Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is het slecht om ijs te eten?

Is het slecht om ijs te eten?

 1. Continu hunkeren naar ijs en kraken op ijsblokjes kan echter slecht zijn voor de tanden van een persoon en kan een teken zijn van een onderliggende aandoening die medische aandacht vereist.

 2. Lees verder om de mogelijke oorzaken van het hunkeren naar ijs te ontdekken en hoe u ze kunt behandelen.

Onderliggende omstandigheden die het hunkeren naar ijs veroorzaken

 1. De volgende omstandigheden kunnen ertoe leiden dat mensen op ijs willen eten of kauwen:

Pagophagia

 1. Pagofagie is de term voor iemand die vaak naar ijs verlangt.

 2. Het verlangen kan aanhoudend zijn en vaak meer dan een maand duren.

 3. Pagofagie is een zeldzame vorm van een eetstoornis genaamd pica. Pica gaat vaak samen met andere psychische stoornissen zoals autisme en schizofrenie en geeft mensen dwang hunkeren naar voedsel dat geen echte voedingswaarde heeft.

 4. Hoewel kinderen over het algemeen meer kans hebben op het krijgen van pica, kan pagofagie zowel volwassenen als kinderen treffen.

Bloedarmoede door ijzertekort

 1. Sommige onderzoekers denken dat er een verband is tussen bloedarmoede door ijzertekort en verlangen naar ijs, maar de reden blijft onduidelijk.

 2. Mensen met bloedarmoede hebben een onvoldoende aantal gezonde rode bloedcellen, die essentieel zijn voor het transport van zuurstof door het lichaam. Bij bloedarmoede door ijzertekort is een gebrek aan ijzer de oorzaak.

 3. Typische symptomen van bloedarmoede zijn onder meer:

 4. Uit een onderzoek bij mensen met bloedarmoede door ijzertekort bleek dat 13 van de 81 deelnemers symptomen van pagofagie hadden. Voor sommige van deze individuen elimineerde het nemen van ijzersupplementen hun hunkeren naar ijs.

 5. Aanvullend onderzoek suggereert dat ijzersuppletie ook verlichting kan bieden voor andere pica-symptomen.

 6. Een theorie is dat kauwen op ijs mensen met bloedarmoede alerter maakt. Onderzoekers geloven dat het een effect veroorzaakt dat meer bloed naar de hersenen stuurt, wat op zijn beurt de hersenen van meer zuurstof voorziet. Naast een verbeterde alertheid kan dit leiden tot een grotere helderheid van denken.

Emotionele problemen

 1. Sommige emotionele problemen kunnen er ook voor zorgen dat mensen op ijsblokjes willen kauwen. Een persoon met stress kan bijvoorbeeld kauwen op ijs verzachten.

 2. Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) kan ook een oorzaak zijn. OCS is een psychische aandoening die leidt tot dwangmatig gedrag of obsessieve gedachten.

Voedingsproblemen

 1. Mensen die constant naar ijs hunkeren, kunnen onderliggende voedingsproblemen hebben die het verlangen verergeren.

 2. Het is gebruikelijk om gearomatiseerde siropen aan geschoren ijs toe te voegen, dus hunkeren naar dit kan in feite het verlangen naar suiker zijn. Mensen moeten hun consumptie van dit soort ijs beperken, omdat het suikergehalte hoog is.

Uitdroging

 1. Milde uitdroging kan iemand ook doen verlangen naar ijsblokjes. IJsblokjes zijn verkoelend en kunnen een droge mond en lippen kalmeren naast dorstlessen. Ze kunnen ook helpen om de lichaamstemperatuur te verlagen op een warme dag.

 2. De symptomen van milde uitdroging zijn dorst en donkerder gekleurde urine. Iedereen die meer ernstige uitdrogingsverschijnselen ervaart, zoals een aanval of zich duizelig, verward of gedesoriënteerd voelt, heeft een spoedbehandeling nodig.

Wat zijn de complicaties?

 1. IJs eten kan leiden tot complicaties, waaronder:

Tandheelkundige problemen

 1. Consumptie van ijs in grote hoeveelheden kan het tandglazuur beschadigen en barsten of schilfers in de tanden veroorzaken. Dit kan leiden tot verdere problemen zoals een hogere gevoeligheid voor temperatuur en pijn.

 2. Mensen die continu op ijs kauwen, hebben mogelijk tandheelkundig werk nodig om gaatjes te repareren en verloren vullingen te vervangen.

Bloedarmoede complicaties

 1. De complicaties die bloedarmoede kan veroorzaken, zijn onder meer:

Dieetproblemen

 1. Mensen met hunkeren naar ijs consumeren mogelijk veel meer ijs dan ze zich realiseren. De toevoeging van suiker of smaakstoffen aan het ijs kan gewichtstoename en andere problemen met betrekking tot overmatig suikergebruik veroorzaken.

Pica-complicaties

 1. Het is onwaarschijnlijk dat ijs interne schade veroorzaakt. Als een persoon met pica echter ook andere non-foodproducten eet, kan dit leiden tot ernstige interne problemen, zoals:

Behandelingsopties

 1. De behandeling van hunkeren naar ijs is afhankelijk van de oorzaak van het probleem.

 2. Omdat pica een geestelijke gezondheidstoestand is in plaats van een lichamelijke, kan de behandeling voor pagofagie variëren. Een arts kan therapie aanbevelen in combinatie met antidepressiva of geneesmiddelen tegen angst.

 3. Degenen met bloedarmoede door ijzertekort moeten ontdekken dat het nemen van ijzersupplementen hun symptomen verlicht.

 4. Sommige mensen hebben mogelijk ook behandeling nodig voor complicaties die voortvloeien uit het eten van ijs. Ze moeten bijvoorbeeld advies en behandeling van een tandarts vragen als ze gebitsschade hebben.

Takeaway

 1. Hoewel het niet waarschijnlijk is om matig op te zuigen of te kauwen, is het onwaarschijnlijk dat schade wordt veroorzaakt, een verplichting om vaak ijs te consumeren kan een onderliggende aandoening zijn die aandacht behoeft. Zonder behandeling kunnen deze aandoeningen complicaties veroorzaken.

 2. Iedereen met hardnekkig verlangen naar ijs die langer dan een maand duurt, moet een afspraak maken met zijn arts om te kijken of er een onderliggende oorzaak is. Als de persoon echter zwanger is, moeten ze medische hulp zoeken zodra ze symptomen opmerken. Het niet krijgen van de juiste voedingsstoffen tijdens de zwangerschap kan leiden tot ernstige complicaties.

 3. Artikel laatst herzien vóór do 31 mei 2018.Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 4. Hunt, M. G., Belfer, S., Atuahene, B. (2014, oktober). Pagofagie verbetert de neuropsychologische verwerkingssnelheid bij bloedarmoede door ijzertekort [!Abstract

 5. Uchida, T., Kawati, Y. (2014, april). Pagofagie bij bloedarmoede door ijzertekort [!Abstract

 6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.



Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407