Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kunnen mensen met diabetes type 2 honing eten?

Kunnen mensen met diabetes type 2 honing eten?

 1. Het glucosegehalte van een persoon verwijst naar de hoeveelheid suiker in zijn bloedbaan. Suiker is de primaire energiebron van het lichaam.

 2. De alvleesklier scheidt insuline, een hormoon, af om de bloedsuikerspiegel op een veilig niveau te houden. Bij een persoon met diabetes kan het lichaam insuline niet correct gebruiken of kan het niet voldoende produceren.

 3. Hoe honing mensen met diabetes beïnvloedt, blijft onduidelijk. Sommige onderzoeken suggereren dat het, met mate, nuttig kan zijn voor mensen met diabetes type 2.

Wat is honing?

 1. Rauwe honing begint als bloemennectar. Nadat bijen de nectar hebben verzameld, valt deze van nature uiteen in eenvoudige suikers, die bijen in honingraten bewaren.

 2. De honingraten laten de nectar verdampen, waardoor een dikke, zoete vloeistof ontstaat. Dit is honing.

 3. Honing is, net als andere soorten suiker, een dichte bron van koolhydraten. De meeste van deze koolhydraten zijn in de vorm van glucose en fructose, wat eenvoudige suikers zijn.

 4. In tegenstelling tot geraffineerde witte suiker bevat honing ook vitamines, mineralen en antioxidanten.

Verwerkt versus rauwe honing

 1. De meeste honing die vandaag beschikbaar is, wordt verwerkt, wat betekent dat de fabrikant deze heeft verwarmd en gefilterd. Dit verwijdert een deel van de voedingswaarde van de honing en mogelijke gezondheidsvoordelen.

 2. Rauwe honing behoudt deze eigenschappen echter. Rauwe, lokale honing kan bijvoorbeeld helpen bij seizoensgebonden allergieën.

 3. Volgens een beoordeling uit 2018 gepubliceerd in Oxidative Medicine and Cellular Longevity, kan het overschakelen van geraffineerde suiker naar honing helpen om de bloedsuikerspiegel laag te houden.

 4. De onderzoekers schrijven dit toe aan de lagere glycemische index (GI) score van honing en het vermogen om ontstekingsmarkers te verminderen en het cholesterolgehalte te verbeteren.

 5. Artsen zullen waarschijnlijk niet aanbevelen om over te stappen op honing als de enige tactiek voor diabetesmanagement. Het vervangt geen medicijnen of gezonde levensstijl.

 6. Baby's jonger dan 1 jaar mogen geen rauwe honing eten. Hierdoor kunnen ze het risico lopen op botulisme, een soort voedselvergiftiging die levensbedreigend kan zijn.

Nutrition

 1. Rauwe honing is, net als witte suiker, een zoetstof die koolhydraten en calorieën bevat.

 2. Een eetlepel honing van ongeveer 21 g heeft ongeveer 64 calorieën, terwijl 21 g kristalsuiker 80 calorieën bevat.

 3. Deze hoeveelheid honing bevat ook:

 4. Het bevat ook enkele B-vitamines.

 5. Suiker bevat bijna geen andere voedingsstoffen.

 6. Een ander groot verschil tussen witte suiker en honing betreft de spijsvertering. Het lichaam breekt honing af met behulp van enzymen die in de honing bestaan, terwijl het verteren van suiker enzymen van het lichaam vereist.

 7. Een extra verschil betreft de GI. Deze index meet de mate waarin een bepaald koolhydraat de bloedsuikerspiegel verhoogt. Voedingsmiddelen met hoge GI-scores verhogen de niveaus vaak snel en aanzienlijk, maar bevatten weinig voedingswaarde.

 8. Volgens een studie gepubliceerd in 2018 heeft honing een GI-score van 58, terwijl de GI-score van suiker 60 is.

Research

 1. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van honing het insulinegehalte kan verhogen en de bloedsuikerspiegel kan verlagen.

Mogelijke hypoglycemische impact

 1. Een klein onderzoek uit 2004 onderzocht de effecten van honing en suiker op de bloedsuikerspiegel.

 2. De onderzoeker ontdekte dat een oplossing met 75 g honing de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels binnen 30 minuten verhoogde bij mensen met en zonder type 2 diabetes. Een equivalente oplossing met dextrose verhoogde de bloedsuikerspiegel iets hoger.

 3. Binnen 2 uur daalden de niveaus en ze vielen lager en bleven lager in de honinggroep, vergeleken met de dextrose-groep.

 4. De onderzoeker suggereerde dat honing het insulineniveau kan verhogen. Dit zou verklaren waarom, hoewel de bloedsuikerspiegel in beide groepen steeg, ze verder daalden in de honinggroep.

