Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is een glutenvrij dieet goed voor uw gezondheid?

Is een glutenvrij dieet goed voor uw gezondheid?

 1. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, rogge en triticale, een combinatie van tarwe en rogge. Het helpt voedsel zoals ontbijtgranen, brood en pasta hun vorm te behouden.

 2. Het wordt ook aangetroffen in sommige cosmetische producten, zoals lippenbalsem, en in de lijm op de achterkant van postzegels en enveloppen.

 3. Bij mensen met coeliakie kan het consumeren van slechts één crouton gezondheidsproblemen veroorzaken, omdat ze helemaal geen gluten kunnen verteren. Het volgen van een dieet met gluten kan leiden tot ernstige ziekten. Glutenvrij gaan kan het leven redden van een persoon met coeliakie.

 4. Uit een onderzoek van een marktonderzoeksbureau is echter gebleken dat bijna 30 procent van de volwassenen in de VS probeert gluten uit hun dieet te verminderen of te elimineren. Veel van deze hebben geen coeliakie.

 5. Is een glutenvrij dieet voor deze mensen de beste optie?

Te vermijden voedingsmiddelen

 1. Een persoon met coeliakie moet alle voedingsmiddelen die gluten bevatten vermijden, zelfs in de kleinste hoeveelheden.

 2. Deze omvatten:

 3. Andere items, en vooral bewerkte voedingsmiddelen, kunnen "verborgen gluten" bevatten. Iedereen die een glutenvrij dieet moet volgen, moet het voedseletiket controleren om te controleren of er geen gluten in het product zitten. [! 1174 => 1140 = 2!

 4. Producten die glutenvrij worden verkocht, kunnen sporen van gluten bevatten, vooral als ze zijn gemaakt in een fabriek die ook gewone producten op basis van tarwe produceerde.

 5. Non-foodartikelen die gluten kunnen bevatten, zijn onder meer:

Eten om te eten

 1. Veel voedingsmiddelen zijn van nature glutenvrij.

 2. Deze omvatten:

 3. Granen en zetmeel die zijn toegestaan ​​als onderdeel van een glutenvrij dieet zijn boekweit, maïs en maïsmeel, vlas, quinoa, rijst, soja, pijlwortel en gierst.

 4. Als deze korrels echter in contact zijn geweest met granen, conserveermiddelen of additieven die gluten bevatten, moet een persoon met coeliakie ze vermijden.

Labeling

 1. Volgens de Food and Drug Administration (FDA) kunnen voedselproducenten ervoor kiezen om het label "glutenvrij" op hun producten te gebruiken als het artikel aan de volgende voorwaarden voldoet:

 2. Veel van onze basisvoedingsmiddelen bevatten gluten, maar een breed scala aan glutenvrije alternatieven, waaronder brood en pasta's, zijn nu verkrijgbaar in supermarkten.

 3. Glutenvrije producten kunnen online worden gekocht via Amazon.

 4. Er is echter weinig wetenschappelijk bewijs dat een glutenvrij dieet nuttig is voor iedereen zonder coeliakie of een glutenintolerantie.

Wanneer is gluten slecht?

 1. Ongeveer 1 op 133 mensen in de VS hebben coeliakie, waarbij gluten een auto-immuunreactie veroorzaakt die de bekleding van de dunne darm aantast. Het lichaam kan voedingsstoffen niet goed opnemen in de bloedbaan, wat onder andere leidt tot bloedarmoede, vertraagde groei en gewichtsverlies.

 2. Als een persoon met coeliakie gluten blijft eten, kunnen complicaties zoals multiple sclerose (MS), osteoporose, onvruchtbaarheid en neurologische aandoeningen optreden.

 3. Bovendien is er een goed gedocumenteerd verband tussen coeliakie en auto-immuunziekten, zoals thyroiditis.

 4. Voor een persoon met coeliakie is de enige effectieve behandeling een strikt, levenslang glutenvrij dieet.

 5. Resultaten van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2009-2014 gaven aan dat ongeveer 1,76 miljoen mensen in de VS coeliakie hadden.

 6. Ondertussen schatte hetzelfde rapport dat 2,7 miljoen mensen een glutenvrij dieet volgden zonder coeliakie te hebben. Waarom?

Waarom glutenvrij gaan zonder coeliakie?

 1. Volgens de auteurs van het NHANES-rapport, gepubliceerd in JAMA, kunnen de volgende redenen zijn waarom steeds meer mensen een glutenvrij dieet volgen:

 2. Degenen die een glutenvrij dieet volgen zonder coeliakie te hebben, kunnen mensen worden genoemd zonder coeliakie die gluten vermijden (PWAG's).

 3. Volgens Beyond Celiac, voorheen de National Celiac Awareness Foundation, melden ongeveer 18 miljoen mensen in de VS een vorm van glutenintolerantie of niet-coeliakie glutengevoeligheid (NCGS). Dit kan symptomen veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel of gas, diarree, vermoeidheid, hoofdpijn, "hersenmist" en jeukende huiduitslag.

