Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezondheidsvoordelen van zwarte sesamzaden

 1. Witte en zwarte sesamzaadjes zijn afkomstig van het kruid Sesamum indicum, dat tot de familie Pedaliaceae behoort. Het is een van de oudste gecultiveerde planten ter wereld, gekweekt voor culinair gebruik en in traditionele medicijnen. Elke zaaddoos bevat honderden zaden die in kleur variëren van roomwit tot houtskoolzwart, afhankelijk van de cultivator. Zwarte sesamzaadjes hebben een iets nuttiger smaak dan de witte tegenhanger, maar beide soorten zijn uitstekende bronnen van fytonutriënten, antioxidanten, voedingsvezels en gezondheidsbevorderende voedingsstoffen.

Manieren om sesamzaadjes te eten

 1. U kunt zwarte sesamzaadjes rauw, geroosterd, gepeld of met de zaadjassen aan kopen. Ongepelde zaden zorgen voor meer vezels. Door biologische zaden te kopen, weet je zeker dat ze geen pesticiden bevatten.

 2. Het is gemakkelijk om voedzame, zwarte sesamzaadjes in uw dieet op te nemen. Strooi wat tijdens de maaltijd over je rijst, salades, ontbijtgranen, noedels of andere gerechten. Ze hebben een rijke, nootachtige smaak en zijn goed in yoghurt of smoothies. Voeg voor wat toegevoegde crunch sesamzaadjes toe aan brood, gebak, koekjes en snoepjes.

 3. Veel traditionele gerechten gebruiken sesamzaadjes. Halva is bijvoorbeeld een populair snoep uit het Midden-Oosten; tahini is sesampasta gemaakt van gepelde, licht geroosterde zaden. In Japan worden hele zaden meestal op sushirollen gestrooid en zwarte sesamzaadjes worden gebruikt om gomasio, een droge kruiderij, te maken. Zwarte sesamzaadjes zijn populair in de Koreaanse keuken als marinade. In Afrika worden gemalen zwarte sesamzaadjes gebruikt om Wangila te maken, die wordt geserveerd met gerookte vis.

Voeding zwarte sesamzaden

 1. Zowel zwarte als hele gedroogde witte sesamzaadjes hebben een vergelijkbaar voedingsgehalte.

 2. Van de 100 calorieën per portie van 2 eetlepels of 18 gram zwarte sesamzaadjes, komt 80 uit vet. Zwarte sesamzaadjes bevatten geen cholesterol, natrium of suiker. Volgens de USDA-voedingssamenstellingsdatabase bevatten de macronutriënten in 2 eetlepels hele zwarte sesamzaden:

 3. Voordelen van zwarte sesamzaden zijn een indrukwekkend voedingsprofiel met belangrijke vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor uw gezondheid. Voor elke 2 eetlepels leveren de kleine zaadjes een goede portie van uw dagelijkse waarde (DV), gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën, voor:

Helpt uw ​​spijsvertering

 1. Omdat zwarte sesamzaadjes zo'n goede bron van voedingsvezels zijn, omdat ze 8 procent DV leveren in slechts een portie van 2 eetlepels, kunnen ze je helpen regelmatig te blijven. Vezel is het deel van voedsel dat uw lichaam niet kan verteren of opnemen. Het blijft intact, voegt bulk toe en trekt water aan je verteerde voedsel, verzacht je ontlasting, zodat het soepel door je maag en dikke darm kan gaan en constipatie kan helpen voorkomen.

 2. Door uw spijsverteringssysteem goed te laten werken, kan de vezel in sesamzaad de symptomen helpen verlichten die worden veroorzaakt door het prikkelbare darmsyndroom, aambeien, diverticulitis en andere gastro-intestinale aandoeningen. Bovendien is aangetoond dat voedingsvezels het risico op darmkanker verminderen, volgens onderzoek in het American Journal of Clinical Nutrition in oktober 2015.

Bevat gezonde vetten

 1. Nog een voordeel van zwarte sesam is de goede bron van gezonde vetten die uw lichaam nodig heeft om energie te produceren voor het uitvoeren van vele vitale biologische en fysiologische processen die verband houden met uw hart, spieren, bloedcellen en zenuwstelsel systeem. Vetten zijn ook nodig om in vet oplosbare voedingsstoffen op te nemen en je lichaam te isoleren.