Verbeterde metingen van diabetes

 1. In een review gepubliceerd in 2017 werd ook het verband onderzocht tussen honing en bloedglucose bij mensen met diabetes.

 2. De auteurs ontdekten dat honing de volgende effecten had:

Toekomstig therapeutisch effect

 1. In 2012 bleek uit een onderzoek onder 50 mensen met diabetes type 1 dat honing in vergelijking met sucrose minder kans had om de bloedsuikerspiegel te verhogen. Het onderzoeksteam concludeerde dat honing op een dag een rol zou kunnen spelen bij de behandeling van de bètacellen van de alvleesklier, die verantwoordelijk zijn voor de productie van insuline.

 2. In 2018 concludeerde een overzicht van studies dat honing nuttig kan zijn voor de behandeling van diabetes type 2, omdat het een hypoglycemisch effect kan hebben. Met andere woorden, het kan de bloedsuikerspiegel helpen verlagen.

 3. De onderzoekers waarschuwen echter dat het bevestigen van deze effecten en het vaststellen van de gunstige doseringen meer onderzoek bij mensen en langdurig onderzoek zal vereisen.

Effect op langdurige bloedglucosewaarden

 1. Een 8 weken durende studie waarbij 48 mensen in Iran betrokken waren, bleek dat het consumeren van honing het bloedsuikergehalte niet leek te verhogen. Deelnemers die honing aten, verloren ook gewicht en hadden een lager cholesterolgehalte in het bloed.

 2. De onderzoekers testten ook de hemoglobine van de deelnemers. Hemoglobine is een eiwit dat zuurstof naar de lichaamscellen vervoert. Wanneer glucose de cellen binnenkomt, wordt het samengevoegd met hemoglobine.

 3. Door te meten hoeveel hemoglobine wordt gecombineerd met glucose, kan een arts in een hemoglobine A1C-test de gemiddelde bloedglucosewaarden van een persoon in de afgelopen paar maanden schatten.

 4. Een persoon met meer hemoglobine A1C heeft een hoger risico op diabetes en ontvangt waarschijnlijk een slecht bloedglucosebeheer.

 5. De onderzoekers merkten op dat deelnemers aan de honinggroep een toename van hemoglobine A1c hadden, wat duidt op een langdurige stijging van de bloedglucosewaarden. Om deze reden heeft het team "voorzichtige consumptie" van honing aanbevolen bij mensen met diabetes.

Antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen

 1. Andere onderzoeken hebben gesuggereerd dat honing extra voordelen kan hebben omdat het antimicrobiële, antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen bevat.

 2. In een review gepubliceerd in 2017 werd gekeken naar de mogelijke rol van honing bij genezing. De auteurs merkten op dat artsen bij mensen met diabetes type 2 op een dag honing kunnen gebruiken om de bloedsuikerspiegel te verlagen, het risico op complicaties met betrekking tot diabetes en metabole ziekten te verminderen en wonden te genezen.

 3. In 2014 publiceerden onderzoekers in Griekenland soortgelijke bevindingen, waarbij ze opmerkten dat honing zou kunnen helpen bij het bestrijden van de ontstekingsprocessen die optreden bij diabetes, atherosclerose en cardiovasculaire aandoeningen, die allemaal kenmerken zijn van het metabool syndroom.

Aanvulling op diabetesmedicatie

 1. Auteurs van een ander onderzoek uit 2014 meldden dat het combineren van diabetesmedicatie met honing nuttig zou kunnen zijn, en ze vroegen om verder onderzoek om hun bevindingen te bevestigen.

 2. Hier vindt u enkele tips over natuurlijke manieren om de insulinegevoeligheid te verbeteren.

Suiker vervangen door honing voor diabetes

 1. Honing kan een gezond alternatief zijn voor geraffineerde suikers, zoals witte suiker, turbinado, rietsuiker en poedersuiker.

 2. Mensen moeten het echter met mate gebruiken. Ook kan het de bloedsuikerspiegel doen stijgen, vooral wanneer een persoon naast een andere vorm van suiker ook honing gebruikt.

 3. Sommige fabrikanten produceren honing die niet zuiver is en mogelijk toegevoegde suikers of siropen bevat.

 4. Het is ook belangrijk op te merken dat rauwe honing een toxine kan bevatten dat botulisme kan veroorzaken of anders gevaarlijk kan zijn voor zuigelingen jonger dan 1 jaar.

 5. Terwijl honing voedingsstoffen levert, zijn andere voedingsmiddelen, zoals vers fruit en groenten, betere bronnen hiervan, en ze bieden ook meer vezels en water, waardoor een stijging van de bloedsuikerspiegel wordt geminimaliseerd.

 6. Mensen met diabetes moeten zo min mogelijk zoetstoffen consumeren, omdat frequente pieken in de bloedsuikerspiegel diabetes sneller kunnen laten verlopen.

