Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Negen manieren waarop bewerkte voedingsmiddelen mensen schaden

Negen manieren waarop bewerkte voedingsmiddelen mensen schaden

 1. Hoe weten we dat?

 2. Elke keer dat een bevolking een westers dieet met veel bewerkte voedingsmiddelen aanneemt, worden ze ziek.

 3. Het gebeurt binnen een paar jaar. Hun genen veranderen niet, hun voedsel wel.

Echt versus verwerkt voedsel

 1. Het woord "verwerkt" veroorzaakt vaak enige verwarring, dus laat me duidelijk maken wat ik bedoel.

 2. Uiteraard worden de meeste voedingsmiddelen die we eten op een bepaalde manier verwerkt. Appels worden uit bomen gesneden, gemalen rundvlees wordt in een machine gemalen en boter is room die van de melk is gescheiden en gekarnd.

 3. Maar er is een verschil tussen mechanische en chemische verwerking.

 4. Als het een voedingsmiddel met één ingrediënt is zonder toegevoegde chemicaliën, maakt het niet uit of het is gemalen of in een pot is gedaan. Het is nog steeds echt eten.

 5. Maar voedingsmiddelen die chemisch zijn verwerkt en uitsluitend zijn gemaakt van geraffineerde ingrediënten en kunstmatige stoffen, zijn algemeen bekend als verwerkt voedsel.

 6. Hier zijn 9 manieren waarop bewerkte voedingsmiddelen slecht zijn voor uw gezondheid.

1. Hoog in suiker en high-fructose glucosestroop

 1. Verwerkt voedsel wordt meestal geladen met toegevoegde suiker ... of de kwaadaardige tweeling, High Fructose Corn Syrup.

 2. Het is bekend dat suiker, wanneer het teveel wordt geconsumeerd, ernstig schadelijk is.

 3. Zoals we allemaal weten, is suiker "lege" calorieën - het heeft geen essentiële voedingsstoffen, maar een grote hoeveelheid energie.

 4. Maar lege calorieën zijn echt slechts het topje van de ijsberg als het gaat om de schadelijke effecten van suiker ...

 5. Veel studies tonen aan dat suiker verwoestende effecten op de stofwisseling kan hebben die veel verder gaan dan het caloriegehalte (1).

 6. Het kan leiden tot insulineresistentie, hoge triglyceriden, verhoogde niveaus van het schadelijke cholesterol en verhoogde vetophopingen in de lever en buikholte (2, 3).

 7. Het is niet verrassend dat suikerconsumptie sterk wordt geassocieerd met enkele van 's werelds toonaangevende moordenaars ... waaronder hartaandoeningen, diabetes, obesitas en kanker (4, 5, 6, 7, 8).

 8. De meeste mensen stoppen geen enorme hoeveelheden suiker in hun koffie of bovenop hun ontbijtgranen, ze halen het uit bewerkte voedingsmiddelen en met suiker gezoete dranken.

 9. Kortom: Verwerkt voedsel en dranken zijn de grootste bronnen van toegevoegde suiker (en HFCS) in het dieet. Suiker is erg ongezond en kan bij overmatige consumptie ernstige nadelige effecten hebben op de stofwisseling.

2. Ontworpen voor overconsumptie

 1. We willen allemaal goed eten. Dat is gewoon de menselijke natuur.

 2. Evolutie gaf ons smaakpapillen die verondersteld worden ons te helpen navigeren door de natuurlijke voedselomgeving.

 3. Onze eetlust wordt aangetrokken door voedingsmiddelen die zoet, zout en vet zijn, omdat we weten dat dergelijke voedingsmiddelen energie en voedingsstoffen bevatten die we nodig hebben om te overleven.

 4. Als een voedselfabrikant wil slagen en mensen zover krijgt dat ze hun product kopen, moet het natuurlijk goed smaken.

 5. Maar vandaag is de concurrentie hevig. Er zijn veel verschillende voedselproducenten die allemaal met elkaar concurreren.

 6. Om deze reden worden er enorme middelen uitgegeven om voedsel zo wenselijk mogelijk te maken.

 7. Veel bewerkte voedingsmiddelen zijn ontworpen om zo ongelooflijk "lonend" te zijn voor de hersenen, dat ze alles overweldigen wat we in de natuur misschien zijn tegengekomen.

