Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezondheidsvoordelen van quinoa

Gezondheidsvoordelen van quinoa

 1. Oude korrels worden als zodanig aangeduid omdat ze honderden of zelfs duizenden jaren grotendeels ongewijzigd zijn gebleven. Quinoa stond bij de Inca's bekend als 'de moeder van alle granen' en werd voor het eerst meer dan 5000 jaar geleden verbouwd.

 2. Er zijn honderden gecultiveerde soorten quinoa, maar de meest gangbare versies in de winkels zijn witte, rode en zwarte quinoa.

 3. Dit artikel gaat in op het voedingsgehalte van quinoa, de voordelen voor de gezondheid en hoe het aan het dieet kan worden toegevoegd.

Nutrition

 1. Quinoa is botanisch niet geclassificeerd als een korrel. Het is een pseudo-graan. Dit betekent dat het een niet-grasachtige plant is die op vrijwel dezelfde manier wordt gebruikt als granen en granen met een vergelijkbaar voedingsprofiel.

 2. De zaden van pseudo-granen kunnen net als andere granen en granen tot bloem worden gemalen en gemalen.

 3. Quinoa wordt voedingswaarde echter als een volkoren beschouwd. Hele korrels omvatten het gehele intacte korrelzaad zonder delen te verwijderen.

 4. Wanneer granen worden gemalen of geraffineerd zoals wit brood, witte rijst en witte pasta, zijn ze verwerkt tot een fijnere, lichtere textuur. Dit proces verwijdert de meeste vezels en belangrijke voedingsstoffen.

 5. Hele granen, zoals quinoa, leveren essentiële vitamines, mineralen en vezels. Deze helpen het spijsverteringsstelsel te reguleren en houden je voller en tevredener.

 6. Pasta, witte rijst en witbrood bieden daarentegen eenvoudige koolhydraten die snel worden verteerd, maar weinig anders qua voedingswaarde.

 7. Quinoa is van nature glutenvrij. Een kop gekookte quinoa, met een gewicht van 185 gram (g), bevat:

 8. Eén kopje bevat ook meer dan 10 procent van de ADH van de vitamines B-1, B-2 en B-6, en sporen van vitamine E, B3 en calcium.

 9. Bovendien bevat quinoa een gezonde dosis vetzuren:

 10. "Ongeveer 25 procent van quinoa's vetzuren komt in de vorm van oliezuur, een hart-gezond enkelvoudig onverzadigd vet, en ongeveer 8 procent komt in de vorm van alfa-linoleenzuur (ALA), het omega-3-vetzuur dat het meest voorkomt in planten. "

 11. Quinoa heeft een hoge eiwit-koolhydraatverhouding in vergelijking met andere graanproducten. NASA heeft het voorgesteld als een ideaal voedingsmiddel voor langdurige ruimtevluchten.

10 gezondheidsvoordelen

 1. Hieronder staan ​​enkele gezondheidsvoordelen van het regelmatig consumeren van quinoa:

1) Het is een compleet eiwit

 1. Het is een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die als een volledig eiwit worden beschouwd, dat alle negen essentiële aminozuren bevat - dit zijn de aminozuren die ons lichaam niet kan produceren en daarom moet consumeren .

 2. Dit maakt quinoa een geweldige voedingskeuze voor vegetariërs en veganisten.

2) Vezelrijk

 1. Vanwege het hoge vezelgehalte van Quinoa in vergelijking met andere granen, helpt het het risico op een aantal gezondheidsproblemen te verminderen.

 2. Deze aandoeningen omvatten constipatie, hartaandoeningen (door bloeddruk te verlagen en cholesterol te verlagen) en aambeien.

 3. Van vezelrijke diëten is aangetoond dat ze de bloedsuikerspiegel helpen verbeteren. Dit kan gunstig zijn voor personen met diabetes of prediabetes.

 4. Ook vezelrijke diëten bevorderen een gezond gewicht omdat vezels je helpen langer vol te voelen, waardoor de totale voedselinname mogelijk wordt verminderd.

