Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Heeft selderiesap voordelen voor de gezondheid?

Heeft selderiesap voordelen voor de gezondheid?

 1. Selderij is lid van de wortelfamilie. De plant en zijn zaden bieden een overvloedige bron van vitamines, mineralen en antioxidanten. Maar is selderiesap een 'superfood' en welke gezondheidsvoordelen heeft het?

 2. In dit artikel kijken we naar wat de wetenschap zegt over selderiesap en wat mensen moeten weten voordat ze het drinken.

Wetenschappelijk bewijs

 1. Dit artikel schetst het bewijs achter de claims van superfood over selderiesap en onderzoekt de voordelen die het kan hebben voor onze gezondheid.

Voedingswaarde

 1. Selderij bevat veel vitamine K en goede hoeveelheden vitamine A, vitamine B-2 en B-6 en vitamine C. Selderij is ook een goede bron van de volgende voedingsstoffen:

 2. De selderijplant en haar zaden bevatten beide chemicaliën die voedingsdeskundigen fytonutriënten noemen. Deze chemicaliën hebben krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

 3. Selderij bevat ook weinig calorieën en suiker, waardoor het een populaire keuze is voor een snelle en gezonde snack.

Gezondheidsvoordelen van selderij

 1. Ondanks recente claims hebben weinig studies onderzocht of het drinken van selderiesap de gezondheid van mensen verbetert. In plaats daarvan heeft het meeste onderzoek de gezondheidsvoordelen onderzocht die experts associëren met het consumeren van specifieke voedingsstoffen die selderij en de zaden ervan bevatten.

 2. Met name bevat selderij twee nuttige antioxidanten. Wetenschappers noemen deze twee verbindingen apigenine en luteoline.

 3. Onderzoek toont aan dat apigenine en luteoline ontstekingen verminderen en kunnen helpen bij de behandeling van een reeks ontstekingsziekten.

 4. De apigenine en luteoline in selderij kunnen ook de volgende aandoeningen verlichten:

Ontsteking en allergieën

 1. Allergische astma en rhinitis zijn ontstekingsziekten die de bovenste en onderste luchtwegen aantasten.

 2. Een onderzoek uit 2017 onderzocht of luteoline ontstekingen kon verminderen en allergische reacties bij muizen met deze aandoeningen kon verminderen.

 3. De resultaten toonden aan dat het luteolin geven van de muizen 30 minuten voordat ze aan een allergeen werden blootgesteld, de ontstekingsniveaus in hun longen en neusholtes aanzienlijk verlaagde.

 4. Wetenschappers moeten echter nog verder onderzoek doen om te bevestigen of luteoline vergelijkbare anti-allergie-effecten bij mensen heeft.

Artritis

 1. Een onderzoek uit 2017 onderzocht of apigenine artritis bij muizen kon onderdrukken. De onderzoekers behandelden de muizen eerst met apigenine. Daarna vertoonden de dieren minder weefselontsteking en vertraagde aanvang en ernst van artritis in vergelijking met muizen die geen behandeling ontvingen.

 2. De onderzoekers concludeerden dat apigenin werkt door het immuunsysteem te onderdrukken. Het doet dit door de transport- en signaalmogelijkheden van cellen die ontstekingen veroorzaken te onderbreken.

Neurodegeneratieve ziekten

 1. Luteoline en apigenine kunnen ook bescherming bieden tegen bepaalde hersenziekten.

 2. Een onderzoek uit 2013 onderzocht of luteoline ontstekingen kon verminderen en beschermen tegen neurodegeneratie bij knaagdieren met diabetische encefalopathie (DE). DE verwijst naar hersenafwijkingen en een verminderde cognitieve functie die mensen met diabetes type 2 kan beïnvloeden.

 3. In de studie hadden ratten die de onderzoekers continu met luteolin behandelden, verminderde schade aan de hersencellen en een verbeterd leer- en geheugenvermogen.

