Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is het ketogeen dieet goed voor multiple sclerose?

Is het ketogeen dieet goed voor multiple sclerose?

 1. Het ketogeen dieet bevat weinig koolhydraten, matig eiwit en veel vet. Er is momenteel onvoldoende bewijs om het aan te bevelen voor iedereen met multiple sclerose.

 2. Voorstanders van het ketogene dieet geloven dat het mensen kan helpen gewicht te verliezen en mogelijk degeneratieve ziekten om te keren. Het ketogeen dieet biedt enkele voordelen, maar mensen met multiple sclerose (MS) moeten bepaalde factoren overwegen voordat ze het dieet proberen.

Basis en voordelen van het ketogeen dieet

 1. Het doel van het ketogeen dieet is om het lichaam aan te moedigen over te schakelen van brandende koolhydraten naar brandende vetten.

 2. Het lichaam zet de koolhydraten uit voedsel meestal om in suikerglucose, die het vervolgens voor energie gebruikt of voor later bewaart. Glucose is de lichaamseigen brandstof.

 3. Als een persoon echter zijn lichaam van glucose uithongert door koolhydraten uit zijn dieet te verwijderen, zal het lichaam in plaats daarvan overschakelen op het gebruik van vetten als brandstofbron.

 4. Mensen noemen deze aanpassing ketose, die het dieet zijn naam geeft.

Voordelen van ketose

 1. In een ketogene toestand verlaagt het lichaam zijn bloedsuikerspiegel en zorgt ervoor dat de lever chemische bijproducten maakt, ketonen genaamd. Als gevolg van de vermindering van koolhydraten of de toename van ketonen, kan het ketogene dieet helpen met:

Het ketogeen dieet en multiple sclerose

 1. Een effect van ketonen is dat ze het lichaam op cellulair niveau kunnen helpen beschermen. Dit potentiële voordeel kan het dieet aantrekkelijk maken voor sommige mensen met MS.

Wat zeggen de onderzoeken?

 1. De resultaten van een 2015-studie in Duitsland suggereren dat mensen met MS hun kwaliteit van leven kunnen verbeteren door zich te houden aan een ketogeen dieet. Het onderzoek duurde echter slechts 6 maanden en betrof slechts 60 mensen.

 2. Een beoordeling uit hetzelfde jaar onderzoekt de mogelijke gunstige effecten van het ketogeen dieet voor mensen met MS. De onderzoekers merken op dat het ketogeen dieet het potentieel lijkt te hebben om de neurodegeneratieve component van MS te behandelen.

 3. Het ketogene dieet lijkt het lichaam op cellulair niveau ten goede te komen. Het verhoogt de hoeveelheid voedsel die beschikbaar is voor de cellen, terwijl oxidatieve stress wordt verminderd en het antioxidantgehalte in het bloed wordt verhoogd. Dit gecombineerde effect kan helpen de zenuw- en hersencellen te beschermen, wat de neurodegeneratie mogelijk zou kunnen vertragen.

 4. Het is belangrijk op te merken dat deze voordelen theoretisch zijn. Er zijn nog onvoldoende gegevens over het ketogeen dieet en MS bij mensen om deze te bevestigen. Onderzoekers weten momenteel niet hoe lang deze effecten kunnen duren en of er andere langetermijneffecten zijn.

 5. De resultaten van deze studies over het ketogeen dieet zien er echter veelbelovend uit voor MS, en de onderzoekers roepen op tot meer onderzoek.

Dingen om te overwegen

 1. De National Multiple Sclerosis Society somt enkele factoren op die van invloed kunnen zijn op de voordelen van een koolhydraatarm dieet voor mensen met MS. Ze omvatten het volgende:

Dingen om te eten of te vermijden

 1. Met het ketogeen dieet kunnen mensen een staat van ketose bereiken en behouden door vetten en eiwitten te eten en koolhydraten te vermijden.

Vetten

 1. Over het algemeen verdragen de meeste mensen het ketogene dieet goed.

 2. Mensen met dit dieet moeten echter weten dat niet alle vetten hetzelfde zijn. De American Heart Association beveelt aan transvetten en gehydrogeneerde oliën te vermijden en de inname van onverzadigde vetten te verhogen.

 3. Gezonde vetten om op te nemen in een ketogeen dieet kunnen zijn:

Eiwitten

 1. Het ketogene dieet kan eiwitten uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen bevatten, waaronder:

Koolhydraten

 1. Het ketogeen dieet beperkt zowel eenvoudige als complexe koolhydraten. Eenvoudige koolhydraten zijn onder meer:

 2. Complexe koolhydraten zijn onder meer:

Wat is een standaard maaltijdplan voor een dag?

 1. Een persoon zou het volgende kunnen eten met het ketogeen dieet:

Ontbijt

 1. Een persoon zou het volgende kunnen eten met het ketogeen dieet:

Ochtendsnack

 1. Een persoon zou het volgende kunnen eten met het ketogeen dieet:

Lunch

 1. Een persoon zou het volgende kunnen eten met het ketogeen dieet:

Snack in de middag

 1. Een persoon zou het volgende kunnen eten met het ketogeen dieet:

Dinner

 1. Andere drankjes gedurende de dag kunnen water, bruiswater met citroen of kruidenthee zijn.

 2. Het bovenstaande is slechts een voorbeeld van een volledige dag eten. Er zijn veel manieren om het ketogene dieet minder beperkend en aangenamer te laten voelen, afhankelijk van de individuele smaak.

Takeaway

 1. Meer onderzoek is nodig naar de effecten van deze diëten in de loop van de tijd, met name bij mensen met MS.

 2. Hoewel de meeste artsen aanbevelen dat deze personen zich houden aan elementaire voedingsrichtlijnen, belet dit niet dat mensen verschillende diëten proberen. Sommige mensen met MS voelen zich misschien op hun gemak bij het eten van een ketogeen dieet, maar dit betekent niet dat het geschikt is voor iedereen.

 3. Het ketogeen dieet kan ook een schok voor het lichaam zijn. Het is het beste om dieetveranderingen aan te brengen onder begeleiding van een zorgverlener. Ze kunnen helpen bij het identificeren van voedingsstoffen die een persoon mogelijk mist, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

 4. Iedereen met MS die een aanzienlijke wijziging van het dieet overweegt, moet eerst met zijn arts praten.

 5. Artikel voor het laatst beoordeeld op wo 5 december 2018.Bezoek onze Multiple Sclerosis-categoriepagina voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Multiple Sclerosis.Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407