Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Rambutan Fruit: voeding, gezondheidsvoordelen en hoe het te eten

De onderste regel

 1. Ramboetan (Nephelium lappaceum) is een vrucht afkomstig uit Zuidoost-Azië.

 2. Hij groeit in een boom die tot 27 meter hoog kan worden en gedijt het beste in tropische klimaten, zoals in Maleisië en Indonesië.

 3. Ramboetan dankt zijn naam aan het Maleisische woord voor haar omdat het fruit ter grootte van een golfbal een harige rode en groene schil heeft. Het onmiskenbare uiterlijk wordt vaak vergeleken met dat van een zee-egel (1).

 4. De vrucht is verwant aan de lychee en de longan-vrucht en heeft een vergelijkbare uitstraling wanneer hij wordt gepeld. Het doorzichtige witte vruchtvlees heeft een zoete maar romige smaak en bevat in het midden een zaadje.

 5. Rambutan is zeer voedzaam en kan gezondheidsvoordelen bieden, variërend van gewichtsverlies en betere spijsvertering tot verhoogde weerstand tegen infecties.

 6. Hier zijn enkele van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van rambutan en hoe het te eten.

Rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten

 1. De rambutan-vrucht is rijk aan veel vitamines, mineralen en nuttige plantaardige stoffen.

 2. Het vruchtvlees biedt ongeveer 1,3-2 gram totale vezel per 100 gram - vergelijkbaar met wat je zou vinden in dezelfde hoeveelheid appels, sinaasappels of peren (2).

 3. Het is ook rijk aan vitamine C, een voedingsstof die uw lichaam helpt ijzer uit de voeding gemakkelijker op te nemen. Deze vitamine werkt ook als een antioxidant en beschermt de lichaamscellen tegen schade. Het eten van 5-6 rambutanfruit voldoet aan 50% van je dagelijkse vitamine C-behoeften. (3, 4).

 4. Rambutan bevat ook een goede hoeveelheid koper, die een rol speelt bij de juiste groei en het onderhoud van verschillende cellen, waaronder die van uw botten, hersenen en hart.

 5. Het biedt ook kleinere hoeveelheden mangaan, fosfor, kalium, magnesium, ijzer en zink. 100 gram eten - of ongeveer vier fruit - voldoet aan 20% van je dagelijkse koperbehoeften en 2-6% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van de andere voedingsstoffen (3).

 6. De rambutanschil en het zaad worden beschouwd als rijke bronnen van voedingsstoffen, antioxidanten en andere nuttige verbindingen. Hoewel sommige mensen ze eten, worden ze momenteel niet als eetbaar beschouwd (5, 6, 7, 8, 9).

 7. In feite lijken ze bepaalde verbindingen te bevatten die giftig kunnen zijn voor mensen (10, 11).

 8. Het roosteren van de zaden kan deze effecten verminderen en individuen uit sommige culturen lijken ze op deze manier te consumeren. Betrouwbare informatie over de juiste braadprocedure is momenteel echter niet beschikbaar.

 9. Totdat meer bekend is, is het misschien het veiligst om de zaden helemaal niet te eten.

Bevordert een gezonde spijsvertering

 1. Rambutan kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering vanwege het vezelgehalte.

 2. Ongeveer de helft van de vezels in zijn vrucht is onoplosbaar, wat betekent dat het onverteerd door je darm gaat.

 3. Onoplosbare vezels voegen bulk toe aan uw ontlasting en helpen de darmtransit te versnellen, waardoor uw kans op constipatie wordt verminderd (2).

 4. De andere helft van de vezel is oplosbaar. Oplosbare vezels bieden voedsel voor uw nuttige darmbacteriën. Op hun beurt produceren deze vriendelijke bacteriën vetzuren met een korte keten, zoals acetaat, propionaat en butyraat, die de cellen van je darmen voeden.

 5. Deze vetzuren met korte ketens kunnen ook ontstekingen verminderen en de symptomen van darmaandoeningen verbeteren, waaronder het prikkelbare darm syndroom (IBS), de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (12, 13, 14).

Kan gewichtsverlies helpen

 1. Net als de meeste soorten fruit, kan rambutan in de loop van de tijd gewichtstoename voorkomen en gewichtsverlies bevorderen (15, 16, 17, 18).

 2. Met ongeveer 75 calorieën en 1,3-2 gram vezels per 100 gram bevat het relatief weinig calorieën voor de hoeveelheid vezels die het levert (2).

 3. Dit kan u helpen langer vol te blijven, wat uw kans op overeten kan verminderen en gewichtsverlies in de loop van de tijd kan bevorderen (19, 20).

 4. Bovendien kan de oplosbare vezel in rambutan in water oplossen en een gelachtige substantie in uw darm vormen die de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen helpt vertragen. Het kan ook leiden tot verminderde eetlust en grotere gevoelens van volheid (21, 22, 23).

 5. Bovendien bevat rambutan een goede hoeveelheid water en kan het u helpen gehydrateerd te blijven, wat verder overeten kan voorkomen en gewichtsverlies kan helpen (24).

