Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Top 11 grootste leugens van reguliere voeding

De afhaalmaaltijden

 1. Er is veel misinformatie rond in de reguliere voeding.

 2. Ik heb de slechtste voorbeelden in dit artikel vermeld, maar helaas is dit slechts het topje van de ijsberg.

 3. Hier zijn de top 11 grootste leugens, mythen en misvattingen van reguliere voeding.

1. Eieren zijn ongezond

 1. Er is één ding waar voedingsprofessionals opmerkelijk succes mee hebben gehad ... en dat demonstreert ongelooflijk gezond voedsel.

 2. Het slechtste voorbeeld daarvan zijn eieren, die toevallig een grote hoeveelheid cholesterol bevatten en daarom werden geacht het risico op hartaandoeningen te verhogen.

 3. Maar recent is bewezen dat de cholesterol in het dieet de cholesterol in het bloed niet echt verhoogt. In feite verhogen eieren vooral het "goede" cholesterol en worden ze NIET geassocieerd met een verhoogd risico op hartaandoeningen (1, 2).

 4. Wat we overhouden is een van de meest voedzame voedingsmiddelen op aarde. Ze bevatten veel voedingsstoffen en unieke antioxidanten die onze ogen beschermen (3).

 5. Bovendien is het bewezen dat het eten van eieren voor het ontbijt, ondanks dat het een "vetrijk" voedsel is, aanzienlijk gewichtsverlies veroorzaakt in vergelijking met bagels voor het ontbijt (4, 5).

2. Verzadigd vet is slecht voor u

 1. Enkele decennia geleden werd besloten dat de epidemie van hartziekten werd veroorzaakt door het eten van te veel vet, in het bijzonder verzadigd vet.

 2. Dit was gebaseerd op zeer gebrekkige studies en politieke beslissingen waarvan nu is bewezen dat ze helemaal verkeerd zijn.

 3. In een enorm overzichtsartikel dat in 2010 werd gepubliceerd, werden 21 prospectieve epidemiologische onderzoeken met in totaal 347.747 proefpersonen bekeken. Hun resultaten: absoluut geen verband tussen verzadigd vet en hartaandoeningen (6).

 4. Het idee dat verzadigd vet het risico op hartaandoeningen verhoogde, was een onbewezen theorie die op de een of andere manier conventionele wijsheid werd (7).

 5. Het eten van verzadigd vet verhoogt de hoeveelheid HDL (het "goede") cholesterol in het bloed en verandert de LDL van kleine, dichte LDL (erg slecht) in Grote LDL, wat goedaardig is (8 , 9).

 6. Vlees, kokosolie, kaas, boter ... er is absoluut geen reden om bang te zijn voor deze voedingsmiddelen.

3. Iedereen zou granen moeten eten

 1. Het idee dat mensen hun voeding op granen zouden moeten baseren is voor mij nooit logisch geweest.

 2. De agrarische revolutie vond vrij recent plaats in de menselijke evolutionaire geschiedenis en onze genen zijn niet zoveel veranderd.

 3. Granen bevatten weinig voedingsstoffen in vergelijking met andere echte voedingsmiddelen zoals groenten. Ze zijn ook rijk aan een stof genaamd fytinezuur die essentiële mineralen in de darm bindt en voorkomt dat ze worden opgenomen (10).

 4. De meest voorkomende korrel in het westerse dieet is verreweg tarwe ... en tarwe kan een groot aantal gezondheidsproblemen veroorzaken, zowel kleine als ernstige.

 5. Moderne tarwe bevat een grote hoeveelheid gluten, maar er is bewijs dat een aanzienlijk deel van de bevolking er gevoelig voor is (11, 12, 13).

 6. Gluten eten kan de darmwand beschadigen, pijn, opgeblazen gevoel, inconsistentie van de ontlasting en vermoeidheid veroorzaken (14, 15). Glutenconsumptie is ook in verband gebracht met schizofrenie en cerebellaire ataxie, beide ernstige hersenaandoeningen (16, 17).

4. Veel eiwitten eten is slecht voor je botten en nieren

 1. Er is beweerd dat een eiwitrijk dieet zowel osteoporose als nierziekte veroorzaakt.

 2. Het is waar dat het eten van eiwitten op korte termijn de calciumuitscheiding uit de botten verhoogt, maar de langetermijnstudies laten eigenlijk het tegenovergestelde effect zien.

