Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Top 10 gezondheidsvoordelen van het eten van eieren

De onderste regel

 1. Eieren zijn een van de weinige voedingsmiddelen die als "superfoods" moeten worden geclassificeerd.

 2. Ze zitten boordevol voedingsstoffen, waarvan sommige zeldzaam zijn in het moderne dieet.

 3. Hier zijn 10 gezondheidsvoordelen van eieren die in menselijke studies zijn bevestigd.

1. Ongelofelijk voedzaam

 1. Eieren behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen op de planeet.

 2. Een heel ei bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn om van een enkele cel een babykip te maken.

 3. Een groot gekookt ei bevat (1):

 4. Dit komt met 77 calorieën, 6 gram eiwit en 5 gram gezonde vetten.

 5. Eieren bevatten ook verschillende sporenvoedingsstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid.

 6. In feite zijn eieren vrijwel het perfecte voedsel. Ze bevatten een beetje van bijna elke voedingsstof die je nodig hebt.

 7. Als u weidegerechten of met omega-3 verrijkte eieren kunt bemachtigen, zijn deze nog beter. Ze bevatten grotere hoeveelheden omega-3-vet en bevatten veel meer vitamine A en E (2, 3).

Heeft een negatief effect op bloedcholesterol

 1. Het is waar dat eieren veel cholesterol bevatten.

 2. In feite bevat een enkel ei 212 mg, wat meer is dan de helft van de aanbevolen dagelijkse inname van 300 mg.

 3. Het is echter belangrijk om te onthouden dat cholesterol in het dieet niet noodzakelijkerwijs cholesterol in het bloed verhoogt (4, 5).

 4. De lever produceert eigenlijk elke dag grote hoeveelheden cholesterol. Wanneer u uw inname van cholesterol in de voeding verhoogt, produceert uw lever gewoon minder cholesterol om het gelijk te maken (6, 7).

 5. Niettemin varieert de reactie op het eten van eieren tussen individuen (8):

 6. Mensen met genetische aandoeningen zoals familiaire hypercholesterolemie of een genvariant met de naam ApoE4 willen eieren misschien beperken of voorkomen.

Cholesterol

 1. HDL staat voor lipoproteïne met hoge dichtheid. Het wordt vaak het "goede" cholesterol genoemd (9).

 2. Mensen met hogere niveaus van HDL hebben meestal een lager risico op hartaandoeningen, beroertes en andere gezondheidsproblemen (10, 11, 12, 13).

 3. Eieren eten is een geweldige manier om HDL te verhogen. In één onderzoek verhoogde het eten van twee eieren per dag gedurende zes weken de HDL-niveaus met 10% (14, 15, 16).

Voedingsstof waar de meeste mensen niet genoeg van krijgen

 1. Choline is een voedingsstof waarvan de meeste mensen niet eens weten dat het bestaat, maar het is een ongelooflijk belangrijke stof en wordt vaak gegroepeerd met de B-vitamines.

 2. Choline wordt gebruikt om celmembranen op te bouwen en speelt een rol bij de productie van signaalmoleculen in de hersenen, samen met verschillende andere functies (17).

 3. De symptomen van een tekort aan choline zijn ernstig, dus gelukkig is het zeldzaam.

 4. Hele eieren zijn een uitstekende bron van choline. Een enkel ei bevat meer dan 100 mg van deze zeer belangrijke voedingsstof.

Ziekte

 1. LDL-cholesterol staat algemeen bekend als het "slechte" cholesterol.

 2. Het is bekend dat het hebben van hoge LDL-waarden is gekoppeld aan een verhoogd risico op hartaandoeningen (18, 19).

 3. Maar veel mensen realiseren zich niet dat LDL is verdeeld in subtypen op basis van de grootte van de deeltjes.

 4. Er zijn kleine, dichte LDL-deeltjes en grote LDL-deeltjes.

 5. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met overwegend kleine, dichte LDL-deeltjes een hoger risico op hartaandoeningen hebben dan mensen met overwegend grote LDL-deeltjes (20, 21, 22).

 6. Zelfs als eieren bij sommige mensen de neiging hebben LDL-cholesterol mild te verhogen, tonen onderzoeken aan dat de deeltjes veranderen van kleine, dichte naar grote LDL, wat een verbetering is (23, 24).

Die grote voordelen voor de gezondheid van het oog hebben

 1. Een van de gevolgen van veroudering is dat het gezichtsvermogen vaak slechter wordt.

 2. Er zijn verschillende voedingsstoffen die sommige degeneratieve processen die onze ogen kunnen beïnvloeden, tegengaan.

 3. Twee hiervan worden luteïne en zeaxanthine genoemd. Het zijn krachtige antioxidanten die zich ophopen in het netvlies van het oog (25, 26).

 4. Studies tonen aan dat het consumeren van voldoende hoeveelheden van deze voedingsstoffen het risico op staar en maculaire degeneratie, twee veel voorkomende oogaandoeningen (27, 28, 29) aanzienlijk kan verminderen.

