Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is Seitan (Vital Wheat Gluten) Gezond?

De onderste regel

 1. Seitan is een populair veganistisch alternatief voor vlees.

 2. Het wordt gemaakt van tarwegluten en water en wordt vaak gepromoot als een eiwitrijk, koolhydraatarm alternatief voor dierlijke eiwitten.

 3. Er zijn echter zorgen over de mogelijke negatieve effecten van het consumeren van een volledig glutenproduct.

 4. Dit artikel bespreekt de voor- en nadelen van het eten van seitan en helpt u beslissen of het geschikt is voor uw dieet.

Wat is Seitan?

 1. Seitan (uitgesproken als "say-tan") is een veganistische vleesvervanger die volledig is gemaakt van gehydrateerde gluten, het belangrijkste eiwit in tarwe.

 2. Het wordt soms ook tarwegluten, tarwevlees, tarwe-eiwit of alleen gluten genoemd.

 3. Seitan wordt geproduceerd door tarwebloem met water te kneden om plakkerige strengen gluten-eiwit te ontwikkelen. Het deeg wordt vervolgens gespoeld om alle zetmeel weg te wassen.

 4. Wat overblijft is een plakkerige massa pure glutenproteïne die kan worden gekruid, gekookt en gebruikt in veganistische of vegetarische gerechten als vervanging voor vlees.

 5. Seitan kan kant-en-klaar worden gekocht in de gekoelde of bevroren gedeelten van de meeste supermarkten. Het kan ook thuis worden gemaakt door essentiële tarwegluten (gezuiverd gedroogd glutenpoeder) met water te mengen.

Seitan is voedzaam

 1. Seitan bestaat bijna volledig uit tarwegluten, maar het is nog steeds een voedzaam voedingsmiddel dat veel eiwitten en mineralen bevat, maar weinig koolhydraten en vet.

 2. Een portie seitan (gemaakt van een ons vitale tarwegluten) bevat de volgende voedingsstoffen (1):

 3. Het bevat ook extreem weinig koolhydraten, omdat al het zetmeel dat normaal in tarwebloem wordt aangetroffen, wordt weggespoeld tijdens het maken van seitan. Een portie bevat slechts 4 gram koolhydraten.

 4. Omdat tarwekorrels bijna vetvrij zijn, bevat seitan ook heel weinig vet. Een portie bevat slechts 0,5 gram vet.

 5. Houd er rekening mee dat veel in de winkel gekochte seitan-producten extra ingrediënten bevatten om de smaak en textuur van het eindproduct te verbeteren, dus exacte voedingsprofielen zullen variëren.

Het is een bron van eiwitten

 1. Seitan is volledig gemaakt van gluten, het belangrijkste eiwit in tarwe, dus het is een goede eiwitoptie voor vegetariërs en veganisten.

 2. De exacte hoeveelheid eiwit in seitan varieert, afhankelijk van of andere eiwitten zoals soja of peulvruchtmeel tijdens de productie zijn toegevoegd.

 3. Een portie van 3 ounce bevat meestal tussen de 15 en 21 gram eiwit, wat ongeveer overeenkomt met dierlijke eiwitten zoals kip of rundvlees (2, 3, 4).

 4. Hoewel seitan veel eiwitten bevat, bevat het niet voldoende aminozuur lysine om aan de behoeften van uw lichaam te voldoen (5).

 5. Omdat het weinig lysine bevat, een essentieel aminozuur dat mensen uit voedsel moeten halen, wordt seitan niet als een volledig eiwit beschouwd.

 6. Maar veel veganisten en vegetariërs lossen dit probleem gemakkelijk op door lysinerijk voedsel, zoals bonen, te eten om aan hun behoeften te voldoen (6).

Het is gemakkelijk om mee te koken

 1. Gewoon seitan is gemaakt van eenvoudig tarwegluten en water, dus het heeft een relatief neutrale smaak en kan de smaken van sauzen en andere smaakmakers heel goed aan.

 2. Dit maakt het een veelzijdig kookingrediënt dat in bijna elke maaltijd past.

 3. Enkele van de meer populaire manieren om seitan te koken zijn:

 4. De textuur van seitan wordt vaak beschreven als dicht en tandachtig, dus het is een veel overtuigender vleesvervanger dan tofu of tempeh.

 5. Voorverpakte seitan kan een snelle en stevige veganistische eiwitoptie zijn, maar seitan thuis maken is ook een relatief eenvoudig en goedkoop alternatief.

Het is goed voor veganisten met soja-allergieën

 1. Soja wordt volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (7) beschouwd als een van de top 8 van voedselallergenen.

 2. Veel populaire veganistische eiwitopties, zoals tofu, tempeh en verpakte veganistische vleesvervangers, worden echter gemaakt van soja.

 3. Dit kan het voor veganisten met soja-gevoeligheden of allergieën moeilijk maken om geschikte vleesloze producten in de supermarkt te vinden.

 4. Seitan daarentegen is gemaakt van tarwe, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die geen soja kunnen eten.