 4. In een afzonderlijk onderzoek uit 2015 werd gekeken naar het effect van verschillende plantaardige chemicaliën op knaagdieren met de ziekte van Alzheimer. Onderzoekers ontdekten dat apigenine de schade aan verschillende hersenprocessen beperkt, waardoor de progressie van de ziekte van Alzheimer wordt vertraagd en vertraagd.

Cancer

 1. Volgens een beoordeling in 2016 kan luteoline de groei van sommige soorten kankercellen in knaagdieren stoppen.

 2. Luteoline kan ook voorkomen dat kankercellen andere delen van het lichaam binnendringen of 'uitzaaien'. Wetenschappers denken dat dit mogelijk is door te voorkomen dat nieuwe bloedvaten rond bestaande tumoren groeien.

 3. Bovendien suggereren onderzoeken bij dieren dat luteoline de potentie van chemotherapie medicijnen die op kankercellen werken zou kunnen vergroten, terwijl de toxische effecten van deze medicijnen op het lichaam worden verminderd.

Hoog cholesterolgehalte

 1. Een onderzoek uit 2014 onderzocht de effecten van selderie-extract op het cholesterolgehalte van ratten die een vetrijk dieet kregen.

 2. De onderzoekers gaven ratten selderbladextract gedurende 30 dagen, waarna de dieren een significante afname lieten zien van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) of 'slechte' cholesterol toen de studie hen vergeleek met ratten die heeft het uittreksel niet ontvangen.

 3. Een latere studie, opnieuw met behulp van diermodellen, suggereerde dat de antioxidanten in selderij mogelijk verantwoordelijk zijn voor het verlagen van het cholesterolgehalte door te voorkomen dat de voorraden van cholesterol afbreken en in het bloed terechtkomen.

Hoge bloeddruk

 1. Sommige voedingsmiddelen bevatten chemicaliën die antihypertensiva worden genoemd en die helpen de bloeddruk te verlagen.

 2. Een studie uit 2013 onderzocht of het chemische 3-n-butylftalide (3nB) in selderie-extract antihypertensieve eigenschappen heeft.

 3. Dertig deelnemers met hoge bloeddruk namen deel aan de proef. Elk consumeerde een capsule met 75 milligram (mg) selderie-extract, tweemaal daags gedurende 6 weken.

 4. Na deze periode vertoonden de deelnemers een significante daling van de bloeddruk.

 5. Volgens de onderzoekers kan 3nB de bloeddruk verlagen door de opbouw van vetafzettingen in de slagaders te verminderen en de elasticiteit van de vaatwanden te vergroten.

Cardiovasculaire gezondheid

 1. De term cardiovasculaire remodellering (CR) verwijst naar veranderingen in de vorm, grootte, structuur en functie van het hart, meestal als gevolg van chronische hoge bloeddruk of hartaandoeningen.

 2. CR is een compensatiemechanisme waarmee een gespannen of beschadigd hart bloed door het lichaam kan pompen.

 3. Na verloop van tijd vermindert CR echter de efficiëntie van de hartspier en verhoogt het risico op hartfalen. Chemicaliën die vrije radicalen worden genoemd, kunnen aan dit proces bijdragen.

 4. Een dierstudie uit 2015 waarbij ratten luteolin kregen, toonde aan dat ze minder CR vertoonden dan degenen die het supplement niet ontvingen. Wetenschappers denken dat dit komt omdat de antioxiderende eigenschappen van luteoline de vrije radicalen uitschakelen en hartschade beperken.

Vruchtbaarheid

 1. Een beoordeling uit 2016 onderzocht de effecten van selderij op de vruchtbaarheid bij dieren.

 2. Van de 16 artikelen die de studie beoordeelde, meldden 13 dat selderij een beschermend effect heeft op de vruchtbaarheid, terwijl de overige drie ontdekten dat selderij de vruchtbaarheid vermindert.

 3. De beoordeling concludeerde dat selderij beschermende effecten zou kunnen hebben tegen stoffen die de spermaproductie bij mannen kunnen beschadigen.

 4. Bleekselderij bevat echter chemicaliën, zoals apigenine, die de vruchtbaarheid kunnen verminderen wanneer mensen het in hoge doses consumeren.