 4. Een studie uit 2011, uitgevoerd in Australië, keek naar het effect van een glutenvrij dieet op 34 mensen met het prikkelbare darm syndroom (IBS). Deelnemers volgden een glutenvrij dieet of placebo. De onderzoekers concludeerden dat NCGS 'kan bestaan', maar de redenen waarom gluten kunnen leiden tot gastro-intestinale symptomen waren onduidelijk.

Voordelen

 1. Onderzoek gepubliceerd in 2017 in de Expert Review of Gastroenterology and Hepatology suggereerde dat gluten darmsymptomen kunnen veroorzaken, zelfs bij mensen zonder coeliakie.

 2. Deze omvatten:

 3. Een onderzoek uit 2016 waarbij leden van hetzelfde team betrokken waren, onthulde dat sommige mensen met symptomen van NCGS systemische immuunactivatie en schade aan darmcellen ervaren bij het consumeren van gluten.

Hoe zit het met autisme, epilepsie en schizofrenie?

 1. Autisme: sommige onderzoeken hebben een verband gesuggereerd tussen autisme en glutenconsumptie, omdat mensen met autisme een grotere kans hebben op IgG-antigliadine-antilichamen, die op gluten kunnen reageren. Er is echter geen oorzakelijk verband gevonden en de studies zijn beschreven als "gebrekkig of te klein om statistisch geldig te zijn."

 2. Epilepsie: er kan een verband zijn tussen coeliakie en epilepsie. In een studie van 113 mensen met epilepsie, testte ongeveer 6 procent positief op coeliakie. Iemand met deze ziekte zal baat hebben bij het vermijden van gluten.

 3. Schizofrenie: kleine onderzoeken hebben gesuggereerd dat mensen met schizofrenie meer kans hebben op de antistoffen die betrokken zijn bij coeliakie. Het vermijden van gluten kan degenen met de antilichamen helpen. Onderzoekers zeggen dat "meer onderzoek nodig is" voordat een glutenvrij dieet wordt aanbevolen voor een persoon met schizofrenie die de antilichamen heeft.

 4. Dit betekent niet dat het vermijden van gluten schizofrenie, autisme of epilepsie kan genezen. Het betekent dat mensen met die aandoeningen meer kans hebben op coeliakie.

Het vermijden van gluten doet geen kwaad

 1. Rafe Bundy, een voedingsdeskundige en woordvoerder van de Association for Nutrition, vertelde MNT:

 2. "Er zijn veel mensen over de hele wereld die een dieet consumeren dat van nature glutenvrij of glutenarm is. Een goed voorbeeld is het grootste deel van Azië, waar het belangrijkste basisvoedsel rijst is, geen tarwe Het is perfect mogelijk om een ​​gezond dieet te volgen dat ook glutenvrij dieet is met behulp van de meeste standaard voedingsadviezen. "

 3. Sommige voedingsdeskundigen zijn van mening dat de focus op glutenvrije diëten en de groeiende beschikbaarheid van glutenvrij voedsel mogelijk ook het bewustzijn van coeliakie verhogen. Dit is handig voor mensen met coeliakie.

Risico's

 1. Het volgen van een glutenvrij dieet zonder coeliakie kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

 2. Voedingstekorten: het vermijden van voedingsmiddelen die gluten bevatten, kan leiden tot tekorten aan essentiële voedingsstoffen, waaronder ijzer, calcium, vezels, foliumzuur, thiamine, riboflavine en niacine.

 3. Volle granen, zoals volkorenbrood, bevatten belangrijke voedingsstoffen. Bovendien zijn veel producten die gluten bevatten, zoals rijst en ontbijtgranen, ook verrijkt met vitamines.

 4. Vezel: veel glutenvrije producten bevatten weinig vezels. Het vermijden van volle granen kan leiden tot een gebrek aan vezels. Dit kan worden samengesteld uit linzen, bonen, enzovoort, maar het dieet moet zorgvuldig worden gepland.

 5. Een studie gepubliceerd in BMJ in 2017 concludeerde dat een persoon die een glutenvrij dieet volgt zonder coeliakie op de lange termijn een hoger risico op hart- en vaatziekten heeft. Dit komt omdat ze de hart-gezonde voordelen van volle granen mislopen.

 6. Bovendien kunnen veel bewerkte glutenvrije producten meer vet, suiker en calorieën bevatten en minder vezels dan hun glutenequivalenten. Dit kan leiden tot gewichtstoename.

