Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Lychee: antioxidant krachtpatser of gevaarlijk voor kinderen?

Laatste gedachten over hoeveel gram suiker u per dag zou moeten consumeren

 1. Met zijn unieke uiterlijk, unieke smaak en ongelooflijk voedingsprofiel, onderscheidt lychee zich naast andere tropische vruchten zoals drakenfruit, mangosteen en tamarindefruit als een echt ingrediënt van supersterren. Het zit niet alleen boordevol antioxidanten en micronutriënten, maar het is ook rijk aan verschillende krachtige hoofdbestanddelen die wonderen kunnen verrichten als het gaat om je gezondheid.

 2. Dus wat is een lychee precies, waar kunt u het vinden en waarom zou u overwegen het aan uw dieet toe te voegen? Laten we dat van dichterbij bekijken.

Wat is een Lychee?

 1. Lychee, ook bekend als lichi of litchi, is een tropische boom die tot de soapberry-familie behoort. Het is verwant met andere planten, zoals rambutan, ackee, longan en guarana. De lychee-boom kan overal tussen de 50-90 voet lang worden en produceert klein, vlezig fruit met een ruwe roze buitenkant, wit vlees en een donker zaad.

 2. Hoewel het fruit inheems is in China, kan het nu over de hele wereld worden gevonden in verse en ingeblikte vorm. Het wordt overal in gebruikt, van hoofdgerechten tot desserts, drankjes en hapjes.

 3. Naast zijn veelzijdigheid en uitgesproken parfumachtige smaak zit deze tropische vrucht ook boordevol antioxidanten, vitaminen en mineralen, waardoor het een geweldige aanvulling is op een gezond, goed afgerond dieet .

Lychee Nutrition Facts

 1. Lychee is zeer voedzaam en propt een goede hoeveelheid vezels en vitamine C in elke portie - evenals andere micronutriënten, zoals koper, vitamine B6 en kalium.

 2. Eén kop (ongeveer 190 gram) rauw lychee-fruit bevat ongeveer:

 3. Naast de hierboven genoemde voedingsstoffen bevat lychee ook een kleine hoeveelheid ijzer, selenium, zink en calcium.

Top 7 Lychee-voordelen

 1. Lychee is zeer voedzaam en propt een goede hoeveelheid vezels en vitamine C in elke portie - evenals andere micronutriënten, zoals koper, vitamine B6 en kalium.

 2. Eén kop (ongeveer 190 gram) rauw lychee-fruit bevat ongeveer:

 3. Naast de hierboven genoemde voedingsstoffen bevat lychee ook een kleine hoeveelheid ijzer, selenium, zink en calcium.

1. Verbetert de immuunfunctie

 1. Lychee zit boordevol vitamine C, een belangrijke in water oplosbare vitamine die ook fungeert als antioxidant om schade door vrije radicalen te bestrijden en de gezondheid van het immuunsysteem te optimaliseren. Om deze reden is het voldoende belangrijk om voldoende vitamine C in uw dieet te krijgen als het gaat om het afweren van infecties en het bevorderen van de algehele gezondheid tijdens ziekte.

 2. Vitamine C werkt door het immuunsysteem te beschermen, de ernst van allergische reacties te verminderen en ziekten en infecties te bestrijden. Interessant genoeg ontdekte een studie uit 2006, gepubliceerd in de Annals of Nutrition Metabolism, dat het voldoen aan de dagelijks aanbevolen inname van vitamine C effectief was bij het verminderen van symptomen en het verkorten van de duur van bepaalde luchtweginfecties, zoals verkoudheid.

2. Boordevol antioxidanten

 1. Lychee is een geweldige bron van antioxidanten, flavonoïden en anthocyanen, waaronder variëteiten zoals galluszuur, chrysanthemin, antirrhinin en oenin. Het is ook rijk aan ascorbinezuur en levert 226 procent van de vitamine C die je de hele dag nodig hebt in een portie van één kopje.

 2. Antioxidanten zijn belangrijke verbindingen die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het voorkomen van oxidatieve schade aan de cellen. Bovendien toont onderzoek aan dat antioxidanten ook de gezondheid op de lange termijn kunnen ondersteunen en kunnen helpen bij het voorkomen van chronische aandoeningen, zoals kanker, diabetes en hartaandoeningen.

 1. Acute ontsteking is een essentieel onderdeel van het immuunproces dat is ontworpen om het lichaam tegen vreemde indringers te beschermen en het risico op ziekte en infectie te verminderen. Men denkt echter dat het aanhouden van hoge ontstekingsniveaus op de lange termijn bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van chronische ziekten, waaronder ernstige aandoeningen en auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, inflammatoire darmaandoeningen en het lekkende darmsyndroom.

