Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezondheidsvoordelen en risico's van selderij

Gezondheidsvoordelen en risico's van selderij

 1. Selderie bevat echter niet alleen weinig calorieën, maar er zijn nog andere redenen om het aan het dieet toe te voegen.

 2. Men denkt dat het het spijsverteringskanaal en het cardiovasculaire systeem ten goede komt, en de zaden van de plant worden in de geneeskunde gebruikt om pijn te verlichten.

 3. Selderij is ook bekend als Apium graveolens (A. graveolens). Andere leden van de bloeiende Apiaceae, of wortel, familie, omvatten pastinaak, peterselie en de knolgewas, knolselder.

 4. Dit artikel maakt deel uit van een serie over de gezondheidsvoordelen van populaire voedingsmiddelen.

Gezondheidsvoordelen

 1. De mogelijke gezondheidsvoordelen van selderij en de zaden zijn:

Ontsteking

 1. Selderij bevat apigenine, een molecule die momenteel wordt onderzocht op zijn anti-kanker eigenschappen.

 2. Een studie gepubliceerd in Molecular Nutrition and Food Research onderzocht of deze chemische stof zou kunnen helpen bij het wijzigen of verminderen van schade veroorzaakt door ontsteking.

 3. De auteurs concluderen dat apigenine en apigenine-rijke diëten de expressie van bepaalde inflammatoire eiwitten in muizen verminderden. Op deze manier kunnen ze ontstekingen verminderen en de immuunbalans herstellen.

Bloeddruk

 1. Er is geen sterk bewijs dat selderijzaad de bloeddruk bij mensen helpt verlagen, maar een studie gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food heeft aangetoond dat dit effect op ratten had.

 2. Het onderzoek keek naar het effect van selderie-extracten op de bloeddruk bij ratten met normale bloeddruk en bij ratten met kunstmatig geïnduceerde hypertensie.

 3. De auteurs concluderen dat:

 4. "Selderijzaadextracten hebben antihypertensieve eigenschappen, die te wijten lijken te zijn aan de acties van zijn actieve hydrofobe vormen zoals NBP (n-butylftalide) en kunnen worden beschouwd als een antihypertensivum bij chronische behandeling van verhoogde BP. "

 5. De resultaten suggereren dat selderij vergelijkbare effecten op mensen kan hebben.

Kanker voorkomen

 1. Selderij bevat een flavanoid genaamd luteolin. Onderzoekers geloven dat luteoline mogelijk anti-kanker eigenschappen bezit.

 2. Een studie gepubliceerd in Current Cancer Drug Targets zei dat "Recente epidemiologische studies een eigenschap van kankerpreventie hebben toegeschreven aan luteolin."

 3. De auteurs geloven dat dit gebeurt omdat luteolin kankercellen vatbaarder maakt voor aanvallen door chemicaliën die in de therapie worden gebruikt.

Hyperlipidemie

 1. Hyperlipidemie treedt op wanneer er een toename van vetmoleculen in het bloed is. Er zijn vaak geen symptomen, maar het verhoogt het langetermijnrisico op hartaandoeningen en beroertes.

 2. Een studie gepubliceerd in Advances in Environmental Biology onderzocht of selderie-extract mogelijk hyperlipidemie kan verminderen bij ratten die een vetrijk dieet consumeerden.

 3. Resultaten gaven aan dat het extract inderdaad de hoeveelheid LDL of "slechte" cholesterol in het bloed verminderde.

 4. Hoewel dit een dierstudie is, kan het, als het bij mensen wordt gerepliceerd, een andere goede reden zijn om selderij te consumeren.

Neurogenese

 1. Apigenine wordt ook verondersteld neurogenese, de groei en ontwikkeling van zenuwcellen te stimuleren.

 2. Onderzoek gepubliceerd in 2009 onderzocht de effecten van apigenine bij muizen. De bevindingen toonden aan dat apigenin, wanneer het oraal werd geïnjecteerd of oraal werd ingenomen, het leren en geheugen verbeterde.

 3. Verdere studies zijn nodig om deze bevindingen bij mensen te bevestigen.

Andere mogelijke voordelen

 1. Selderij kan ook nuttig zijn bij de behandeling van gewrichtspijn en het kalmeren van het zenuwstelsel, maar er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs om de claims in dit stadium volledig te ondersteunen.

 2. Het University of Maryland Medical Center (UMM) zegt dat selderijzaden al lang in de geneeskunde worden gebruikt om onder andere te behandelen:

 3. Ze merken echter op dat dit gebruik niet door onderzoek is bevestigd.

Voedingswaarde van selderij

 1. Antioxidanten: selderij is een rijke bron van antioxidanten.

 2. Het bevat de volgende fytonutriënten:

 3. Vitaminen en mineralen: selderij is rijk aan vitamine K en bevat ook foliumzuur, vitamine A, kalium en vitamine C.

 4. Voedingsvezels: selderij is voornamelijk water, maar het is ook een goede bron van voedingsvezels. Een kopje gehakte selderij, of 100 gram selderij, gelijk aan ongeveer twee en een half middelgrote stengels, bevat 1,6 gram vezels.

Diet

 1. Selderij kan rauw of gekookt worden gegeten. Studies tonen aan dat het heel weinig van zijn voedingsstoffen verliest bij het stomen.

 2. In 2011 publiceerden wetenschappers onderzoek naar het verlies van totale fenolische antioxiderende voedingsstoffen uit selderie wanneer ze gedurende 3 minuten werden geblancheerd, gedurende 10 minuten werden gestoomd en gedurende 10 minuten werden gekookt.

 3. Koken en blancheren resulteerde in aanzienlijke verliezen aan antioxidanten, tussen 38 en 41 procent. Na het stomen behield selderij echter 83 tot 99 procent van zijn antioxidanten.

 4. Selderij kan worden gegeten met kaas, met dipsaus, in salades of als een knapperige toevoeging aan een boterham met pindakaas.

 5. Het voegt ook smaak toe aan soepen en risotto's. Volg de links voor enkele recepten aanbevolen door diëtisten:

 6. Gecombineerd met komkommer, appel, spinazie en citroen vormt selderij een smakelijke en gezonde toevoeging aan een smoothie.

 7. Selderijzaden kunnen worden toegevoegd aan groentegerechten, soepen en saladedressings voor de smaak.

 8. Neef van knolselderij, knolselder, functies in witte bonen en knolselderijgratin met bulgurekorst.

Risico's

 1. Selderij behoort tot een kleine groep voedingsmiddelen die een ernstige allergische reactie kan veroorzaken, en dit kan leiden tot fatale anafylactische shock.

 2. Degenen die allergisch zijn voor de selderij moeten voorzichtig zijn en de voedseletiketten controleren, omdat zelfs kleine sporen selderij een reactie kunnen veroorzaken.

 3. Selderij heeft ook een relatief hoog natriumgehalte, 35 milligram per steel. Dit is echter heel weinig vergeleken met de 1500 milligram per dag die wordt aanbevolen door de American Heart Association, en veel minder dan de 3.400 milligram per dag die de meeste Amerikanen consumeren. Het is nog steeds een natriumarm voedsel.

 4. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op wo 20 december 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding te ontvangen / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Lin, Y., Shi, R., Wang, X., Shen, H.M. (2008, november). Luteolin, een flavonoïde met potentieel voor kankerpreventie en -therapie [!abstract

 6. Moghadam, M.H., Imenshahidi, M., Mohajeri, S.A. (2013, juni). Antihypertensief effect van selderijzaad op bloeddruk van ratten bij chronische toediening [!abstract

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407