 5. Eierdooiers bevatten grote hoeveelheden luteïne en zeaxanthine.

 6. In één gecontroleerde studie verhoogde het eten van slechts 1,3 eidooiers per dag gedurende 4,5 weken de bloedspiegels van luteïne met 28-50% en zeaxanthine met 114-142% (30).

 7. Eieren bevatten ook veel vitamine A, wat hier nog een vermelding verdient. Vitamine A-tekort is de meest voorkomende oorzaak van blindheid ter wereld (31).

Triglyceriden

 1. Niet alle eieren zijn hetzelfde. Hun voedingssamenstelling varieert afhankelijk van hoe de kippen werden gevoerd en grootgebracht.

 2. Eieren van kippen die in de wei zijn grootgebracht en / of met omega-3 verrijkte voeders hebben gevoed, zijn meestal veel hoger in omega-3-vetzuren.

 3. Van Omega-3-vetzuren is bekend dat ze de bloedspiegels van triglyceriden verlagen, een bekende risicofactor voor hartaandoeningen (32, 33).

 4. Studies tonen aan dat het consumeren van omega-3 verrijkte eieren een zeer effectieve manier is om triglyceriden in het bloed te verlagen. In één onderzoek verminderde het eten van slechts vijf omega-3 verrijkte eieren per week gedurende drie weken triglyceriden met 16-18% (34, 35).

Essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen

 1. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen van het menselijk lichaam.

 2. Ze worden gebruikt om allerlei weefsels en moleculen te maken die zowel structurele als functionele doeleinden dienen.

 3. Het verkrijgen van voldoende eiwitten in het dieet is erg belangrijk en studies tonen aan dat de momenteel aanbevolen hoeveelheden mogelijk te laag zijn.

 4. Eieren zijn een uitstekende bron van eiwitten, met een enkel groot ei dat zes gram bevat.

 5. Eieren bevatten ook alle essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen, dus uw lichaam is goed uitgerust om de eiwitten erin volledig te benutten.

 6. Genoeg eiwit eten kan helpen bij gewichtsverlies, spiermassa verhogen, bloeddruk verlagen en de botgezondheid optimaliseren, om er maar een paar te noemen (36, 37, 38, 39).

Ziekte en kan het risico op een beroerte verminderen

 1. Eeuwenlang zijn eieren oneerlijk gedemoniseerd.

 2. Er is beweerd dat ze vanwege het cholesterolgehalte slecht voor het hart moeten zijn.

 3. Veel onderzoeken die de afgelopen jaren zijn gepubliceerd, hebben de relatie tussen het eten van eieren en het risico op hartaandoeningen onderzocht. [! 138 => 1140 = 10!

 4. Veel andere studies zijn tot dezelfde conclusie gekomen (41, 42).

 5. Uit sommige onderzoeken is echter gebleken dat mensen met diabetes die eieren eten een verhoogd risico op hartaandoeningen hebben (43).

 6. Of de eieren daadwerkelijk het verhoogde risico veroorzaken, is niet bekend, omdat dit soort onderzoeken alleen statistische associatie kan aantonen. Ze kunnen niet bewijzen dat eieren iets hebben veroorzaakt.

 7. Het is mogelijk dat mensen die veel eieren eten en diabetes hebben gemiddeld minder gezondheidsbewust zijn.

 8. Op een koolhydraatarm dieet, dat verreweg het beste dieet is voor mensen met diabetes, leidt het eten van eieren tot verbeteringen in risicofactoren voor hartaandoeningen (44, 45).

Minder calorieën, helpt u af te vallen

 1. Eieren vullen zich ongelooflijk. Ze zijn een eiwitrijk voedingsmiddel en eiwit is veruit de meest verzadigende macronutriënt (46).

 2. Eieren scoren hoog op een schaal die de verzadigingsindex wordt genoemd, die het vermogen van voedingsmiddelen meet om een ​​vol gevoel te veroorzaken en de latere calorie-inname te verminderen (47).

 3. In een onderzoek bij 30 vrouwen met overgewicht verhoogde het eten van eieren in plaats van bagels voor het ontbijt een vol gevoel en zorgde ze ervoor dat ze de komende 36 uur automatisch minder calorieën aten (48).

 4. In een andere studie veroorzaakte het vervangen van een bagelontbijt door een eierontbijt aanzienlijk gewichtsverlies gedurende een periode van acht weken (49).

De onderste regel

 1. Studies tonen duidelijk aan dat het eten van maximaal drie hele eieren per dag volkomen veilig is.

 2. Er is geen bewijs dat verder gaan dan dat schadelijk is - het is gewoon "onbekend terrein", omdat het niet is onderzocht.

 3. Eieren zijn vrijwel het perfecte voedsel in de natuur.

 4. Bovenop al het andere zijn ze ook goedkoop, gemakkelijk te bereiden, passen bij bijna elk eten en smaken geweldig.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407