 7. Voor degenen die rauwe honing willen proberen, kunnen verschillende producten online worden gekocht.

 8. Klik hier voor meer informatie over welke zoetstoffen geschikt zijn voor mensen met diabetes.

Wat zijn koolhydraten?

 1. Koolhydraten worden tijdens de spijsvertering afgebroken tot suiker en voorzien het lichaam van de meeste energie.

Hoeveel koolhydraten mag een persoon met diabetes eten?

 1. Het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases beveelt aan dat koolhydraten 45-65 procent uitmaken van de aanbevolen dagelijkse calorie-inname van een persoon.

 2. Volgens de Food and Nutrition Board van het Institute of Medicine heeft de medische gemeenschap geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koolhydraten, vetten en eiwitten vastgesteld voor mensen met diabetes. De juiste bedragen zijn afhankelijk van het individu.

 3. Het bepalen van het aantal koolhydraten dat moet worden verbruikt, omvat veel overwegingen, waaronder:

 4. Een persoon met diabetes moet met zijn gezondheidsteam samenwerken om het juiste bedrag voor hem te vinden.

 5. Als een persoon eenmaal weet hoeveel koolhydraten hij elke dag zou moeten eten, kunnen hij de voedselkeuze en portiegroottes dienovereenkomstig aanpassen.

 6. Het is ook belangrijk op te merken dat het type en de hoeveelheid koolhydraten de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg kunnen helpen bij het bepalen van de individuele koolhydratenbehoefte.

 7. Vezelinname is cruciaal voor het beheer van bloedsuikerpieken na de maaltijd. Elke maaltijd moet veel vezels bevatten.

 8. De dagelijkse aanbevolen vezelinname is:

 9. Als een persoon drie maaltijden per dag eet, moet deze in het algemeen 8,5-11,2 g vezels bevatten om aan de dagelijkse vezelbehoeften te voldoen en de bloedsuikerspiegel te helpen beheersen.

 10. Het grootste deel van de koolhydraatinname van een persoon moet bestaan ​​uit gezonde, onbewerkte, vezelrijke koolhydraten. Deze zitten in volle granen, zoals gerst, en in volkorenbrood, peulvruchten, erwten, hele haver en hele groenten en fruit.

Outlook

 1. Honing kan veel gezondheidsvoordelen hebben. In vergelijking met andere vormen van suiker kan het hogere niveaus van insuline en lagere niveaus van bloedsuiker bevorderen.

 2. Er is echter meer onderzoek nodig om te bevestigen dat het een veilig alternatief is voor mensen met diabetes.

 3. Het is het beste om andere suikers te vervangen door honing, in plaats van honing te gebruiken als extra zoetstof. Consumeer het met mate, en als het de bloedsuikerspiegel aanzienlijk verhoogt, stop dan met het gebruik.

 4. Mensen met diabetes moeten een arts raadplegen voordat ze meer honing aan hun dieet toevoegen.

 1. Beveelt u mensen met diabetes honing aan, of moeten ze dit vermijden?

:

 1. Vallianou, N. G., et al. (2014). Honing en zijn ontstekingsremmende, antibacteriële en antioxiderende eigenschappen [!Abstract

 2. Ik raad iedereen aan om zo min mogelijk zoetstoffen te consumeren, of het nu gaat om natuurlijke of bewerkte suikers.

 3. Hoe vaker het gehemelte wordt blootgesteld aan zoete smaken, hoe meer het gehemelte zoetheid verlangt, dus ben ik een fan van het eten van minder gezoet voedsel, in het algemeen.

 4. Dat gezegd hebbende, als een persoon voedingsmiddelen zoet, kan rauwe, ongepasteuriseerde honing een geweldige vervanging zijn voor geraffineerde suikers, en het heeft potentiële voordelen.

 5. Ik raad ook stevia en erythritol aan als incidentele zoetstoffen die mensen met diabetes helpen hun koolhydraatinname en bloedsuikerspiegel te beheersen.

 6. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op vr 22 maart 2019. Bezoek onze Diabetes Type 2 categoriepagina voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Diabetes te ontvangen Type 2.Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 7. Abdulrhman, M., et al. (2012). Effecten van honing, sucrose en glucose op bloedglucose en C-peptide bij patiënten met diabetes mellitus type 1 [!Samenvatting

 8. Al-Waili, N. S. (2004). Natuurlijke honing verlaagt plasmaglucose, C-reactief proteïne, homocysteïne en bloedlipiden bij gezonde, diabetische en hyperlipidemische patiënten: vergelijking met dextrose en sucrose [!Samenvatting

 9. Bahrami, M., et al. (2009). Effecten van natuurlijke honingconsumptie bij diabetespatiënten: een 8 weken durende gerandomiseerde klinische proef [!Abstract

 10. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 11. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407