Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Oxalaat (oxaalzuur): goed of slecht?

De onderste regel

 1. Bladgroenten en ander plantaardig voedsel zijn erg populair bij gezondheidsbewuste mensen.

 2. Veel van deze voedingsmiddelen bevatten echter ook een antinutriënt genaamd oxalaat (oxaalzuur).

 3. Dit is een gedetailleerd artikel over oxalaat en de gevolgen voor de gezondheid.

Wat is oxalaat?

 1. Oxaalzuur is een organische verbinding die in veel planten voorkomt.

 2. Deze omvatten bladgroenten, groenten, fruit, cacao, noten en zaden (1).

 3. In planten is het meestal gebonden aan mineralen, waardoor oxalaat wordt gevormd. De termen "oxaalzuur" en "oxalaat" worden door elkaar gebruikt in de voedingswetenschap.

 4. Uw lichaam kan zelf oxalaat produceren of het uit voedsel verkrijgen. Vitamine C kan ook worden omgezet in oxalaat wanneer het wordt gemetaboliseerd (2).

 5. Eenmaal geconsumeerd kan oxalaat zich binden aan mineralen om verbindingen te vormen, waaronder calciumoxalaat en ijzeroxalaat. Dit gebeurt meestal in de dikke darm, maar kan ook plaatsvinden in de nieren en andere delen van de urinewegen.

 6. Voor de meeste mensen worden deze verbindingen vervolgens geëlimineerd in de ontlasting of urine.

 7. Voor gevoelige personen zijn diëten met een hoog oxalaatgehalte in verband gebracht met een verhoogd risico op nierstenen en andere gezondheidsproblemen.

Oxalaat kan minerale absorptie verminderen

 1. Een van de belangrijkste zorgen over de gezondheid van oxalaat is dat het zich kan binden aan mineralen in de darm en kan voorkomen dat het lichaam ze opneemt.

 2. Spinazie bevat bijvoorbeeld veel calcium en oxalaat, waardoor veel calcium niet in het lichaam wordt opgenomen (3).

 3. Samen eten van vezels en oxalaat kan de opname van voedingsstoffen verder belemmeren (4).

 4. Toch is het belangrijk om te onthouden dat slechts enkele van de mineralen in ons voedsel binden aan oxalaat.

 5. Hoewel de calciumabsorptie uit spinazie is verminderd, wordt de calciumabsorptie uit melk niet beïnvloed wanneer melk en spinazie samen worden geconsumeerd (3).

Oxalaat kan bijdragen aan nierstenen

 1. Normaal zijn calcium en kleine hoeveelheden oxalaat tegelijkertijd in de urinewegen aanwezig, maar deze blijven opgelost en veroorzaken geen problemen.

 2. Soms binden ze zich echter om kristallen te vormen. Bij sommige mensen kunnen deze kristallen leiden tot de vorming van stenen, vooral wanneer oxalaat hoog is en het urinevolume laag is (5).

 3. Kleine stenen veroorzaken vaak geen problemen, maar grote stenen kunnen ernstige pijn, misselijkheid en bloed in de urine veroorzaken als ze door de urinewegen bewegen.

 4. Hoewel er andere soorten nierstenen zijn, bestaat ongeveer 80% uit calciumoxalaat (5).

 5. Om deze reden kunnen mensen die één aflevering van nierstenen hebben gehad, worden geadviseerd om hun consumptie van voedingsmiddelen met veel oxalaat te minimaliseren (5, 6).

 6. Oxalaatbeperking over de hele linie wordt echter niet langer aanbevolen voor iedereen met nierstenen. Dit komt omdat het grootste deel van het oxalaat dat in urine wordt aangetroffen, door het lichaam wordt geproduceerd en niet uit voedsel wordt opgenomen (7).

 7. De meeste urologen schrijven nu alleen een strikt oxalaatarm dieet voor (minder dan 50 milligram per dag) voor patiënten met een hoog oxalaatgehalte in hun urine (6).

 8. Daarom is het belangrijk om van tijd tot tijd te testen om erachter te komen hoeveel beperking nodig is.

Veroorzaakt het nog andere problemen?