Veiligheid en bijwerkingen

 1. Selderij en selderijsap kunnen enkele bijwerkingen hebben en zijn mogelijk niet voor iedereen geschikt.

Toxiciteit

 1. Selderij bevat de chemische psoraleen, die op zonlicht reageert. Het eten van selderij en ander voedsel met veel psoralen kan de gevoeligheid van de huid voor ultraviolet licht verhogen, waardoor het risico op dermatitis, zonneschade en fotoveroudering toeneemt.

 2. Voor mensen die bijzonder gevoelig zijn voor psoralen kan het eenvoudig aanraken van voedsel dat rijk is aan psoralen, huidirritatie veroorzaken.

Een voedselallergeen

 1. Sommige mensen kunnen een allergie voor selderie hebben, die een scala aan symptomen kan veroorzaken, waaronder huidreacties, verstoorde spijsvertering en ademhalingsproblemen.

 2. In zeldzame gevallen kan een persoon met selderie allergie de potentieel dodelijke allergische reactie anafylaxie ervaren.

 3. Iedereen die een van de volgende symptomen van anafylaxie ervaart, moet onmiddellijk medische hulp zoeken:

Zoutgehalte

 1. Selderij bevat ongeveer 30 milligram (mg) natrium per 1 middelgrote (40 g) stengel.

 2. Mensen moeten bedenken hoeveel natrium ze consumeren, omdat een natriumarm dieet de bloeddruk kan verhogen en vochtretentie kan veroorzaken, die beide kunnen bijdragen aan ernstigere gezondheidsproblemen.

 3. Elke dag selderij eten zou voor de meeste mensen geen problemen moeten veroorzaken.

Recept selderiesap

 1. U hebt ongeveer twee trossen selder nodig om het volgende recept voor selderiesap te maken met behulp van een sapcentrifuge:

 2. Als u selderiesap in een blender maakt, snijdt u de selderij in stukjes van 1 inch en voegt u een half kopje water of vers fruitsap toe aan de blender. Mix een minuut voordat je het sap door een zeef haalt.

 3. Kant-en-klaar selderiesap is ook beschikbaar om online en in reformwinkels te kopen.

Samenvatting

 1. Zahradnik, C., et al .. (2014). Detectie van de selderie van voedselallergeen via lus-gemedieerde isothermische amplificatietechniek [!Abstract

 2. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 3. Weinig studies hebben de gezondheidseffecten van selderiesap onderzocht. Bleekselderij bevat echter veel essentiële voedingsstoffen die volgens wetenschappers gunstig zijn voor de gezondheid van mensen.

 4. Het meeste onderzoek heeft zich geconcentreerd op het onderzoeken van de effecten van sommige voedingsstoffen en antioxidanten die de plant en zijn zaden bevatten. Wetenschappers geloven dat deze chemicaliën gunstig zijn bij de behandeling van verschillende gezondheidsproblemen.

 5. Mensen die allergisch of gevoelig zijn voor selderij moeten deze plant niet eten. Degenen die proberen hun natriumconsumptie te verminderen, moeten rekening houden met de totale inname voor de dag van alle voedingsmiddelen, inclusief selder. Het eten van selderij zou voor de meeste mensen echter geen problemen moeten veroorzaken.

 6. Bleekselderijensap is te koop in reformwinkels of online.

 7. Artikel voor het laatst beoordeeld op wo 10 april 2019.Bezoek onze categorie Voeding / Dieet voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding / Dieet te ontvangen. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 8. Kooti, ​​W., et al. (2017). Het effect van selderij (Apium graveolens L.) op de vruchtbaarheid: een systematische review. [!Abstract

 9. Liu, Y., et al. (2013). Luteolin vermindert diabetes-geassocieerde cognitieve achteruitgang bij ratten. [!Abstract

 10. Nabavi, S. F., et al. (2015). Luteoline als ontstekingsremmend en neuroprotectief middel: een kort overzicht [!Samenvatting

 11. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407