Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is havermout goed voor mensen met diabetes?

Is havermout goed voor mensen met diabetes?

 1. Mensen met diabetes hebben moeite met het produceren of gebruiken van insuline.

 2. Ze moeten zich bewust zijn van voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten, omdat deze voedingsmiddelen snel worden afgebroken tot suikers. Dit kan leiden tot glucose- en insulinepieken in het bloed. Dit is een reden waarom mensen met diabetes vaak op zoek zijn naar alternatieven voor koolhydraatrijke granen.

 3. Havermout van volkoren haver kan een nuttige aanvulling zijn op het dieet van iemand met diabetes.

 4. Havermout heeft een lage glycemische index (GI) score, en de oplosbare vezels en heilzame stoffen in haver kunnen mensen helpen markers van diabetes onder controle te houden. Er zijn een aantal manieren om haver en havermout aan het dieet toe te voegen.

Gezondheidsvoordelen voor diabetes

 1. Havermout kan verschillende voordelen hebben voor mensen met diabetes, ook al is het een koolhydraatrijk voedsel.

Lage GI-score

 1. De glycemische index (GI) is een manier om te schatten hoe voedingsmiddelen de bloedglucose zullen verhogen. Hoe hoger het getal, hoe hoger het voedsel de bloedglucose verhoogt.

 2. Voedingsmiddelen met lagere GI-scores zijn ideaal om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Deze voedingsmiddelen zullen doorgaans de bloedglucose niet zo ver of zo snel verhogen als voedingsmiddelen met een hoge GI.

 3. Haverproducten - zoals havermout en muesli gemaakt van staal gesneden of havermout - zijn voedingsmiddelen met een lage GI, met een score van minder dan 55. Ter vergelijking, andere ontbijtgranen, zoals als gepofte rijst of cornflakes, een GI-score van meer dan 70 hebben.

Vezelrijke

 1. Vezel speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering, vooral bij iemand met diabetes. Voedingsvezels kunnen de afbraak van suikers in het lichaam helpen vertragen. Dit kan pieken in bloedglucose en insulinespiegels helpen voorkomen.

 2. Het eten van vezelrijk voedsel zoals havermout gedurende de dag kan het voor mensen met diabetes gemakkelijker maken om hun bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

 3. De American Diabetes Foundation merkt op dat volwassenen elke dag minimaal 25 tot 30 gram (g) vezels moeten eten, maar de meeste volwassenen komen niet eens in de buurt.

 4. Een portie havermout voegt 8 g vezels toe aan het dieet, waardoor het veel gemakkelijker wordt om voedingsaanbevelingen te volgen.

Bloedsuiker verlagen

 1. Haver is speciaal omdat ze specifieke soorten vezels bevatten die bèta-glucanen worden genoemd.

 2. Uit een systematische review in het tijdschrift Nutricion Hospitalaria bleek dat het eten van bèta-glucanen voldoende was om de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes te verlagen.

 3. De beoordeling merkte op dat dit niet helpt om de bloedsuikerspiegel op zichzelf te helpen, maar het kan een nuttige aanvulling zijn op andere gezonde diabetesmethoden.

Hart gezond

 1. Mensen met diabetes hebben mogelijk ook manieren nodig om andere aandoeningen te beheersen, zoals een hoog cholesterolgehalte.

 2. Haver kan vooral nuttig voor hen zijn, dankzij de gezonde bèta-glucanen.

 3. Zoals een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition aantoont, helpt het toevoegen van drie of meer gram bèta-glucanen uit haver aan het dieet het slechte cholesterolgehalte te verlagen terwijl het goede cholesterolgehalte hetzelfde blijft.

Gevoel vol

 1. Vezelrijk voedsel zoals havermout kan ook helpen het lichaam langer tevreden te houden.

 2. Dit kan het gemakkelijker maken om gedurende de dag tussendoortjes te voorkomen, wat kan helpen bij de algehele bloedsuikerspiegel.

 3. Een vol gevoel kan sommige mensen ook helpen hun totale dagelijkse calorieën laag te houden. Dit kan hen helpen hun ideale gewicht te behouden of overtollig gewicht te verliezen.

Tijdelijke toename van de insulinegevoeligheid

 1. Haver eten kan ook de insulinegevoeligheid in elke maaltijd helpen verbeteren.

 2. Een systematische review in het tijdschrift Nutrients vermeldde dat een persoon met diabetes type 2 die een maaltijd van havermout at, een betere glucose- en insulinerespons had dan een persoon die een vergelijkbare controlemaaltijd at.

 3. Het is belangrijk op te merken dat dit een bescheiden verandering is, en alleen het toevoegen van haver aan het dieet is niet voldoende om de insulinegevoeligheid permanent te verbeteren.

Voedingswaarde

 1. Er zijn veel manieren om havermout te maken, maar de meest basale vorm van havermout is haver gekookt in heet water.

 2. Volgens de National Nutrient Database van het United States Department of Agriculture (USDA) bevat de typische portiegrootte van 1/2 kop haver het volgende voedingsprofiel:

 3. Haver bevat ook nuttige mineralen, zoals:

 4. Haver bevat van nature weinig natrium en suikers. Dit kan ook nuttig zijn voor mensen met diabetes die in het algemeen op zoek zijn naar gezondere voedselkeuzes.

