Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezondheidsvoordelen van vette vis

Gezondheidsvoordelen van vette vis

 1. Visolie bevat de twee vetzuren, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Er wordt aangenomen dat deze het cardiovasculaire systeem ten goede komen.

 2. De American Heart Association (AHA) stelt voor om elke week minstens twee porties vis te eten, en met name vette vis. Een portie is 3,5 ons gekookte vis, of ongeveer driekwart van een kopje vlokken vis.

Soorten vette vis

 1. Vette vis bevat aanzienlijke hoeveelheden olie in hun lichaamsweefsels en in hun buikholte. Voorbeelden van vette vis zijn:

 2. Al deze vissen zijn rijk aan omega-3-vetzuren, ingeblikt, vers of bevroren.

Gezondheidsvoordelen van vette vis

 1. Vette vis is rijk aan omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen verminderen en mogelijk het risico op hartaandoeningen, kanker en artritis verlagen. Zowel witte als vette vis zijn goede bronnen van magere eiwitten. Witte vis bevat vetzuren, maar alleen in de lever en in kleinere hoeveelheden.

Hart- en vaatziekten

 1. Het consumeren van vette vis kan helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten, volgens de AHA. Een studie gepubliceerd door de American Physiological Society suggereert dat vette visolie ook het hart kan beschermen in tijden van mentale stress.

Reumatoïde artritis

 1. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases koppelde een gemiddelde dagelijkse inname van ten minste 0,21 gram (of 210 milligram) per dag omega-3 met een 52 procent lager risico op ontwikkeling reumatoïde artritis (RA). Ander onderzoek suggereert dat omega-3-vetzuren mogelijk beschermen tegen de toekomstige ontwikkeling van RA.

Dementie

 1. Onder mensen die alcohol gebruiken, kan visolie bescherming bieden tegen dementie. Hersencellen die werden blootgesteld aan een mix van visolie en alcohol hadden 95 procent minder neuro-ontsteking en neuronale dood in vergelijking met hersencellen die alleen aan alcohol waren blootgesteld.

Mond- en huidkanker

 1. Vette visconsumptie kan beschermen tegen orale en huidkankers in een vroeg en laat stadium. Van Omega-3-vetzuur is vastgesteld dat het de groei van kwaadaardige en pre-kwaadaardige cellen target en selectief remt in doses die de normale cellen niet beïnvloeden.

Zintuiglijke, cognitieve en motorische ontwikkeling

 1. Het consumeren van vette vis tijdens de laatste maanden van de zwangerschap kan positieve effecten hebben op de sensorische, cognitieve en motorische ontwikkeling van een kind, suggereert onderzoek. Uit hetzelfde onderzoek bleek niet dat borstvoeding dezelfde voordelen bood.

Astma

 1. Kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap regelmatig zalm consumeerden, hebben minder kans op astma op de leeftijd van 2,5 jaar.

Visie en geheugen beschermen

 1. DHA kan beschermen tegen verlies van het gezichtsvermogen. Wetenschappers hebben een verband vastgesteld tussen de consumptie van vette vis en een lager risico op gezichtsverlies bij ouderen. Een studie gepubliceerd in PLOS One geeft aan dat het eten van vette vis het werkgeheugen kan verbeteren.

Borst- en prostaatkanker

 1. Eén meta-analyse van bijna 900.000 vrouwen heeft een hogere consumptie van vette vis gekoppeld aan een lager risico op borstkanker. Een ander team ontdekte echter dat mannen met grote hoeveelheden omega-3 olie in hun bloed een hoger risico op prostaatkanker hadden.

Hoeveel vette vis is gezond?

 1. Hoewel het eten van vette vis veel aspecten van een goede gezondheid bevordert, is overconsumptie mogelijk niet gunstig. Een recente studie vond een risico op voortijdige sterfte bij mensen met zowel hoge als lage niveaus van HDL, waardoor de vraag rijst of meer HDL altijd beter is.

 2. Ook kunnen hoge niveaus van HDL schadelijk zijn voor mensen die dialyse ondergaan, omdat het de ontstekingsniveaus kan verhogen.

Vuile visverontreinigende stoffen

 1. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) merkt op dat bijna alle vis en schaaldieren sporen van kwik bevatten. Vette vis bevat ook verontreinigende stoffen die polychloorbifenylen (PCB's) en dioxines worden genoemd.

 2. Deze verontreinigende stoffen hebben geen onmiddellijk effect op de gezondheid, maar langdurige blootstelling kan schadelijk zijn. Grotere vissen bevatten meer verontreinigende stoffen en zware metalen en moeten daarom zelden worden geconsumeerd om blootstelling en risico's te beperken.

 3. Deze vissen omvatten:

 4. Dioxines zijn zeer giftige verbindingen. Mensen worden eraan blootgesteld door dierlijke producten, waaronder vis. Hoge blootstelling kan huidletsels en aantasting van het immuunsysteem en het voortplantingssysteem veroorzaken.

Duurzaamheid

 1. Universiteit van Southampton. (2016, 6 april). Vette vis gegeten tijdens de zwangerschap kan het risico op astma bij nakomelingen verminderen [!persbericht

 2. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 3. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 4. Bij het overwegen van welke vis te kopen, is duurzaamheid vaak een zorg van de consument. Het Marine Stewardship Council-zegel kan mensen helpen visproducten te identificeren die afkomstig zijn van geverifieerde duurzame visserij om duurzame visserijpraktijken en een minimale impact op het milieu te garanderen. [! 6146 => 1140 = 14!

 5. Brasky, T.M., Darke, A.K., Song, X., Tangen, C.M., Goodman, P.J., Thompson, I.M., ... Kristal, A.R. (2013, 10 juli). Plasma fosfolipide vetzuren en prostaatkanker risico in de SELECT-studie [!Abstract

 6. Omega 3 [!Factsheet

 7. Giuseppe, D.D., Wallin, A., Bottai, M., Askling, J., Wolk, A. (2013, 12 augustus). Langdurige inname van n-3 meervoudig onverzadigde vetzuren in de voeding en het risico op reumatoïde artritis: een prospectieve cohortstudie van vrouwen [!Abstract

 8. Loyola University. (2013, 8 september). Onderzoek suggereert dat visolie alcoholgebruikers kan helpen beschermen tegen dementie [!persberichtDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407