Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Soorten water: 9 verschillende bronnen en merken, plus voordelen risico's

 1. Je hoort het altijd: je zou meer water moeten drinken. Hoeveel hangt af van de persoon, maar over het algemeen biedt goed gehydrateerd een groot aantal gezondheidsvoordelen. Dat omvat hogere energieniveaus en een betere hersenfunctie, om er maar een paar te noemen.

 2. Maar niet al het water is gelijk geschapen, waarbij sommige goedkoper zijn of meer voedingsstoffen leveren dan andere.

 3. Hier zijn de verschillende soorten water en wat u hiervan moet weten.

Kraanwater

 1. Een leidingwaterleiding, leidingwater is overal te vinden, van het water dat een openbaar toilet doorspoelt tot het water dat uit uw aanrecht komt of uw glaswerk in uw vaatwasser reinigt.

 2. Hoewel veel mensen hun neus opdraaien bij het idee om kraanwater te drinken boven smaak of veiligheidsproblemen, is de waarheid dat kraanwater veilig is om te drinken in een groot deel van de Verenigde Staten.

 3. Bovendien is kraanwater niet alleen goed voor u, het is goedkoper dan het kopen van verschillende soorten flessenwater.

 4. Hoewel er industriële voorschriften zijn die zijn bedoeld om te voorkomen dat lood en andere schadelijke stoffen de watervoorziening vervuilen, werkt dit soms niet. Een goed voorbeeld hiervan is de aanhoudende watercrisis in Flint, Michigan.

 5. Bovendien rapporteerde de Guardian over onderzoek dat plastic deeltjes in kraanwatervoorziening over de hele wereld aantoont.

 6. Openbare watervoorraden kunnen ook residuen van bestrijdingsmiddelen, aluminium en andere ongewenste stoffen bevatten. Als u zich echter zorgen maakt dat de behandelingen die worden uitgevoerd op uw watervoorziening niet voldoen, kunt u altijd een thuisfiltersysteem aanschaffen voor verdere reiniging.

Mineraalwater

 1. Uit een mineraalbron getrokken mineraalwater zit, zoals de naam al zegt, vol met mineralen zoals zwavel, magnesium en calcium - allemaal dingen die goed voor je zijn.

 2. Mineraalwater heeft inderdaad enkele gezondheidsvoordelen, omdat het mineralen levert die uw lichaam niet zelf kan aanmaken. Het kan ook helpen bij de spijsvertering, en veel mensen houden zelfs van de smaak ervan boven kraanwater, hoewel dat te maken heeft met persoonlijke voorkeur.

 3. Een van de belangrijkste nadelen van mineraalwater zijn de kosten, vooral in vergelijking met leidingwater. Veel van de mineralen uit dit soort water kunnen ook worden verkregen uit een gezond, gevarieerd dieet.

Water

 1. Bronwater of gletsjerwater zijn soorten flessenwater waarvan wordt beweerd dat het wordt gebotteld bij de bron van waaruit het water stroomt - hetzij uit de bron of de gletsjer.

 2. In theorie moeten bron- of gletsjerwateren relatief schoon en vrij van gifstoffen zijn. Ze bevatten ook veel van dezelfde nuttige mineralen gevonden in mineraalwater.

 3. Het is ook vrij gemakkelijk verkrijgbaar in winkels, denk aan bekende merken zoals Evian en Arrowhead, in zowel grote als kleine flessen, waardoor het gemakkelijk toegankelijk is.

 4. Afhankelijk van hoeveel u drinkt, kan bronwater prijzig worden, vooral in vergelijking met kraanwater. Ook is wat bronwater rauw, ongefilterd en niet-getest water, dat potentiële gezondheidsrisico's kan opleveren, afhankelijk van wat het bevat.

Sprankelend water

 1. Soms koolzuurhoudend water of sodawater genoemd, wordt bruiswater onder druk doordrenkt met koolstofdioxidegas.

 2. Bruisend water geeft een ander mondgevoel dan plat water, wat een welkome afwisseling kan zijn als u iets bruisends wilt zonder suiker of kunstmatige zoetstoffen.

 3. Dat gezegd hebbende, er zijn sprankelend water met smaak beschikbaar dat een of beide soorten zoetstoffen bevat. En omdat bruisend water vaak gemineraliseerd is - denk aan Perrier en San Pellegrino - krijg je de toegevoegde bonus van gezondheidsbevorderende mineralen met je koolzuur.

 4. Hoewel er een aantal mineralen in bruisend water aanwezig zijn, zijn er niet genoeg om op een zinvolle manier echt heilzaam voor uw gezondheid te zijn. Bovendien kan het duur zijn in vergelijking met zowel kraan als bepaalde soorten flessenwater.

Gedistilleerd water

 1. Dit type water wordt gekookt en de stoom wordt verzameld en terug in een vloeistof gecondenseerd.

 2. Gedistilleerd water is een geweldige optie als u ergens woont - of ergens op bezoek bent - waar de leidingwatertoevoer vervuild is of mogelijk kan zijn.