 8. We hebben ingewikkelde mechanismen in ons lichaam en hersenen die verondersteld worden de energiebalans te reguleren (hoeveel we eten en hoeveel we verbranden) die tot voor kort in de evolutionaire geschiedenis hebben gewerkt om ons te houden met een gezond gewicht.

 9. Er is behoorlijk wat bewijs dat de beloningswaarde van voedingsmiddelen het aangeboren afweermechanisme kan omzeilen en ons ertoe kan brengen veel meer te eten dan we nodig hebben, zo veel dat het onze gezondheid in gevaar brengt ( 9, 10).

 10. Dit wordt ook wel de 'voedselbeloningshypothese van obesitas' genoemd!

 11. De waarheid is dat bewerkte voedingsmiddelen onze hersenen zo ongelooflijk belonen dat ze onze gedachten en ons gedrag beïnvloeden, waardoor we steeds meer eten totdat we uiteindelijk ziek worden.

 12. Goed eten is goed, maar voedingsmiddelen die zijn ontworpen om hyper lonend te zijn, effectief onze aangeboren remmen tegen overconsumptie te kortsluiten, zijn NIET goed.

 13. Kortom: Voedselfabrikanten besteden enorme hoeveelheden middelen om hun voedsel zo "lonend" mogelijk te maken voor de hersenen, wat leidt tot overconsumptie.

3. Bevatten kunstmatige ingrediënten

 1. Als u naar het ingrediëntenetiket kijkt voor een verwerkt, verpakt voedsel, is de kans groot dat u geen idee heeft wat sommige ingrediënten zijn.

 2. Dat komt omdat veel van de ingrediënten daarin geen echt voedsel zijn ... het zijn kunstmatige chemicaliën die voor verschillende doeleinden worden toegevoegd.

 3. Dit is een voorbeeld van een bewerkte voeding, een Atkins Advantage-reep, die eigenlijk op de markt wordt gebracht als een koolhydraatarme gezondheidsvoeding.

 4. Ik weet niet wat dit is, maar het is zeker geen eten.

 5. Sterk bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak:

 6. Houd er rekening mee dat bewerkte voedingsmiddelen tientallen extra chemicaliën kunnen bevatten die zelfs niet op het etiket worden vermeld.

 7. "Kunstmatige smaak" is bijvoorbeeld een melange. Fabrikanten hoeven niet precies te onthullen wat het betekent en het is meestal een combinatie van chemicaliën.

 8. Om deze reden, als u "kunstmatige smaak" op een ingrediëntenlijst ziet, kan dit betekenen dat er 10 of meer extra chemicaliën zijn gemengd om een ​​specifieke smaak te geven.

 9. Natuurlijk zijn de meeste van deze chemicaliën naar verluidt getest op veiligheid. Maar aangezien de regelgevende autoriteiten nog steeds denken dat suiker en plantaardige oliën veilig zijn, neem ik persoonlijk hun "stempel van goedkeuring" met een korreltje zout.

 10. Kortom: De meeste sterk bewerkte voedingsmiddelen zitten vol met kunstmatige chemicaliën, waaronder smaakstoffen, textuurstoffen, kleurstoffen en conserveermiddelen.

4. Mensen kunnen verslaafd raken aan junkfood

 1. De "hyperbelonende" aard van bewerkte voedingsmiddelen kan ernstige gevolgen hebben voor sommige mensen.

 2. Sommige mensen kunnen letterlijk verslaafd raken aan dit spul en de controle over hun consumptie volledig verliezen.

 3. Hoewel voedselverslaving iets is dat de meeste mensen niet weten, ben ik er persoonlijk van overtuigd dat het tegenwoordig een enorm probleem is in de samenleving.

 4. Het is de belangrijkste reden waarom sommige mensen gewoon niet kunnen stoppen met het eten van dit voedsel, ongeacht hoe hard ze het ook proberen.

 5. Ze hebben hun biochemie in de hersenen gekaapt door de intense dopamine-afgifte die in de hersenen optreedt wanneer ze dit voedsel eten (11).

 6. Dit wordt in feite door veel onderzoeken ondersteund. Suiker en zeer lonende junkfood activeren dezelfde gebieden in de hersenen als drugs voor misbruik zoals cocaïne (12).