Kan helpen bij het bestrijden van infectie

 1. De rambutan-vrucht kan op verschillende manieren bijdragen aan een sterker immuunsysteem.

 2. Om te beginnen is het rijk aan vitamine C, wat de aanmaak van witte bloedcellen in uw lichaam kan stimuleren om infecties te bestrijden (25).

 3. Te weinig vitamine C in uw dieet krijgen kan uw immuunsysteem verzwakken, waardoor u vatbaarder wordt voor infecties (26).

 4. Bovendien wordt rambutan-schil al eeuwen gebruikt om infecties te bestrijden. Reageerbuisstudies tonen aan dat het verbindingen bevat die uw lichaam kunnen beschermen tegen virussen en bacteriële infecties (27, 28, 29).

 5. Hoewel sommige mensen de schil eten, wordt deze over het algemeen als oneetbaar beschouwd.

Andere potentiële voordelen

 1. Rambutan biedt mogelijk extra gezondheidsvoordelen - de best onderzochte zijn:

 2. Hoewel veelbelovend, zijn deze drie extra voordelen over het algemeen gekoppeld aan verbindingen die worden aangetroffen in de rambutanschil of -zaden - die beide meestal niet door mensen worden geconsumeerd.

 3. Bovendien zijn de meeste van deze voordelen alleen waargenomen in cel- en dieronderzoek. Meer studies bij mensen zijn nodig.

Rambutan vs Lychee en Longan Fruits

 1. Eenmaal geschild lijkt de ramboetan-vrucht sterk op de lychee en de longan-vrucht.

 2. Alle drie behoren tot dezelfde Sapindaceae - of soapberry - familie, groeien op inheemse bomen in Zuid-Azië en hebben doorschijnend wit vlees met een zaad in het midden. Hun voedingsprofielen lijken ook erg op elkaar (36, 37).

 3. Hun uiterlijk is echter anders. Ramboetan is de grootste van de drie en draagt ​​een roodachtig groene harige schil.

 4. De lychee is iets kleiner en heeft een harde, getextureerde, rode schil, terwijl de longan een bruine, gladde buitenhuid heeft bedekt met kleine haartjes.

 5. Hun smaken variëren ook enigszins. Ramboetan wordt vaak beschreven als zoet en romig, terwijl het lychee-fruit een helderdere, iets minder zoete smaak biedt. Longans zijn de minst zoete van de drie en zijn opvallend scherp.

Hoe ze te eten

 1. Ramboetan kan vers, in blik, als sap of als jam worden gekocht.

 2. Om ervoor te zorgen dat het fruit rijp is, kijk je naar de kleur van de punten. Hoe roder ze zijn, hoe rijper de vrucht zal zijn.

 3. U moet de schil verwijderen voordat u deze opeet. Om dit te doen, snijd het midden van de buitenhuid met een mes en knijp dan van de tegenovergestelde kanten van de snede. Het witte fruit moet loskomen.

 4. Het zoete, doorzichtige vruchtvlees bevat in het midden een groot zaad, dat over het algemeen als niet-eetbaar wordt beschouwd. Het zaad kan met een mes worden verwijderd of worden uitgespuwd na het eten van het vlees.

 5. Het vlees kan een zoete smaak toevoegen aan verschillende recepten, variërend van salades en curry's tot puddingen en ijsjes.

Potentiële risico's

 1. Het vruchtvlees van de ramboetan-vrucht wordt als veilig voor menselijke consumptie beschouwd.

 2. Aan de andere kant worden de schil en het zaad over het algemeen als oneetbaar beschouwd.

 3. Hoewel er momenteel geen menselijke studies zijn, melden dierstudies dat de schil giftig kan zijn als deze regelmatig en in zeer grote hoeveelheden wordt gegeten (10).

 4. Vooral wanneer het rauw wordt geconsumeerd, lijkt het zaad narcotische en pijnstillende effecten te hebben, die symptomen kunnen veroorzaken zoals slaperigheid, coma en zelfs de dood (9).

 5. Momenteel is braden de enige bekende manier om de natuurlijke narcotische eigenschappen van het rauwe zaad tegen te gaan. Duidelijke richtlijnen over hoe het het beste kan worden geroosterd om het veilig te maken voor menselijke consumptie zijn niet beschikbaar.

 6. Het is misschien het beste om het zaad helemaal niet te eten totdat onderzoek anders zegt.

De onderste regel

 1. Gerelateerd aan lychee en longan fruit, is rambutan een Zuidoost-Aziatisch fruit met een harige schil en zoet, roomachtig, eetbaar vlees.

 2. Het is voedzaam maar bevat weinig calorieën en kan uw spijsvertering, immuunsysteem en gewichtsverlies bevorderen.

 3. Hoewel sommige mensen de schil en het zaad eten, worden ze over het algemeen als oneetbaar beschouwd.

 4. Toch kan het vlees een zoete smaak toevoegen aan salades, curry's en desserts of kan het ook zelf worden genoten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407