Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezondheidsvoordelen en risico's van chocolade

Gezondheidsvoordelen en risico's van chocolade

 1. Chocolade wordt gemaakt van tropische cacaoboomzaden van Theobroma. Het eerste gebruik dateert uit de Olmeken-beschaving in Meso-Amerika.

 2. Na de Europese ontdekking van Noord- en Zuid-Amerika werd chocolade erg populair in de rest van de wereld en de vraag explodeerde.

 3. Chocolade is sindsdien een populair voedingsproduct geworden waar miljoenen mensen elke dag van genieten, dankzij de unieke, rijke en zoete smaak.

 4. Maar welk effect heeft het eten van chocolade op onze gezondheid?

 5. Hier zijn enkele belangrijke punten over chocolade. Meer details staan ​​in het hoofdartikel.

Voordelen

 1. Recent onderzoek suggereert dat chocolade enkele gezondheidsvoordelen kan hebben. Chocolade krijgt veel slechte pers vanwege het hoge vet- en suikergehalte. De consumptie ervan is in verband gebracht met acne, obesitas, hoge bloeddruk, kransslagaderaandoeningen en diabetes.

 2. Volgens een beoordeling van chocolade's gezondheidseffecten gepubliceerd in het Nederlands Journal of Medicine, is het niet allemaal slecht nieuws.

 3. De auteurs wijzen op de ontdekking dat cacao, het belangrijkste ingrediënt in chocolade, biologisch actieve fenolverbindingen bevat.

 4. Dit heeft de kijk van mensen op chocolade veranderd en het heeft onderzoek gestimuleerd naar de invloed hiervan op veroudering en aandoeningen zoals oxidatieve stress, bloeddrukregulatie en atherosclerose.

 5. Het antioxidantpotentieel van chocolade kan een aantal gezondheidsvoordelen hebben. Hoe hoger het cacaogehalte, zoals in pure chocolade, hoe meer voordelen er zijn. Donkere chocolade kan ook minder vet en suiker bevatten, maar het is belangrijk om het etiket te controleren.

 6. Chocolade eten kan de volgende voordelen hebben:

 7. Het is belangrijk op te merken dat de mogelijke gezondheidsvoordelen die hieronder worden genoemd uit afzonderlijke onderzoeken kwamen. Meer onderzoek is nodig om te bevestigen dat het eten van chocolade de gezondheid van mensen echt kan verbeteren.

 8. Bovendien bevatten chocoladerepen niet alleen cacao. De voordelen en risico's van andere ingrediënten, zoals suiker en vet, moeten worden overwogen.

1) Cholesterol

 1. Een studie, gepubliceerd in The Journal of Nutrition, suggereert dat chocoladeconsumptie kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in lipoproteïne met lage dichtheid (LDL), ook bekend als "slechte cholesterol". [! 582 => 1140 = 3!

 2. De auteurs concludeerden: "Regelmatige consumptie van chocoladerepen die PS en CF bevatten, als onderdeel van een vetarm dieet, kan de cardiovasculaire gezondheid ondersteunen door cholesterol te verlagen en de bloeddruk te verbeteren."

2) Cognitieve functie

 1. Wetenschappers van de Harvard Medical School hebben gesuggereerd dat het drinken van twee koppen warme chocolademelk per dag de hersenen gezond kan houden en het geheugenverlies bij ouderen kan verminderen.

 2. De onderzoekers ontdekten dat warme chocolademelk de bloedtoevoer naar delen van de hersenen kon verbeteren waar dat nodig was.

 3. Hoofdauteur, Farzaneh A. Sorond, zei:

 4. "Omdat verschillende gebieden van de hersenen meer energie nodig hebben om hun taken te voltooien, hebben ze ook een grotere bloedstroom nodig. Deze relatie, neurovasculaire koppeling genoemd, kan een belangrijke rol spelen bij ziekten zoals de ziekte van Alzheimer. "

 5. Resultaten van een laboratoriumexperiment, gepubliceerd in 2014, gaven aan dat een cacao-extract, lavado genaamd, schade aan zenuwbanen bij patiënten met de ziekte van Alzheimer zou kunnen verminderen of voorkomen. Dit extract kan symptomen zoals cognitieve achteruitgang helpen vertragen.