 7. Conclusie: voor veel mensen kan junkfood de biochemie van de hersenen kapen, wat leidt tot regelrechte verslaving en ervoor zorgt dat ze de controle over hun consumptie verliezen.

5. Vaak rijk aan geraffineerde koolhydraten

 1. Er is veel controverse over koolhydraten in het dieet.

 2. Sommige mensen denken dat het grootste deel van onze energie-inname uit koolhydraten moet komen, terwijl anderen denken dat ze moeten worden vermeden zoals de pest.

 3. Maar één ding waar bijna iedereen het over eens is, is dat koolhydraten uit hele voedingsmiddelen veel beter zijn dan geraffineerde koolhydraten.

 4. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel koolhydraten, maar het is meestal de verfijnde variëteit.

 5. Een van de grootste problemen is dat geraffineerde, "eenvoudige" koolhydraten snel worden afgebroken in het spijsverteringskanaal, wat leidt tot snelle pieken in de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels.

 6. Dit kan een paar uur later leiden tot het verlangen naar koolhydraten wanneer de bloedsuikerspiegel weer daalt. Dit fenomeen wordt ook wel de "bloedsuikerachtbaan" genoemd, waar veel mensen die een koolhydraatrijk dieet op volgen, mee te maken kunnen hebben.

 7. Het is niet verrassend dat het eten van veel geraffineerde koolhydraten gepaard gaat met negatieve gezondheidseffecten en veel chronische ziekten (13, 14, 15).

 8. Laat u niet misleiden door etiketten zoals "volle granen" die vaak op bewerkte voedselpakketten, inclusief ontbijtgranen worden geplakt.

 9. Dit zijn meestal volle granen die tot zeer fijne bloem zijn verpulverd en even schadelijk zijn als hun verfijnde tegenhangers.

 10. Als u koolhydraten gaat eten, haal ze dan uit hele, enkelvoudige ingrediënten, niet uit bewerkte junkfood.

 11. Kortom: De koolhydraten die u in bewerkte voedingsmiddelen vindt, zijn meestal geraffineerde, "eenvoudige" koolhydraten. Deze leiden tot snelle pieken in de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels en veroorzaken negatieve gezondheidseffecten.

6. Weinig voedingsstoffen

 1. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten extreem weinig essentiële voedingsstoffen in vergelijking met onbewerkte voedingsmiddelen.

 2. In sommige gevallen worden synthetische vitamines en mineralen aan het voedsel toegevoegd om te compenseren voor wat tijdens de verwerking is verloren gegaan.

 3. Synthetische voedingsstoffen zijn echter GEEN goede vervanging voor de voedingsstoffen in hele voedingsmiddelen.

 4. Laten we ook niet vergeten dat echt voedsel veel meer bevat dan alleen de standaard vitamines en mineralen die we allemaal kennen.

 5. Echt voedsel ... zoals planten en dieren, bevat duizenden andere sporenstoffen die de wetenschap net begint te bevatten.

 6. Misschien zullen we ooit een chemisch mengsel uitvinden dat al deze voedingsstoffen kan vervangen, maar totdat dat gebeurt ... is de enige manier om ze in uw dieet te krijgen, onbewerkte voedingsmiddelen te eten.

 7. Hoe meer u van bewerkte voedingsmiddelen eet, hoe minder vitamines, mineralen, antioxidanten en verschillende sporenstoffen u krijgt.

 8. Kortom: Er zijn veel voedingsstoffen in hele voedingsmiddelen die niet worden gevonden in bewerkte voedingsmiddelen. Hoe meer bewerkte voedingsmiddelen je eet, hoe minder je van deze voedingsstoffen krijgt.

7. Vezelarm

 1. Vezel, vooral oplosbare, fermenteerbare vezel, heeft verschillende voordelen.

 2. Een van de belangrijkste is dat het als een prebioticum functioneert en de vriendelijke bacteriën in de darm voedt (16, 17).

 3. Er zijn ook aanwijzingen dat vezels de opname van koolhydraten kunnen vertragen en ons kunnen helpen ons tevredener te voelen met minder calorieën (18, 19).

 4. Oplosbare vezels kunnen ook helpen veel gevallen van constipatie te behandelen, wat tegenwoordig een veel voorkomend probleem is (20).