 5. Hoewel seitan alleen van tarwegluten en water kan worden gemaakt, bevatten veel bereide seitanproducten andere ingrediënten.

 6. Het is belangrijk om de ingrediëntenlijsten op alle seitan-producten te lezen, omdat veel kruiden gekruid zijn met sojasaus om extra smaak toe te voegen.

Het is een sterk verwerkt voedsel

 1. Seitan is misschien voedzaam, maar het is nog steeds een sterk verwerkt voedsel.

 2. Seitan bestaat niet op zichzelf in de natuur. Het kan alleen worden gemaakt door al het zetmeel van gekneed tarwebloemdeeg weg te spoelen of door gepoederde vitale tarwegluten opnieuw te hydrateren met water.

 3. Hoewel seitan technisch gezien een verwerkt voedsel is, bevat het geen calorieën, suiker of vet. Hierdoor draagt ​​het mogelijk niet bij aan zwaarlijvigheid zoals andere ultraverwerkte voedingsmiddelen (8).

 4. Mensen die een dieet consumeren dat rijk is aan geheel voedsel, inclusief fruit, groenten, volle granen, noten, zaden en peulvruchten, kunnen seitan waarschijnlijk zonder veel zorgen in hun dieet opnemen.

 5. Degenen die al veel bewerkte voedingsmiddelen consumeren, kunnen echter overwegen of seitan een goede aanvulling op hun voeding zou zijn.

Bepaalde mensen moeten Seitan vermijden

 1. Omdat seitan wordt gemaakt van tarwemeel, moet het worden vermeden door mensen die geen tarwe of gluten kunnen eten.

 2. Dit omvat mensen met allergieën, gevoeligheden of intoleranties voor tarwe of gluten en vooral mensen met coeliakie, een ernstige auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt door gluten (9).

 3. Omdat seitan in wezen gewoon tarwegluten en water is, kan het consumeren ervan een bijzonder intense reactie veroorzaken bij iedereen die gluten niet kan verdragen.

 4. Er moet ook worden opgemerkt dat voorverpakte seitan veel natrium kan bevatten.

 5. Degenen die de hoeveelheid natrium in hun voeding moeten controleren, moeten de etiketten zorgvuldig lezen of hun eigen seitan thuis maken om hun natriuminname te verminderen.

Het kan slecht zijn voor uw buik

 1. Omdat seitan is gemaakt van pure gluten, bestaat er enige bezorgdheid dat het eten slecht kan zijn voor je darmen.

 2. In een normale, goed functionerende darm is de darmpermeabiliteit strak gereguleerd, zodat alleen kleine voedseldeeltjes in de bloedbaan kunnen passeren (10).

 3. Maar soms kan de darm "lek" worden, waardoor grotere deeltjes erdoorheen kunnen. Dit wordt verhoogde darmpermeabiliteit genoemd en wordt geassocieerd met een hoger risico op voedselgevoeligheden, ontstekingen en auto-immuunziekten (11, 12, 13).

 4. Verschillende reageerbuisstudies hebben aangetoond dat het eten van gluten de darmpermeabiliteit kan verhogen, zelfs bij mensen zonder coeliakie of glutengevoeligheden (14, 15).

 5. Niet alle studies hebben deze resultaten gerepliceerd. Daarom is meer onderzoek nodig om te begrijpen waarom gluten sommige mensen meer kunnen treffen dan anderen (16, 17).

 6. Als het eten van gluten onaangename bijwerkingen veroorzaakt zoals gas, een opgeblazen gevoel, diarree of gewrichtspijn, wilt u het misschien 30 dagen uit uw dieet verwijderen om te zien of uw symptomen verbeteren (18, 19 ).

 7. Ontmoeting met een diëtist of andere erkende voedingsdeskundige kan ook nuttig zijn om de mogelijke link tussen uw dieet en symptomen te begrijpen (20).

De onderste regel

 1. Seitan is een populaire veganistische eiwitbron gemaakt van tarwegluten en water.

 2. Het bevat veel eiwitten en is een goede bron van mineralen zoals selenium en ijzer.

 3. Seitan is een geweldige optie voor veganisten die geen soja kunnen eten, omdat andere populaire veganistische voedingsmiddelen, zoals tofu en tempeh, op soja zijn gebaseerd.

 4. Iedereen die tarwe of gluten niet kan verdragen, met inbegrip van mensen met gevoeligheden, allergieën of coeliakie, moet seitan strikt vermijden om ernstige bijwerkingen te voorkomen.

 5. Het is ook belangrijk op te merken dat seitan een sterk verwerkt voedsel is en veel natrium kan bevatten wanneer het vooraf wordt gemaakt.

 6. Bovendien is er enige bezorgdheid dat gluten kan bijdragen aan "lekkende darm", waardoor het risico op voedselgevoeligheden en auto-immuunziekten toeneemt, maar er is meer onderzoek nodig.

 7. Over het algemeen lijkt seitan voor sommige mensen een goede voedselkeuze te zijn, maar bij anderen onaangename symptomen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407