 1. Sommigen beweren dat een hoge oxalaatinname mogelijk verband houdt met de ontwikkeling van autisme.

 2. Anderen zeggen dat oxalaten mogelijk verband houden met vulvodynie, die wordt gekenmerkt door chronische, onverklaarbare vaginale pijn.

 3. Op basis van onderzoeksresultaten geloven onderzoekers dat geen van deze aandoeningen waarschijnlijk wordt veroorzaakt door oxalaten in de voeding (8, 9, 10).

 4. Toen 59 vrouwen met vulvodynie werden behandeld met een dieet met weinig oxalaat en calciumsupplementen, ondervond bijna een kwart verbetering van de symptomen (10).

 5. De auteurs van die studie concludeerden dat oxalaat in de voeding de aandoening zou kunnen verergeren in plaats van te veroorzaken.

 6. Verschillende online anekdotes koppelen oxalaten aan autisme en vulvodynie, maar slechts enkele onderzoeken hebben mogelijke verbindingen onderzocht. Verder onderzoek is nodig.

De meeste voedingsmiddelen met oxalaten zijn erg gezond

 1. Sommige voorstanders van een dieet met weinig oxalaat zeggen dat mensen beter af zijn geen voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan oxalaten, omdat ze negatieve gezondheidseffecten kunnen hebben.

 2. Het is echter niet zo eenvoudig. Veel van deze zijn gezonde voedingsmiddelen die belangrijke antioxidanten, vezels en andere voedingsstoffen bevatten.

 3. Daarom is het voor de meeste mensen geen goed idee om helemaal te stoppen met het eten van voedingsmiddelen met veel oxalaten.

Uw darm bepaalt de absorptie van oxalaat

 1. Een deel van het oxalaat dat u eet, kan worden afgebroken door bacteriën in de darm, wat gebeurt voordat het zich kan binden aan mineralen.

 2. Een van hen, Oxalobacter formigenes, gebruikt het eigenlijk als energiebron. Het vermindert de hoeveelheid die uw lichaam absorbeert aanzienlijk (11).

 3. Sommige mensen hebben echter niet veel van deze bacteriën in hun darm, omdat antibiotica het aantal kolonies van O. formigenes verminderen (12).

 4. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat mensen met inflammatoire darmziekten een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van nierstenen (13, 14).

 5. Dit komt gedeeltelijk omdat ze de hoeveelheid oxalaat die ze absorberen niet kunnen regelen.

 6. Evenzo zijn verhoogde niveaus van oxalaat gevonden in de urine van patiënten die een maag-bypass-operatie of andere operaties hebben ondergaan die de darmfunctie veranderen (15).

 7. Dit suggereert dat mensen die antibiotica hebben gebruikt of last hebben van darmstoornissen meer baat kunnen hebben bij een dieet met weinig oxalaat.

Voedingsmiddelen rijk aan oxalaat

 1. Oxalaten worden in bijna alle planten aangetroffen, maar sommige planten bevatten zeer grote hoeveelheden, terwijl andere zeer weinig bevatten. Dierlijk voedsel bevat slechts sporen.

 2. Voedingsmiddelen rijk aan oxalaat (100-900 mg per portie) zijn onder meer:

 3. Voor meer informatie biedt deze uitgebreide lijst het oxalaatgehalte van veel voedingsmiddelen.

Hoe een low-oxalaatdieet te doen

 1. Mensen die een dieet met weinig oxalaat voor nierstenen krijgen, krijgen meestal de instructie om elke dag minder dan 50 mg te eten.

 2. Hier zijn enkele tips voor het volgen van een dieet met weinig oxalaat:

 3. Voedingsmiddelen rijk aan calcium en arm aan oxalaat zijn onder meer:

Moet u het vermijden?

 1. Mensen die de neiging hebben nierstenen te vormen, kunnen baat hebben bij een dieet met weinig oxalaten.

 2. Gezonde mensen die gezond proberen te blijven, hoeven echter geen voedingsmiddelen met veel voedingsstoffen te vermijden, alleen omdat ze veel oxalaten bevatten.

 3. Het is gewoon geen bron van zorg voor de meeste mensen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407