3) Quinoa antioxidanten

 1. Quinoa biedt een grotere hoeveelheid antioxidanten dan andere gewone granen die in een glutenvrij dieet worden gebruikt. De meeste glutenvrije producten bestaan ​​uit maïs, rijst of aardappelmeel en missen de voedingsstoffen die producten met quinoa kunnen bieden.

 2. Onderzoekers van het coeliakiecentrum van Columbia University ontdekten dat het voedingsgehalte van glutenvrije diëten aanzienlijk was verbeterd door haver of quinoa toe te voegen aan maaltijden en snacks.

 3. Er komen regelmatig nieuwe onderzoeken naar voren die de gezondheidsvoordelen van voldoende volkoreninname en hun antioxidantvermogen bevestigen.

4) Quinoa en mangaan

 1. Een kopje gekookte quinoa bevat bijna een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mangaan. Mangaan is essentieel voor ontwikkeling, metabolisme en het antioxidantensysteem. Dit element is ook van vitaal belang voor de goede werking van veel enzymen.

5) Quinoa-ijzergehalte

 1. IJzer is nodig voor een reeks processen in het menselijk lichaam. Het is bijvoorbeeld een essentiële component van hemoglobine, de stof die zuurstof in ons bloed draagt. Het handhaven van voldoende ijzergehaltes is essentieel voor de gezondheid.

6) Lysine

 1. Lysine is belangrijk voor de synthese van eiwitten. Hoewel een tekort zeldzaam is, kan het een aantal medische problemen veroorzaken omdat het zo veel in het lichaam wordt gebruikt. Quinoa bevat meer lysine dan enig ander graan.

7) B-2 in quinoa

 1. Eén kopje bevat ongeveer 10 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B-2 (riboflavine). B-2 is essentieel voor het goed functioneren van een reeks enzymen.

 2. Er zijn aanwijzingen dat riboflavine sommige soorten migraine kan helpen verminderen.

 3. Hoewel zeldzaam in westerse landen, kan B-2-tekort vette huiduitslag, bloedarmoede en jeukende, rode, gevoelige ogen veroorzaken.

8) Magnesium

 1. Een kopje gekookte quinoa bevat bijna een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium. Magnesium is essentieel voor de functie van meer dan 300 enzymen; het is aanwezig in elke cel van het lichaam.

 2. Lage magnesiumspiegels worden geassocieerd met spierspasmen, hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, osteoporose en migraine.

9) Quinoa bevat quercetine en kaempferol

 1. Quercetine en kaempferol zijn flavonoïden die in quinoa in relatief hoge hoeveelheden worden gevonden. Men denkt dat deze antioxidanten beschermen tegen een reeks chronische ziekten, waaronder kanker.

10) Voorkomt nierstenen

 1. Quinoa heeft een potentieel beschermend effect tegen nierstenen. Dit komt omdat quinoa helpt bij het beheersen van de kaliumspiegel.

Quinoa in het dieet

 1. Quinoa heeft een van nature bittere coating genaamd saponine die insecten weghoudt zonder pesticiden te gebruiken. De saponine wordt gemakkelijk verwijderd door quinoa met water te spoelen voordat hij wordt geconsumeerd.

 2. Hoewel de saponine in de meeste verpakte quinoa's al is verwijderd, is het nooit een slecht idee om het extra te spoelen.

 3. Het is gemakkelijk om quinoa in uw dieet op te nemen - gebruik het gewoon in plaats van rijst in elk recept. De kleine korrels worden in slechts 15 minuten zacht.

 4. Quinoa heeft een subtiele nootachtige smaak waardoor het een veelzijdig ingrediënt in de keuken is. Het kan worden gebruikt bij het bakken of als ontbijtgraan; het werkt ook goed in warme bijgerechten, koude salades en zelfs in hamburgers.

 5. Probeer deze gezonde en gemakkelijke quinoa-recepten:

 6. Maple cranberry ontbijtrepen

 7. Eiwitvolle pizzabeten

 8. Hartige gevulde paprika's

 9. Tomatenbasil quinoa burgers

 10. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op do 4 januari 2018.Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding te ontvangen / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 11. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 12. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407