 7. Gaynor Bussell, diëtist en woordvoerder van de United Kingdom Association for Nutrition, vertelde Medical News Today: "Gluten is alleen slecht voor de gezondheid als je coeliakie hebt." Lisa Cimperman, een klinische diëtist bij het Universitair Ziekenhuis Case Medical Center in Cleveland, OH, en een woordvoerder van de Academy of Nutrition and Dietetics, vertelde MNT:

 8. "Gluten is noch essentieel, noch schadelijk voor de gezondheid of de kwaliteit van het dieet."

 9. Cimperman waarschuwt tegen de veronderstelling dat "glutenvrij" gezond is.

 10. "De realiteit is dat glutenvrije junkfood of desserts zeker niet gezonder zijn dan hun glutenbevattende tegenhangers," zegt ze.

 11. Bussell gelooft dat veel mensen die het dieet volgen "zijn bedrogen door populaire maar slecht geïnformeerde beroemdheden en media."

 12. Wat zeker lijkt, is dat mensen die kiezen voor een glutenvrij dieet zorgvuldig moeten plannen om voedingstekorten te voorkomen.

Veroorzaakt gluten NCGS?

 1. In 2013 heeft het Australische onderzoeksteam dat in 2011 had gesuggereerd dat NCGS "kan bestaan" hun eerdere bevindingen vernietigd. Zij concludeerden dat er geen bewijs was van specifieke of dosisafhankelijke effecten bij de deelnemers die NCGS dachten.

 2. Het opgeblazen gevoel dat ze eerder hadden geïdentificeerd, zeiden ze, zou een reactie kunnen zijn geweest niet op gluten maar op soorten koolhydraten genaamd FODMAP's (fermenteerbare, oligo-, di-, monosacchariden en polyolen).

 3. Deze FODMAP's zijn aanwezig in gluten bevattende korrels. Dit zou kunnen verklaren waarom mensen met IBS symptomen verbeteren wanneer ze een glutenvrij dieet volgen.

 4. In 2014 suggereerde een studie gepubliceerd in het Journal of Proteome Research dat niet-gluten tarwe-eiwitten - serpinen, purininen, alfa-amylase / proteaseremmers, globulinen en farininen - mogelijk triggers betrokken bij coeliakie.

 5. Het is duidelijk dat de waarde van een glutenvrij dieet voor mensen zonder coeliakie nader moet worden onderzocht.

 1. McCarthy, N. (2017, 17 januari). Het aantal Amerikanen dat glutenvrij gaat is sinds 2009 verdrievoudigd [!Infographic

 2. Volta, U., Caio, G., Karunaratne, T. B., Alaedini, A., De Giorgio, R. (2016, 23 november). Niet-coeliakie gevoeligheid voor gluten / tarwe: vooruitgang in kennis en relevante vragen [!Abstract

 3. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 4. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 5. Iedereen die overweegt gluten uit hun dieet te verwijderen, moet enkele voorbereidingen treffen.

 6. Cimperman stelt voor:

 7. De vraag lijkt te zijn: is een glutenvrij dieet voor iedereen, of alleen voor mensen met coeliakie?

 8. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op ma 19 februari 2018. Bezoek onze categoriepagina Voedselintolerantie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over voedselintolerantie .Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 9. Bashiri, H., Afshari, D., Babaei, N., Ghadami, M. R. (2016, juli tot augustus). Coeliakie en epilepsie: het effect van een glutenvrij dieet op de beheersing van aanvallen [!Abstract

 10. Biesiekierski, J. R. (2011, maart). Gluten veroorzaakt gastro-intestinale symptomen bij personen zonder coeliakie: een dubbelblinde gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studie [!Abstract

 11. Biesiekierski, J. R., Peters, S. L., Newnham, E. D., Rosella, O., Muir, J. G., Gibson, P. R. (2013, augustus). Geen effecten van gluten bij patiënten met zelfgerapporteerde niet-coeliakie glutengevoeligheid na verlaging van fermenteerbare, slecht geabsorbeerde koolhydraten met een korte keten [!abstract

 12. Choung, R. S., Unalp-Arida, A., Ruhl, C. E., Brantner, T. L., Everhart, J. E., Murray, J. A. (2017, januari). Minder verborgen coeliakie, maar verhoogde glutenvermijding zonder diagnose in de Verenigde Staten [!Abstract

 13. Huebener, S., Tanaka, C. K., Uhde, M., Zone, J. J., Vensel, W. H., Kasarda, D. D., ... Alaedini, A. (2014, 20 oktober). Specifieke niet-glutenproteïnen van tarwe zijn nieuwe doelantigenen in humorale respons van coeliakie [!Samenvatting

 14. Kim, H.-S., Patel, K. G., Orosz, E., Kothari, N., Demyen, M. F., Pyrsopoulos, N., Ahlawat, S. K. (2016). Tijdstrends in de prevalentie van coeliakie en glutenvrij dieet bij de Amerikaanse bevolking: resultaten van de National Health and Nutrition Examination Surveys 2009-20014 [!AbstractDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407