 3. Omdat er geen vitamines en mineralen in gedestilleerd water zitten, zijn er geen gezondheidsvoordelen. Het kan zelfs schadelijk zijn, omdat niet-gemineraliseerd water de neiging heeft om mineralen te verwijderen waar het kan - in dit geval uw lichaam, of specifiek uw tanden.

Gezuiverd water

 1. Gezuiverd water is meestal leiding- of grondwater dat is behandeld om schadelijke stoffen zoals bacteriën, schimmels en parasieten te verwijderen.

 2. Dit betekent dat drinken vrijwel gegarandeerd veilig is.

 3. Net als gedestilleerd water is gezuiverd water een geweldige optie als uw directe waterbron verontreinigd is. Dat gezegd hebbende, veel landen zuiveren leidingwater, dus je drinkt in feite gezuiverd water elke keer als je een kopje uit je gootsteen vult.

 4. Omdat alle potentieel schadelijke stoffen uit gezuiverd water worden verwijderd, loopt u ook enkele potentieel voordelige stoffen mis die aan kraanwatervoorraden zijn toegevoegd, zoals fluoride, wat helpt om tandbederf te verminderen.

 5. Bovendien kan de aanschaf van gezuiverd water of zelfs het installeren van een filtersysteem thuis behoorlijk duur zijn.

Op smaak gebracht of toegediend water

 1. Gearomatiseerd water is water dat is gezoet met suiker of kunstmatige zoetstoffen en dat natuurlijke of kunstmatige smaakstoffen bevat.

 2. Gearomatiseerd water, zoals Hint en Propel, kan een smakelijk alternatief bieden voor gewoon water, waardoor het gemakkelijker is om in grotere hoeveelheden te drinken.

 3. Het kan ook variatie aan je waterinname toevoegen, omdat er zoveel smaken beschikbaar zijn. Smaak kan op natuurlijke wijze worden toegevoegd door groenten en fruit in kraanwater of flessenwater te infuseren, of u kunt in de meeste winkels kunstmatig gearomatiseerd water kopen.

 4. Vaak bevatten gearomatiseerde wateren toegevoegde suiker of kunstmatige zoetstoffen. Rassen met suiker kunnen leiden tot gewichtstoename en hebben een negatief effect op mensen met diabetes. Bovendien reageren sommige mensen mogelijk negatief op kunstmatige zoetstoffen.

Alkalisch water

 1. Alkalisch water heeft een hogere pH-waarde dan normaal kraanwater en bevat alkalische mineralen en een negatief potentieel voor oxidatiereductie (ORP).

 2. Het feit dat dit type water een hogere pH-waarde heeft, heeft sommige mensen doen geloven dat het kan helpen om het zuur in het lichaam te neutraliseren, het verouderingsproces te vertragen of zelfs kanker te voorkomen.

 3. Er is echter heel weinig wetenschappelijk bewijs dat dit waar is.

 4. Het is over het algemeen veilig om alkalisch water te drinken, maar het kan de zuurgraad van de maag verminderen, waardoor het vermogen om schadelijke bacteriën te doden vermindert.

 5. Bovendien kan het ook leiden tot metabole alkalose, wat symptomen zoals misselijkheid en braken kan veroorzaken.

Bronwater

 1. Bronwater komt rechtstreeks uit de grond, hoewel het onbehandeld is en een aantal risico's met zich meebrengt.

 2. Als je toevallig in een gebied woont waar veel bronnen zijn, of je hebt er zelfs een in je eigen achtertuin, kan de gemakkelijke toegang tot wat lijkt op zoet water aantrekkelijk zijn.

 3. Hoewel er veel voorstanders zijn van ruw, onbehandeld water, wegen de voordelen mogelijk niet op tegen de potentiële risico's.

 4. Dat gezegd hebbende, er zijn stappen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat uw bronwater geschikt is om te drinken. Bijvoorbeeld, het testen van uw bronwater jaarlijks op bacteriën, nitraten en pH-waarden. Het is ook mogelijk om een ​​filtersysteem te installeren.

 5. Omdat het water niet is behandeld, is er een grote kans op besmetting - met name door bacteriële en parasitaire infecties zoals giardia.

 6. Hoewel bronwater de norm was, is er een reden dat stadswatervoorziening en de voorschriften eromheen werden ingevoerd - je weet gewoon niet wat je krijgt tenzij je test of behandel het bronwater zelf.

De onderste regel

 1. Hoewel je misschien een voorkeur hebt voor welk type water het beste is, is er over het algemeen geen enkel type dat grotere gezondheidsvoordelen belooft dan de andere.

 2. Zolang het water dat u drinkt schoon en veilig is, is de belangrijkste focus ervoor te zorgen dat u gehydrateerd blijft en ervoor te zorgen dat u regelmatig voldoende water drinkt.

 3. Jennifer Still is een redacteur en schrijver met naamregels in Vanity Fair, Glamour, Bon Appetit, Business Insider en meer. Ze schrijft over eten en cultuur. Volg haar op Twitter.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407