrucht. Ze zijn heerlijk rauw voor een snack of dessert. Als ze worden gekookt, hebben appels een diepere smaak, waardoor ze een favoriet zijn in gekookte desserts wanneer ze worden gekruid met kaneel of gember.

 2. Een recept van de ADA suggereert appels in een kleine hoeveelheid honing en kruiden te marineren en vervolgens op een grill te koken. Rol de appels om te eindigen in gemalen walnoten of pecannoten.

 3. Hoewel het nog steeds honing bevat, is dit een gezonder alternatief voor veel gebakken producten op basis van appel.

Avocado's

 1. Avocado's bevatten veel vet, maar ze bevatten enkelvoudig onverzadigd vet, het soort vet dat gunstig is voor het lichaam.

 2. Ze worden rauw gegeten en kunnen in plakjes, in salsa's of als guacamole worden geserveerd. Avocado's zijn gemakkelijk te bereiden door ze in tweeën rond de pit te snijden. Gooi de pit weg en pureer de avocado.

 3. Voeg naar smaak kruiden en groenten toe. Kalk of citroen kan ook worden toegevoegd aan avocado voor een citrusboost.

 4. Artikel laatst bijgewerkt door Adam Felman op ma 19 november 2018.Bezoek onze Diabetes Type 2 categoriepagina voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Diabetes te ontvangen Type 2.Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 6. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407