 5. Zoals deze cijfers laten zien, is havermout nog steeds vooral een bron van koolhydraten. Mensen die koolhydraten tellen om hun bloedsuiker onder controle te houden, houden misschien niet van wat ze eerst zien, want 52 gram koolhydraten is nog steeds heel veel.

 6. Het is echter belangrijk om te overwegen dat ongeveer 8 van deze grammen in de vorm van voedingsvezels komen, wat kan helpen om glucosespiegels in het bloed te voorkomen. Met dat in gedachten is het nog steeds belangrijk om haver met mate te eten en een maaltijdplan te volgen dat geschikt is voor diabetes.

Dieet tips

 1. Havermout kan een smakelijke en voedzame toevoeging zijn aan zowel zoete als hartige gerechten, maar om alle voeding te krijgen, is het belangrijk om hele havermout te gebruiken.

Basis havermout

 1. Havermout in zijn meest basale vorm is gewoon haver en water. Dit kan gezond zijn, maar het is ook saai. Gelukkig zijn er een paar veilige manieren om smaak toe te voegen aan eenvoudig havermout en het aangenamer te maken.

 2. Zolang de persoon zijn totale koolhydraten of GI-scores in gedachten houdt, zijn er een aantal manieren om basishavermout uitstekend te maken.

Broodproducten

 1. Sommige broden bevatten havermout. Bewerkte witte broden zijn niet geschikt voor veel mensen met diabetes, maar sommige broodopties hebben een betere GI-score omdat ze volle granen en vezels bevatten.

 2. Broden die hele haver bevatten, kunnen voor veel mensen met diabetes binnen handbereik zijn.

 3. Voor mensen die zelf gezond brood, muffins of pannenkoeken willen maken, kan het toevoegen van haver een prima uitgangspunt zijn.

Smoothies

 1. Een beetje gekookt havermout kan de perfecte aanvulling zijn op een smoothie voor het ontbijt onderweg.

 2. Het voegt nuttige vezels toe en geeft extra dikte. Dit kan ertoe bijdragen dat de persoon zich de hele dag meer tevreden en energiek voelt.

Risico's

 1. De risico's van het eten van havermout zijn meestal klein, maar mensen moeten zich bewust zijn van sommige dingen bij het kiezen ervan, waaronder:

 2. Allergieën: sommige haver kan besmet zijn met tarwegluten of ander meel. Iedereen met mogelijke allergenen moet op zoek gaan naar gecertificeerde glutenvrije haver.

 3. Kleine bijwerkingen: overtollige vezels kunnen kleine bijwerkingen veroorzaken, zoals gas en een opgeblazen gevoel.

 4. Toegevoegde ingrediënten: Haver en muesli die toegevoegde ingrediënten bevatten, kunnen schadelijk zijn voor mensen met diabetes, vooral als ze gedroogd fruit of toegevoegde suikers bevatten. Controleer altijd de etiketten en zoek volkoren haver.

 5. Nog steeds veel koolhydraten: havermout bevat nog steeds veel koolhydraten en mensen met diabetes moeten er met mate van genieten.

 6. Gastroparese: mensen met gastroparese willen haver vermijden, omdat dit de symptomen van hun aandoening erger kan maken.

Havermout versus instanthavermout

 1. Het is belangrijk om te begrijpen dat volkoren haver de meeste voedingswaarde biedt. Met havermout gesneden of gerolde volkoren haver bevat alle vezels en voedingsstoffen die havermout zo heilzaam maken.

 2. Op deze manier is instant havermout niet hetzelfde als havermout van volkoren haver.

 3. Veel instant-havermoutmengsels zijn een mix van haver en meel met een overvloed aan toegevoegde suiker en waarvan de vezels zijn verwijderd. Havermout in deze instantvorm is een voedsel met een hoge GI. Het kan de bloedsuikerspiegel snel verhogen.

 4. Kies bij het kiezen van haver altijd volkoren gerolde of in staal gesneden haver en vermijd pakjes instanthaver.

 5. Volkoren haver kan online worden gekocht.

Laatste gedachten

 1. Met mate kan haver een gezonde regelmatige aanvulling zijn op een dieet voor mensen met diabetes.

 2. Er is echter geen one-size-fits-all dieet voor diabetes en mensen moeten hun bloedsuikerspiegel controleren tijdens het eten van haver om te beslissen of ze de juiste keuze zijn.

 3. Gesneden volkoren haver is het beste. Let op eventuele toegevoegde ingrediënten.

 4. Ten slotte, hoewel ze gezond zijn, is haver geen behandeling voor diabetes.

 5. Ze kunnen helpen de symptomen te beheersen wanneer ze worden opgenomen in een diabetisch maaltijdplan, maar niets kan een goede medische behandeling voor diabetes vervangen. [! 1787 => 1140 = 16!

 6. Gray, A. (2015, 31 mei). Voedingsaanbevelingen voor personen met diabetes. Endotext [!Internet

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407