 2. Studies tonen aan dat lychee kan helpen ontstekingen te beheersen om de algehele gezondheid te ondersteunen. Volgens een in vitro studie gepubliceerd in het tijdschrift PLoS One, was een flavonol-rijk extract van lychee-fruit effectief bij het onderdrukken van de expressie van bepaalde genen die betrokken zijn bij het ontstekingsproces. Deze vrucht bevat ook veel antioxidanten, dit zijn stoffen die kunnen helpen ontstekingen te verminderen en de opbouw van vrije radicalen in het lichaam te voorkomen.

4. Ondersteunt bloedsuikerspiegel

 1. Onderzoek suggereert dat het toevoegen van lychee aan uw dieet de bloedsuikerspiegel kan helpen helpen om op de lange termijn de normale bloedsuikerspiegel te handhaven. Dit komt omdat het ook een geweldige bron van vezels is, met 2,5 gram in een portie van één kopje. Vezel kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren door de opname van suiker in de bloedbaan te vertragen om cellen van langdurige energie te voorzien.

 2. Een dierstudie uitgevoerd door de Nationale Cheng Kung Universiteit in Taiwan meldde ook dat lychee-extract kon helpen de insulineresistentie bij muizen te verlagen om een ​​gezonde bloedsuikerspiegel te ondersteunen. Insulineresistentie kan het vermogen van het lichaam verminderen om insuline te gebruiken, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het transport van suiker uit het bloed naar de weefsels. Dit kan na verloop van tijd leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel. Het bestrijden van insulineresistentie door het consumeren van vezels kan het vermogen van uw lichaam verbeteren om insuline efficiënt te gebruiken om de bloedsuikerspiegel te beheersen.

5. Verhoogt de hersenfunctie

 1. Hoewel huidig ​​onderzoek meestal beperkt is tot dierstudies, suggereert enig bewijs dat lychee de hersenfunctie kan verbeteren en de cellen tegen letsel kan beschermen. Eén diermodel uit China toonde bijvoorbeeld aan dat bepaalde verbindingen in de zaden van de vrucht de cognitieve functie konden verbeteren en letsel aan de neuronen bij ratten met de ziekte van Alzheimer konden voorkomen. Evenzo toonde een andere studie aan dat lychee-zaadextract neuroprotectieve effecten vertoonde bij ratten met een verminderde cognitieve functie.

6. Bevat antivirale eigenschappen

 1. Naast de antioxiderende, ontstekingsremmende effecten van deze tropische vrucht, blijkt uit enig onderzoek dat het ook krachtige antivirale eigenschappen kan hebben. Eén in vitro-studie gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Vision toonde zelfs aan dat lychee-bloemenextract effectief was in het blokkeren van de groei en verspreiding van het herpes simplex-virus in hoornvliescellen.

7. Kan kankercellen bestrijden

 1. Sommige in vitro-onderzoeken hebben aangetoond dat lychee grote voordelen kan bieden als het gaat om kankerpreventie. Volgens een beoordeling in 2017 gepubliceerd in Nutrients, bevatten de pulp, schil en zaad van het lychee-fruit allemaal krachtige verbindingen die de tumorvorming kunnen remmen en de groei van kankercellen blokkeren.

 2. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze studies kijken naar de effecten van sterk geconcentreerde verbindingen die in lychee worden gevonden wanneer ze in een laboratorium aan geïsoleerde kankercellen worden toegediend. Aanvullend onderzoek is nodig om te evalueren hoe dit fruit de groei van kanker bij mensen kan beïnvloeden wanneer het wordt geconsumeerd als onderdeel van een gezond dieet.

Lychee gebruikt in de traditionele geneeskunde

 1. Lychee wordt veel gebruikt in traditionele vormen van geneeskunde dankzij het rijke voedingsprofiel en het indrukwekkende gehalte aan antioxidanten.

 2. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde wordt aangenomen dat de vrucht verwarmende eigenschappen heeft. Het kan helpen het bloed te voeden, het spijsverteringsstelsel te versterken, de eetlust te vergroten en de milt gezond te houden. Vanwege de verwarmende eigenschappen wordt echter geadviseerd om het lychee-verbruik met mate te houden om het risico op schadelijke effecten op de gezondheid te verminderen.

 3. Ondertussen worden lychees op een Ayurvedisch dieet gebruikt om de spijsvertering te verbeteren, het voortplantingssysteem te ondersteunen en de regelmaat te bevorderen. Er wordt ook gedacht dat ze ontstekingen verminderen en helpen bij het natuurlijk behandelen van problemen zoals zenuwpijn.

Lychee versus Rambutan versus Mangosteen

 1. De lychee, rambutan en mangosteen zijn drie van de meest exotische en interessante vruchten die in de schappen van supermarkten liggen. Elk is favoriet vanwege zijn unieke smaak, textuur en uitstraling. Er zijn echter verschillende verschillen die deze drie vruchten onderscheiden.