 2. Zwarte sesamzaadjes bevatten geen transvet. Per 2 eetlepels bevatten ze 1,3 gram verzadigd vet, wat u moet beperken tot minder dan 10 procent van uw totale dagelijkse calorieën, raadt u dieetrichtlijnen aan.

 3. Sesamzaadjes bevatten 50 tot 60 procent hoogwaardig vet dat rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren - 4 gram - en enkelvoudig onverzadigde vetten - 3,4 gram, per 2 eetlepels. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigde vetten kan bijdragen aan het verlagen van uw LDL (slechte) cholesterol, wat kan helpen uw risico op hartaandoeningen met ongeveer dezelfde hoeveelheid te verminderen als cholesterolverlagende medicijnen.

Houdt uw botten gezond

 1. Calcium in zwarte sesamzaad is het belangrijkste mineraal voor de gezondheid van de botten. Maar zwarte sesamzaadjes bevatten veel andere mineralen die helpen om je botten sterk te houden. Magnesium, fosfor, calcium, koper, ijzer en zink spelen allemaal een rol bij het handhaven van de botdichtheid, volgens American Bone Health.

 2. Ongeveer 50 tot 60 procent van magnesium bevindt zich in uw botten, waardoor het mineraal belangrijk is voor het behoud van uw skelet. Het handhaven van voldoende magnesiumspiegels kan helpen het risico op osteoporose bij vrouwen na de menopauze te verminderen, zegt National Institutes of Health. Met 85 procent van de fosfor in je lichaam als calciumfosfaat in botten, kan een tekort aan fosfor leiden tot uitputting van calcium en leiden tot ernstige botziekte, volgens NIH.

 3. Het calcium in uw lichaam is nodig om de hardheid en structuur van uw tanden en botten te ondersteunen. Een tekort aan calcium kan een lage botmassa veroorzaken en het risico op osteoporose en botbreuken vergroten. Koper, ijzer en zink in zwarte sesamzaadjes zijn betrokken bij de collageensynthese, die helpt de infrastructuur te bieden die nodig is om uw botten bij elkaar te houden.

Bevat nuttige antioxidanten

 1. Zwart-witte sesamzaadjes en de olie uit de zaden kunnen vanwege hun antioxiderende werking ziekten en aandoeningen helpen voorkomen. Dit kan te wijten zijn aan een groep fenylpropanoïde verbindingen in sesam, namelijk sesamlignanen, die twee unieke componenten bevatten - sesamine en sesamolin. Deze antioxidanten bieden afweer tegen schadelijke vrije radicalen. Vrije radicalen zijn bijproducten van metabole functies in uw lichaam, zoals de spijsvertering, en kunnen ook uit de omgeving komen, zoals verontreinigende stoffen.

 2. Antioxidanten kunnen een rol spelen bij de preventie van degeneratieve ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, atherosclerose en het proces van veroudering, volgens een studie van juli tot december 2014 gepubliceerd in Pharmacognosy Review.

 3. Sesamlignanen hebben naast hun antioxiderende werking verschillende andere gezondheidsbevorderende eigenschappen, waaronder antitumor, het verlagen van het cholesterolgehalte en het verlagen van de bloeddruk. Naast sesamlignanen bevatten sesamzaden ook vitamine E, een andere belangrijke antioxidant voedingsstof.

Verlicht stress en angst

 1. Angstgerelateerde aandoeningen zijn een veel voorkomende aandoening die voorkomt bij 15 procent van de algemene bevolking. Stress en angst gaan vaak gepaard met stemmingsstoornissen en depressie, die kunnen worden veroorzaakt door een lage inname van magnesium.

 2. Een recensie, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, mei 2017, toegediend aan volwassenen van 18 jaar en ouder om het effect van magnesium tegen een placebo te beoordelen. Conclusies suggereerden bewijs voor een gunstig effect van magnesium voor het verminderen van milde angst en symptomen van PMS. Onderzoekers adviseerden echter verdere, meer gecontroleerde studies om de rol van magnesium bij stress te definiëren.

 3. Hogere magnesiumgehaltes helpen ook bij het creëren van gezonde hoeveelheden serotonine in de hersenen en het ruggenmergvocht. En magnesium is vereist voor de synthese van dopamine, die je humeur kan beïnvloeden.