 6. Een andere studie, gepubliceerd in 2016 in het tijdschrift Appetite, suggereert dat het eten van chocolade minstens eenmaal per week de cognitieve functie zou kunnen verbeteren.

3) Hartziekte

 1. Onderzoek gepubliceerd in De BMJ, suggereert dat het consumeren van chocolade het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen met een derde zou kunnen helpen verminderen.

 2. Op basis van hun waarnemingen concludeerden de auteurs dat hogere niveaus van chocoladeconsumptie kunnen worden gekoppeld aan een lager risico op cardiometabolische aandoeningen.

 3. Ze vragen om verder experimenteel onderzoek om te bevestigen of het nuttigen van chocolade gunstig is.

4) Slag

 1. Canadese wetenschappers ontdekten in een onderzoek onder 44.489 personen dat mensen die één portie chocola aten 22 procent minder kans hadden op een beroerte dan degenen die dat niet deden. Ook, degenen die ongeveer twee gram chocolade per week hadden, waren 46 procent minder kans om te overlijden aan een beroerte.

 2. Een verdere studie, gepubliceerd in het tijdschrift Heart in 2015, volgde de impact van voeding op de gezondheid op de lange termijn van 25.000 mannen en vrouwen.

 3. De bevindingen suggereerden dat het eten van maximaal 100 gram (g) chocolade per dag kan worden gekoppeld aan een lager risico op hartaandoeningen en beroertes.

5) Foetale groei en ontwikkeling

 1. Elke dag 30 g chocolade eten tijdens de zwangerschap kan de groei en ontwikkeling van de foetus ten goede komen, volgens een studie gepresenteerd op de 2016 Zwangerschapsvergadering van de Society for Maternal-Fetal Medicine in Atlanta, GA.

6) Atletische prestaties

 1. Bevindingen gepubliceerd in het Journal of the International Society of Sports Nutrition suggereren dat een beetje donkere chocolade de beschikbaarheid van zuurstof tijdens fitnesstraining kan verhogen.

 2. Onderzoekers die fietsers bestudeerden die tijdritten in het Verenigd Koninkrijk deden, ontdekten dat "na het eten van donkere chocolade, de renners minder zuurstof gebruikten bij een gematigd tempo en ook meer afstand aflegden in twee minuten flat-out tijdrit. "

 3. De wetenschappers geloven dat het succes van donkere chocolade in dit geval is dat het flavonolen bevat die bekend staan ​​als epicatechines, die de afgifte van stikstofoxide in het lichaam verbeteren. Bietensap heeft een soortgelijk effect.

Lichte versus donkere chocolade

 1. Fabrikanten van licht, of melk, chocolade, beweren dat hun product beter is voor de gezondheid omdat het melk bevat en melk eiwitten en calcium bevat. Aanhangers van pure chocolade wijzen op het hogere ijzergehalte en het gehalte aan antioxidanten in hun product.

Hoe verhouden de voedingsstoffen zich?

 1. Hier zijn enkele voorbeelden van voedingsstoffen in lichte en donkere chocolade,

 2. Hoe donkerder de chocolade, hoe hoger de concentratie cacao, en dus, in theorie, hoe hoger het gehalte aan antioxidanten in de reep.

 3. De voedingsstoffen variëren echter in commercieel verkrijgbare chocoladerepen, afhankelijk van het merk en het type dat u kiest. Het is het beste om het etiket te controleren als u zeker wilt zijn van de voedingsstoffen.

 4. Ongezoete chocolaatjes en 100% cacaoproducten zijn online te koop, en bij sommige supermarkten en reformwinkels.

Risico's en voorzorgsmaatregelen

 1. Chocolade met veel suiker kan leiden tot tandbederf als het teveel wordt gegeten. Chocolade kan voordelen voor de gezondheid hebben, maar het kan ook enkele negatieve effecten hebben.

 2. Gewichtstoename: sommige onderzoeken suggereren dat chocoladeconsumptie gekoppeld is aan de BMI (Lower Body Mass Index) en centraal lichaamsvet. Chocolade kan echter veel calorieën bevatten vanwege het suiker- en vetgehalte. Iedereen die probeert af te vallen of zijn gewicht te behouden, moet zijn chocoladeconsumptie beperken en het etiket van zijn favoriete product controleren.