 3. Bovendien tonen onderzoeken geen associatie aan van eiwitrijk met nieraandoeningen bij anders gezonde mensen (20, 21).

 4. Twee van de belangrijkste risicofactoren voor nierfalen zijn diabetes en hoge bloeddruk. Het eten van een eiwitrijk dieet verbetert beide (22, 23).

 5. Als er iets is, moet een eiwitrijk dieet beschermend zijn tegen osteoporose en nierfalen!

5. Vetarm voedsel is goed voor u

 1. Weet je hoe regulier eten smaakt als al het vet eruit is gehaald? Nou, het smaakt naar karton. Niemand zou het willen eten.

 2. De voedselproducenten weten dit en daarom voegen ze andere dingen toe om het gebrek aan vet te compenseren.

 3. Meestal zijn dit zoetstoffen ... suiker, high fructose glucosestroop of kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam.

 4. We komen zo bij de suiker, maar ik wil erop wijzen dat hoewel kunstmatige zoetstoffen geen calorieën bevatten, het bewijs niet suggereert dat ze beter zijn voor jij dan suiker.

 5. Veel observationele studies tonen zelfs een consistente, zeer significante associatie aan met verschillende ziekten zoals obesitas, metabool syndroom, diabetes, hartaandoeningen, voortijdige bevalling en depressie (24, 25, 26).

 6. In deze vetarme producten worden gezonde natuurlijke vetten vervangen door stoffen die uiterst schadelijk zijn.

6. Je moet de hele dag door veel kleine maaltijden eten

 1. Het idee dat je de hele dag door veel kleine maaltijden moet eten om "de stofwisseling hoog te houden" is een hardnekkige mythe die nergens op slaat.

 2. Het is waar dat eten je metabolisme licht verhoogt terwijl je de maaltijd verteren, maar het is de totale hoeveelheid voedsel die de gebruikte energie bepaalt, NIET het aantal maaltijden.

 3. Uit een onderzoek bij mannen met obesitas bleek dat het eten van 6 maaltijden per dag leidde tot minder gevoelens van volheid in vergelijking met 3 maaltijden (29).

 4. Eten is voor de meeste mensen niet alleen praktisch nutteloos, het kan zelfs schadelijk zijn.

 5. Het is niet vanzelfsprekend dat het menselijk lichaam constant in de gevoede toestand is. In de natuur vastten we van tijd tot tijd en we aten niet zo vaak als vandaag.

 6. Wanneer we een tijdje niet eten, verwijdert een cellulair proces genaamd autofagie afvalproducten uit onze cellen (30). Af en toe vasten of niet eten is goed voor je.

 7. Verschillende observationele studies tonen een drastisch verhoogd risico op darmkanker (4e meest voorkomende oorzaak van sterfte aan kanker), aantallen lopen op tot 90% voor degenen die 4 maaltijden per dag eten in vergelijking met 2 (31, 32, 33).

7. Koolhydraten moeten je grootste bron van calorieën zijn

 1. Het algemene standpunt is dat iedereen een vetarm dieet moet eten, waarbij koolhydraten ongeveer 50-60% van de totale calorieën zijn.

 2. Dit soort voeding bevat veel granen en suikers, met zeer kleine hoeveelheden vet voedsel zoals vlees en eieren.

 3. Dit type dieet kan goed werken voor sommige mensen, vooral voor diegenen die van nature mager zijn.

 4. Maar voor degenen die zwaarlijvig zijn, het metabool syndroom of diabetes hebben, deze hoeveelheid koolhydraten is ronduit gevaarlijk.

 5. Dit is eigenlijk uitgebreid onderzocht. Een vetarm dieet met veel koolhydraten is in meerdere gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken vergeleken met een dieet met weinig koolhydraten en veel vet.

 6. De resultaten zijn altijd in het voordeel van koolhydraatarme, vetrijke diëten (34, 35, 36).

8. Hoge Omega-6 zaad- en plantaardige oliën zijn goed voor u

 1. Meervoudig onverzadigde vetten worden als gezond beschouwd omdat sommige onderzoeken aantonen dat ze uw risico op hartaandoeningen verlagen.

