Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezondheidsvoordelen en risico's van uien

Gezondheidsvoordelen en risico's van uien

 1. Uien kunnen variëren in grootte, vorm, kleur en smaak. De meest voorkomende soorten zijn rode, gele en witte uien. Smaken kunnen zoet en sappig tot scherp, kruidig ​​en scherp zijn, vaak afhankelijk van het seizoen waarin ze worden gekweekt en geconsumeerd.

 2. Naar schatting wordt wereldwijd jaarlijks 105 miljard pond uien geoogst. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is China de grootste producent.

 3. De mogelijke gezondheidsvoordelen van het consumeren van uien omvatten het verlagen van het risico op verschillende soorten kanker, het verbeteren van het humeur en het handhaven van de gezondheid van huid en haar.

Voordelen

 1. Het consumeren van allerlei soorten fruit en groenten wordt al lang geassocieerd met een verminderd risico op veel levensstijlgerelateerde gezondheidsproblemen.

 2. Veel studies hebben gesuggereerd dat een toenemende consumptie van plantaardig voedsel zoals uien het risico op algehele mortaliteit, diabetes en hartaandoeningen vermindert.

 3. Plantaardig voedsel bevordert ook een gezonde teint, haar, meer energie en een algeheel lager gewicht.

Cancer

 1. Alliumgroenten zijn uitgebreid onderzocht met betrekking tot kanker, vooral maag- en darmkanker. Hun gunstige en preventieve effecten zijn waarschijnlijk deels te danken aan hun rijke organische zwavelverbindingen.

 2. Het exacte mechanisme waardoor deze verbindingen kanker remmen, is onbekend, maar hypothesen omvatten de remming van tumorgroei en mutagenese en preventie van vorming van vrije radicalen. Uien zijn ook een bron van de sterke antioxidant vitamine C die helpt bij het bestrijden van de vorming van vrije radicalen waarvan bekend is dat ze kanker veroorzaken.

Colonkanker

 1. Hoge vezelinname van alle groenten en fruit wordt geassocieerd met een verlaagd risico op colorectale kanker. Eén studie toonde aan dat het consumeren van meer dan 7 porties uien per week geassocieerd was met een afname van darmkanker.

Prostaatkanker

 1. In een paper, gepubliceerd door het Journal of the National Cancer Institute, gebruikten onderzoekers een populatiegebaseerde, case-gecontroleerde studie om de relatie tussen allium plantaardige inname en prostaatkanker te onderzoeken. Ze vonden dat mannen met de hoogste inname van alliumgroenten het laagste risico op prostaatkanker hadden.

Slokdarm- en maagkanker

 1. Van frequente inname van alliumgroenten is aangetoond dat het het risico op slokdarm- en maagkanker vermindert. Verschillende op onderzoeken gebaseerde menselijke studies hebben de potentiële beschermende effecten van het consumeren van alliums aangetoond, evenals rapporten van tumorremming van alliumverbindingen in dierproeven.

Slaap en humeur

 1. Folaat, gevonden in uien, kan helpen bij het verminderen van depressie. Homocysteïne voorkomt dat bloed en andere voedingsstoffen de hersenen bereiken en folaat voorkomt dat deze chemische stof zich ophoopt. Overmatige homocysteïne interfereert ook met de productie van de feel-good hormonen serotonine, dopamine en noradrenaline, die niet alleen de stemming reguleren, maar ook slaap en eetlust.

Huid en haar

 1. Uien bevatten veel vitamine C, wat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van collageen, dat structuur geeft aan huid en haar.

Nutrition

 1. Uien zijn voedzaam, wat betekent dat ze, hoewel ze weinig calorieën bevatten, veel nuttige voedingsstoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten.

 2. Een kopje gehakte ui bevat ongeveer 64 calorieën, 15 gram koolhydraten, 0 gram vet, 0 gram cholesterol, 3 gram vezels, 7 gram suiker, 2 gram eiwit, en 10 procent of meer van de dagelijkse waarde voor vitamine C, vitamine B-6 en mangaan.

 3. Uien bevatten ook kleine hoeveelheden calcium, ijzer, folaat, magnesium, fosfor en kalium, en de antioxidanten quercetine en zwavel.

Risico's

 1. De risico's van uienconsumptie zijn minimaal. Zoals bij al het voedsel dat anders gezond kan zijn, brengt overconsumptie echter potentiële gezondheidsrisico's met zich mee. Mensen met allergieën kunnen ook een probleem hebben met het consumeren van uien.

 2. Het is het totale dieet of algehele eetpatroon dat het belangrijkst is bij ziektepreventie en het bereiken van een goede gezondheid. Het is het beste om een ​​gevarieerd dieet te eten dan je te concentreren op individuele voedingsmiddelen als de sleutel tot een goede gezondheid.

Uien in het dieet

 1. Zoek naar uien die droog en stevig zijn met weinig tot geen geur voordat ze worden geschild.

 2. Uien toevoegen is een geweldige manier om smaak aan een gerecht toe te voegen zonder extra calorieën, vet of natrium toe te voegen.

 3. Ze zijn een nietje in veel keukens en passen goed bij de meeste gerechten. Ze kunnen worden gehakt en vers worden gebruikt als topping voor sandwiches of salades en worden toegevoegd aan salsa's en dips.

 4. Recepten met uien als primair ingrediënt zijn onder meer:

 5. Ze kunnen worden gebakken, geroosterd, gegrild of gekarameliseerd.

Uien en tranen in de ogen

 1. Het is bekend dat uien u aan het huilen maken bij het hakken of snijden. Dit komt door de aanwezigheid van een gas genaamd syn-Propanethial-S-oxide.

 2. Het is een samengestelde vloeistof die werkt als een traanmiddel - iets dat tranen veroorzaakt of in de ogen prikt.

 3. Een studie gepubliceerd in Nature suggereerde dat het mogelijk zou kunnen zijn "om een ​​niet-lachrymatoire ui te ontwikkelen door het lachrymatory factor synthase-gen te onderdrukken terwijl de opbrengst aan thiosulfinaat wordt verhoogd.

 4. Thiosulfinaat is verantwoordelijk voor de smaak van verse ui en wordt omgezet in verbindingen waarvan wordt gezegd dat ze hypolipodaemische en antiplatelet aggregatie-effecten hebben.

 5. Hoewel alliinase downreguleren zelf ook tot een niet-traanachtige ui zou leiden, kan de smaak en voedingswaarde ervan worden aangetast. "

 6. Er zijn een paar manieren om uientranen te helpen voorkomen, deze omvatten:

 7. Gezien als een ui die je niet laat huilen, smaakt het misschien niet zo goed, is het waarschijnlijk het beste om gewoon om te gaan met de mogelijke tranen tijdens het hakken, omdat ze meestal geen kwaad doen.

 8. Er is een selectie van uien en uienproducten die online kunnen worden gekocht.

 9. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op di 19 december 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding te ontvangen / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 10. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 11. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407