 3. Suikergehalte: het hoge suikergehalte van de meeste chocolade kan ook een oorzaak zijn van tandbederf.

 4. Migraine-risico: sommige mensen kunnen een toename van migraine ervaren als ze regelmatig chocolade eten vanwege het gehalte aan tyramine, histamine en fenylalanine van cocoa. Onderzoek is echter gemengd.

 5. Botgezondheid: Er zijn aanwijzingen dat chocolade een slechte botstructuur en osteoporose kan veroorzaken. De resultaten van een studie, gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition, toonden aan dat oudere vrouwen die elke dag chocolade consumeerden een lagere botdichtheid en sterkte hadden.

 6. Zware metalen: sommige cacaopoeders, chocoladerepen en cacaonibs kunnen veel cadmium en lood bevatten, die giftig zijn voor de nieren, botten en andere lichaamsweefsels.

 7. In 2017 testte Consumer Lab 43 chocoladeproducten en ontdekte dat bijna alle cacaopoeders meer dan 0,3 mcg cadmium per portie bevatten, de maximale hoeveelheid die wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

 8. Al met al kan het eten van chocolade zowel voordelen voor de gezondheid als risico's hebben. Zoals altijd is moderatie cruciaal.

 1. We horen nu vaak dat chocolade eigenlijk goed voor ons is. Vind je dat mensen chocolade moeten eten vanwege de gezondheidsvoordelen?

:

 1. Sorond, F. A., Hurwitz, S., Salat, D. H., Greve, D., Fisher, N. D. L. (2013, 7 augustus). Neurovasculaire koppeling, cerebrale witte stof integriteit en reactie op cacao bij ouderen. [!Abstract

 2. Wang, J., Varghese, M., Ono, K., Yamada, M., Levine, S., Tzavaras, N., ... Pasinetti, G. M. (2014). Cacao-extracten verminderen de oligomerisatie van amyloïde-b: implicaties voor cognitieve verbetering bij de ziekte van Alzheimer [!Abstract

 3. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 4. Gezien het feit dat hartziekte de grootste moordenaar is en dat is aangetoond dat pure chocolade het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vermindert, geloof ik dat een regelmatige consumptie van chocolade een goede zaak kan zijn. Kies altijd voor meer dan 70 procent cacao en kies uw merk verstandig om uw cadmium, lood en suiker laag te houden terwijl u de antioxidant- en flavonolvoordelen maximaliseert.

 5. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op di 17 juli 2018. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding te ontvangen / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Allen, R. R., Carson, L., Kwik-Uribe, C., Evans, E. M., Erdman, J. W.,. (2008, april). Dagelijkse consumptie van een pure chocolade met flavanolen en toegevoegde sterolesters beïnvloedt cardiovasculaire risicofactoren in een normotensieve populatie met verhoogde cholesterol. [!Abstract

 7. Crichton, G. E., Elias, M. F., Alkerwi, A. (2016, 1 mei). Chocolade-inname wordt geassocieerd met een betere cognitieve functie: de Maine-Syracuse Longitudinal Study [!Abstract

 8. Cuenca-Garcia, M., Ruiz, J., Ortega, F. B., Castillo, M. J. (2014, februari). Verband tussen chocoladeconsumptie en vetheid bij Europese adolescenten. [!Abstract

 9. Hodgson J. M., Devine, A., Burke, V., Dick, I. M., Prince, R. L. (2008, januari). Chocoladeconsumptie en botdichtheid bij oudere vrouwen. [!Abstract

 10. Kingston University. (2016, 18 april). Elke dag donkere chocolade eten kan de atletische prestaties verbeteren, onthult onderzoek van Kingston University [!Persbericht

 11. Kwok, C. S., Boekholdt, S. M., Lentjes, M. A. H., Loke, Y. K., Luben, R. N., Yeong, J. K., ... Khaw, K.-T. (2015, 15 juni). Gebruikelijke chocoladeconsumptie en risico op hart- en vaatziekten bij gezonde mannen en vrouwen [!Abstract

 12. Latif, R. (2013, maart). Chocolade / cacao en menselijke gezondheid: een overzicht [!Samenvatting

 13. Nieuwe tests onthullen of donkere chocolade en cacao giftig of gezond zijn [!Persbericht

 14. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:



Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407