 5. De vezel die van nature in voedingsmiddelen voorkomt, gaat vaak verloren tijdens de verwerking of wordt opzettelijk verwijderd. Daarom zijn de meeste bewerkte voedingsmiddelen erg vezelarm.

 6. Kortom: Oplosbare, fermenteerbare vezel heeft verschillende belangrijke gezondheidsvoordelen, maar de meeste bewerkte voedingsmiddelen bevatten weinig vezels omdat deze verloren gaan of opzettelijk worden verwijderd tijdens de verwerking.

8. Vereis minder tijd en energie om te verteren

 1. Voedselfabrikanten willen dat hun verwerkte voedingsmiddelen lang houdbaar zijn.

 2. Ze willen ook dat elke batch van het product een vergelijkbare consistentie heeft en ze willen dat hun voedsel gemakkelijk wordt geconsumeerd.

 3. Gezien de manier waarop voedingsmiddelen worden verwerkt, zijn ze vaak heel gemakkelijk te kauwen en door te slikken. Soms is het bijna alsof ze in je mond smelten.

 4. De meeste vezels zijn verwijderd en de ingrediënten zijn verfijnde, geïsoleerde voedingsstoffen die niet lijken op het hele voedsel waar ze vandaan kwamen.

 5. Een gevolg hiervan is dat er minder energie nodig is om verwerkt voedsel te eten en te verteren.

 6. We kunnen er meer van eten in een kortere tijd (meer calorieën in) en we verbranden ook minder energie (minder calorieën uit) om ze te verteren dan als we ze onverwerkt zouden zijn, hele voedingsmiddelen .

 7. Een onderzoek bij 17 gezonde mannen en vrouwen vergeleek het verschil in energieverbruik na consumptie van een bewerkte versus een hele maaltijd op basis van voedingsmiddelen (21).

 8. Ze aten een sandwich, ofwel met meergranenbrood en cheddarkaas (hele voedingsmiddelen) of met witbrood en bewerkte kaas (bewerkte voedingsmiddelen). [! 105659 => 1140 = 10!

 9. Het thermische effect van voedsel (TEF) is een maat voor hoeveel verschillende voedingsmiddelen het energieverbruik na het eten stimuleren. Het komt neer op ongeveer 10% van het totale energieverbruik (metabolisme) bij de gemiddelde persoon.

 10. Volgens deze studie zullen mensen die bewerkt voedsel eten hun TEF halveren, waardoor de hoeveelheid calorieën die ze gedurende de dag verbranden effectief wordt verminderd.

 11. Kortom: We verbranden slechts half zoveel calorieën bij het verteren en metaboliseren van bewerkte voedingsmiddelen in vergelijking met hele voedingsmiddelen.

9. Vaak hoog in transvetten

 1. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel ongezonde vetten.

 2. Ze bevatten meestal goedkope vetten, geraffineerde zaad- en plantaardige oliën (zoals sojaolie) die vaak worden gehydrogeneerd ... waardoor ze transvetten worden.

 3. Plantaardige oliën zijn extreem ongezond en de meeste mensen eten er al veel te veel van.

 4. Deze vetten bevatten overmatige hoeveelheden Omega-6-vetzuren, die oxidatie en ontsteking in het lichaam kunnen veroorzaken (22, 23).

 5. Verschillende onderzoeken tonen aan dat wanneer mensen meer van deze oliën eten, ze een aanzienlijk verhoogd risico op hartaandoeningen hebben, wat tegenwoordig de meest voorkomende doodsoorzaak is in de westerse landen (24, 25, 26 ).

 6. Als de vetten gehydrogeneerd zijn, worden ze nog erger. Gehydrogeneerde (trans) vetten behoren tot de smerigste, ongezondste stoffen die je in je lichaam kunt brengen (27).

 7. De beste manier om zaadolie en transvetten te vermijden, is om bewerkte voedingsmiddelen te vermijden. Eet in plaats daarvan echte vetten zoals kokosolie en olijfolie.

Takeaway

 1. Wanneer we echt voedsel zoals vis, vlees, fruit en groenten vervangen door verwerkt junkfood, vergroten we ons risico op ziekte en slechte gezondheid.

 2. Echt eten is de sleutel tot een goede gezondheid, bewerkt voedsel niet. Periode.

 3. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 4. Er zijn geen referenties vermeld voor dit artikel.

 5. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 6. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407