 2. Maar er zijn veel soorten meervoudig onverzadigde vetten en ze zijn niet allemaal hetzelfde.

 3. Het belangrijkste is dat we zowel Omega-3-vetzuren als Omega-6-vetzuren hebben.

 4. Omega-3 vetzuren zijn ontstekingsremmend en verlagen uw risico op veel ziekten die verband houden met ontstekingen (37). Mensen moeten Omega-6's en Omega-3's in een bepaalde verhouding krijgen. Als de verhouding te hoog is in het voordeel van Omega-6, kan dit problemen veroorzaken (38).

 5. Veruit de grootste bronnen van Omega-6 in het moderne dieet zijn verwerkte zaad- en plantaardige oliën zoals soja-, maïs- en zonnebloemolie.

 6. Gedurende de evolutie hebben mensen nooit toegang gehad tot zo'n overvloed aan Omega-6 vetten. Het is onnatuurlijk voor het menselijk lichaam.

 7. Onderzoek dat specifiek naar Omega-6-vetzuren kijkt in plaats van meervoudig onverzadigde vetten, toont in het algemeen aan dat ze daadwerkelijk het risico op hartaandoeningen verhogen (39, 40).

 8. Eet uw Omega-3 vetzuren en overweeg om deze aan te vullen met levertraan, maar vermijd de industriële zaden en plantaardige oliën.

9. Koolhydraatarme diëten zijn gevaarlijk

 1. Ik geloof persoonlijk dat koolhydraatarme diëten een mogelijke remedie zijn voor veel van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in westerse landen.

 2. Het vetarme dieet dat overal ter wereld wordt verkocht, is redelijk nutteloos tegen veel van deze ziekten. Het werkt gewoon niet.

 3. Koolhydraatarme diëten (gedemoniseerd door voedingsdeskundigen en de media) hebben echter herhaaldelijk aangetoond dat ze tot veel betere resultaten leiden.

 4. Elke gerandomiseerde gecontroleerde proef met koolhydraatarme diëten toont aan dat zij:

 5. Veel van de gezondheidswerkers die verondersteld worden ons beste belang in gedachten te hebben, hebben het lef om te beweren dat deze diëten gevaarlijk zijn, en blijven dan doorgaan met hun mislukte vetarme dogma dat meer pijn doet mensen dan helpt het.

10. Suiker is ongezond omdat het "lege" calorieën bevat

 1. Algemeen wordt aangenomen dat suiker slecht voor je is omdat het lege calorieën bevat.

 2. Het klopt dat suiker veel calorieën bevat zonder essentiële voedingsstoffen. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg.

 3. Suiker, vooral vanwege het hoge fructosegehalte, beïnvloedt de stofwisseling op een manier die ons voorbereidt op snelle vetaanwinst en metabole ziekten.

 4. Fructose wordt gemetaboliseerd door de lever en omgezet in vet dat als VLDL-deeltjes in het bloed wordt uitgescheiden. Dit leidt tot verhoogde triglyceriden en cholesterol (57, 58).

 5. Het veroorzaakt ook weerstand tegen de hormonen insuline en leptine, een opstap naar obesitas, metabool syndroom en diabetes (59, 60).

 6. Dit is slechts een paar te noemen. Suiker veroorzaakt een niet-aflatende biochemische drive voor mensen om meer te eten en vet te worden. Het is waarschijnlijk het slechtste ingrediënt in het standaard westerse dieet.

11. Vetrijke voedingsmiddelen maken je dik

 1. Het lijkt nogal intuïtief dat vet eten je dik zou maken.

 2. Het spul dat zich onder onze huid verzamelt en ons er zacht en gezwollen uitziet, is vet. Dus ... vet eten zou ons lichaam er nog meer van moeten geven.

 3. Maar het is niet zo eenvoudig. Ondanks dat vet meer calorieën per gram bevat dan koolhydraten of eiwitten, maken vetrijke diëten mensen niet dik.

 4. Zoals met alles hangt dit af van de context. Een dieet met veel vet en veel koolhydraten maakt je vet, maar het is NIET vanwege het vet.

 5. Diëten met veel vet (en weinig koolhydraten) veroorzaken in feite veel meer vetverlies dan diëten met weinig vet (61, 62, 63).

12. Nog iets anders?

 1. Dit is slechts het topje van de ijsberg. Er zijn veel meer mythen in de reguliere voeding.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407