 2. Ramboetan, ook wel mamon chino genoemd, is een soort tropisch fruit afkomstig uit Indonesië dat nauw verwant is aan het lychee. De naam komt van het Maleis-Indonesische woord voor "haar" vanwege de levendige, haarachtige stekels die de schil van de vrucht bedekken. Er zijn veel verschillende cultivars van het fruit beschikbaar, waarvan de meeste voornamelijk in tropische regio's van Azië worden geteeld. Het bevat een goede hoeveelheid verschillende belangrijke voedingsstoffen, waaronder mangaan, niacine en vitamine C, maar in lagere concentraties dan het lychee-fruit.

 3. De mangosteen is een vrucht die vooral groeit in tropische gebieden zoals Zuidoost-Azië, India en Puerto Rico. Er wordt aangenomen dat het afkomstig is van een groep eilanden in de Maleisische archipel. Deze vrucht heeft een diep paarse schil en verschillende zoete, sappige blaasjes erin. Net als de lychee bevat het een grote hoeveelheid vezels per kopje, plus een bescheiden hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine C en magnesium.

Waar te vinden en hoe Lychee te gebruiken

 1. Vraagt ​​u zich af waar u lychee kunt kopen en hoe u het kunt toevoegen aan uw dagelijkse routine? Lychees zijn vers te vinden op veel Aziatische specialiteitenmarkten of in ingeblikte vorm bij de meeste grote supermarkten. Zoek medio juni tot medio juli naar verse lychees, wanneer dit heerlijke fruit piekrijp wordt.

 2. De lychee-smaak wordt vaak beschreven als geurig en mild zoet met een beetje scherpheid. Dit maakt het goed geschikt voor een aantal verschillende gerechten. De eenvoudigste manier om van lychee te genieten, is door het fruit te schillen, de lychee-noot uit het midden te verwijderen en te genieten van het verse fruit zoals het is. Je kunt het fruit ook gebruiken om een ​​levendige salade af te maken, een smakelijke jam te maken of een zoet en hartig hoofdgerecht in evenwicht te brengen. Je kunt ook proberen ingeblikt fruit of lychee-sap te gebruiken om desserts, smoothies en andere dranken te bereiden.

Lychee Recepten

 1. Op zoek naar een paar nieuwe manieren om lychee te eten en te profiteren van de vele gezondheidsbevorderende eigenschappen? Zoek niet verder! Hier zijn een paar heerlijke en voedzame manieren om van deze smaakvolle vrucht te genieten:

Geschiedenis / feiten

 1. De teelt van de lychee-fruitboom kan worden teruggevoerd tot Zuid-China, Maleisië en Vietnam rond het jaar 1059 AD. Echter, schriftelijke gegevens die naar de fruitdatum verwijzen, zelfs verder terug, helemaal tot ongeveer 2000 voor Christus

 2. Historisch gezien werd lychee beschouwd als een delicatesse in het Chinese keizerlijke hof en was er zo'n grote vraag naar dat er een speciale hogesnelheidskoeriersdienst werd gezegd die specifiek was aangewezen voor het bezorgen van verse lychee van de Chinese provincie Guangdong.

 3. Tegenwoordig wordt het veel in Azië verbouwd in landen als China, Vietnam, India en Thailand. Vanwege de groeiende populariteit is het echter ook te vinden in andere gebieden, zoals Australië, Zuid-Afrika, Brazilië en de Verenigde Staten. Het is ook overal verkrijgbaar in veel supermarkten en speciaalzaken. Het kan het hele jaar door vers, ingeblikt of zelfs gedroogd worden gevonden.

Voorzorgsmaatregelen

 1. Studies hebben aangetoond dat het consumeren van grote hoeveelheden onrijp lychee-fruit op een lege maag bij kinderen een aandoening kan veroorzaken die hypoglycemische encefalopathie wordt genoemd, waarschijnlijk vanwege de aanwezigheid van een stof die methyleencyclopropylazijnzuur wordt genoemd in de zaden van de vrucht. Om deze reden wordt het meestal aanbevolen voor kinderen om de consumptie van lychee met mate te houden en na een avondmaaltijd te eten om een ​​te lage bloedsuikerspiegel te voorkomen die kan bijdragen aan de symptomen.

 2. Houd er rekening mee dat lychee ook een relatief suikerrijke vrucht is en een goede hoeveelheid calorieën per portie bevat. Bovendien kan fruit op siroop nog meer suiker bevatten, dus het is belangrijk om de inname onder controle te houden om nadelige gezondheidseffecten zoals gewichtstoename en hoge bloedsuiker te voorkomen.

 3. Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen ook allergisch zijn voor lychee, vooral als ze ook allergisch zijn voor latex, wat voedselallergiesymptomen zoals netelroos, jeuk, roodheid en zwelling kan veroorzaken. Als deze of andere symptomen optreden na het eten van lychees, stop dan met consumeren en raadpleeg uw arts.

Laatste gedachten

 1. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407