Helpt hartziekten te voorkomen

 1. Vanwege de bekende ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen werd sesamolie gebruikt in een onderzoek naar de associatie tussen sesam en atherosclerose, een ziekte waarbij plaque zich ophoopt langs de wanden van uw bloedvaten . Omdat verhoogde LDL een risicofactor is voor atherosclerotische ziekte, werd verondersteld dat een verlaging van cholesterol het incident van atherosclerose en het daaruit voortvloeiende risico op hartaandoeningen zou kunnen verminderen.

 2. De conclusie, gepubliceerd in het tijdschrift Cureus in juli 2017, meldde dat sesamolie veelbelovend was in het verlagen van hoog cholesterol en ontstekingen, het verlagen van het risico op atherosclerose en het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Onderzoekers bevelen verder onderzoek aan om het mogelijke gebruik van sesamzaadolie te onderzoeken als alternatief voor of aanvulling op traditionele behandelingen zoals statines en metformine.

Verlaagt het cholesterolgehalte

 1. Zwarte sesamzaadjes en olie uit sesamzaadjes hebben een hoog cholesterolverlagend fytosterolgehalte. Fytosterolen zijn plantensterolen die structureel vergelijkbaar zijn met cholesterol. Ze verdringen cholesterol in de voeding in het darmkanaal, waardoor de voorraad beschikbare en absorbeerbare cholesterol wordt verminderd. Linus Pauling Institute zegt dat dagelijkse consumptie van 2 gram fytosterolen uit voedingsmiddelen het LDL-cholesterol (het slechte) cholesterol met 8 tot 10 procent aanzienlijk kan verlagen.

Bevordert een betere slaap

 1. Slapeloosheid is een veel voorkomend symptoom van magnesiumtekort, wat gepaard kan gaan met onrustige slaap en 's nachts vaak wakker worden. Het op peil houden van uw magnesiumniveau kan uw gezondheid ten goede komen door het stressresponssysteem van uw lichaam en hormonen te beheersen die helpen bij het bevorderen van een diepe, herstellende slaap. Magnesium kan ook helpen bij slapeloosheid die geassocieerd wordt met het rusteloze benen syndroom.

 2. De rol die magnesium speelt bij het ondersteunen van een kalmerende werking en een goede nachtrust kan te wijten zijn aan het vermogen om uw lichaam te helpen GABA in uw hersenen te behouden. GABA (ook bekend als gamma-aminoboterzuur), is een neurotransmitter die een rustig gevoel bevordert en uw slaapcyclus reguleert. Magnesium houdt ook glutamaat, een exciterende neurotransmitter, binnen gezonde grenzen.

 3. En als u lijdt aan migraine die u ervan weerhoudt om een ​​goede nachtrust te hebben, kan magnesium volgens de American Migraine Foundation helpen hoofdpijn te verlichten.

Bezorgdheid over oxaalzuur

 1. Zoals alle zaden, bevatten sesamzaden, inclusief producten gemaakt met sesamzaden, zoals tahini, een natuurlijk antinutriënt dat bekend staat als oxaalzuur. Oxaalzuur kan zich binden aan calcium in uw lichaam en de opname van calcium en ijzer verstoren.

 2. Hoewel oxalaten normaal gesproken uit het lichaam worden uitgescheiden nadat het is gevormd, kan het zich in bepaalde omstandigheden ophopen in uw nier om calciumoxalaatfragmenten te vormen. Deze fragmenten kunnen zich volgens de National Kidney Foundation ontwikkelen tot grotere kristallen of nierstenen.

 3. Als u geen nieraandoening heeft en niet vatbaar bent voor nierstenen, meldt een rapport in juli 2015 in Clinical Nutrition Research dat voedingsmiddelen die oxalaten bevatten veilig zijn, zelfs voor mensen met diabetes, hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte.

Sesamzaadallergie

 1. Sesamzaad behoort tot de allerbeste voedselallergenen. U kunt een allergische reactie ervaren als het immuunsysteem van uw lichaam te sterk reageert op een bepaald eiwit. Symptomen van een allergische reactie kunnen zich snel ontwikkelen en evolueren van mild tot ernstig. Deze kunnen omvatten:

 2. Een ernstige allergische reactie kan levensbedreigende anafylaxie veroorzaken, die onmiddellijk medische hulp vereist. Als u een van deze symptomen ervaart, ga dan naar een ziekenhuis:

 3. Vermijd alle voedingsmiddelen die het product bevatten als u allergisch bent voor sesam. Lees de etiketten aandachtig en als u een van de volgende namen in de ingrediëntenlijst ziet, bevat deze waarschijnlijk sesam:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407